X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki po IVF 2018
Odpowiedz

Ciężarówki po IVF 2018

Oceń ten wątek:
  • Agatelek Ekspertka

Wysłany: 19 września 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa, napisałaś że już nie śpi :) już to moja Agatka szykuje się do pierwszej drzemki, bo ostatnio rozpoczyna dzień o 5.45 (brr jest jeszcze ciemno). Jak ja Ci zazdroszczę dziecka, które śpi długo rano. Też kiedyś byłam typowa sowa, ale moje dziecko jest skowronkiem. A ja cóż, nadal jestem sowa, która chodzi spać o 22, a rano jak dziecko się budzi to i tak jestem nie do życia i dosypiam ile się do w łóżku, a później na podłodze.

Buko
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku ja owijalam w otulacz, albo kocyk, miala go az po szyjke, wiec nie bylo szans zeby cos ucielo, a nie owijalam ciasno, miala pod spodem swobode ruchow, ale sie nie wybudzala...
    Banany nie zaszkodza, jedynie mala moze miec ciemniejsza kupke po nich, ale jak jesz duzo to moga ciebie zatwardzic...
    Co do smoczka, to probowalas avent soothie? Czasem trzeba kilku roznych wyprobowac, zeby jakis byl zaakceptowany...
    U nas przez pierwszy miesiac nie przeszlo nic innego jak wlasnie avent soothie, pozniej powoli malymi kroczkami przekonala sie do normalnego aventa, ale juz np nuk, czy inne za nic w swiecie, pluje na odleglosc

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek1313 wrote:
    Dziewczyny to ja też ponarzekam. Nie spie dzis od 5.30. Młoda w nocy pobudki robiłaco 1.5h ale od tej 5.30 wisi na cycu, az znowu mnie bola. Mam nadal potworny bol prawego nagdarstka. Wszystki mi zdretwialo od lezenia z nia. Nerwy poscily i grube łzy polecialy. Z bezsilnosci, zmeczenia. Mała nie akceptuje smoka, uspokaja sie tylko przy cycku. Zawijamy ja ciasno ale zawsze ta jedna raczka ucieknie. Moze powinnam kupic otulacz?
    Robi bardzo duzo kupek i czesto zasnie smacznie ale sybudzi ja zrobiona kupka i proces usypiania trzeba rozpoczac od nowa.
    Pisalyscie cos kiedyś o bananach, czy to ze je jem moze jej jakos szkodzic? Mam zawsze banana na szafce na wypadek nocnego glodu.

Motylku przytulam mocno!
    Przeżywała to samo. Kupiliśmy otulacz i to trochę pomogło, są takie fajne w smyku zapinane ma zamek. Mieliśmy 2 bo mała ciągle ulewała. Próbowałam z otulacze takim wiązanym ale zawsze jakoś się z niego wydostała.
    Ja też jako ratunek miałam banany i nie miały one wpływu na kupkę, bo my się na początku tej kupy doczekać nie mogliśmy (po smółce była dopiero w 6 dobie).
    Smoczków miałam kilka, żadnego nie polubiła. Taki typ...
    Nie mam żadnej dobrej rady bo u nas pomógł jedynie czas... Płakałam z bezsilności bo nikt nie mógł pomóc, tylko cycek ratował sytuację. Ty też dasz radę chciała wiem jak Ci jest ciężko.

Motylek1313 lubi tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Co do zębów- Ciasteczko łączę się w bólu. U nas masakra od kilku dni. Widać biały punkcie ale nie chce się przebić jakoś.

Co do pasty i szczoteczki to czytałam zalecenia polskiego towarzystwa stomatologii dziecięcej i powinno się od początku stosować pasty z zawartością fluoru 1000ppm. W wyjątkowych sytuacjach z mniejszą ilością fluoru. I tu trzeba uważać bo pasty przeznaczone dla Maluszków mają przeważnie tylko 500ppm i żeby stosować się do zaleceń trzeba stować pasty dla starszych dzieci (czyli patrzeć na zawartość fluoru a nie wiek podany na paście). Najlepiej od razu myć zęby miękką szczoteczka.

Tu jest link to tych zaleceń (profilaktyka fluorkowa). http://ptsd.net.pl/wytyczne/
    Mi kazala zwracac uwage na to, ale my tez od urodzenia mialysmy wit.d3 z fluorem 500 wiec dostawala od samego poczatku od srodka...
    Teraz kazala wit.d3 bez fluoru podawac, a uzywac wlasnie pasty dla maluszkow, pomimo tych zalecen, bo powiedziala, ze zbyt duzo fluoru prowadzi do bialych przebarwien i plam na zebach... moze wlasnie przez to takie zalecenie, ze Mia ma stycznosc z fluorem od 10 dnia zycia

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatelek wrote:
    Cierpliwa, napisałaś że już nie śpi :) już to moja Agatka szykuje się do pierwszej drzemki, bo ostatnio rozpoczyna dzień o 5.45 (brr jest jeszcze ciemno). Jak ja Ci zazdroszczę dziecka, które śpi długo rano. Też kiedyś byłam typowa sowa, ale moje dziecko jest skowronkiem. A ja cóż, nadal jestem sowa, która chodzi spać o 22, a rano jak dziecko się budzi to i tak jestem nie do życia i dosypiam ile się do w łóżku, a później na podłodze.
    Ja sie tego w ciazy najbardziej balam, wstawania skoro swit...
    No jakby trzeba bylo, to trzebaby bylo...
    Na szczescie poki co mala od zawsze spi dobrze, chociaz tyle...
    Rano nie budzi sie raczej szybciej jak 8 a bywa, ze czasem o 9:40 sie obudzimy...
    Popoludniu drzemka kolo 12-13 i spi do ok 16, bo zawsze te 3-4h drzemki ma...
    Wiec ze spaniem mamy szczescie

Asia2000 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek1313 wrote:
    Dziewczyny to ja też ponarzekam. Nie spie dzis od 5.30. Młoda w nocy pobudki robiłaco 1.5h ale od tej 5.30 wisi na cycu, az znowu mnie bola. Mam nadal potworny bol prawego nagdarstka. Wszystki mi zdretwialo od lezenia z nia. Nerwy poscily i grube łzy polecialy. Z bezsilnosci, zmeczenia. Mała nie akceptuje smoka, uspokaja sie tylko przy cycku. Zawijamy ja ciasno ale zawsze ta jedna raczka ucieknie. Moze powinnam kupic otulacz?
    Robi bardzo duzo kupek i czesto zasnie smacznie ale sybudzi ja zrobiona kupka i proces usypiania trzeba rozpoczac od nowa.
    Pisalyscie cos kiedyś o bananach, czy to ze je jem moze jej jakos szkodzic? Mam zawsze banana na szafce na wypadek nocnego glodu.
    Motylku ja prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak to jest z tym bananem ale może na wszelki wypadek zrób sobie od niego przerwę i przy łóżku trzymaj np biszkopty, wafle ryżowe czy coś w tym stylu.
    Ja pierwsze 3 tyg życia mojego synka wspominam dosyć ciężko. Noce były trudne, potrafił całą noc wisieć mi na cycku, nie dało się go odłożyć, a ja byłam wykończona. Do tego masakryczne ulewanie i przebieranie kilka razy w nocy.
    Powiem Ci szczerze, że to trzeba przeżyć, w dzień kiedy mała śpi też śpij. Oczywiście w domu był bałagan, obiad robiony na szybko na kilka dni (lub jedzenie od rodziców) zero gości, prasował rzeczy małego mój mąż gdy ja karmiłam.
    Ja też od czasu porodu nie przespałam więcej niż 4 godziny w ciągu, tak to wygląda przy kp. W każdym razie juz się przyzwyczaiłam. :-)
    Teraz nie mogę uwierzyć, że mój 3 kilogramowy kurczaczek już jest sporym chłopczykiem a minęło 7 miesiącu :-)

Boje się jednak powrotu do pracy, teraz jak mamy ciężka noc to możemy rano odespać ;-)

Antek ma już 2 ząbki na dole i wychodzą mu na górze. Póki co pediatra mówiła żeby przemywać je gazikiem namoczonym w przegotowanej wodzie. Ale zaraz zobaczę jakieś pasty do zębów. Możecie polecić coś dobrego dla takiego malucha?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2019, 09:18

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My uzywamy elmex dla maluszkow

Olciaaa, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Zizu87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Mi kazala zwracac uwage na to, ale my tez od urodzenia mialysmy wit.d3 z fluorem 500 wiec dostawala od samego poczatku od srodka...
    Teraz kazala wit.d3 bez fluoru podawac, a uzywac wlasnie pasty dla maluszkow, pomimo tych zalecen, bo powiedziala, ze zbyt duzo fluoru prowadzi do bialych przebarwien i plam na zebach... moze wlasnie przez to takie zalecenie, ze Mia ma stycznosc z fluorem od 10 dnia zycia

Możliwe. Bo to są polskie zalecenia, może z uwagi na fluor w witaminie D3 U Was jest inaczej? Sama nie wiem...

• Rubi27 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek współczuję :( ale płacz to pomaga, jw też dużo płakałam, jak nie miałam sił to dawałam Adasia mężowi i szłam płakać, po paru minutach znów mogłam sie nim zajmować. A później trochę sie przyzwyczaiłam ogladałam seriale w łóżku a on ćumkał pierś. Dużo sił!

Motylek1313 lubi tę wiadomość

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Możliwe. Bo to są polskie zalecenia, może z uwagi na fluor w witaminie D3 U Was jest inaczej? Sama nie wiem...
    Nie, juz zalapalam, bo teraz o tym myslalam, bo ona wit.d3 z fluorem kazala odstawic i przejsc na paste z fluorem a d3 bez...
    I juz teraz skojarzylam...
    Mowila zeby narazie poki mala polyka paste kupowac ta z mniejsza iloscia fluoru bo to jest odpowiednie stezenie dla jej wieku (takie samo jak w tabletkach) i jak bedzie polykac (a logiczne, ze poki co bedzie) to jest to dla niej bezpieczne, wieksza ilosc fluoru polykanego bylaby juz szkodliwa... a z wiekszym stezeniem dopiero jak przestanie polykac paste...

Dumalam bo wiem, ze rozmawialysmy o tych tabletkach ze tabletki plus pasta to byloby za duzo i albo jedno albo drugie, ale zaleca paste bo dziala procz tego ze polknieta od srodka, to i podczas mycia miejacowo, a tabletki tylko od srodka...

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od jutra fajne ciuchy dla dzieciaków w Lidlu :-)

Ciasteczko777, Rubi27 lubią tę wiadomość

• morganaa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:

ja się wybieram :) Karol strasznie szybko rośnie i muszę parę rzeczy kupić, a ceny ok :)

dziewczyny a nie macie wrażenia, że właśnie przy 2 dziecku może być łatwiej, bo spokojniej - pierwsze wyczekane, sporo rzeczy nie wiesz, a przy drugim już większy luz bo swoje przeszłaś. nie wiem, tak mnie jakoś naszło, że z 2 może być ciut łatwiej :)
    ale najpierw musi być :)

mbnotr8.png
  • Figa88 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szczepicie również przeciw grypie? Agatelek wspomniała o tym. Od jakiedo wieku można szczepic malucha? Idziemy dZisiaj do lekarza to sie również zapytam. Zastanawiam się również cały t nad meningo. Dzisiaj 3 dawka obowiazkowych i rotawirusy. Ciekaw ile moja Kluska już waży :)

860ij44jb8ojlfrj.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin to nie pocieszyłąs z tym regresem.

Ja dziś miałam multum pobudek, z płaczem i bez, wiercenie się i bez...jestem padnięta.

Apropo zabkowania, co polecacie? Bo już wydaje mi sie że na horyzncie coś tam prześwituje.

age.png
  • Magkb Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa ja na grypę nie szczepię siebie ani małego.

My planujemy transfer na maj. W lutym pójdę do kliniki porozmawiać, zrobić badania. Chce pokarmic małego jeszcze do końca roku i później dać sobie chwile na przygotowanie organizmu do nowej ciąży. Wydaje mi się, ze z drugim dzieciaczkiem zawsze jest łatwiej. Poza tym ten ciężki czas to tylko chwila, później dzieci będą się razem bawić itd.

Dziewczyny kupujecie śpiworki na zime? Takie do wózka czy kombinezony? Jejku u nas już jest tak zimno, ze zaczynam myśleć nad ubiorem dla małego.

o1489vvjvnnzrzny.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie od soboty :)? Też chce kilka rzeczy kupić :)
    Olciaaa wrote:

Tak - Mag kupuje :) Emaljunga kosztuje tylko 600 zł 😂🤣 więc kupie innej firmy.
    Kombinezon też tylko jeszcze czekam bo skubaniec cały czas rośnie na długość oczywiście i nie wiem czy 80 czy jak.

Motylku - dużo sił Ci życzę i nie będę Ci pisać że przechodziliśmy wszyscy prawie przez to samo bo to marne pocieszenie, u mnie to trwało aż 3 miesiące w tym ten zum, szpital itp .. dużo, dużo sił!
    ja teraz mówię, ze wszystko zniosę (nawet koleżanki wariatki 😂) byleby już nie wracać do szpitala, bo to jest horror.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2019, 11:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak od soboty, a ja byłam przekonana że dziś piątek :-) dopiero mąż mnie uświadomił

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    Tak od soboty, a ja byłam przekonana że dziś piątek :-) dopiero mąż mnie uświadomił
    No problem 😂 ja cały czas tracę poczucie czasu, wręcz czasoprzestrzeń mi się zagina 😂😱😆

Dziewczyny życzcie mi powodzenia - idę na spacer z Mareckim wyjącym - gdzieś tu blisko - nie wyrabiam już w domu.. oby się uspokoił 😉 kuzwa jak nie kolki, skoki to zęby - nooooo jaaaaa🤦🏻‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magkb wrote:

Dziewczyny kupujecie śpiworki na zime? Takie do wózka czy kombinezony? Jejku u nas już jest tak zimno, ze zaczynam myśleć nad ubiorem dla małego.

Planuje Szyc śpiworek na wymiar, z panelu ze sklepu inny wymiar szycia :-) namiar na panią która to uszyje mam od koleżanki.
    Teraz masakra z ubieraniem dziecka, małemu ciężko pogodzić się z faktem, że trzeba zakładać więcej ubrań ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Co do zębów- Ciasteczko łączę się w bólu. U nas masakra od kilku dni. Widać biały punkcie ale nie chce się przebić jakoś.

Co do pasty i szczoteczki to czytałam zalecenia polskiego towarzystwa stomatologii dziecięcej i powinno się od początku stosować pasty z zawartością fluoru 1000ppm. W wyjątkowych sytuacjach z mniejszą ilością fluoru. I tu trzeba uważać bo pasty przeznaczone dla Maluszków mają przeważnie tylko 500ppm i żeby stosować się do zaleceń trzeba stować pasty dla starszych dzieci (czyli patrzeć na zawartość fluoru a nie wiek podany na paście). Najlepiej od razu myć zęby miękką szczoteczka.

Tu jest link to tych zaleceń (profilaktyka fluorkowa). http://ptsd.net.pl/wytyczne/
    Dziękuje Zizu 😘😘😘 poczytam
    O rety to ząbkujemy razem 😂 no kosmos - strach się bać wyjść z tą syrena

‹‹ 735 736 737 738 739 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ