X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki po IVF 2018
Odpowiedz

Ciężarówki po IVF 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Ale paracetamol dać tak w ciemno on ryczy cały dzień :( żel pomógł teraz- chwila ciszy... moja głowa 😂
    Czy ten viburcol kupić ???
    Podaealam paracetamol jak bardzo płakał i pakował rączki do buzi, widać było, że cierpi . Po podaniu leków kilka godzin był spokój. Żel pomaga ale na krótko.

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

• Figa88 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku - bądź dzielna, te pierwsze tygodnie bardzo szybko zlecą :) Już zapomniałam jak to było nie mieć kiedy zjeść śniadania, wziąć prysznic czy nawet umyć zęby. Choć dalej nie jest łatwo :) A brak snu? kiedyś byłoby dla mnie nie do pomyślenia wstawać o 5 i funkcjonować. Niemożliwe. dzisiaj to codzienność i daję radę. Staraj się spać z dzieckiem, a wszystkie inne obowiązki domowe porostu chwilowo olej.

U nas zębów jeszcze nie ma, ale od ponad miesiąca wydaje mi się że marudzi przez zęby właśnie - chociaż jeszcze nic tam nie widzę.

My po wizycie u lekarza. Szymuś waży 8450g i lekarka powiedziała, że trochę za mało przybrał. 8 tygodni temu ważył 7900g. Mam go już karmić czymś innym niż mleko, bo samo mu nie wystarcza. też mi się tak wydaje, że pomimo częstego przystawiania do piersi chodzi nienajedzony. do tej pory podawałam synkowi ziemniaka, marchewkę, kalafiora ale bardziej w formie "na spróbowanie" niż posiłku. Zjadał się nawet musem z banana i brzoskwini (miały być najpierw warzywa, ale tak się patrzył jak ja jadłam, że mu dałam). Chciałam do 6 miesiąca karmić głównie mlekiem, a podawać nowe produkty jako ciekawostkę, poznanie nowego smaku. Jednak jak widać mój wielkolud szybciej potrzebuje nowych pokarmów. Ma już 5,5 miesiąca.
    Zrobił się też bardzo ruchliwy, stąd może mniejszy przyrost wagi. Jeszcze nie pełza do przodu, ale jak leży na brzuchy to obraca się w kółko jak wskazówki zegara. Na huśtawce też już nie chce siedzieć, tylko chce trenować na brzuchu. Nie wychodzi mu i krzyk, a mi już sił brak.

Co do szczepień, to lekarz zaleca się zaszczepić przeciwko grypie - rodzice i maluch po ukończeniu 6 mcy. Ja z mężem nigdy się nie szczepiliśmy, ale teraz przy dziecku musimy to obgadać. chyba zdecyduję sie na meningokoki chociaż to dla nas duży wydatek. szczep B - 3 dawki w roku po 300 coś zł. Szczep C 1 dawka teraz, druga po 2gim roku.

A mnie chyba przewiało wczoraj na spacerze :( matka ubrała syna a o sobie zapomniała. Nie mogę się ruszać, skręty szyi i tułowia ograniczone. Chyba że to coś innego z kręgosłupem się stało. Ciężko mi schylać się co rusz po dzidziusia na podłogę i noszeniu na rękach nie wspomnę. Ale zaciskam zęby, chorobowego od bycia matką nie wezmę.

Super, że planujecie rodzeństwo :) Będziemy kibicować. Dla nas sytuacja jest niestety klarowna - więcej dzieci mieć nie będziemy. zero zarodków, na kolejną procedurę nas nie stać. na naturale poczęcie nie liczę. Miło by było mieć kolejnego małego człowieka w domu, choć szczęście jakie już mamy w zupełności wystarczy. jest ciężko, wiele wyrzeczeń i zmęczenia, jednak to była najlepsza decyzja w naszym życiu - dziecko. Tyle miłości jeszcze nigdy nie było w moim sercu.

coś jeszcze chciałam, ale wyleciało mi z głowy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2019, 17:32

Motylek1313 lubi tę wiadomość

860ij44jb8ojlfrj.png
  • Figa88 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, jeszcze lekarka mi powiedziała, żeby nie stosować na skórę niemowlaka olejów naturalnych np. oleju kokosowego :/ tylko emolienty do kąpieli i balsamy z emolientów.. a ja smarowałam czasami olejem kokosowym.

860ij44jb8ojlfrj.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa, ciekawa teoria lekarki, bo emoilenty ogolnie polecane nie sa, maja fatalne sklady i powinny byc stisowane tylko na skorke z problemami, a nie do codziennej pielegnacji...
    A naturalne oleje tu u nas i polozne i pediatrzy i w ogole wszyscy polecaja i bardzo chwala...
    Zreszta ja sobie tez mega chwale... nigdy malej nie smarowalam, procz masazu jak z nia chodzilam na takie spotkania, zawsze tylko do kapieli bo smarowania nie bylo po takich kapielach potrzeby...

Z waga tez bardzo ciekawie, bo nie uwazam zeby 550g w 8tyg w tym wieku, przy ruchliwym dziecku to byl maly przyrost ;)
    Dziecko nie zawsze bedzie tylo 200g tygodniowo... takie przyrosty sa ok na poczatku, pozniej sie koncza...
    Moja corka miedzy waga na 5,5 miesiaca a 6,5 miesiaca, w ciagu 4,5 tygodnia przybrala 160g i to bylo jak najbardziej ok, pediatra sama powiedziala, ze w tym czasie dzieci juz zwalniaja z przyrostami, a dodatkowo zaczynaja sie wiecej ruszac i wiecej spalac, wiec czasem moze byc tak, ze waga w ogole nie drgnie w krotkim odstepie czasu...
    Np miedzy tym wazeniem na 6,5 miesiaca a na 12 miesiecy, czyli mozna powiedziec, ze pol roku, przybrala szalone 2kg ;)
    Wiec ja uwazam, ze sie nie masz czym martwic, bo Szymus naprawde zdrowo rosnie...

A i jeszcze co do wagi a podawania czegos innego... tak jak to opisalas, to jakby lekarka sugerowala, ze jak zacznie inne rzeczy jesc to wiecej przybierze...
    A przeciez nie ma sie co oszukiwac, mleko jest zdecydowanie bardziej kaloryczne od warzyw ;)
    Takze na spokojnie, nic sie nie martw, niech maly sobie dalej powoli degustuje, bo naprawde wszystko z jego waga ok ;)

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Agatelek Ekspertka

Wysłany: 19 września 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie szczepienia przeciw grypie to tak, po 6 miesiącu można szczepić dzieci. Za pierwszym razem (w życiu) są 2 dawki w odstępie 4 tygodni.

Też kibicuje Wam w staraniach o rodzeństwo. Ja z racji obecnej sytuacji rodzeństwa dla Agatki nie planuje, a niestety planowałam i to całkiem niedługo. Mamy 4 zarodki w klinice, więc musimy oddać je do adopcji. Może będą jakieś pary, które one uszczęśliwia. Ja mam oprócz tego zamrożone 5 komórek i tak sobie myślę, że je zostawię. Nie wiem co mi los przyniesie, a komórki dobrze mieć :)

Buko
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa88 wrote:
    Śpiworki to chyba tylko do gondoli? Bo w spacerowce są pasy? Myślę powoli o przejściu na spacerowke.

Są śpiworki też i do spacerowek. Ja mam taki uniwersalny właśnie. Kupiłam do gondoli A teraz będzie do spacerówki

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Agatelek Ekspertka

Wysłany: 19 września 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też dzisiaj zaczęłam myśleć o śpiworku do spacerowki. Polecacie jakiś konkretny? Oprócz oczywiście tego za 600 zł :)

Buko
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Ale paracetamol dać tak w ciemno on ryczy cały dzień :( żel pomógł teraz- chwila ciszy... moja głowa 😂
    Czy ten viburcol kupić ???

Mam viburcol i u nas pomaga. Daję jak widzę że się męczy przez dzień lub dwa
    Mam też żel, chyba bobodent, pomaga tylko na chwilę. W ostateczności paracetamol lub nurofen dla dzieci, głównie na noc

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatelek wrote:
    Też dzisiaj zaczęłam myśleć o śpiworku do spacerowki. Polecacie jakiś konkretny? Oprócz oczywiście tego za 600 zł :)
    :D nieee to dedykowany do mojego wózka Emaljunga 😂😂nie polecam !!!
    Ja właśnie tez szukam 🧐

• Figa88 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dzisiaj byłam u innej lekarki niż zwykle i taką mi sieczke z głowy zrobila.

860ij44jb8ojlfrj.png
  • Figa88 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatelek komórki trzymaj jak najbardziej!

Agatelek lubi tę wiadomość

860ij44jb8ojlfrj.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko ka kupiłam w dziecięcym taki no name i fajnie mi się sprawdził. Jest nieprzemakalny i rozpina się na środku nie po bokach

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zęby dają tak mocno popalić przez około 3 dni do tygodnia. Poznaję że idą bo mały baaardzo się ślini, oczywiście jest marudny, miętoli smoczka praktycznie cały czas. Do tego brzydkie i częste kupy i odparzony tyłek. Pierwsze dwie dolne jedynki wyszły bezobjawowo. Z kolejnymi już gorzej ale na szczęście jeszcze nie tragicznie. Ben ma już 7 zębów i idzie kolejna dwójka górna do kompletu ;)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko no chyba ja jestem pierwsza która wraca do pracy bo nową umowę mam już od września ;) Choć jeszcze nie zaczęłam, to plusy mieć za szefa własnego męża hehe Myślę że niedługo zacznę już trochę pracować bo adaptacja w zlobku6nawet dobrze idzie. Od poniedziałku chodziłam z nim na godzinkę dziennie i obserwowałam. Wczoraj wyszłam w trakcie na pół godziny, trochę płakał. Dziś tylko przyprowadzilam na pół godziny, obyło się bez płaczu. Jutro na godzinę i zobaczymy jak dalej. Panie mówią że jest dobrze i jak mnie nie ma to nie płacze.
    Niestety już dziś katar się przyplątał ;)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całkowicie zgadzam się z Cierpliwa :) !!

Figa u nas jest waga na 14-16 centylu :) to co mam ja powiedzieć? Mamy sztab lekarzy i to klinicznych specjalistów z tytułami, wiedzą, doświadczeniem i serio nikt mnie nie goni że mały za chudy czy co.. kontrolujemy wage, morfologię co jakis czas i mocz (pokłosie zum), wręcz cały czas podziwiają, że szczupły i nie utuczony (przecież jest na mm) i przez to mega, mega przyspieszył rozwój. Ja cały czas myślałam - oczywiście źle- że grube dzieci = zdrowe i silne ... ależ byłam w błędzie :)
    mam tu w domu zdrowy wulkan energii, który rozwojem jest na etapie 6 - 7 miesięcznego :) !

• Figa88 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, cieszę się, że u Was jest juz tak dobrze. Najważniejsze, że Marek zdrowo rośnie. Jak widać każde dziecko ma swoje tempo.
    Jakoś się nie zmartwilam specjalnie, Szymon rośnie zdrowo i jest raczej szczupły i długi. Też wydaje mi się, że przybiera prawidlowo, tym bardziej ze do tej pory przybieral dużo więc Poprostu wyhamowal. Cyc na zawołanie, ale nie chcę by chodził głodny, może mleko juz mu nie wystarcza.

860ij44jb8ojlfrj.png
  • Figa88 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie olejków - to tak jak Cierpliwa piszesz, naturalne wydawały się najlepsze, a teraz słyszę ze nie ;/ i to od lekarza. Bądź tu mądry.

860ij44jb8ojlfrj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa88 wrote:
    Ciasteczko, cieszę się, że u Was jest juz tak dobrze. Najważniejsze, że Marek zdrowo rośnie. Jak widać każde dziecko ma swoje tempo.
    Jakoś się nie zmartwilam specjalnie, Szymon rośnie zdrowo i jest raczej szczupły i długi. Też wydaje mi się, że przybiera prawidlowo, tym bardziej ze do tej pory przybieral dużo więc Poprostu wyhamowal. Cyc na zawołanie, ale nie chcę by chodził głodny, może mleko juz mu nie wystarcza.
    Dokładnie 😘 niech te nasze dzieciaczki spokojnie rosną w swoim tempie :) a to całkiem normalne, że ten szybki przyrost z pierwszych 3 msc zwalnia. Baaa !mieliśmy jeden tydzień gdzie uwaga - przybrał 70 gram łącznie .. po czym w drugim tygodniu było już 200 😂 to takie skoki, wahania.
    Za to wzrost faktycznie cały czas i dlatego trudno mi kupować ciuszki bo niezbyt wiem kiedy wskoczymy np teraz na 80.
    Fakt - pływa w szerokości, ale na długość nie nadążam.

• Agatelek Ekspertka

Wysłany: 19 września 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moja Agatka była dość długo poniżej 3 centyla. Ile ja się tym martwiłam to głowa mała, pediatra mi mówiła, że przecież genów nie oszuka, a ja dalej swoje. Teraz skoczyła w siatce w okolice 15-20 centyla (wzrost tez mniej więcej ok. 20 centyla). Jest po prostu bardzo drobna i tyle, ma 11 miesiący, a wazy ok. 8 kg.

Ciasteczko777, Asia2000 lubią tę wiadomość

Buko
  • Magkb Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek ma już 6 zębów. Pierwsze pojawiły się dolne jedynki, później górne, a teraz górne dwójki. Na szczęście przechodzi to mega dobrze. Nie jest marudny, ma tylko czerwone poliki i się ślini. Niestety korzysta z zębów podczas kp :/

Iwka jestem mega zdziwiona tym co lekarz Ci powiedziała. Mnie tez raz pediatra nastraszyła, że mały za mało przybiera, latałam z nim i Cudowalam. Tak jak dziewczyny piszą, jeśli mały jest zadowolony to nie ma się czym przejmować.
    Co do olejków to na logikę, lepsze to co z natury ...

Co do śpiworów to widzę, ze one są w cenach kurtek dla dorosłego człowieka. Oryginalny Bugaboo do wózka czy Lodger to wydatek 500 zł. W ten weekend maja być zniżki w sklepach, jak nic nie znajdę to uszyje chyba na zamówienie.

o1489vvjvnnzrzny.png
‹‹ 737 738 739 740 741 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ