Ciężarówki Rocznik'89 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, obawiam sie wlasnie tego wklucia w kregoslup. Podobno krzywdy tym nie zrobia ale slyszalam o pozniejszych bolach kregoslupa czy dretwieniach miesni. Pewnie przu porodzie bede miala w dupce czy cos mi zdretwieje ale narazie mam sporą obawe.
Ja jutro zajrze do tego mojego planu i tez moze sobie naszykuje. Nie wyobrazam sobie wypelbiac go na IP przy skurczach.
O kleszczach i proznociagu niedawno czytalam i przerazilo mnie to ale jesli ma to byc jedynym ratunkiem dla dziecka ktore bedzie w kanale rodnym a porod nie bedzie postepowal to chyba mimo braku naszej zgody lekarz ich moze uzyc.
Kasiarzynka dziwne przekonanie ma Twoja znajoma ale widac jest w nielicznym gronie osob majacych takie zdanie. A gdyby krzywda dziecku sie zadziala w trakcie jednej nocy bez matki to nawet nie byloby opcji wyboru takiego rozwiazania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 21:43
-
Hej, po pierwsze polecam ranking szpitali fundacji rodzić po ludzku, choć pewnie każda z Was już go zna.
Mi bardzo zależy na kontakcie skóra do skóry tuż po porodzie i na pierwszym karmieniu w ciągu 2 godzin. Co do pierwszej nocy to chciałabym mieć dziecko przy sobie, bo po cesarce trudniej o naturalne karmienie i nie chcę zahamować tego procesu, a obawiam się, że nocna przerwa może dać taki efekt. Rozumiem natomiast te z Was, które chcą pierwszej nocy odpocząć. Mnie w całym porodzie najbardziej przeraża właśnie to, że nie będę w stanie się sama zająć dzieckiem pocc. Znieczulenia się nie boję, 3 operacje na biodro miałam w zzo i świetnie je zniosłam. To mnie pociesza w kwestii połogu.
Dziewczyny, trochę się boję bo stwardniał mi brzuch. Tak na dole, nad wzgórkiem łonowym, lekko na lewo. Dokładnie tam gdzie detektorem wsłuchuję się w tętno. Biorę właśnie nospę, ale martwi mnie to mocno. -
Robaczku może tam dzidzia siedzi i Cie boli i jest brzuch twardy. Ja mam tak od paru tyg i teraz juz wiem że mój bobas lubi miejsce nad łonem. I jak leże z wyprostowanymi nogami to czuje taki ciężar i mam tam twardy brzuch ale jak Cie to martwi to może faktycznie zaczerpnij inf u jakiegos lekarza...
Połóż sie moze na lewym boku i zobaczysz czy nadal jest twardy aa boli Cie tak bardzo że nospe bierzesz??Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 22:31
Kubuś
-
Nie, nie boli bardzo, bardziej dominowało napięcie i dyskomfort. Nospę wzięłam bardziej pod kątem rozkurczowym. Już jest nieco lepiej, nie wiem czy po lekach czy po jeżdżeniu po brzuchu głowicą od detektora. Nie mogłam znaleźć tętna, więc nieźle rozmasowałam brzuch . Na szczęście napięcie się zmniejszyło a tętno znalazłam. Idę spać. Jeśli jutro sytuacja się powtórzy to pójdę do mojego lekarza. Akurat w środy przyjmuje blisko mojej pracy. Dzięki dziewczyny za wsparcie.
-
Patrycja jak sie dzis czujesz? Pomogla nospa?
Madzia ja na poczatku ciazy mialam wysyp, przed ciaza tez brzydka cere a teraz krosty odpuscily. Czasami sie jakas pojawi i czesto to z mojej winy bo mam niestety tendencje do wagierkow i czasami podkusi mnie wycisnac takiego dziada i zaraz robi sie wielka czerwona i bolaca bulwa a jego miejscu. Chyba jakos po I trym mi sie cera poprawila. I raz mnie wysypalo calkiem niedawno jak pojadlam za duzo snickersow wiec to pewnie alegicznia reakcja na orzechy. Moze tez cos zjadlas?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 08:05
-
Raczej wizyt patronażowych nie da się uniknąć położna chyba przychodzi 3 razy, zalezy od wielu czynników, tak naprawde to sprawdza warunki jakie ma dziecko, jednak warto aby przyszła bo może popowiedzieć kilka wartościowych spraw.
Odnośnie planu porodu i prośby o to czy dziecko będzie z tobą to zależy chyba od szpitala , u nas np z tego co wiem to odrazu po porodzie dają dziecko i jest z tobą cały czas, nie ma czegoś takiego jak zabrania go na noc... nie wiem czy wogole jest.
Plan porodu masz prawo dać a najlepiej ważniejsze sprawy przekazcie meżą lub bliski którzy będą z wami tego dnia aby za was myśleli.
Np ja mam zamiar oznaczyć swoje dziecko po porodzie, zawiązać mu kokardkę ,niestety różnie bywa w dzisiejszym świecie.
Po znieczuleniu podobno można mieć mieć np migreny jak źle się wkują,ale słyszałam że są nie szkodliwe... bywa różnie.
Ja również jak Robaczek , uważam że kontak skóry ze skórą jest bardzo ważny, lekarz może badać malucha na naszym ciele i mamy do tego prawo.
Mi jak czasem twardnieje brzuch do siadam na piłce i się kołysze, przechodzi:)
Oj igieł to i ja sie boje, mnie przeraża fakt jak bym mieli mi wenflon włożyć ,padła bym ... każda z nas sie czegoś obawia, ale najważniejsze jest wsparcie:)
kto będzie z wami przy porodzie czy może nikt?
Pleasure, ja miałam problemy przed ciążą, chodziłam na kwasy itd a teraz jak ręką odjął chciałabym aby mi tak zostało na zawsze:) buźka śliczna nie czerwienieje:) -
Hej, mam się dziś dobrze. Tylko lekkie wzdęcie. W nocy się budziłam brzuch macać odetchnęłam bo jest dość miękki. Dzięki dziewczyny za wsparcie wieczorem :*. Już zaczekam do poniedziałku na prenatalne. Zaraz mam wizytę u ortopedy, z wynikami usg, to podpytam czy nie zwolnił się jakiś termin na prenatalne w tym tygodniu.
Ja planuję rodzić z mężem, nasz szpital pobiera 200pln za obecność 2 osoby przy cc. Gdybym rodziła sn to wybrałabym poród bez męża, może poprosiłabym o wsparcie mamę.
Co do cery, to na początku miałam problemy jak przed okresem. Teraz ostatnie krostki na czole się goją i od jakiegoś czasu nic nowego się noe pojawia. Natomiast cera mi się trochę przesusza. Na nosie łuszczy mi się skóra i muszę często robić peeling. -
Hej kochane!
Patrycja, jak sytuacja dzisiaj z brzusiem? Ok?
Co do cery to ja nigdy nie miałam problemów, zawsze gładka, żadnych pryszczy ani nic. Ale na samym początu, na czole, koło linii z włosami zrobiły mi sie takie drobniutkie krostki, jak kaszka trochę. Ale już przeszło
Kwiatuszek, podobno czekolada sama w sobie sprawia, że może wysypac prycholami. Tak jak i ketczup. Przynajmniej tak słyszałam
Co do wizyt położnej to ja chyba nie mam nic przeciwko, może nawet, tak jak pisze dmuchawiec, warto.
Dla mnie kontakt skora do skory zaraz po porodzie też jest bardzo ważny i w sunie nie wyobrażam sobie inaczej. I zaraz próba karmienia. No ale zobaczymy jak to wszystko będzie.
Monika- jak tam koncert?
Kasiarzynka - na kiedy masz dokładnie termin?
Pleasure - ja też bardzo boję sie porodu, chcialabym miec 100% pewność, że dostanę znieczulenie, ale niestety nikt mi takiej nie da.
Mnie wczoraj wieczorem dość wyraźnie brzuch zaczął boleć tak @. Jak mam okres to boli mnie też krzyż i uda. No i uda wczoraj nawet czułam. Nospy nie brałam bo nie mam, a mój lekarz nie bardzo lubi. Więc poszłam spać, chociaż miałam w głowie różne scenariusze. Ale dzisiaj lepiej i nawet zastanawiam się czy nie bolało mnie jednak od zaparcia
I my będziemy rodzić razem nie wyobrażamy sobie inaczejWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 08:27
-
Kasia, no to niezłe zamieszanie z tymi Twoimi terminami. Domyślam się, że ta niepewność jest mało komfortowa. Trzymam kciuki żeby było tak jak chcesz, planujesz jakoś próbować przyspieszyć odchodzenie wód?
Ja też się cieszę, że szpital daje taką opcję, choć na męża nie naciskałam, dałam mu czas na zastanowienie się czy chce tam być i ostatnio potwierdził, że owszem . U nas w razie czego ojciec też może kangurować dziecko na sali operacyjnej, gdyby kontakt skóra do skóry ze mną nie był możliwy. Odebrałam właśnie zaświadczenie odprtopedy ze wskazaniem do cc. A poza tym mam spacerować i pływać. Gdyby syruacja się powtórzyła to dostanę skierowanie na rehabilitację. -
hej
po wczorajszym temacie planu porodu itp zajrzałam na stronę gdzie rodzić i trochę poczytałam o moim szpitalu. w mieście jest tylko jeden więc nie mam zamiaru, szukać innego w okolicy. Napisali, że:
- Matki przebywają ze zdrowymi dziećmi przez całą dobę. Jeśli dziecko z powodów zdrowotnych znajduje się osobno, to matka może być z nim bez ograniczeń, gdy tylko chce.
Dostępne sposoby łagodzenia bólu:
- niefarmakologiczne: poruszanie się, masaż, ciepła woda, TENS, piłka, worki sako
- farmakologiczne: gaz wziewny
Wszystkie metody łagodzenia bólu są omawiane z rodzącą. Znieczulenie dolędźwiowe nieodpłatne tylko ze wskazań medycznych.
-Poród z osobą towarzyszącą możliwy tylko w dwóch z trzech pojedynczych sali, bez opłat. W porodzie może uczestniczyć doula, tylko gdy rodząca jest sama. Osoba towarzysząca może zostać dwie godziny po porodzie. W trakcie cesarskiego cięcia osoba towarzysząca nie może być obecna, ani nie może kangurować dziecka po porodzie
-Po porodzie zdrowy noworodek kładziony jest matce na piersi i pozostaje z nią w nieprzerwanym kontakcie minimum 2 godziny.
Czyili tak jak się spodziewałam, że dziecka na noc nie zabiorą ani nie ma znieczulenia zewnątrzoponowego. Dobrze chociaż, że jest ten gaz wziewny. Tego bym chętnie spróbowała.
Kasiarznka. Napisałaś, że masz się zgłosić na IP i poprosić o cesarkę, a nie powinnaś mieć skierowania od lekarza prowadzącego? od koleżanek słyszałam, że czy takich zabiegach jest wymagane. Dopytaj na następnej wizycie. A jeśli chodzi o próżnociąg czy kleszcze, to ja słyszałam, że jak dziecko jest już w kanale rodnym to jest za późno ja cc, ale nie wiem ile w tym prawdy. trzeba by było doczytać/dopytać.
Patrycja, dobrze że brzuszek już dzisiaj ok. Może trochę jelita namieszały i dlatego brzuszek stwardniał.
Madzia, ja zawsze miałam tendencje do trądziku, wągrów i zaskórników, teraz jest lepiej. Może cera nie jest idealna, bo mam tak samo jak Doroa, jak coś upatrzę to od razu wyciskam i często narobię sobie bigosu. Też smaruję kremem babmbino. Trochę pomaga zasuszyć wypryski.
Aga, ja bym chciała żeby maż był przy porodzie, on sam też mówi, że będzie. Ale jak ona da rade? jak widzi igłę to prawie mdleje. Ot, taka sytuacja z wczoraj. Zrobił mu się odcisk na stopie więc mu daję igłę i mówię, żeby przebił to szybciej się zagoi i nie bedzie boleć. Ile było skamlania! pół godziny czaił się z igłą! gdzie dla mnie to mały pikuś. Ja to chyba powinnam być chirurgiem, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju operacje oglądać itp., na mnie krew i igły nie robią najmniejszego wrażenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 09:38
-
Robaczku fajnie że mąż może być przy cc ,nie każdy szpital się na to zgadza ale pobieranie opłat jest nie zgodne z prawem...
Peelingów nie powinno używać sie za czesto, lepiej smarowac kremem aby nawilżać i odżywiać buzie.
O tak cera jak bym chciała aby zostało mi tak na zawsze
Monia spi po koncercie:P
Ada a ten gaz wziewny to ten rozweselający?
Było mu samemu przebić odcisk:P
Ważne że chce być , powinnaś się cieszyc:)