X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien ja bym na jogurty postawiła :) jak tam wasze zęby? Ja leczyłam przed ciążą i odpukać teraz jest ok. A wszyscy mnie straszą, że w ciąży polecą..
    Nadrabiam dietą bo jak mówi moja mama- jak dzidzia w jedzeniu nie dostanie, to zabierze sobie z zębów

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia uh oby Cię szybko wyleczyli i to był już ostatni raz z taką infekcją

Arien jeśli lubisz mleko to pij, ale na tym etapie chyba jeszcze nie ma zwiększonego zapotrebowania, w koncu na razie to mały groszek, co innego jak zacznie rosnąć ;)

Ada wiem co przechodzisz bidulko. Jest coś co Ci pomaga? szukaj, probuj

Robaczku ja bym się nie nastawiała jeszcze na serduszko. Nie wiem kiedy u Ciebie była owu, może być ciut za wcześnie

blumen pobawiłas się na weselu? :D

mała moje zęby na razie dobrze, wszystkie ubytki wyleczyłam przed ciążą ale i tak generalnie nie mam z nimi problemów

ja dziś lecę do dietetyczki w sprawie tej mojej domniemanej cukrzycy a jutro prenatalne. Zaczynam się już stresować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 09:28

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek, daj znać jak ju z będziesz po wizycie, ja bylłam w 5t6d i było serduszko, ale mam idealne cykle, 28 dniowe ;) jak nie będzie to się nie stresuj! bo niektóre kobiety widzą dopiero nawet około 8 tygodnia.

Mała_czarna- ja z zębami na szczęście mam spokój, ale za to dziąsła- masakra! nagle, bez powodu leci mi mnóstwo krwi i tylko pluje, pluje i końca nie widać :/ no i puchną mi dziąsła. W sumie jest lepiej odkąd lekarka kazała mi zacząć brać rutinoscorbin i coraz rzadziej te krwotoki się zdarzają ;)

Ja jeszcze zauważyłam u siebie puchnięcie nóg z tyłu w okolicy kolan. No i pajączki niestety i bardziej widoczne żyły na nogach :/

I właśnie z męża zrobiłam fryzjera :D obciął mi z 10 cm włosów :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 13:32

• miszkaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.

Ja dzis z dobrym samopoczuciem, oby tak zostało do konca dnia. :) dziekuje Wam za wsparcie w tych moich mdłościach <3

Monia jakos nie znalazłam nic co mi pomaga. Staram się jeść malo a często żeby nie czuć głodu, ale i tak nagle potrafi mnie pogonić na rozmowę z ceramicznym królem :P

Robaczku trzymam mocno kciuki za wizytę. Czy zobaczysz serduszko to dużo zależy od sprzętu na jakim gin pracuje. Mam nadzieje ze juz dzis je zobaczysz :)

Mała ja z zębami nigdy nie miałam problemu, nawet nie mam jednej dziury :) a chodzę co roku do dentysty na przegląd. Od dziecka jadłam dużo jogurtów wiec byc moze to zasługa wapnia. Teraz o jogurcie nawet nie mysle bo mnie odrzuca. Mam nadzieje ze mimo to moje żeby pozostaną zdrowe :)

Monia trzymam kciuki za prenatalne i zdaj relację po wizycie u dietetyka.

Madzia odwazna jestes ze dałaś mężowi nożyczki i swoje włosy. Ja bym sie bała :P

Dzisiaj doniosłam do lab mocz wiec może jutro po pracy odbiorę juz wszystko wyniki

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i jestem po wizycie u dietetyczki. Kazała mi wstawać przed 8 rano ;( żeby do 8 być po śniadaniu. Potem 2 przekąski, obiad, podwieczorek i dwie kolacje. Nie wiem kiedy to wszystko zjem :P Generalnie za wiele produktów mi z diety nie wyrzuciła, poszło wprawdzie parę rzeczy ale nie będę musiała drastycznie zmieniać diety. Tylko ta częstotliwość... zobaczymy jak to wpłynie na moje wyniki. Niby mam dobre wg niej mam cukrzyce ciążową, wg diabetolog nie. Ogólnie dziwna baba, stwierdziła że jestem dość tłusta ( o.O ) więc lepiej żebym nie tyła za bardzo

Madzia podziwiam ja bym męzowy nie dała nożyczek do ręki :P

Robaczku jak wizyta?

Ada próbowłaś imbiru albo tych kropelek? teraz się przyzwyczaiłam ale na początku pomagało

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, lekarze są wyjątkowo delikatni. Ja też jestem "dość tłusta", a problemy z tarczycą tylko ten stan pogarszają, więc mam nadzieję, że w ciąży przytyję 6-9 kg. Belly wyznacza mi prawidłowy przyrost na 9kg. Ta dietetyczka dała Ci jakiś jadłospis/listę produktów/gramaturę posiłków, czy tylko podała liczbę posiłków i czego nie wolno?

A do wizyty jeszcze godzina, choć będę na miejscu za 20 minut.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet rozpiski nie dostałam tylko przikaz co wolno a co nie. żadnych konkretów, ale mam koleżankę po dietetyce więc się do niej wybiorę żeby ułożyła mi jakiś jadłospis.
    rozummiem, że nie każdy jest szczupły ale jak można takimi tekstami lecieć? ;/

trzymam kciuki za wizytę :)

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm Monia z tego co kojarzę to wcale tłusta nie jesteś, nie rozumiem skąd ona sobie to wieła!

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe kiedy dołączy błetitna i lotta :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest! Zarodek 5,8 mm, akcja serca 116 uderzeń na minutę. :D Jestem taka szczęśliwa :D

monika_89, miszkaaa, czekolada, Madzia890722, blumen21, dmuchawiec lubią tę wiadomość

43kt9vvjbmmercyy.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada nadwagę mam, ale do tlustej mi daleko. Nie ma to jak korzystać z porad specjalistów na nfz :/

Robaczku świetne wieści <3

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia olej babę szkoda sobie strzępić na nią nerwy. Bezczelna! Ja bym chyba jej cos powiedziała jakby mi tak wyjechała z tekstem. W ogóle czytalam niedawno w necie jakiś artykuł czego nie wolno mówic kobiecie ciężarnej i na pierwszym miejscu było własnie o tym zeby nie mówić ze przytyla. Kobiety w ciąży mają podwyższoną świadomość swojego ciała, widzą kazde nowe dekagramy i nie trzeba ich w tym uświadamiać.
    Ja nerwicy dostaje jak ktoś mi mówi, ze widać że troche przytyłam. Chyba niedługo zacznę mówić, ze mogę sobie na to pozwolić ;)

Mala czarna pytałaś o zęby - ja w ubiegłym roku wiosna wyleczyłam wszystkie i do momentu zajścia w ciąże chyba nic sie nie dzialo z nimi ale są strasznie wrażliwe na ciepłe i zimne napoje i posiłki i to mi strasznie dokucza. Ale mam tak od baaardzo dawna.
    Mojej mamie strasznie posypały się zeby w ciąży i oczywiście gada mi, ze też tak bede miała. Ja jem dużo mleka i jogurtów więc moze nie bedzie tak żle. Z reszta ona przeżywa żebym zapytała lekarza o cesarke ze względów okulistycznych. Bo ona miała cesarke właśnie z tego powodu i już zakłąda,z ę ja tak samo bede miała. Tłumaczenia, ze medycyna już troszke inaczej działa niż te 26 lat temu niewiele pomagają :/

Ja wczoraj martwiłam się bo przy chodzeniu bolało mnie tak wzdłuż lewej pachwiny ale troszke w strone brzucha, mała mniej ruchliwa była ostatnio a ja zaczełam juz panikowac. Nawet nospa nic nie pomogła. Ale dziś już nie boli i mała się wierci więc jest okej.

Robaczku super, ze wszystko ok na wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 19:13

klz9io4pkfldzhbc.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    robaczku, eleganckie wiadomości! Gratuluję i zazdraszam :D
    jej, kwiatuszku...jakie to uczucie czuć w sobie maleństwo? <marzy>

o1483e5e2gt7h77w.png
  • czekolada Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek, super wieści :-)

Jakub <3
    f2wli09klx6li47m.png
    f2w3rjjgfdv6rpfo.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotko nie mam wyjścia jak olać temat bo co zrobię? Kolejna która straszyła mnie, że chcę skrzywdzić dziecko. nie ma to jak dobre podejście. To tak jakbym się nie starała, a przecież dbam o siebie na tyle ile mogę no i chyba widać że chcę coś zrobić skoro już teraz i mnie i gina zaniepokoił cukier i poszłam na dalsze badania a nie olała temat.
    nie rozumiem jak tak można do kogoś mówić, gruby, tłusty nie ważne czy w ciaży czy nie. Jesli przyszłam do dietetyka to po pomoc a nie masę krytycznych uwag. Ciekawe ile osób które chcialy schudnąć na dzień dobry zniechęciła....
    ten Twoj ból może z powodu rozciągania się wiązadeł? pewnie to nic takiego ale nie dziwię się, że trochę się zestresowalaś

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie wiązadła ale stres był bo praktycznie całą ciąże nie odczuwałam zadnego bólu a wczoraj nagle się pojawiło. Chociaż zaczyna mi przeszkazać siedzenie w pracy większosc czasu przed kompem i chyba to tez ma wpływ.
    W dzień pojawiają mi sie mega wzdęcia ale mam nadzieje, zę nie szkodzę tym małej. Bo kurcze co nimi zrobić w miejscu publicznym :P

Niestety wiekszośc lekarzy nie ma instynktu samozachowawczego :/ tylko nie pomysla ile osób załamie sie po takim tekście i bedzie potrzebowało pomocy psychologa na przykład. Ehh nfz :/

Arien uczucie fajne czuć maleństwo ale co tu dużo mówić - też takie troszke wkurzające bo to takie dziwne. Może ja to tak dziwnie czuje przez łożysko z przodu. i chyba milej to odczuwałam jak brzuch był mniejszy a teraz z dnia na dzień co raz bardziej męczy. Ale i tak kocham te szaleństwa brzuszne <3

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, u mojej szwagierki gin totalnie olał temat cukru i prawdopodobnie całą ciążę miała cukrzyce ciążowa. Przytyła ponad 30kg i dopiero pod koniec lekarz się ocknął i zastanowił dlaczego ona tyje w takim tempie. Dziecko urodziło sie zdrowe jedynie jej zostały nadmiaru kilogramów z którymi musiała sie uporać po ciąży.
    Przy problemach z cukrem dieta to zloty środek. Jak będziesz jest male posiłki a często to moze wszystko się unormować.

http://slodkiemamy.edu.pl/specjalna_dieta/jadlospis_1800_a/
    Na tej stronie na pewno znajdziesz więcej informacji niż u diabetologa czy dietetyka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 20:11

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ostatnio wcinałam duzo snickersów i chyba orzechy mnie uczuliły bo wysypało mnie krostami na twarzy :/

klz9io4pkfldzhbc.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotko na wzdęcia może lepiej coś bierz bo podobno pobudzona praca jelit może z kolei pobudzać macicę do skurczów. broń Boże nie chcę Cię straszyć, ale tak obiło mi się o uszy

Ada znam stronkę, przegladalam ją. Jutro po prenatalnych zamierzam umówić się z koleżanką, która jest dietetyczką, skończyła studia w tym kierunku więc myslę że pomoże mi więcej niż ta nfztowska baba

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie straszysz :) też właśnie gdzieś coś kiedyś mi się obiło o uszy. Espumisan można brać ale on w sumie działa mi tylko na "ciężki" zołądek. W zasadzie tu cos bardziej na gazy potrzebne :/ cholera jaki śmierdzacy problem :P

klz9io4pkfldzhbc.png
‹‹ 34 35 36 37 38 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ