X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sprobowalam kolo 4mz rozszerzac ale nie podchodzilo to malej wiec byla przerwa. Teraz juz chetniej je ale i tak jeatesmy miesiac w tyl. Ma pol roku a je makaalnie te sloiczki ktore sa przeznaczone dla 5 miesiecznego dziecka.
    I nie odwazylabym sie rozszerzac diety od 4 miesiaca przy kp. I z perspektywy czasu tak jak Kamila chyba uwazam ze to za wczesnie na stale posilki.
    Moja tesciowa gada ze bardzo dobrze ze juz je coaninnego bo pozbiej bylaby niejadkiem a tak to poznaje smaki.

Kamila my wprowadzilismy cielecinke i krostki sa na twarzy czyli cos w niej jeat co dzieciom nie pasuje.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam pediatra mowila żebym nie jadła karmiąc właśnie cielęciny i wołowiny. I to bylo w kontekście właśnie krostek u młodego i alergii. Wiec faktycznie musi cos w tym być.

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie podalam jej dzisiaj nic procz mleka i zobacze jak bedzie sie czula.

Kuzwa jak mnie szlag trafia jak lulam ją jakis czas, pospi 10 minut i nagle otwiera oczy jakby byla juz dobrze rozbudzona. Wrrr :-/

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota skąd ja to znam :P u nas tak jest codziennie. Niby spi twardo i nagle Pyk i oczy jak 5zl.

Dzisiaj byliśmy na kontroli bioderek. Dalej szerokie pieluchowanie :/ musze sie przekonać do kładzenia jej spać na plecach bo inaczej jak spi na boku to szerokie pieluchowanie nie ma sensu. Dalej będziemy się męczyć. Do kontroli znowu za miesiąc.

Za to smoczek Nuk coraz bardziej zaprzyjaźnia sie z Klarą. :) dzieki niemu droga do miasta i z powrotem minek nam w spokoju. Ufff. Oby to weszli jej w nawyk.

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry

Jeeeny ledwo oczy dzisiaj otworzylam. Taki mocny sen mialam ze nie moglam sie rozbudzic ale w koncu wstalam, dalam ssakowi jesc i teraz ja wcinam sniadanko.
    Za oknem sloneczko wiec chociaz to dobrze nastraja. Pozniej jakis spacerek trzeba ogarnac.

Ada pieluchuj skoro nie ma poprawy. Na pazdziernikowych dziewczyna musiala zakladac malej szyne na nozki wiec lepiej jednak z pieluchami sie pomeczyc. Oby wszystko bylo ok na kolejnej kontroli.

I fajnie ze Klara zaprzyjaznia sie ze smokiem :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 07:58

klz9io4pkfldzhbc.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adk_1989 wrote:
    Dzień dobry :) u mnie samopoczucie nadal z tylko ale postanowiłam się motywować i codziennie zrobić cos 'dla domu' bo zarastany brudem :/

Co do ciąży po cc to badałam ten temat i trafiłam nawet kiedys na naukowe opracowania tematu i wychodzi na to że ryzyko rozchodzenia sie miejsca po cieciu spada po 6 miesiącach a potem to czy minie 10 czy 59 miesięcy to ryzyko bedzie dokladnie takie same. Mysle że dużo lekarzu zaleca odczekać rok ta ogólnie, dla regeneracji organizmu nie tylko ze względu na bliznę.

Co do mierzenia temperatury w pupie to jest to kwestia przełamania sie :) tylko pamiętajcie zeby wynik obniżyć o 0,5 stopnia i dopiero na tej podstawie rozstrzygać o tym czy jest gorączka czy nie.

Dorota nie stresuj sie tym mięsem u nas tez nie bylo kolorowo, nawet wysypki nam się zdarzała po cielęcinie. To rozszerzanie diety po 4 mesiacu to z perspektywy czasu moim zdaniem za szybko. Mysle ze drugie dziecko później zacznę wprowadzać w nowe rzeczy. Moim zdaniem dopiero wlasnie kolo 6 miesiąca byl naprawde przystosowany do tego żeby jeść cos innego niż mleko.

A moge sie zapytac czy teraz bedziesz chciala rodzic naturalnie czy bedzie cc?

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. My juz tez na wstałyśmy. Znaczy sie ja, bo Klara jeszcze dosypia na mnie. Glodna jestem i nie mam jak wstac zjeść.

Wczoraj tak sie wkur..łam na te pieluchowanie... Zalozylam jej flanele, nakarmiłam i śpi. Oczywiście nie odbiła no ale położyłam na pleckach. Ładnie sie umościła, położyła główkę na bok i tak spala. Po następnym karmieniu mysle sobie ze tez ja tak położę. Odłożyłam do łóżeczka i śpi. Poszłam do łazienki, wracam zaglądam do łóżeczka. A ona przez sen macha rękami i nogami ulewając przy tym na wszystkie strony. Wyjęłam jej tą flanele, zawinę w kocyk i położyłam na boku, spala juz spokojnie. Kuźwa, przeciez mogla sie zakrztusic! Nie wiem, postaram się w ciagu dnia pieluchowac ale w nocy chyba nie będę ryzykować bo się poprostu boje.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • Pola 89 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami w 9 miesiącu :) Aż trudno uwierzyć, ale jednak to już!

Ada, u nas w SR mówili, że dziecko powinno spać na plecach, a jeśli ulewa, to żeby pochylić łóżeczko.

Trochę dziwnie z tą cielęciną... Niby takie super mięso.

U mnie słońce ostatnio oszukuje. Jak wstajemy z mężem to przez moment niby pięknie świeci, a zaraz przychodzą chmury. Niby nie jest jakoś szaro i ciemno, ale marzą mi się takie prawdziwie słoneczne dni. No i ciepłe. Kiedy wreszcie będzie można zdjąć kurtki i swetry? :(

Czekamy na Julię :)
    0d1ye6hhxav2ezmq.png
    [*] 07.03.2015 - 6tc

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola gratuluje :-) jeszcze chwilka i rozwiazanie. Ja nie wiem kiedy minela Twoja ciaza. Szalenstwo :-)

Co do pochylania lozeczka to jakos duzo to nie daje bo zbyt mocno sie go nie pochyli jednak.

Ada wspolczuje Ci strasznie tej sytuacji z Klara. Wiesz co,jak mi jula nie chce odbic to na chwile ją poziomuje trzymajac na rekach, w zoladku jej przeleje sie troszke i po spionizowaniu najczesciej odbija. Ale moja to zazwyczaj beka jak stary chlop po golonce i piwie. A moze Klara nie lyka powietrza jak je a ulewanie nie jest powiazane z brakiem odbicia tylko niedojrzalym ukladem polarmowym?

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona rzadko odbija, nawet jak nie śpi. Probuje na wszystkie strony. Kucam i wstaje. Klepie, nosze. I tez rzadko ulewa. Zazwyczaj wtedy jak po jedzeniujest zbyt aktywna, jak za dużo masza rączkami i nóżkami. Ma w łóżeczku poduszkę klin wiec leżała pod skosem.

Pola gratuluje ostatniego miejsca :) juz coraz bliżej

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To juz taki jej urok ;-) ale niestety oczy dookola glowy musisz miec

Edit

Zapimnialam.napisac ze po odstawieniu cielecinki buzka robi sie ladniejsza i mniej broblemow z brzuszkiem. Dzisiaj same jarzynki zaserwuje malej. Tylko trzeba ruszyc dupke po nie

W ogole to zaczelam przetrzymywac mala dluzej i jak obudzila sie przed 7 tak ja dopiero o 9 polozylam spac. Usnela w moment i spi caly czas wiec jakby mi aie chcialo cos robic to moglabym ogarniac w czasie jej snu. I taki system bardziej mi odpowiada. Wole ja pozabawiac i przetrzymac niz lulac taka troche spiąca i wkurzqc sie ze spala pol godziny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 10:15

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jeszcze bardzie wkurwiona!

Wczoraj moja teściowa gadała do mojego męża, ze kładziemy dziecko na podłodze, na cienkim podkładzie, ze zimno, ze się przeziebi... Zreszta ciągle sie mnie czepia ze za lekko ja ubieram. Mąż ją zgasił, że mala leży na podłodze i jest cienko ubierana i jakos nie choruje jak Olaf-moj chrześniak który jest ciągle chory. I co?! Dzisiaj słyszę jak jej w nosku "gra" i pokasłuje :/ zrobilamm jej inhalacje z soli filologicznej. Co mogę jeszcze zrobić? Pomocy!

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada kup kropelki witaminy C. Ja mialam przrpisane CEMBION. I dawalam 3 razy dziennie po 5 kropelek. Inhalacje rob 3x dziennie i ataraj sie odciagac z noska jesli juz cos sie zbiera.
    U nas w nosku ciagle cos tam gra a pokaslywac moze od tego jak sie jej mleczko cofa. Jak jule pediatra badala to akuray zakaslala i powiedziala ze osluchowo jest czystko wiec pewnie jedzenie sie cofa o wywoluje kaszelek

klz9io4pkfldzhbc.png

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i miala nasicin o najnizszym stezeniu i masc majerankowa ale to juz katar miala az zolty

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na razie z nosa nic nie leci, jak zapuściłam jej sól do noska to troche odciągnęłam ale tak ma codziennie bo codziennie jej zapuszczam sol i odciągam. Zdarzało sie ze zakasłała np. Przez ślinę ale dzisiaj to brzmi inaczej i za dużo razy.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 18:36

Marzec x 2 <3 <3
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 18:36

Marzec x 2 <3 <3
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam drugie podejście do położenia Klary na plecach i nigdy więcej! Zjadła o 11. Pobawila sie w bujaczku, później na macie i ok 12 zmęczyła sie wiec ją uspalam. Założyłam to dziadostwo na nogi i położyłam ją na plecach. Spala spokojnie i ok.13 ulała! Tyle czasu po jedzeniu leżąc na klinie.

Madzia pewnie masz rację, ale nigdy wczesniej tak nie miała. Mam nadzieje ze tylko niepotrzebnie sieje panikę. Porobię dzisiaj te inhalacje i zobaczymy co z tego będzie. Ja używam gruszki i moim zdanie fajnie wyciąga. Zawsze wyciąga gluty, jakos nie jestem przekonana do tych aspiratorów.

Współczuję powrotu do teściowej. A musisz? Moze zostań u mamy jednak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 13:10

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia oszalejesz jak bedziesz znowu u teaciowej a ta bedzie dumna jak paw ze wrocilas jednak do niej. O swoich madrosciach ludowych nie wspominajac...

Ada zapytaj moze lekarza co w takiwj sytuacji robic jak nie masz jak pieluchowac. A jakies cwiczenia zalecili Wam w zwiazku z tymi bioderkami? U nas mimo ze bylo ok to lekarz zalecil podgiac nozki i rownoczesnie krecic koleczka nozkami do zewnetrznych stron. Ale tylko na luznych nozkach, nie jak bedzie je sztywno trzymala.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota. Nie kazał nam ćwiczyć ale czytałam w necie i jak przewijam Klare to właśnie robię takie kółeczka nóżkami. Pozatym dużo kładę ją na brzuszek na tzw żabkę.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
‹‹ 474 475 476 477 478 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ