X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • dmuchawiec Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kada24 wrote:
    W ciąży nie wolno się opalać i leżeć na brzuchu ta godz na słońcu to gotujesz fasolkę juz temp ciała ma 37,2 w ciąży a co dopiero wystawiane się na słońce to dziecko się gotuje mi lekarz zabronił się opalać

Kada ja rozmawiałam z lekarzem na temat opalania i powiedział że nie jest to zabronione jednak wiadomo nie można przegrzewać ciała ale to nie znaczy że trzeba siedziec w cieniu i unikać slonca.
    Wszystko można jednak z rozsądkiem, aczkolwiek leżenie na piasku hymm na brzuchu chyba bym sie nie odwazyła:) chociaż na poczatku ciąży spałam na brzuchu teraz to tak po skosie:-)

Pleasure odpoczywaj kochana:) opalić się możesz chodząc:) tylko uważaj na kąpiele bo w trójmieście zawsze wiecej bakterii jest przez zatokę.

My wlasnie miesiac temu naprawilismy klime, sporo to nas kosztowało ale stwierdzilismy ze musimy to zrobic bo i tak w przyszlym roku trzeba by bylo na to wydac bo gdzie z dzieckiem jedzić w takie upaly.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2015, 14:09

Nigdy nie wmawiaj sobie, że nie dasz rady, wiara w siebie to podstawa osiągnięcia sukcesu!!
    17u9i09kie6sdzrt.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A własnie apropo leżenia na brzuchu jeszcze. Ja 3/4 czasu jaki w ogóle leżę, leże na brzuchu własnie. w nocy jak spię to też, na brzuchu zasypiam. To taki problem? Myslałam, że póki sam brzuś nie przeszkadza to jest ok.

Znalazłam coś takiego:

Czy w ciąży mogę spać na brzuchu?

Dopóki ciąża jest niewidoczna, nie ma powodu, aby rezygnować z tej pozycji. Ale gdy brzuszek się zaokrągla, lepiej układać się w innej pozycji. Spanie na brzuchu jest wówczas po prostu niewygodne, bo przypomina leżenie na piłce. Najlepsza jest pozycja na lewym boku, ponieważ macica nie uciska wówczas na naczynia krwionośne jamy brzusznej. Dzięki temu krew może swobodnie powracać do serca, nie wywołując obrzęku nóg, a także dopływać do macicy i maleństwa. Układając się na boku, warto dla wygody podeprzeć brzuszek poduszką, a drugą włożyć między kolana. Pomocna będzie także specjalna poduszka ortopedyczna dla ciężarnych w kształcie litery C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/bezpieczne-9-miesiecy-ciazy-co-mozna-a-czego-nie-w-ciazy_36669.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2015, 14:09

o1483e5e2gt7h77w.png
  • dmuchawiec Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie dopóki jest maly i Ci nie przeszkadza to mozesz smialo spac:)

Ja tam śpie albo na prawym albo na lewym , w sumie to wiekszość na prawym na lewym jakos mi nie wygodnie , maly bardziej lezy z lewej strony .

I tez wkladam poduszke pod brzuszek i kolana lepiej sie spi:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2015, 14:12

Nigdy nie wmawiaj sobie, że nie dasz rady, wiara w siebie to podstawa osiągnięcia sukcesu!!
    17u9i09kie6sdzrt.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie a spanie w pozycji podobnej do tej z pierwszej pomocy- bocznej ustalonej to spanie na boku czy na brzuchu? Bo ja tylko tak śpię i juz w sumie sama nie wiem jak to ugryźć :P

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • dmuchawiec Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada Szczerze nie zastanawialam sie nad tym:P
    ja spie jak mi wygodniej:)

17u9i09kie6sdzrt.png
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia spokojnie możesz się troszke poopalać. Tak jak dziewczyny radzą użyj kremu z wysokim filtrem, dupo pij i co jakiś czas przechodz do cienia zeby organizm odetchnął. A z reszta jak gorzej sie poczujesz to sama bedziesz intuicyjnie ucikała. Jeśli z przodu chcesz sie opalić to zakryj brzuch a wszelki wpadek i tyle :) i pamiętaj o nawodnieniu. Bzdura, zę nie wolno się opalać, wszystko jest dla ludzi ale tych odpowedzialnych a Madzia na pewno taka jest :) Sama jakiś czas temu sie opalałam z prześcieradłem a brzuchu. Teraz z duzym brzuchem odpusciłam bo juz sie boje ale jak jeszcze nie jest widoczny to bym sobie nie załowała. Ciąża to nie choroba przecież.
    Kada w takim razie uważaj na gorące kapiele i prysznice bo to może bardziej zaszkodzic dziecku niż troszke słonka.
    Miłego odpoczynku Madziu :)

A co do lezenia na brzuchu to uwielbialam tak zasypiac ale odkad dowiedzialam sie o ciazy to jakos podswiadomie nie kladlam sie na nim. Chyba ze przez sen o czym nie wiem. Ale tez uwazam ze dopoki nie ma brzuszka to mozna sobie spokojnie tak spac. Ja między kolana kołdrę układam bo inaczej brzuch mi sie jakos zle układa.

Przez ten upał to chyba mleko w cyckach ugotuje :D :P

arien lubi tę wiadomość

klz9io4pkfldzhbc.png

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miszkaaa wrote:
    No właśnie a spanie w pozycji podobnej do tej z pierwszej pomocy- bocznej ustalonej to spanie na boku czy na brzuchu? Bo ja tylko tak śpię i juz w sumie sama nie wiem jak to ugryźć :P
    Chyba bardziej na boku.
    Dziewczynki bedzie brzuch to i bedzie Wam niewygodnie nawet w takiej ustalonej bocznej pozycji, teraz spijcie jak bardziej Wam pasuje :)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • dmuchawiec Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgdzadzam sie z Kwiatuszkiem,
    mnie to drażni jak ide do sklepu albo niose jakos torbe wiekszą i slysze od ludzi zeby nie dzwigala zebym tego nie robila...
    Ciąza to nie choroba i wiem na ile moge sobie pozwolic:)

17u9i09kie6sdzrt.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się tylko z ciekawości zastanawiałam jak to zakwalifikować :P

Ja ostatnio dostalam opiernicz od mojej szwagierki ze nosze konewkę z woda, a kto ma mi kwiaty podlać? Ale jak nosze jej dziecko na rękach a wazy 10kg to nic nie mówi.

dmuchawiec lubi tę wiadomość

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2016, 09:03

Marzec x 2 <3 <3

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia Twoja imtuicja wie najlepiej co mozesz a czego nie :-) tak jak pisalam, dopoki nie ma brzuszka to trzeba korzystac.

Moja mala dzis chyba ze 3 razy sie odezwala i w takie upaly spokojniejsza jest.

Ada widze ze szwagierka widzi tylko to co chce widziec. Ja zawsze poowtarzam ze jakos kobiety w sklepach pracuja i sa zmuszone ciezkie towary przezucac a niejednokrotnie skrzynki i nic sie nie dzieje.

My 29 sierpnia mielismy jechac na wesele pod bialystok. A spod wawy to kawalek jest i tesciowa os poczatku gadala ze juz po polowie ciazy trzeba trzymac sie domu. Powiedzialam jej ze jak bede chciala to pojade no sama wiem jak sie czuje i nie traktuje ciazy jak choroby. Ale ta glupia zawsze doszukuje sie problemow i chorob tam gdzie ich nie ma.

Z mezem czekamy na komentarz jutro jak zobaczy mnie w butach. Ja jej powiem ze najlepiej niech kazdy pilnuje swojego wygladu bo u kazdego znalazloby sie wiele do poprawy. Moj maz ma powiedziec na jej komentarz zeby spierd****la bo to nie jej sprawa tylko nasza, nasze dziecko i moje zdrowie.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALe Ty kochasz ta swoja tesciowke :)

Mąż odebrał moje wyniki i napisał, ze mam jakąs infekcje (może to dziąsła), "w chu*** bakterii w moczu" a z cytologii zmiany nienowotworowe wywolane zapaleniem :| reszta chyba ok

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia byc moze te z cytologii to takie normalne zmiany, nie koniecznie beda kwalifikowaly sie do leczenia. Zalezy którą grupę cytologii masz bo jak II to jest ok :)

Na mocz pewnie dostaniesz leki ale dopoki ich nie masz to moze duzo pij zeby wypłukiwać je z siebie

Ciekawe co to za infekcja. Watpie, ze to dziasla. Moze cos z tymi bakteriami zwiazane.

A teściowa to ja wręcz wielbie i miłuje <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2015, 16:08

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotko, Twoja teściowa jest najlepsza! :P idealny przykład niewyparzonego jęzora

Kasia, tak jak napisała Dorotka, zmiany wywołane zapaleniem w cytologii wychodzą prawie zawsze.

Jeśli chodzi o bakterie w moczu moze kubeczek nie byl sterylny albo zapomniałaś sie podmyć przed pobraniem próbki. Bo ja tak wlasnie mialam przy pierwszym badaniu, a następnym razem nie popełniłam tego błędu i juz bakterii nie bylo.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podtarłam się chusteczką do miejsc intymnych...kurczę, a z tym kubeczkiem może fakt. W domu remont, wszędzie pył, w szafkach teń na pewno a kubeczek dostałam bez przykrycia. Anyway, myślicie, że złe wyniki moczy kwalifikują mnie, żebym poszła do gina 13-tego zamiast czekac do 27-ego?
    W ogóle tak marudziłam na zaparcia...no...to teraz mam biegunkę :|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2015, 16:21

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada ona ma w nawyku komentowanie wszystkiego a ja tego strasznie nie lubie bo kazdy zyje swoim zyciem i nikogo nie powinno to obchodzic. Ubieram sie tak jak chce i zyje tak jak mi sie podoba :-)

Wczoraj jak szlam do lekarza to jakis babsztyl tak bezczelnie mnie mierzyl i glownie brzuch. Widzialam to z daleka i z premesytacja zaczelam patrzec na nia i prosto w jej oczy. Jej zdziwienie i zmieszanie bezcenne :-P

klz9io4pkfldzhbc.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja od rana latam po mieście i doslownie padam z nóg, upał nie daje żyć.
    Co do spania, ja staram się spać na lewym boku, ale na razie brzuch jakoś mocno mi nie przeszkadza i zdaża mi się obudzić na brzuchu (choć ostatnio coraz rzadziej) - tu pomaga poduszka, skutecznie ogranicza kręcenie w nocy :P

kasiarzynko koncert jest we wt więc jakby co wytłumaczę się, że byłam u niego ;) co do imion to dziewczynka będzie Hania albo Paulinka, syn póki co jest bezimienny ;)

Dorotko juz październikówki zaczęły się rozpakowywać? :O coś sie stalo, ze tak szybko cc? Biedy ten Twoj maż, da radę w ogóle chodzić?

Kasia objawy są, znikają i znowu się pojawiają, spokojnie, na pewno nic złego się nie dzieje, po prostu organzim przywzyczaja sie do zwiększonej ilości hormonów. Co do moczu ja mam b. liczne bakterie, na razie mam brać żurawit i sprawdzić mocz za jakieś 2 tygodnie czy będzie poprawa. Jak oddajesz mocz do kubeczka to nigdy pierwszy, musisz najpier trochę odsiusiać i dopiero potem do kubeczka, no i trzeba uważać żeby nie dotknąć skóry

dmuchawiec po porodzie obojetnie SN czy CC mąż może wziać 2 tyg opieki nad żona, mój na pewno będzie brać :) Oprócz tego 2 dni okolicznościowego no i tygodnie tacierzyńskiego. Doczytałam, że zrzucacie dach, sporo pracy, mam nadzieję, że szybko i sprawnie pojdzie. Trzymam kciuki za wprowadzkę na zimę

Robaczku jak rozmowa z szefową?

Madzia w ciąży nie powinno się wystawiać za bardzo na słoce bo skóra inaczej reaguje, to pewnie jakaś reakcja uczuleniowa (?), może na wszeli wypadek wypij wapono i uważaj na Was ;) ta godzinka pewnie nie zaszkodziła, ale lepiej dmuchać na zimne

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia najlepiej pytać w aptece p sterylny kubeczek, taki ofoliowany. Wtedy nie trzeba go wyparzać. Idź do Gina 13, będziesz spokojniejsza.

Dorotko wcale Ci sie nie dziwie. Moja teściowa na szczęście taka nie jest i nie wyobrażam sobie jakby miała byc taka wścibska. Lubi czasami cos "zasugerować" ale ogólnie nie jest zła.

Monia ja nie wiem jak dałaś rade latać po miescie. Ja miałam jechac do CH na zakupy ale dojechałam do pepco i Rossmana a dalej do C H juz nie dotarłam bo nie miałam siły.

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojecia co z ta pazdziernikowką, chyba po prostu wody jej zaczely odchodzic, skurcze chyba jej opanowali ale widocznie nie odalo sie sluzej utrzymac maluszka w brzuszku.

Maz ma guza, troche go boli ale chodzi normalne. Cale szcescie ze nie polamalo mu stopy.

Monia nie biegaj tylw w tej duchocie, odpocznij troszke.

klz9io4pkfldzhbc.png

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejj ja zawsze dostaje w aptece kubeczek w folii. Nigdy luzem nie dostalam, nigdy nie wyparzalam i nigdy nie podmywalam sie przed siusianiem.

klz9io4pkfldzhbc.png
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ