Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Karcia33 wrote:Ja ostatnio za często pozwalam sobie na grzeszki.. to cukierek po obiedzie, to batonik do kawy, co prawda bez cukru, ale jednak. Nie wywala mi cukru mocno, więc coraz śmielej sobie poczynam 🤦♀️ muszę się ogarnąć, bo mimo wszystko powinnam trzymać tę diete.
Jako deser to zawsze najlepsza opcja, byle nie gołe węgle. Jakieś ciasto z ksylitolem w wolnej chwili może zrobię, bo smakują całkiem spoko, ale też w tej ciąży wyjątkowo mi się chce cukru( przed praktycznie 2 miesiące detoksu było mimo lata i wszechobecnych lodów ). Wczoraj wzięłam insulinę na noc ok 22, poczytałam trochę a tu wybija na 160, kolacja była przed 22 taka jak zwykle, więc nic już nie kumam… -
Czy któraś z Was leżała na patologii ciąży z powodu cukrzycy?
Czy oni muszą mnie przyjąć jeżeli mam skierowanie? -
Sunday_92 wrote:Kurcze, ciekawe jest to co piszecie w kwestii porodu, u mnie to jeszcze w sumie nie ten etap żeby myśleć o porodzie, ale ostatnio zapytałam o to lekarza, to stwierdził, że przy cukrzycy regulowanej dieta spokojnie do 40tc, przy insulinie, indukcja w skończonym 39tc i II stopień referencyjnosci szpitala. Zobaczymy jak to wyjdzie, przyznam, że dla mnie ważne jest żeby poród był jak najmniej zmedykalizowany więc wolałabym bez indukcji, ale zobaczymy jak wyjdzie, jeszcze dużo czasu.
Takie samo info dostałam, że 39+0 maksymalnie indukcja lub cc. I minimum 2 stopień.
W moim szpitalu planowe cc robią od 38 tygodnia, w innym nad którym się zastanawiałam dopiero 39+0 najwcześniej jeśli się nic nie dzieje.
Generalnie przy cukrzycy są duże obawy o przepływy, stan łożyska. Nie chcą przeciągać ciąży.
Mi termin sugerował lekarz prowadzący i to on wykonywał cc, była opcja dwóch terminów, wcześniejszy i późniejszy, celowaliśmy dotrzymać do 38+6 i się udało. Na końcówce miałam wizyty co tydzień z oceną przepływów i na ostatniej już się zaczęły pogarszać
Starania od 06.2022
👩🏼 33
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ -
Midi wrote:Dziewczyny, które mają 2 różne insuliny- wymieniacie sobie w 1 penie, czy macie 2?
Obawiam się, że czeka mnie też doposilkowa …,
Ja dostałam drugiego pena do doposiłkowej, także mam dwa oddzielne. -