X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dziewczyny, jak tam wasza waga? Ja to się wręcz martwię, bo odkąd przeszłam na dietę to zjechałam 1,5 kg w dół, a ogólnie jestem szczupłej budowy, więc nie za bardzo mam z czego gubić w razie czego. W 3 trymestrze powinno się tyć najwięcej, a ja zjechałam na wadze w dół 🙄 Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Właśnie dziewczyny, jak tam wasza waga? Ja to się wręcz martwię, bo odkąd przeszłam na dietę to zjechałam 1,5 kg w dół, a ogólnie jestem szczupłej budowy, więc nie za bardzo mam z czego gubić w razie czego. W 3 trymestrze powinno się tyć najwięcej, a ja zjechałam na wadze w dół 🙄 Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
    Ja od początku ciąży schudłam 7 kg i jak narazie waga stoi w miejscu obecnie 21 tydzień, dziecko przybiera :)

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabetolog mi mówił, że mogę max 10 kg przytyć.... I ogólnie tycie zaczyna się po 20 tygodniu a takie już największe przybieranie to 3 trymestr tak jak mówisz Mira

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co mogę doradzić to wyluzować, nie martwić się cukrami. Im bardziej się denerwujemy i stresujemy tym cukier szaleję. Przy pojedynczych przekroczeniach nic się nie stanie, to mi potwierdził ginekolog i diabetolog. Jednemu nabiał szkodzi , bo podbija cukier, a drugiemu obniża. Dlatego to taka loteria jest... Trzeba próbować, obserwować swój organizm...

magda_o lubi tę wiadomość

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic o wadze lekarze nie mówią - na początku ciąży dostałam tylko info że powinnam zacząć przybierać od 4 miesiąca. Przed ciążą ważyłam 52 kg przy wzroście 162 cm, w tym momencie przytyłam 5,5 kg w prawie skończonym 30 tc (wcześniej było + 7 kg). Martwię się żeby maluch prawidłowo rósł. Niebawem prenatalne 3 trymestru to wszystko będzie wiadomo...

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też zrezygnowałam z mąki białej, ryżu itd jem zdrowo a jednak coś jest nie tak... Może faktycznie lepiej odpuścić🤔 ja na kolację zjem kanapkę z jajkiem i popiję maślanką zobaczę co będzie rano? A jeśli chodzi o wagę to ja na początku bardzo przytyłam jakieś 15kg🫣 to było do 4 mc 🤭ale to jadłam jak głupia ja ciągle czułam głód Teraz np w ciągu ostatnich 4tyg mam 30dag więcej

Ilo32
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Mi nic o wadze lekarze nie mówią - na początku ciąży dostałam tylko info że powinnam zacząć przybierać od 4 miesiąca. Przed ciążą ważyłam 52 kg przy wzroście 162 cm, w tym momencie przytyłam 5,5 kg w prawie skończonym 30 tc (wcześniej było + 7 kg). Martwię się żeby maluch prawidłowo rósł. Niebawem prenatalne 3 trymestru to wszystko będzie wiadomo...
    To rzeczywiście mało... Ale jak do tej pory było wszystko wporzadku z maluchem to teraz też powinno być. Ponoć dzieci słodkich mam rodzą się małe.... W poprzedniej ciazy też miałam cukrzycę, synek urodził się z wagą 3630g. Cukrzyca była na samej diecie. 10kg przytyłam wtedy. Teraz mam insulinę.... No zobaczymy jak dalej to będzie. Lekarze wiedzą co robią, chyba:)

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena który tydzień ciąży u Ciebie?

Ilo32
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    No ja też zrezygnowałam z mąki białej, ryżu itd jem zdrowo a jednak coś jest nie tak... Może faktycznie lepiej odpuścić🤔 ja na kolację zjem kanapkę z jajkiem i popiję maślanką zobaczę co będzie rano? A jeśli chodzi o wagę to ja na początku bardzo przytyłam jakieś 15kg🫣 to było do 4 mc 🤭ale to jadłam jak głupia ja ciągle czułam głód Teraz np w ciągu ostatnich 4tyg mam 30dag więcej
    Mnie od jajek odrzuca🙈 no zobacz jak to będzie. Taka metoda prób i błędów:) ja np mogę jeść pomidory koktajlowe, jak zjem plasterek zwykłego to mi cukier leciii w kosmos, nie mam totalnie pojęcia czemu.... Początek dla mnie był najgorszy...

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Bożena który tydzień ciąży u Ciebie?
    21 tydzień. Od 5 tygodnia dieta i metformine brałam. Od miesiąca insulina nocna

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jajka uwielbiam rano zawsze jem jajecznicę i porcja warzyw 🙂 dziwne z tymi pomidorami 🫣 ja od 20 grudnia jestem na insulinie kilka dni miałam 83-86 a później skoki na 95-96 a jem podobnie 😬

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Mnie od jajek odrzuca🙈 no zobacz jak to będzie. Taka metoda prób i błędów:) ja np mogę jeść pomidory koktajlowe, jak zjem plasterek zwykłego to mi cukier leciii w kosmos, nie mam totalnie pojęcia czemu.... Początek dla mnie był najgorszy...
    Te cukry są naprawdę nieprzewidywalne 🙈

Dziewczyny a powiedzcie czy przy cukrzycy będą wywoływać poród wcześniej? Czy jeśli wszystko będzie w normie to normalnie mogę czekać do terminu?

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:

Dziewczyny a powiedzcie czy przy cukrzycy będą wywoływać poród wcześniej? Czy jeśli wszystko będzie w normie to normalnie mogę czekać do terminu?
    Nie mam pojęcia.... Jak czytałam u dziewczyn na FB to zależy od stanu łożyska i wagi dziecka. W poprzedniej ciąży urodziłam dwa tygodnie wcześniej przez CC. Jak teraz będzie, nie wiem. Nie wiem też jak to jest po CC czy dają np kroplówki na wywołanie czy nie 🤷 ale wszystko przede mną :)

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Ja jajka uwielbiam rano zawsze jem jajecznicę i porcja warzyw 🙂 dziwne z tymi pomidorami 🫣 ja od 20 grudnia jestem na insulinie kilka dni miałam 83-86 a później skoki na 95-96 a jem podobnie 😬
    Ponoć im wyższa ciąża tym ciężej opanować cukier.... Co 3 dni kazano Ci zwiększać? Bo mi tak tłumaczyl, jak 3 dni z rzędu mam cukier więcej jak 90 to zwiększamy...

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira ja w pierwszej ciąży przytyłam 8 kg. Cukrzyca ciążowa na diecie. Syn urodził się 37+3tc (coś takiego) z wagą 2450g. Poród nie był wywoływany, zaczął się od odejścia wód. Urodzony sn.

Teraz w 22tc mam około +5kg. W środku dziewczynka. Znowu cukrzyca ciążowa, od 10tc na diecie. Wg USG większa niż wg om.

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:

Mi zarówno ginekolog jak i diabetolog powiedzieli, że poród najczęściej jest w 38t. I wówczas albo cesarka (w zależności od wagi dziecka), albo wywołują. W internecie jak sprawdzałam to info jest, że poród musi być do 40t. Ale wiadomo, wszystko zależy od ogólnego stanu i matki i dziecka. Ważne, żeby być pod opieką lekarza.

No i co ważne, jak już jest insulina to rekomendowane jest rodzenie w szpitalu z trzecim stopniem referencyjności tzn. np jak są szpitale uniwersyteckie lub inne wyspecjalizowane. Czyli szpital daje gwarancję, że ma kompetencje do przeprowadzenia porodu obarczonego jakimś ryzykiem. A cukrzyca, szczególnie kiedy wjeżdża insulina takim jest.

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    No i waga jak spadła do -7kg tak się trzyma, nawet grama nie przytyłam jeszcze... Ale to pewnie wina diety. Czuje się też lepiej niż jak bralam metformine. Po niej miałam straszne problemy z brzuchem

Super, to też dobrze wiedzieć. Ja właśnie po metforminie miałam też problemy, takie rewolucje się działy, że czasem trudno z domu było wyjść. Ale mam właśnie za sobą pierwszy zastrzyk z insuliny - partner zrobił, przeżyłam 😃 więc myślę, że jakoś to pójdzie. Diety też trzymam i na razie w przeciągu miesiąca poszło -3kg.

• Karolejna Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiem tak- w pierwszej ciąży byłam na insulinie od 34 tygodnia, ktg pod koniec robione 2-3 razy w tygodniu. poród sam się za zaczął, córka urodzona dzień przed terminem. Teraz inny lekarz i powiedział że takie ciąże się rozwiązuje wcześniej, bo szybciej się starzeje łożysko przy cukrzycy także zobaczymy. Sprawdzacie ketony w moczu? Bo jednak węglowodany trzeba jeść, te złożone. I nie polecam jeść jajek na kolację bo przy nich zawsze cukier jest niski i później może być rano wysoki z odbicia. W pierwszej ciąży trzymałam się strasznie diety, teraz trochę wrzuciłam na luz, zdarzają mi się małe grzeszki po których robię spacer i cukier w normie😅

magda_o, Bożena lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolejna wrote:
    Ja powiem tak- w pierwszej ciąży byłam na insulinie od 34 tygodnia, ktg pod koniec robione 2-3 razy w tygodniu. poród sam się za zaczął, córka urodzona dzień przed terminem. Teraz inny lekarz i powiedział że takie ciąże się rozwiązuje wcześniej, bo szybciej się starzeje łożysko przy cukrzycy także zobaczymy. Sprawdzacie ketony w moczu? Bo jednak węglowodany trzeba jeść, te złożone. I nie polecam jeść jajek na kolację bo przy nich zawsze cukier jest niski i później może być rano wysoki z odbicia. W pierwszej ciąży trzymałam się strasznie diety, teraz trochę wrzuciłam na luz, zdarzają mi się małe grzeszki po których robię spacer i cukier w normie😅
    Tak, sprawdzam. Ogólnie dwa razy w tygodniu takie mam zalecenie:) i mocz co wizytę.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Mi zarówno ginekolog jak i diabetolog powiedzieli, że poród najczęściej jest w 38t. I wówczas albo cesarka (w zależności od wagi dziecka), albo wywołują. W internecie jak sprawdzałam to info jest, że poród musi być do 40t. Ale wiadomo, wszystko zależy od ogólnego stanu i matki i dziecka. Ważne, żeby być pod opieką lekarza.

No i co ważne, jak już jest insulina to rekomendowane jest rodzenie w szpitalu z trzecim stopniem referencyjności tzn. np jak są szpitale uniwersyteckie lub inne wyspecjalizowane. Czyli szpital daje gwarancję, że ma kompetencje do przeprowadzenia porodu obarczonego jakimś ryzykiem. A cukrzyca, szczególnie kiedy wjeżdża insulina takim jest.
    O kurcze to o tym nie wiedziałam... Cholerka.:/ żeby mi znowu nie przyszło jechać 70 km do szpitala bo w moim nie będę miała opieki a jest 8 km ode mnie......

‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ