X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dziewczyny, jak tam wasza waga? Ja to się wręcz martwię, bo odkąd przeszłam na dietę to zjechałam 1,5 kg w dół, a ogólnie jestem szczupłej budowy, więc nie za bardzo mam z czego gubić w razie czego. W 3 trymestrze powinno się tyć najwięcej, a ja zjechałam na wadze w dół 🙄 Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Właśnie dziewczyny, jak tam wasza waga? Ja to się wręcz martwię, bo odkąd przeszłam na dietę to zjechałam 1,5 kg w dół, a ogólnie jestem szczupłej budowy, więc nie za bardzo mam z czego gubić w razie czego. W 3 trymestrze powinno się tyć najwięcej, a ja zjechałam na wadze w dół 🙄 Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
    Ja od początku ciąży schudłam 7 kg i jak narazie waga stoi w miejscu obecnie 21 tydzień, dziecko przybiera :)

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabetolog mi mówił, że mogę max 10 kg przytyć.... I ogólnie tycie zaczyna się po 20 tygodniu a takie już największe przybieranie to 3 trymestr tak jak mówisz Mira

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co mogę doradzić to wyluzować, nie martwić się cukrami. Im bardziej się denerwujemy i stresujemy tym cukier szaleję. Przy pojedynczych przekroczeniach nic się nie stanie, to mi potwierdził ginekolog i diabetolog. Jednemu nabiał szkodzi , bo podbija cukier, a drugiemu obniża. Dlatego to taka loteria jest... Trzeba próbować, obserwować swój organizm...

magda_o lubi tę wiadomość

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic o wadze lekarze nie mówią - na początku ciąży dostałam tylko info że powinnam zacząć przybierać od 4 miesiąca. Przed ciążą ważyłam 52 kg przy wzroście 162 cm, w tym momencie przytyłam 5,5 kg w prawie skończonym 30 tc (wcześniej było + 7 kg). Martwię się żeby maluch prawidłowo rósł. Niebawem prenatalne 3 trymestru to wszystko będzie wiadomo...

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też zrezygnowałam z mąki białej, ryżu itd jem zdrowo a jednak coś jest nie tak... Może faktycznie lepiej odpuścić🤔 ja na kolację zjem kanapkę z jajkiem i popiję maślanką zobaczę co będzie rano? A jeśli chodzi o wagę to ja na początku bardzo przytyłam jakieś 15kg🫣 to było do 4 mc 🤭ale to jadłam jak głupia ja ciągle czułam głód Teraz np w ciągu ostatnich 4tyg mam 30dag więcej

Ilo32
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Mi nic o wadze lekarze nie mówią - na początku ciąży dostałam tylko info że powinnam zacząć przybierać od 4 miesiąca. Przed ciążą ważyłam 52 kg przy wzroście 162 cm, w tym momencie przytyłam 5,5 kg w prawie skończonym 30 tc (wcześniej było + 7 kg). Martwię się żeby maluch prawidłowo rósł. Niebawem prenatalne 3 trymestru to wszystko będzie wiadomo...
    To rzeczywiście mało... Ale jak do tej pory było wszystko wporzadku z maluchem to teraz też powinno być. Ponoć dzieci słodkich mam rodzą się małe.... W poprzedniej ciazy też miałam cukrzycę, synek urodził się z wagą 3630g. Cukrzyca była na samej diecie. 10kg przytyłam wtedy. Teraz mam insulinę.... No zobaczymy jak dalej to będzie. Lekarze wiedzą co robią, chyba:)

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena który tydzień ciąży u Ciebie?

Ilo32
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    No ja też zrezygnowałam z mąki białej, ryżu itd jem zdrowo a jednak coś jest nie tak... Może faktycznie lepiej odpuścić🤔 ja na kolację zjem kanapkę z jajkiem i popiję maślanką zobaczę co będzie rano? A jeśli chodzi o wagę to ja na początku bardzo przytyłam jakieś 15kg🫣 to było do 4 mc 🤭ale to jadłam jak głupia ja ciągle czułam głód Teraz np w ciągu ostatnich 4tyg mam 30dag więcej
    Mnie od jajek odrzuca🙈 no zobacz jak to będzie. Taka metoda prób i błędów:) ja np mogę jeść pomidory koktajlowe, jak zjem plasterek zwykłego to mi cukier leciii w kosmos, nie mam totalnie pojęcia czemu.... Początek dla mnie był najgorszy...

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Bożena który tydzień ciąży u Ciebie?
    21 tydzień. Od 5 tygodnia dieta i metformine brałam. Od miesiąca insulina nocna

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jajka uwielbiam rano zawsze jem jajecznicę i porcja warzyw 🙂 dziwne z tymi pomidorami 🫣 ja od 20 grudnia jestem na insulinie kilka dni miałam 83-86 a później skoki na 95-96 a jem podobnie 😬

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Mnie od jajek odrzuca🙈 no zobacz jak to będzie. Taka metoda prób i błędów:) ja np mogę jeść pomidory koktajlowe, jak zjem plasterek zwykłego to mi cukier leciii w kosmos, nie mam totalnie pojęcia czemu.... Początek dla mnie był najgorszy...
    Te cukry są naprawdę nieprzewidywalne 🙈

Dziewczyny a powiedzcie czy przy cukrzycy będą wywoływać poród wcześniej? Czy jeśli wszystko będzie w normie to normalnie mogę czekać do terminu?

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:

Dziewczyny a powiedzcie czy przy cukrzycy będą wywoływać poród wcześniej? Czy jeśli wszystko będzie w normie to normalnie mogę czekać do terminu?
    Nie mam pojęcia.... Jak czytałam u dziewczyn na FB to zależy od stanu łożyska i wagi dziecka. W poprzedniej ciąży urodziłam dwa tygodnie wcześniej przez CC. Jak teraz będzie, nie wiem. Nie wiem też jak to jest po CC czy dają np kroplówki na wywołanie czy nie 🤷 ale wszystko przede mną :)

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Ja jajka uwielbiam rano zawsze jem jajecznicę i porcja warzyw 🙂 dziwne z tymi pomidorami 🫣 ja od 20 grudnia jestem na insulinie kilka dni miałam 83-86 a później skoki na 95-96 a jem podobnie 😬
    Ponoć im wyższa ciąża tym ciężej opanować cukier.... Co 3 dni kazano Ci zwiększać? Bo mi tak tłumaczyl, jak 3 dni z rzędu mam cukier więcej jak 90 to zwiększamy...

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira ja w pierwszej ciąży przytyłam 8 kg. Cukrzyca ciążowa na diecie. Syn urodził się 37+3tc (coś takiego) z wagą 2450g. Poród nie był wywoływany, zaczął się od odejścia wód. Urodzony sn.

Teraz w 22tc mam około +5kg. W środku dziewczynka. Znowu cukrzyca ciążowa, od 10tc na diecie. Wg USG większa niż wg om.

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:

Mi zarówno ginekolog jak i diabetolog powiedzieli, że poród najczęściej jest w 38t. I wówczas albo cesarka (w zależności od wagi dziecka), albo wywołują. W internecie jak sprawdzałam to info jest, że poród musi być do 40t. Ale wiadomo, wszystko zależy od ogólnego stanu i matki i dziecka. Ważne, żeby być pod opieką lekarza.

No i co ważne, jak już jest insulina to rekomendowane jest rodzenie w szpitalu z trzecim stopniem referencyjności tzn. np jak są szpitale uniwersyteckie lub inne wyspecjalizowane. Czyli szpital daje gwarancję, że ma kompetencje do przeprowadzenia porodu obarczonego jakimś ryzykiem. A cukrzyca, szczególnie kiedy wjeżdża insulina takim jest.

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    No i waga jak spadła do -7kg tak się trzyma, nawet grama nie przytyłam jeszcze... Ale to pewnie wina diety. Czuje się też lepiej niż jak bralam metformine. Po niej miałam straszne problemy z brzuchem

Super, to też dobrze wiedzieć. Ja właśnie po metforminie miałam też problemy, takie rewolucje się działy, że czasem trudno z domu było wyjść. Ale mam właśnie za sobą pierwszy zastrzyk z insuliny - partner zrobił, przeżyłam 😃 więc myślę, że jakoś to pójdzie. Diety też trzymam i na razie w przeciągu miesiąca poszło -3kg.

• Karolejna Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiem tak- w pierwszej ciąży byłam na insulinie od 34 tygodnia, ktg pod koniec robione 2-3 razy w tygodniu. poród sam się za zaczął, córka urodzona dzień przed terminem. Teraz inny lekarz i powiedział że takie ciąże się rozwiązuje wcześniej, bo szybciej się starzeje łożysko przy cukrzycy także zobaczymy. Sprawdzacie ketony w moczu? Bo jednak węglowodany trzeba jeść, te złożone. I nie polecam jeść jajek na kolację bo przy nich zawsze cukier jest niski i później może być rano wysoki z odbicia. W pierwszej ciąży trzymałam się strasznie diety, teraz trochę wrzuciłam na luz, zdarzają mi się małe grzeszki po których robię spacer i cukier w normie😅

magda_o, Bożena lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolejna wrote:
    Ja powiem tak- w pierwszej ciąży byłam na insulinie od 34 tygodnia, ktg pod koniec robione 2-3 razy w tygodniu. poród sam się za zaczął, córka urodzona dzień przed terminem. Teraz inny lekarz i powiedział że takie ciąże się rozwiązuje wcześniej, bo szybciej się starzeje łożysko przy cukrzycy także zobaczymy. Sprawdzacie ketony w moczu? Bo jednak węglowodany trzeba jeść, te złożone. I nie polecam jeść jajek na kolację bo przy nich zawsze cukier jest niski i później może być rano wysoki z odbicia. W pierwszej ciąży trzymałam się strasznie diety, teraz trochę wrzuciłam na luz, zdarzają mi się małe grzeszki po których robię spacer i cukier w normie😅
    Tak, sprawdzam. Ogólnie dwa razy w tygodniu takie mam zalecenie:) i mocz co wizytę.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Mi zarówno ginekolog jak i diabetolog powiedzieli, że poród najczęściej jest w 38t. I wówczas albo cesarka (w zależności od wagi dziecka), albo wywołują. W internecie jak sprawdzałam to info jest, że poród musi być do 40t. Ale wiadomo, wszystko zależy od ogólnego stanu i matki i dziecka. Ważne, żeby być pod opieką lekarza.

No i co ważne, jak już jest insulina to rekomendowane jest rodzenie w szpitalu z trzecim stopniem referencyjności tzn. np jak są szpitale uniwersyteckie lub inne wyspecjalizowane. Czyli szpital daje gwarancję, że ma kompetencje do przeprowadzenia porodu obarczonego jakimś ryzykiem. A cukrzyca, szczególnie kiedy wjeżdża insulina takim jest.
    O kurcze to o tym nie wiedziałam... Cholerka.:/ żeby mi znowu nie przyszło jechać 70 km do szpitala bo w moim nie będę miała opieki a jest 8 km ode mnie......

‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ