Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
bluebell wrote:Robię dokładnie tak samo: otwieram oczy, biorę letrox, idę siku i myć ręce i mierze. Ale może lepiej niech się specjalista wypowie
A jaką insulinę dostałaś? Czułaś się inaczej w nocy ?
Ja mam zwiększać dopiero jak dwa dni z rzędu beda przekroczenia. 90-95 o jedną jednostkę, 95-100 o 2 jednostki
Dostałam gensulin N. Dokładnie mam robić tak samo jak ty. Jeżeli dwa dni z rzędu przekroczę to mam zwiększyć o 2 jednostki. Nawet mocno zaznaczyła ,że o dwie ,a nie o 1😕 mam wrażenie ,że moja diabetolog jest strasznie restrykcyjna. Przez cały tydzień po posiłku przekroczyłam tylko dwa razy i to o 2 bo miałam 141 i już miała jakieś wątpliwości...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 11:59
-
kropeleczka wrote:Proszę powiedzcie kiedy sobie mierzycie cukier na czczo. Ja się budzę ,idę do łazienki myje ręce i wracam zmierzyć cukier. A może muszę dłużej odczekać po przebudzeniu?
Ja na początku przygody z mierzeniem cukru to w ogóle mierzyłam byle jak - budziłam się po 7:00, ale lubiłam jeszcze poleżeć w łóżku, więc koniec końców mierzyłam po 8:00 i później się dowiedziałam, że to też mogło być powodem zwiększonej glukozy we krwi. Po wizytach u diabetologa nauczyłam się wstawać od razu po przebudzeniu (co było dla mnie ciężkie, bo uwielbiam z rana sobie jeszcze poleżeć 🤣). Idę wtedy do łazienki, myję ręce, badam krew i później idę do łazienki zmierzyć ketony w moczu.
U mnie działa to tak, że im dłużej zwlekam z mierzeniem cukru, tym większy on jest, ale też zauważyłam, że gwałtowna krzątanina przed mierzeniem cukru go zwiększa, więc staram się powolutku wstać, na spokojnie umyć ręce, bez pośpiechu, żeby ten wredny kortyzol też nie miał możliwości za bardzo ingerować w ten cukier. 😜
kropeleczka wrote:Dostałam gensulin N. Dokładnie mam robić tak samo jak ty. Jeżeli dwa dni z rzędu przekroczę to mam zwiększyć o 2 jednostki. Nawet mocno zaznaczyła ,że o dwie ,a nie o 1😕 mam wrażenie ,że moja diabetolog jest strasznie restrykcyjna. Przez cały tydzień po posiłku przekroczyłam tylko dwa razy i to o 2 bo miałam 141 i już miała jakieś wątpliwości...
Myślałam, że też mam restrykcyjną diabetolog, ale chyba mniej niż Ty. 🧐 U mnie po dwóch dniach przekroczonych cukrów zwiększam o 1 jednostkę. Aktualnie jestem na 18 i na chwilę obecną na chwilę się zatrzymałam - oby jak najdłużej. 😓 -
Wydaje mi się ,że moja tak strasznie surowo podchodzi do tematu. Jak zobaczyła te dwa przekroczenia to od razu się zapytała " co tu się wydarzyło" "proszę uważać" "niech to się więcej nie powtórzy". Ja rozumiem wszystko ale mierze cukier dopiero od tygodnia. Myslalm,że mam prawo trochę eksperymentować. Bo niby skąd mam wiedzieć po czym mi cukier podskoczy jeśli nie spróbuję. Powinno być dwa tygodnie na metodę prób i błędów żeby nauczyć się komponować posiłki.
Mam pytanie. O której podajecie sobie insulinę na noc? Orientuje się ktoś jak długo działa taka insulina?
I jak to jest z tymi ketonami. Pierwszy raz mierze codziennie. Przy pierwszej ciąży robiłam co jakiś czas badania moczu. Teraz mam już korzystac z pasków . Co w przypadku gdy się pojawia? -
To insulina długodziałająca - ona nie ma jakby szczytu działania zaraz po wstrzyknięciu, tylko działa bardzo długo, dlatego wstrzykuje się ją przed spaniem. Nie wiem jak z tą konkretną insuliną, ja mam inną, ale podejrzewam, że jest podobnie - zaczyna działać chyba jakoś 1-2h po wstrzyknięciu, później działanie maksymalne jest w kilka godzin po wstrzyknięciu i trwa nawet do kilkunastu godzin. Jak wpiszesz sobie w Google to na pewno znajdziesz taką informację.
Ja insulinę podaje około 22:00-22:30 i zaraz później kładę się do łóżka.
Ja ketony mierzę od około 10tc codziennie na czczo. Mi diabetolog tłumaczyła, że jeżeli pojawiają się ketony w moczu to znaczy, że dnia poprzedniego przyjęłaś za mało węglowodanów złożonych i dziecko też głodowało, więc ważne jest, żeby do tego nie dopuszczać. Trzeba wtedy zadbać o to, żeby było tych węglowodanów złożonych trochę więcej lub aby były lepiej zbilansowane. Zdarzają się też, gdy przerwa między ostatnim a pierwszym posiłkiem jest zbyt długa lub gdy po ostatnim posiłku jeszcze długo wykorzystywaliśmy energię - u mnie dzisiaj tak się zdarzyło, miałam śladowe ilości ketonów, bo zjadłam ostatni posiłek o 21:30, a nie mogłam długo zasnąć, krzątałam się, więc organizm pobrał więcej energii niż na spanie i szybciej zrobiłam się głodna. -
Dzięki za odpowiedź.
A jeszcze jedno pytanie mam do osób doświadczonych z insuliną. Wczoraj rano po 4 j insuliny cukier na czczo miałam 91, dzisiaj po tej samej dawce 90 czy to oznacza ,że już mam zwiększyć jednostki dzisiaj wieczorem? To 90 uznawane jest jako przekroczenie? -
Ja dostałam lantus solostar, dziś chce zrobić pierwszą próbę chociaż się boję jak choleraStarania od 06.2022
👩🏼 32
Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek
👨🏻 32
Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok
💊 supramen, maca, wit C, omega 3
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
kropeleczka wrote:Dzięki za odpowiedź.
A jeszcze jedno pytanie mam do osób doświadczonych z insuliną. Wczoraj rano po 4 j insuliny cukier na czczo miałam 91, dzisiaj po tej samej dawce 90 czy to oznacza ,że już mam zwiększyć jednostki dzisiaj wieczorem? To 90 uznawane jest jako przekroczenie?
Ja 90 traktuję już jako w normie. -
Ja potraktowałam jako przekroczenie 🙈 no ale... Zwiekszylam o 2 j tak jak zaleciła diabetolog. Dzisiaj rano 91 czyli nic wiele się nie zmieniło. Już się zastanawiam czy ja dobrze podaje sobie tą insulinę.
Nakładam igłę na pena, mieszam , nastawiam na dwie jednostki i wyciskam do momentu aż pojawi się kropelka na czubku igły , wtedy dokładam kolejne jednostki i podaje w udo. Czy może jak pojawi się kropelka na igle to ja mam cofnąć do zera i nastawić odpowiednią ilość? -
Norma na czczo jest od 70-90, czyli wszystko, co niżej albo wyżej to przekroczenie, a 70 i 90 to jeszcze norma.
Ja najpierw mieszam (ważne jest, żeby rolować pena, a nie trząchać ile sił), później nakładam igłę, mieszam krócej drugi raz, zdejmuje osłonkę, nastawiam na 2 jednostki i "wyciskam" do końca, żeby pozbyć się ewentualnego powietrza i później nastawiam już odpowiednią ilość jednostek. Później łapię fałdkę skóry na zewnętrznej stronie uda, powoli wstrzykuję, odliczam do 10 i delikatnie wyjmuję igłę. Tak mnie uczono w poradni diabetologicznej.Ssue lubi tę wiadomość
-
Dzięki. Też miałam szkolenie ale chyba byłam tak przejeta ,ze informacje docierały do mnie wybiórczo. Dzisiaj zrobię tak jak ty... Bo właśnie nie wiedziałam czy do końca trzeba wycisnąć tą próbną czy tylko do momentu pojawienia się kropelki. Dla pewności lepiej wycisnąć całość i nastawić odpowiednią dawkę , tak jak ty to robisz. Dzisiaj tak zrobię 😊 a jeszcze zapytam... O której godzinie mierzycie cukier na czczo ??
-
Ja mierzę zależnie jak wstanę - nie mam stałej godziny. Mi mówili, że ważne, żeby mierzyć praktycznie od razu po przebudzeniu, nie dolegiwać w łóżku.
-
U mnie podali normę na czczo 95 . I moj diabetolog nie przesadza. Moi ze jednorazowe skoki nie są dramatem 🤷♀️ ważne by ta dieta byla zbilansowana i nie zdarzały się skoki za często.
Po posiłku 1h do 140 po 2 120. I u mnie plus minus jest w normie. Mimo ze zdarza się mi poszaleć lekarz nie zwiększył dawki insuliny.
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
U mnie dziś po 2 jednostkach cukier 92 więc coś spada nie miałam takiego odkąd mierzę
Ja mam tylko problem z wypływaniem, też wystrzykuje te 2 jednostki w powietrze po zmianie igły, ale mam wrażenie że to cały czas ciut wypływa. Jakby ciśnienie lekko wyciągało jak się tylko igłę założy. To normalne ?
No i mimo trzymania 10 sekund w udzie to i tak mi coś tam wypłynie, mała kropelkaStarania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
U mnie też wypływa dlatego ruszam lekki igła w dół i w górę w nodze.
Dzis zjadłam owsianke na mleku bez laktozy. Szok cukier 165 a byl na czczo 86
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Malwinka14 wrote:Dzis zjadłam owsianke na mleku bez laktozy. Szok cukier 165 a byl na czczo 86
Witaj w klubie, u mnie dzisiaj 2 jajka gotowane, 30 g chleba żytniego i duuuużo ogórka. Cukier po godzinie 153. Rano 112. Już zaczynam tracić siły i cierpliwość na to. Od kilku dni mam mocno podwyższone cukry na czczo i po sniadaniu. Co 2 dni podnoszę dawkę insuliny, jak tak dalej pójdzie to nie wiem jakie będę przyjmować dawki do końca ciąży...
W poniedziałek będę chyba dzwonić do poradni diabetologicznej, bo zaczyna mnie to niepokoić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2024, 10:21
-
le_bonheur wrote:Witaj w klubie, u mnie dzisiaj 2 jajka gotowane, 30 g chleba żytniego i duuuużo ogórka. Cukier po godzinie 153. Rano 112. Już zaczynam tracić siły i cierpliwość na to. Od kilku dni mam mocno podwyższone cukry na czczo i po sniadaniu. Co 2 dni podnoszę dawkę insuliny, jak tak dalej pójdzie to nie wiem jakie będę przyjmować dawki do końca ciąży...
W poniedziałek będę chyba dzwonić do poradni diabetologicznej, bo zaczyna mnie to niepokoić.
A diabetolodzy próbują czasem ze zmianą insuliny ? Gdzieś mi się to obiło o uszy, że czasem zmieniają na inną jak słabo działaStarania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
bluebell wrote:A diabetolodzy próbują czasem ze zmianą insuliny ? Gdzieś mi się to obiło o uszy, że czasem zmieniają na inną jak słabo działa
Powiem szczerze, że nie wiem. Sama jestem ciekawa czy coś zostanie zrobione z tymi moimi cukrami, czy po prostu mam zwiększać dalej... -
Ja dzisiaj pierwszy raz cukier na czczo poniżej 90 . Ciekawe jak długo... Za to po śniadaniu 135 , jak na nie wysoko. Zjadłam tylko kromeczke chleba 30g z szynką , kilka bukietow brokuła gotowanego . Wprawdzie mieszczę się w normie ale w szoku byłam. tak mały posilek,a mi wywaliło dość wysoko ten cukier. Uważam ,że winowajcą jest ten brokuł...jednak gotowane warzywa dla mnie nie są... Na surowo owszem , mogę zjeść sporo.
le_bonheur lubi tę wiadomość
-
🍫 kropeleczka, gratuluję! Pamiętam jak się cieszyłam, gdy wskakiwały mi pierwsze poprawne cukry na czczo, super uczucie. ☺️ Szkoda, że obecnie już zapomniałam jak to jest... 🤣
Hm... Malutkie śniadanko. Ja po takim zaraz byłabym znowu głodna.
Co do cukru to ważne, że w normie, u mnie po śniadaniu bardzo często jest ponad 130, dopóki nie przekracza to staram się nie martwić. -
Ja też strasznie się cieszę . Nawet mąż się śmiał ,że super ,że w końcu się udało. Widział moje miny po porannym mierzeniu więc i jemu się udzielało . Ja na śniadanie jem strasznie mało. Właśnie zauważyłam ,że po śniadaniu mam wysokie cukry w porównaniu z kolejnymi posiłkami na których zjadam dużo więcej. Nie zgadnie. .. zauważyłam za to ,że jak do posiłku dodam kiszonkę to cukier nizszy niż bez tego. Dlatego staram się dokładać do jedzenia np.Ogórka kiszonego albo nawet surówkę z kapusty kiszonej 🙈 do wszystkiego nie ładuje się staram się jeść jak najwięcej.
Trzymajcie kciuki żebym rano też się cieszyła z niskiego cukru 😉
Le_bonheur tobie życzę żeby twoje cukry się unormowały i nie szalały zbytnio 🙂
Damy radę 💪