X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Karcia33 Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    Ja podaję w udo - każdego wieczoru zmieniam udo i miejsce, raz wyżej, raz niżej.
    Niestety od jakiegoś czasu często robią mi się bolące i czerwone guzki po wkłuciu, a później z tego robi się siniak, nie wiem co mogę robić źle, zapytam na kolejnej wizycie diabetologicznej, bo trochę to utrudnia znalezienie dobrego miejsca na kolejne wkłucie. :/

Ja dzisiaj podałam dopiero 3 raz i po wczorajszym też mam małego siniaka właśnie. Ale ja podejrzewam, że to przez moje drżenie rąk że stresu, bo nie wyciągam igły tak równo jak wbijam. Albo nie wiem, też coś może źle robie dodatkowo.

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też sobie zrobiłam siniaka w drugi dzień podawania insuliny 🙈 utrzymuje się do dzisiaj ... Strasznie długo się trzyma. Aż dziw ,że z takiej igiełki taki siniak potrafi się zrobić.

A jeszcze zapytam, jakie macie długości igieł?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 22:10

preg.png
  • le_bonheur Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 4 mm.

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Prenatalne nr 3 - 15.01.2025 🩺
    Kolejna wizyta - 10.02.2025
    Echo serca malutkiej - 09.01.2025 🩺

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Insulina nocna - 26 jednostek. 💉
    Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Karcia33 Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też 4 mm.
    Dzisiaj lekkie przekroczenie, bo 91. Ale nie zjadłam nic przed snem, nie miałam jakoś ochoty. Już teraz wiem, żeby nie odpuszczać tej małej kanapki przed snem 😕

le_bonheur lubi tę wiadomość

preg.png
  • le_bonheur Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj drugi dzień z rzędu prawidłowo - i to 83, aż jestem w szoku, bo nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taki cukier na czczo. 😱 W ciągu dnia wczoraj także wszystkie cukry w normie - może podgryzanie ogórków kiszonych od teściowej pomaga. 🤔 Wychodzi na to, że kapusta kiszona mi nie służy, ale ogórki kiszone już jak najbardziej. 🤣

Karcia33, Nosa lubią tę wiadomość

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj 87. Pierwszy raz dwa razy pod rząd mam niskie . Mam nadzieję,że się to utrzyma 😊 ja też zauważyłam ,że zjem kolację później , tak po 20 to lepsze cukry mam rano. Zobaczymy .

Ja mam igły 5 mm, a pierwotnie miałam zapisane 8mm dopiero pani co mnie szkoliła z podawania insuliny powiedziała,że to stanowczo za długie na mnie i poszła do pani dr po zmianę recepty 🙈

preg.png
  • Karcia33 Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    U mnie dzisiaj drugi dzień z rzędu prawidłowo - i to 83, aż jestem w szoku, bo nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taki cukier na czczo. 😱 W ciągu dnia wczoraj także wszystkie cukry w normie - może podgryzanie ogórków kiszonych od teściowej pomaga. 🤔 Wychodzi na to, że kapusta kiszona mi nie służy, ale ogórki kiszone już jak najbardziej. 🤣
    Ogórki kiszone 🤤 u mnie akurat teść robi najlepsze i nas zaopatruje, ale właśnie się skończyły, dopiero w weekend zapasy uzupełnię 😄 ale ile razy jestem w sklepie to ślinię się na widok korniszonów, wiem że dla nas chyba nie odpowiednie, bo cukier w składzie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2024, 08:38

preg.png
  • le_bonheur Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, korniszony niekoniecznie, aczkolwiek powiem szczerze, że zdarzyło mi się jeść, ale wtedy dwa malutkie korniszony to max.
    Ja ogólnie za kiszonkami średnio przepadam, przed ciążą nie jadałam w ogóle, ale mam momenty teraz, że po prostu mam smaka. 😅

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Marthepl Znajoma

Wysłany: 12 grudnia 2024, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co jecie zamiast ogórków kiszonych? Ja mam problem, bo kiszonych działają super na mój poziom cukru, ale wyszły mi wczoraj podwyższone wartości kryształów szczawianu wapnia w moczu, co może świadczyć o kamicy, a słone ogórki są nie wskazane. I nie wiem.. papryka mi wybija cukier, pomidor 1-2 plastry, a te sałaty pakowane dla mnie śmierdzą opryskami.. 😞

• E_wela Debiutantka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, takie pytanie, nie mierze cukru glukometrem mam założony sensor i cukier niby ok, jak się budzę aplikacja pokazuje mi np 88 tylko wstanę i nim zrobię śniadanie jest powyżej normy, macie jakąś radę na poranny wysoki cukier? Mimo takiego skoku porannego nie dostałam insuliny choć przekraczam normę. Z wykresów dobowych przez całą noc cukier poniżej 92 tylko po wstaniu mam taki skok.

• le_bonheur Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marthepl wrote:
    Dziewczyny, a co jecie zamiast ogórków kiszonych? Ja mam problem, bo kiszonych działają super na mój poziom cukru, ale wyszły mi wczoraj podwyższone wartości kryształów szczawianu wapnia w moczu, co może świadczyć o kamicy, a słone ogórki są nie wskazane. I nie wiem.. papryka mi wybija cukier, pomidor 1-2 plastry, a te sałaty pakowane dla mnie śmierdzą opryskami.. 😞

Ja w zasadzie ogórki kiszone jem od wczoraj, bo wcześniej jadłam kapustę kiszoną i wybijała mi cukier, więc myślałam, że ogórki kiszone będą działać tak samo, a jednak nie. Wcześniej jadłam bardzo dużo ogórka świeżego, wcześniej pomidory kilogramami, ale po czasie zaczęły mi trochę wyrzucać cukier, więc na razie pomidory poszły w odstawkę. Jeżeli papryka to wybieram zieloną.

E_wela wrote:
    Cześć, takie pytanie, nie mierze cukru glukometrem mam założony sensor i cukier niby ok, jak się budzę aplikacja pokazuje mi np 88 tylko wstanę i nim zrobię śniadanie jest powyżej normy, macie jakąś radę na poranny wysoki cukier? Mimo takiego skoku porannego nie dostałam insuliny choć przekraczam normę. Z wykresów dobowych przez całą noc cukier poniżej 92 tylko po wstaniu mam taki skok.

To samo zauważyłam u siebie jak miałam sensor, w łóżku książkowe wartości, a po wstaniu nagle ponad 100. Jak chwilkę (2-3 minutki) posiedziałam, to wartości znowu wracały do normy. Nie pytałam o to diabetologa, ale wydaje mi się, że w moim przypadku działał tak poranny rozruch, nagłe podwyższenie się ciśnienia przez ruch, kortyzol - wystarczyło chwilę odpocząć i wartości wracały do normy. Z tym, że ja nawet jak miałam sensor to i tak mierzyłam glukometrem, bo sensor kupiłam za pełną wartość na własną rękę, że sprawdzić, czy będzie mi odpowiadał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2024, 10:45

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Marthepl Znajoma

Wysłany: 12 grudnia 2024, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_wela wrote:
    Mi diabetolog kazała na czczo sprawdzać glukometrem codziennie. Ale faktycznie jak wstanę z łóżka to też zawsze aplikacja pokazuje wzrost, czy to rano czy potem w ciągu dnia. Koleżanka mi mówiła, że u niej tak samo

• Ssue Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam problem wczoraj podawałam sobie insulinę o 22 i wyleciała mi po niej spora kropla krwi myślicie że w niej wyleciała też insulina ? Cukry w nocy to jakieś kosmos od 112-138 nie wiem co zrobić nocka nie przespana pewnie stres też zrobił swoje ☹️

• kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę ,że mogłaby wylecieć . Dlatego nie działała jak powinna i cukry w nocy wysokie. Najlepiej żeby po zastrzyku nic nie pojawiło.
    A jak cukier z rana? Na czczo?

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    92 rano ale po chwili wskoczyło na 104 , właśnie ostatnio często mam tak że ta krew mi wypływa może zmienić część ciała gdzie jeszcze można podawać ? Albo mam za długie igły 8mm ?

• Karcia33 Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam problem, bo mi codziennie po wyjęciu igły zostaje duża kropla insuliny. To normalne? Trzymam igłę w udzie co najmniej 10 sekund i dopiero wyciągam

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:
    92 rano ale po chwili wskoczyło na 104 , właśnie ostatnio często mam tak że ta krew mi wypływa może zmienić część ciała gdzie jeszcze można podawać ? Albo mam za długie igły 8mm ?

Ja też takie miałam mieć ale edukatorka stwierdziła,że to za długie jak na podawanie w moje udo. Teraz mam 5mm. Ja mam dość szczupłe nogi . Insulina ma być podawana w warstwę skórna ,a nie domięśniowo.

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karcia33 wrote:
    Ja mam problem, bo mi codziennie po wyjęciu igły zostaje duża kropla insuliny. To normalne? Trzymam igłę w udzie co najmniej 10 sekund i dopiero wyciągam

Też mi się tak zdarzało i wtedy zauważyłam ,że cukry wysokie. Kiedyś sobie nawet dopilnowałam, bo też pojawiła mi się kropla i sprawdziłam glikemię nocna i miałam wysoko. Czyli nie działała tak jak powinna. Czyli stwierdziłam,że najlepiej jak nic się nie pojawia. Ani kropla insuliny ani krew.

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i tu może być problem też mam szczupłe nogi i to pewnie przez to ☹️ dobrze że teraz dziennie cukry się poprawimy ale nie potrzebny stres w nocy 🫣

• Karcia33 Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podałam właśnie insulinę i znowu po wyjęciu igły została dosyć spora kropla :( już nie wiem co robię źle

preg.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ