X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca typu 1 a ciąża
Odpowiedz

Cukrzyca typu 1 a ciąża

Oceń ten wątek:
  • Mag83 Nowa

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak sobie radzisz z pompą? Bo rozumiem,że wcześniej jej nie używałaś? Ja jestem trochę przerażona,na chwilę obecną obsługa pompy to dla mnie kosmos;)

agusza lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny jestem w 7 tygodniu, choruje od 2003 ,na pompie od 2006roku. Insulina NovoRapid . Teraz dostałam tez libre także łatwiej kontrolować cukry. Zapotrzebowanie na razie mi sie nie zmniejszyło, a niektóre koniety to jednak odczuwają. Czasem denerwują mnie dziwne skoki lub spadki, ale na razie daje rade. U Was jak z cukrami? Hemoglobina ok czy na zbicie?

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag83 wrote:
    I jak sobie radzisz z pompą? Bo rozumiem,że wcześniej jej nie używałaś? Ja jestem trochę przerażona,na chwilę obecną obsługa pompy to dla mnie kosmos;)

Bez pompy juz sobe nie wyobrazam zycia. Na pompie jestem juz od ponad roku, bo przygotowalam się do ciązy i miałam wcześniej wypozyczona:)

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag83 obsługa pompy jest prosta jak budowa dzidy :) na pewno załapiesz

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • agusza Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona, uważaj na libre tzn nie ufaj wynikom bo często wysoki cukier zawyża a niski pokazuje jeszcze niżej.

Ilona92 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza wrote:
    Ilona, uważaj na libre tzn nie ufaj wynikom bo często wysoki cukier zawyża a niski pokazuje jeszcze niżej.
    Sprawdzałam wiarygodność czesto z glukometrem. Było ok. Ja wszystkie spadki i wzrostu czuje, także jest to pomocne.

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie to zalezalo od "egzemplarzu" Jedna libra pokazywala idealnie a inna zaklamywala pomiar Podobnie z sensorami Ja osobiscie wole robic pomiary 20 razy dziennie,a sensory mimo ze mam je w ramach programu wosp uzywam sporadycznie

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didi_85 wrote:
    u mnie to zalezalo od "egzemplarzu" Jedna libra pokazywala idealnie a inna zaklamywala pomiar Podobnie z sensorami Ja osobiscie wole robic pomiary 20 razy dziennie,a sensory mimo ze mam je w ramach programu wosp uzywam sporadycznie
    Sensory od pompy czy inne?

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od pompy medtronica tj. sensory enlite. Ja mam niestety od nich reakcje skórną, i jeżeli założe sensor to późnej na miesiąc miejsce wypada mi z obiegu na wkłucie, bo robi się taki wielki czerwony, drapiący pierścień. Staram się ich używać jak najrzadziej, a na stałe załoze pewnie pod końcówkę ciązy, zeby jak coś glikemie na bieżąco można przy porodzie monitorowac.

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem, że przez pierwsze 2 tygodnie chciałam wyrzucić pompę - nie mogli mi jej dobrze ustawić, cały czas miałam za wysokie cukry. Potem dali mi wolną rękę, poustawiałam jak chciałam (później tylko pokazałam to diabetologowi) i do tej pory jest świetnie. Teraz nie wyobrażam sobie ciąży bez pompy, a po ciąży zobaczymy.

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pompa to niezastąpione cudo! ❤

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza wrote:
    Pompa to niezastąpione cudo! ❤

A mi wciąż przeszkadza, zwłaszcza w nocy - często zmieniam pozycję spania. Po za tym tak nie wiadomo co z nią zrobić ;/ Ale można jeśc więcej fajnych rzeczy... Jeszcze nei wiem czy się nie odłączę po ciąży..

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi a gdzie w nocy ja przypinasz?ja swoja mam przypieta na klipsie na spodenkach i w ogole nigdy mi w nocy nie przeszkadzala

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny:) na początku chciałam Wam pogratulować i życzyć zdrowia dla Was i maluszków :)
    Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądały Wasze cukry w cyklu, w którym dowiedzialyscie się ze jesteście w ciąży?

Cukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,
    l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boduszka wrote:
    Witam Was dziewczyny:) na początku chciałam Wam pogratulować i życzyć zdrowia dla Was i maluszków :)
    Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądały Wasze cukry w cyklu, w którym dowiedzialyscie się ze jesteście w ciąży?
    Ja miałam dobre cukry. Hemoglobina 6,2. Najgorsze cukry miałam w gimnazjum/technikum. Pozniej wszystko sie unormowalo. Wiadomo, ze zawsze sa skoki lub spadki, ale w większości wszystko jest ok.

Moja leży luzem obok mnie. Nigdy nie wyrwałam wklucia podczas spania, a mam ja ponad 10lat. To kwestia przyzwyczajenia :)

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od stycznia jestem na pompie. Zastanawiałam się jak wyglądają cukry bo dwa dni przed @ strasznie rosną.
    Teraz mam hemoglobinę 5,1 i jest to najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć podczas całego leczenia. Tylko fasolki brak:(

l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam hemoglobinę na poziomie 6,0 - 6,3, niżej 6,0 nie udało mi się zejśc nigdy. Ostatnia hemoglobina 3 tyg temu wynosila 6,2. Niestety ja mam bardzo ciężką cukrzyce do okiełznania. Teraz pomimo ciązy diety na maxa oraz ciagłego nadzoru diabetologa w zasazdzie codziennie zdarzy mi się jakaś cukrowa wpadka rzędu 160, a i raz w tyg zdarzy sie 200. Fakt ze bardzo często sprawdzam cukier i jak tylko leci to góry to odrazu wale insuline.

A ty boduszka od kiedy się o maleństwo starasz?

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od lutego. Wiec w sumie nie tak długo. Ale strasznie irytują kolejne @. Dopóki nie byłam na pompie to miałam hemoglobinę 6,5.- 6.0 zależy jak mi się udało upilnować :) Jak zobaczyłam wynik tydzień temu to się w laboratorium pytałam czy to nie pomyłka bo przecież zdążają mi się cukry ponad 200. Ogólnie ta choroba to wielka zagadka :)

l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didi a długo chorujesz?

l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawie 23 lata wiec baaaaaardzo długo:))) Na szczęście nie mam żadnych powiklań. Już dla mnie ostatni moment był żeby starac się o ciąże. A Tobie uda się na pewno, od lutego to nie jest tak długo, do końca roku pewnie zobaczysz II kreski:)

bl9cj44ju5b5nnuu.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ