Cukrzyca typu 1 a ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny jestem w 7 tygodniu, choruje od 2003 ,na pompie od 2006roku. Insulina NovoRapid . Teraz dostałam tez libre także łatwiej kontrolować cukry. Zapotrzebowanie na razie mi sie nie zmniejszyło, a niektóre koniety to jednak odczuwają. Czasem denerwują mnie dziwne skoki lub spadki, ale na razie daje rade. U Was jak z cukrami? Hemoglobina ok czy na zbicie?
-
Mag83 wrote:I jak sobie radzisz z pompą? Bo rozumiem,że wcześniej jej nie używałaś? Ja jestem trochę przerażona,na chwilę obecną obsługa pompy to dla mnie kosmos;)
Bez pompy juz sobe nie wyobrazam zycia. Na pompie jestem juz od ponad roku, bo przygotowalam się do ciązy i miałam wcześniej wypozyczona:) -
u mnie to zalezalo od "egzemplarzu" Jedna libra pokazywala idealnie a inna zaklamywala pomiar Podobnie z sensorami Ja osobiscie wole robic pomiary 20 razy dziennie,a sensory mimo ze mam je w ramach programu wosp uzywam sporadycznie
Ilona92 lubi tę wiadomość
-
Didi_85 wrote:u mnie to zalezalo od "egzemplarzu" Jedna libra pokazywala idealnie a inna zaklamywala pomiar Podobnie z sensorami Ja osobiscie wole robic pomiary 20 razy dziennie,a sensory mimo ze mam je w ramach programu wosp uzywam sporadycznie
-
Od pompy medtronica tj. sensory enlite. Ja mam niestety od nich reakcje skórną, i jeżeli założe sensor to późnej na miesiąc miejsce wypada mi z obiegu na wkłucie, bo robi się taki wielki czerwony, drapiący pierścień. Staram się ich używać jak najrzadziej, a na stałe załoze pewnie pod końcówkę ciązy, zeby jak coś glikemie na bieżąco można przy porodzie monitorowac.
Ilona92 lubi tę wiadomość
-
A ja Wam powiem, że przez pierwsze 2 tygodnie chciałam wyrzucić pompę - nie mogli mi jej dobrze ustawić, cały czas miałam za wysokie cukry. Potem dali mi wolną rękę, poustawiałam jak chciałam (później tylko pokazałam to diabetologowi) i do tej pory jest świetnie. Teraz nie wyobrażam sobie ciąży bez pompy, a po ciąży zobaczymy.
-
agusza wrote:Pompa to niezastąpione cudo! ❤
A mi wciąż przeszkadza, zwłaszcza w nocy - często zmieniam pozycję spania. Po za tym tak nie wiadomo co z nią zrobić ;/ Ale można jeśc więcej fajnych rzeczy... Jeszcze nei wiem czy się nie odłączę po ciąży.. -
Witam Was dziewczyny:) na początku chciałam Wam pogratulować i życzyć zdrowia dla Was i maluszków
Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądały Wasze cukry w cyklu, w którym dowiedzialyscie się ze jesteście w ciąży?Cukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,
-
boduszka wrote:Witam Was dziewczyny:) na początku chciałam Wam pogratulować i życzyć zdrowia dla Was i maluszków
Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądały Wasze cukry w cyklu, w którym dowiedzialyscie się ze jesteście w ciąży?
Moja leży luzem obok mnie. Nigdy nie wyrwałam wklucia podczas spania, a mam ja ponad 10lat. To kwestia przyzwyczajenia -
Ja od stycznia jestem na pompie. Zastanawiałam się jak wyglądają cukry bo dwa dni przed @ strasznie rosną.
Teraz mam hemoglobinę 5,1 i jest to najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć podczas całego leczenia. Tylko fasolki brak:(Cukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,
-
Ja miałam hemoglobinę na poziomie 6,0 - 6,3, niżej 6,0 nie udało mi się zejśc nigdy. Ostatnia hemoglobina 3 tyg temu wynosila 6,2. Niestety ja mam bardzo ciężką cukrzyce do okiełznania. Teraz pomimo ciązy diety na maxa oraz ciagłego nadzoru diabetologa w zasazdzie codziennie zdarzy mi się jakaś cukrowa wpadka rzędu 160, a i raz w tyg zdarzy sie 200. Fakt ze bardzo często sprawdzam cukier i jak tylko leci to góry to odrazu wale insuline.
A ty boduszka od kiedy się o maleństwo starasz? -
Od lutego. Wiec w sumie nie tak długo. Ale strasznie irytują kolejne @. Dopóki nie byłam na pompie to miałam hemoglobinę 6,5.- 6.0 zależy jak mi się udało upilnować Jak zobaczyłam wynik tydzień temu to się w laboratorium pytałam czy to nie pomyłka bo przecież zdążają mi się cukry ponad 200. Ogólnie ta choroba to wielka zagadkaCukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,