Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Trochę was podczytałam i powiem wam, że z wyprawkami to szalejecie Ja mam termin za 18 dni i dopiero tydzień temu przyjechały mi ostatnie zamowienia Zaczęłam kompletowac jakoś w styczniu, a łóżeczko skrecalismy w zeszłym tygodniu, w tym dodatkowy regał .
Torbę do szpitala dziś zamknęłam, a ciuszki nadal się pióra a i tak mam nadzieję, że Młoda nie będzie czekać do końca, tylko wyjdzie jakoś zarazWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2018, 19:43
-
kkarolina89 wrote:A wiecie może jak z jakością ubranek w lidlu?
Ja kupiłam kilka sztuk do tej pory i bardzo fajna i miła bawełna nie wiem jak będzie po praniu, ale słyszałam, że w porządku ciuszki z lupilu.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
kkarolina89 wrote:A wiecie może jak z jakością ubranek w lidlu?
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
AnnaIzabela wrote:Trochę was podczytałam i powiem wam, że z wyprawkami to szalejecie Ja mam termin za 18 dni i dopiero tydzień temu przyjechały mi ostatnie zamowienia Zaczęłam kompletowac jakoś w styczniu, a łóżeczko skrecalismy w zeszłym tygodniu, w tym dodatkowy regał .
Torbę do szpitala dziś zamknęłam, a ciuszki nadal się pióra a i tak mam nadzieję, że Młoda nie będzie czekać do końca, tylko wyjdzie jakoś zarazAlphelia, mi88, AnnaIzabela lubią tę wiadomość
-
AnnaIzabela wrote:Trochę was podczytałam i powiem wam, że z wyprawkami to szalejecie Ja mam termin za 18 dni i dopiero tydzień temu przyjechały mi ostatnie zamowienia Zaczęłam kompletowac jakoś w styczniu, a łóżeczko skrecalismy w zeszłym tygodniu, w tym dodatkowy regał .
Torbę do szpitala dziś zamknęłam, a ciuszki nadal się pióra a i tak mam nadzieję, że Młoda nie będzie czekać do końca, tylko wyjdzie jakoś zaraz
Podziwiam za cierpliwość i zaufanie ze mała nie wyskoczy wcześniej U mnie absolutnie nie ma takiej opcji bo nie znoszę na ostatnia niczego robić, nigdzie na styk wychodzić itd bo strasznie mnie to stresuje więc u nas będzie wszystko dużo wcześniej czekało na małego lokatorahttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Ja tez praktycznie nic jeszcze nie mam, zero ciuszków itp mam jedynie wyprawkę dla siebie do szpitala. Dziewczyny pamiętajcie tez żeby nie kupować takich rzeczy jak wózek za wcześnie - na każdy jest gwarancja, wg mnie nie warto kupować o wiele za wcześnie bo nam gwarancja leci ja chce kupić wózek w kwietniu jakoś kiedy będzie około 34 tydzień. A ciuszki to w ogóle mnie przerażają, nie wiem co i ile kupić i wolałabym komuś dać kasę żeby za mnie te zakupy zrobił bo jakoś te zakupy mnie nie cieszą a stresują
-
Z tymi ciuszkami to tez duzo czytalam i pytalam osob doświadczonych, kazdy twierdzi, ze w rozmiarze 56 jak najmniej, bo dzieci szybko wyrastaja. Zdecydowanie bardziej postawilam na rozmiar 62, mam ich duzo wiecej a teraz komoletuje na 68. Reszte sie zobaczy jak juz dziecko bedzie na swiecie
No i jedno dziecko urodzi sie majac 50 cm a drugie 56, nie przewidzimy tego ja mam na 56 kilka komplecikow, glownie do szpitala na 50 nie mam nic.
No i na 56 podobno lepiej nie kupowac wydziwianych ubranek typu jakies spodnie czy cos, bo pepuszek przeszkadza. Najlepiej ubierac w body i pajacyki lub śpioszki. Ale podkreslam, ze tylko tak slyszalamWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2018, 10:16
mi88 lubi tę wiadomość
-
Ja tez nie wiem jakie ubranka kupować po ile sztuk mniej więcej itp,wiec co mi wpadnie w oczy to kupuje ,na obecna chwile mam chyba najwięcej bodziaków z krótkim rękawem i spodni :d
W środę mam wizytę po niej planuje zakupić kocyk ,pościel,rożek,pieluchy tetrowe i kosmetyki dla maluszka. Następnie chce zacząć kupować dla siebie i tez nie wiem ile czego kupic :d -
Dziewczyny a gdzie planujecie kupic pościel? U nas jest malo sklepów z artykułami dla dzieci i sa same komplety z baldachimem z jakimiś dodatkami a ceny150-275 a ja potrzebuje tylko komolet3 częściowy ochraniacze na kołderkę i poduszkę. Ceny za pościel jak za łóżeczko :d
-
welonka, też niezbyt się w tym orientuję. Wczoraj trochę googlałam i na wielu stronach lub blogach jest krótka lista z ubrankami na początek, jakie ubranka, w jakim rozmiarze i po ile sztuk. Ja się chyba tego będę trzymać, najważniejsze żeby mieć na pierwszy miesiąc lub dwa, później można dokupić w zależności od tempa wzrostu malucha.
https://mamotoja.pl/wyprawka-noworodka-jakie-ubranka-na-lato-nasza-sciaga,wyprawka-dla-noworodka-artykul,15786,r1p1.html
https://agnieszkakudela.pl/ubranka-dla-noworodka-wyprawka/ (podsumowanie pod koniec posta)
https://matkatylkojedna.pl/wyprawka-dla-dziecka-pierwsze-ubranka-noworodka/
mi88 lubi tę wiadomość
-
welonka wrote:Dziewczyny a gdzie planujecie kupic pościel? U nas jest malo sklepów z artykułami dla dzieci i sa same komplety z baldachimem z jakimiś dodatkami a ceny150-275 a ja potrzebuje tylko komolet3 częściowy ochraniacze na kołderkę i poduszkę. Ceny za pościel jak za łóżeczko :d
Ja póki co o pościeli nie myślę.. muszę poczytać co jest najlepsze do łóżeczka, bo nasłuchałam się, że kołderki dla takich maluchów to nie bardzo. Od poduszek też się odchodzi, jeśli już to specjalne płaskie.
Ale jeśli chcesz sprawdzić to w tej ofercie Lidla od 19.02 ma być również pościel dla maluchów.mi88 lubi tę wiadomość
-
Mnie jeszcze powstrzymuje pora roku to będzie lato a nie wiadomo jakie będzie czy upalne czy nie.
Wiem ze kołdry na początku nie używa sie sie tym bardziej ze to będzie lato to wystarczy sam koc albo właśnie sama poszwa z pościeli ,ale chciałabym juz kupic i miec z głowy a nie na jesień głowic sie gdzie najlepiej kupic -
My pewnie postaramy się ograniczyć z wyprawką na pierwsze 2-3 miesiące, bo w sierpniu/wrześniu szykuje nam się przeprowadzka i dopiero w nowym miejscu będziemy mieli możliwość pomieścić to wszystko.
-
summer86 dzieki za linki przydatnie informacje juz zapisuje.
Ja z wyprawki narazie kuilam taki sliczny 5czesciowy zestaw na rozmiar 56 i jedne spioszki do tego. Ale jak jestem w sklepach to nie moge sie oprzeć zeby czegos nie kupic. Ja to bym chciala miec juz wzystko! Podziwiam te ktore robia zakupy dopiero 7, 8 mc ja osobiscie bym napewno nie wytrzymala.
A jak Wasi faceci podchodza do wyprawek? Moj ciagle powtarza jeszcze jest czas, za wczesnie, a po co to przez co sie klucimy bo ja nie chce nic na ostatnia chwile. Do tego jestesmy w trakcie budowy domu wiec od wiosny wydatkow bedzie masa dlatego wolalabym stopniowo, a on ze w maju bedzie odpowedni czas. Termin na lipiec.
-
Vanilka moj ma takie same podejscie mówi ze cały czas jest czas wystarczy jak miesiąc przed kupi sie wszystko a ja miesiąc przed porodem to chciałabym miec wszystko juz wyprane wyprasowane i gotowe , dlatego nie pytam tylko jak gdzies jestem to zawsze cos kupie :)jak bede czekać na niego to do porodu zostałabym z jednym bodziakiem :p
-
Vanilka, my też w trakcie budowy i jak to mój mąż dziś powiedział, mniej go przerażają wyzwania związane z budową niż wyprawka dla dziecka Zostawia mi wolną rękę jeśli chodzi o wyprawkę, jedynie wózek i fotelik będziemy razem wybierać.
Mebelki nam odpadają, bo i tak nie mamy gdzie wstawić na obecnym mieszkaniu, jakoś 2-3 miesiące będzie trzeba dać radę. -
Ja też wolę mieć przygotowane przed czasem, a nie na ostatnią chwilę, bo mnie to stresuję, a wiele rzeczy zamawiam z Polski, więc w razie wcześniejszego porodu nie będziemy mieli czasu, żeby coś z Polski zamawiać. Ubranka raczej kupię w Niemczech, bo w Polsce nic nie widziałam fajnego i w dobrej cenie. Coś tam już mam, ale głównie body z długim rękawem i parę ładniejszych ubranek na późniejsze miesiące. Wyprawkę kosmetyczną już w większości mam skończoną. Łóżeczko i przewijak będę zamawiać bliżej świąt. Pościel też wtedy myślę kupić, wiem, że na pierwsze miesiące nie będzie przydatna, ale później już tak. Wózek muszę niedługo zamówić, żebym mogła go odebrać w święta, bo maksymalnie 6 tygodni mogę na niego czekać. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.