Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Cccierpliwa czyli jeszcze 10% niepewności zostało fajny wózek, z wyglądu przypomina mi bardzo Bebetto Murano albo Torino jednak decydujecie się na koła żelowe? U mnie właśnie wszystkie weekendowe były już zarezerwowane. A ta szkoła ma w sumie dość mało spotkań, bo tylko 7, a we Frankfurcie jak szukałam to widziałam takie co miały przez cały miesiąc czy dwa codziennie spotkania, więc już nie wiem jak to jest
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
gondi wrote:A macie dziewczyny jakies przepisy na zielone smoothie albo zielone soki (bez selera naciowego)? Bo nie mam pomyslow, wkolko tylko szpinak jablko kiwi:) jablko i natka pietruszki, co jeszcze mozna wykorzystac?
Ja robiłam koktajl zielony z szpinaku, kiwi, ogórka zielonego, ananasa i soku jabłkowego lub taki bardziej pożywny z awokado, banana, jogurtu naturalnego, cytryny i mleka. Do obu warto dodać trochę oleju kokosowego dla lepszego wchłaniania witamin i dosładzałam je miodem, a można też syropem z agawy.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Gondi polecam książkę „zielone koktajle” 365 przepisów w niej kilka kombinacji:
Szpinak baby+banan+jabłko
Jarmuz+ananas+pomarańcze
Sałata rzymska+mango+banan
Gruszka+sałata+mięta
Awokado+banan+mięta
Szpinak+kiwi+banan
Kapusta włoska (te miękkie liście)+jabłka+cytryna
Można też dodawać surowego broku, cukinie i kalafiora. Podobno smaku nie dają, a mają wartości dużo. Ja jeszcze nigdy nie próbowałam ... ale może trzeba? -
Alphelia no te 10% jeszcze jest na wypadek jakby sie na zywo cos nie teges wydalo albo cos innego do tego czasu doszło ale ogolnie to jestesmy w sumie zdecydowani...
Poczytalam troche o tych zelowych i podobno komgort itp doklasniw takie jak pompowane i ze sa tak samo robione tylko w srodku zamiast detki jest wpuszczony zel... zdecydowalam sie z dwoch powodow pierwszy taki ze chodzw z psem na spacery czasem taka mega zworowa droga czy nawet ziemista po parku czy nad jeziorem ltore jest w czwaci laskiem otoczone i mogloby byc latwo o przebicie pompowanego kola no a dwa jakby sie juz wydarzylo takie cos jak to przebite kolo a wozek z pl to w tym momencie pozostaje bez wozka na czas zamowienia/dokupienia kola/dentki w zaleznosci czy mieliby na miejscu czy na zamowienie i wysylki z pl tutaj wiec trzeba conajmniej kilka dni liczyc... i to byl najwazniejszy dla mnie argument w sumie przemawiajacy za tym ze zel nie taki zly... wiem ze przebicie sie czesto nie zdarza no ale jednak... mojej kolezance na spacerach po krk dwa razy strzelila opona takze jak sie ma pecha to ma sie pecha a bedac tak daleko od produktu wole dmuchac na zimne...
U nas ta normalna szkola rodzenia to 8 tygodni raz czy dwa razy w tygodniu...
A wolne terminy byly jedynie na ta zaczynajaca sie od poczatku sierpnia a konczaca sie po polowie wrzeania wiec dlugo za moim porodem... na wczeaniejsze terminy szans bran tylko wlasnie ta weekendowa na szczescie zostala i nawer bardziej sie cieszeWiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 12:40
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
A u mnie szkoła rodzenia trwa 12 tyg. Jedne zajęcia w tygodniu. Ale ciekawy program i najważniejsze, że jest też praktyka. W razie w to po 30 tc mogę chodzić dwa razy w tyg i wtedy szybciej skończymy. Bo tak to wypada, że te 12 tyg kończy się w 36 tc ;p to już może być różnie ;p
-
Andziula ja w sumie sie zapisalam zeby wiwdziec co nieco o porodzie itp... wlasnie niekoniecznie interesowalo mnie milion godzin praktyk i teorii w temacie noworodka bo juz kilka sie przez moje rece w rodzinie przewinelo takze tutaj nie mam zadnych obaw... bardziej licze na wlasnie wiesci dotyczace porodu sprawdzonych masci na sutki tutaj w de zeby wiedziec jak sie nazywaja i jakie kupic czy przystawienia malucha... temat opieki nad noworodkiem jak dla mnie osobiscie moglby byc pominiety bo w tym na szczescie czuje sie dosc pewnie... nie szlabym w ogole jakbym miala przed porodem polozna ale ze juz sie nie zalapalam wszystkie do pazdziernika niedostepne byly 3 tyg temu wiec teraz pewnie juz do listopada to chociaz weekendowy kurs zalicze
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
welonka wrote:
Britty to pewnie siara, u mnie pojawiła sie w 18tc .
A leciała ci z 1 piersi czy z 2? Czytałam w necie,ze to dobry objaw tzn ze kanaliki są drozne. Jestem zadziwona bo u mnie piersi są cale w torbielkach od kilku lat i zastanawiałam czy wgl bede miała pokarm.02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Z dwóch piersi ale z lewej więcej i nie było dużo tej wydzieliny pozniej mialam spokój kilka tygodni a mniej więcej od dwóch tygodni obserwuje ba brodawkach albo biustonoszu zaschnięta wydzielinę, to dobry znak ale podobno nie oznacza to ze po porodzie nie będzie problemu z laktacja .
-
gondi wrote:A macie dziewczyny jakies przepisy na zielone smoothie albo zielone soki (bez selera naciowego)? Bo nie mam pomyslow, wkolko tylko szpinak jablko kiwi:) jablko i natka pietruszki, co jeszcze mozna wykorzystac?
Ja ostatnio próbowałam rukola, jablko, ananas jogurt i gruszka:D Slodki smak fajnie sie polaczyl z charakterystycznym smakiem rukoli.
Dziewczyny a jesli ja do tej pory nie mialam tej siary to zle?
-
nick nieaktualnyDziewczyny bardziej doswiadczone powiedzcie mi od ktorego tygodnia gin powinien mierzyc szyjke ?
Jestem przewrazliwiona chyba , do tej pory ginekolog jeszcze mi jej nie mierzyl. Boje sie okropnie o to, bo w ciaze zaszlam w cyklu po lyzeczkowaniu a wiadomo ze to dosc oslabia szyjke ;/
Z drugiej strony ufam lekarzowi ze wie co robi, od 2 lat do niego chodze , doprowadzil mnie do ciazy i wie jaka jest dla mnie wyczekana itp wiec chyba by to robil jakby bylo trzeba... -
veritaserum, wg wytycznych PTG o ile się nie mylę pomiar powinien być wykonany między 18 a 22 tygodniem.
Mi lekarz zmierzył, jeśli dobrze pamiętam, w 14 tygodniu ale było to na moją prośbę.pilik, veritaserum lubią tę wiadomość
-
veritaserum wrote:Dziewczyny bardziej doswiadczone powiedzcie mi od ktorego tygodnia gin powinien mierzyc szyjke ?
Jestem przewrazliwiona chyba , do tej pory ginekolog jeszcze mi jej nie mierzyl. Boje sie okropnie o to, bo w ciaze zaszlam w cyklu po lyzeczkowaniu a wiadomo ze to dosc oslabia szyjke ;/
Z drugiej strony ufam lekarzowi ze wie co robi, od 2 lat do niego chodze , doprowadzil mnie do ciazy i wie jaka jest dla mnie wyczekana itp wiec chyba by to robil jakby bylo trzeba...
Teoretycznie od badań połówkowych się mierzy się długość szyjki na USG. Natomiast u mnie lekarka na każdej wizycie robi badanie i sprawdza czy szyjka jest twarda i zamknięta - i tyle. -
nick nieaktualnyDzieki dziewczyny. Chodzi mi w zasadzie tylko o pomiar tej dlugosci bo na fotelu tez mnie bada co wizyte i w zasadzie nie wiem co tam robi bo trwa to chwile , ale pozniej dostaje opis ze szyjka skierowana ku kosci krzyzowej , twarda.
Chyba na kolejnej wizycie poprosze o to albo chociaz zapytam.