Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, podczytuje ale jakoś się nie umiałam zebrać żeby napisać.
Unas wszystko w porządku chociaż już ciężko. Przez ból bioder i kolan ledwo chodzę i bardzo źle śpię. W domu też nie wiele jestem w stanie ogarnąć. Myślałam o basenie, ale boje się jednak na końcówce że jakąś infekcje złapie...
Ninka rośnie jak szalona, ciekawa jestem ile przybrała. Siły ma dużo, nawet bardzo dużo ...
co do ciśnienia, ja mam bardzo niskie, zwykle maks 100/60 i mam już obserwować jakbym miała regularnie
120-30/80-90 bo niby w normie, ale jak na mnie wysokie.
Leira co do mm z banku mleka to nawet jakby ktoś chciał to kosmicznie drogie. A poza tym jeżeli ktoś podejmuje decyzje że chce karmić mm bez wskazań medycznych to często banki mleka są dla niego „zamknięte”.
A co do laktatorów, nam też położna mówiła że nie powinno się kupować używanych czy nawet brać od siostry, ale wiadomo nasza decyzja czy chcemy ryzykować. Tutaj ciekawy artykuł na ten temat
http://www.mlekiemmamy.org/rynek-wtorny-laktatorow/mi88 lubi tę wiadomość
-
Eilleen wrote:W nocy spróbuj z poduszką ciążową. Kolezance pomogło.
Na basen nie mam jak chodzić, raz ze pracuje, a po drugie mam strasznie daleko trochę próbuje się rozciągać, ale to nie pomaga za bardzo -
justa1509 wrote:Nie mam poduszki ciążowej i nie planuje takiego zakupu, w nocy mocno się kręcę, wczoraj położyłam sobie pod brzuch jaśka i już było mi niewygodnie no i muszę spać wtulona w męża
Na basen nie mam jak chodzić, raz ze pracuje, a po drugie mam strasznie daleko trochę próbuje się rozciągać, ale to nie pomaga za bardzo
Polecam jednak zainwestować w tą poduszkę. Mniej więcej do 7 (skończonego) miesiąca, też sobie myślałam, że to komfortowa rzecz, ale w sumie mogę spać i bez niej. Teraz jestem w 9 miesiącu, 2 tygodnie do terminu i gdyby ktoś mi tą poduchę zabrał to bym zabiła. Sen to męczarnia, kiedy nadchodzi noc to myślę sobie tylko, żeby dotrwać do rana. Poduszka pomaga, ale już teraz, nawet z nią jest ciężko. Bez poduchy bym nie usnęła, a i do partnera jest się ciężko już przytulić, dlatego polecam przemyśleć decyzję
Kręcenie się w nocy to nie problem dla poduchy, ona się będzie kręcić razem z Tobą, a podkładanie jaśka to nie to samo, bo poduszki nie podkładasz pod brzuch, tylko przytulasz, zarzucasz na nią nogę (bardzo odciąża) i podpierasz na niej głowę i rękę (super wygodne ułożenie ciała). -
nick nieaktualnyChyba po prostu trzeba raz się z nią przespać żeby się rozkochać nawet mój psiak ją uwielbia. Wystarczy, ze tylko do toalety pójdę, on już w środku siedzi. W ciągu dnia zebranie pod stołem tez nie jest już tak atrakcyjne i korzysta z chwil kiedy ma poduchę tylko dla siebie Mąż w niech kilka razu drzemał i tez chwalił
Alphelia lubi tę wiadomość
-
Czara piona moj pies kocha moja poduche nawet nardziej niz ja haha
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Hej Dziewczyny, trafiłam tu przypadkiem ale widze ze byl temat o banku mleka to sie wypowiem
Mój synek jest wczesniakiem. W szpitalu w ktorym bylismy mieli bank mleka. Na początku gdy ja mleka nie mialam i przez pierwsze 5 dni gdy dostawałam leki ktore przenikają do mleka, syn był karmiony mlekiem z banku. Bo przecież to lepsze niż mm (opinia położnych i CDL), ale pierwszy dzień kiedy zaczął przybierać na wadze, to dzien kiedy zaczęli podawać mu moje mleko.
Mleko do banku oddają kobiety przebywające w szpitalu (przynajmniej tak bylo u nas), przebadane pod kątem różnych chorób, w bardzo sterylnych warunkach (a uwierzcie że mama wczesniaka ma na tym punkcie hopla, żeby tylko nie zaszkodzić wlasnemu dziecku). Mleko takie jest pasteryzowane w wysokiej temp. żeby pozbawić je tego co mozer w nim byc złe, ale przy okazji tych dobrych rzeczy też je pozbawia. Wg mnie jest trochę jałowe dlatego raczej nie polecałabym jako pomysł na karmienie stałe
Ps. Sama tez oddałam kilka litrów, bo miałam spory nadmiarLeira, mi88 lubią tę wiadomość
-
justa1509 wrote:Nie mam poduszki ciążowej i nie planuje takiego zakupu, w nocy mocno się kręcę, wczoraj położyłam sobie pod brzuch jaśka i już było mi niewygodnie no i muszę spać wtulona w męża
Na basen nie mam jak chodzić, raz ze pracuje, a po drugie mam strasznie daleko trochę próbuje się rozciągać, ale to nie pomaga za bardzo
Potwierdzam zbawcze działanie poduszki ciążowej. Używałam jej na początku ciąży i mi dużo pomagała, potem miałam wrażenie, że trochę się wygniotła i już nie był ten sam efekt, więc ją odstawiłam na kilka miesięcy i spałam z twardym jaśkiem między nogami. Teraz na końcówce ciąży to mi nie pomagało, ciężko było mi wstawać z łóżka, bolało mnie wszystko. Dziś spałam po raz pierwszy od dawna z poduszką ciążową i wstałam bez żadnych problemów i bólu, aż jestem w szoku żałuję, że jej wcześniej nie wzięłam do łóżka.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Ja dzisiaj byłam po poduszkę dla siostry ostatnio tak jej się spodobała, ze postanowiłam na imieniny jej kupić Sama nie umiem bez niej spac My po aktywnym weekendzie popraje poprasowane mąż skręcił lozeczko a wczoraj meble zmieniały miejsce bo jednak moja wizja, która mam od kilku miesięcy nie wypaliła i mąż musiał wkroczyć z obliczeniami i teraz wszystko pasuje i gra
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Dziewczyny, wracam do tematu monitora oddechu.. macie już jakieś doswiadczenia z nimi?
Edwarda, J.S., używacie? Jeśli tak to jakie?
Mi wszyscy wkoło polecają Angelcare, ale troche zniecheca mnie fakt, że w Polsce jest wycofany z oficjalnej sprzedaży. Myślę o Babysense 7, ale to raczej z braku innej opcji, bo w sumie wybor na rynku jest niewielki. -
Summer ja doswiadczenia jeszcze nie mam, wiekszosc znajomych ma angelcare (w de mozna normalnie w sklepach kupowac nie zostal wycofany czy cos jest ogolnodostepny) kilku ma babysense...
Ja bede brala babysense 7 bo ma dwie plytki a angelcare te nowsze ma juz tylko na jedna plytke a czasem te dwie moga sie przydac...
Dodatkowo poluje na uzywany dopieluszkowy snuza hero zeby miec na wyjazdy itp... jednak latwoej go zabrac i poza domem uzywac... ale na codzien wole jednak dolozeczkowy bo kazdy kto mial taki i taki dopieluszkowy chwali ale mowi ze jednak pod materacyk lepszy jakby mial jeden z nich wybierac...
Nawet raz jakiegos bloga tez czytalam z takim porownaniem...summer86 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Summer nie biore sam monitor z angelcare zrobilabym tak samo...
Nianie kupuje vtech bm4600summer86 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ja mam monitor snuza hero.
I powiem tak: jest mega mega czuly, juz kilka razy nam pikal bo np pieluszka byla za luzna, monitorek sie przekrecil za bardzo na bok, a raz nam weszlo pod spod ubranko... Za pierwszym razem jak zapikal to nie moglam sie godzine uspokoic :o Zakładam monitorek na noc, na początku karmilismy go w nim, ale jako ze dziecko podczas karmienia przybiera rozne pozycje to tez nam zapikal ze dwa razy. Teraz mu zdejmujemy i po odbiciu zakladamy. Nie jest to latwe bo noc, ciemno, czlowiek senny, a zalozyc trzeba porządnie. No i boje sie ze maluch sie wybudzi - choc to sie jeszcze nie zdarzylo. Nie wszystkie pieluszki tez sa dobre, bo np pampersy maja bardzo śliską te falbankę na gorze i jest trudno dobrze go wsunąc, dady natomiast maja sztywniejsza i super sie na nie zaklada Podsumowując, tzeba sie nauczyc jak go zakladac porządnie metoda prob i bledow. Juz nam dawno nie pikal, wiec doswiadczenie robi swojesummer86 lubi tę wiadomość
-
Mnie Cccierpliwa przekonała kiedyś do tego pod materacyk Na firmę póki co nie patrzyłam, bo stwierdziłam, że niania i monitor oddechu to będzie zadanie dla męża Niech też coś znajdzie.
Ja sobie za to kompletuję ciuszki, kocyki i laktatory Dziś wróciłam z mnóstwem ubranek z ciucholandu - każde po 2.5zł
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4051076cc6ff.png
Przeglądam też chusty do noszenia maluchów - niektóre są piękne (i drogie!).
Nadal jeszcze nic nie zamówiłam - przeglądam rzeczy, dodaję do koszyka, ale jeszcze jestem daleka od ostatecznego wyboru wielu rzeczy.
A jednak już trochę powinnam się sprężyć, bo potem nigdy nic nie wiadomo.
No nic, idę robić fasolkę po bretońsku po raz pierwszy w życiu Trzymajcie kciuki!
Alphelia, edwarda20, welonka, pilik lubią tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Mi88 cudenka! Piekne rzeczy upolowalas!
Oj ja rez dlugo sie na chuste nie moglam zdecydowac! Jest tyle pieknych ze jakby nie ich zabojcza cena to z 5 bym brala! No ale kupilam jedna na szczescie hehe...
Oooo fasolka po bretonsku juz jakis czas za mna chodzi! Wpadam!
U mnie dzis leniwe pierogi z maslem...
Cukry nawet po dwoch hamburgerach cale 116 wiec jem rozsadnie ale pizwalam sobie zazzalec bo czego bym nie zjadla czy dietetycznie czy nie to pomiar podobny...
Ostatnio po 3 galkach loda w waflu po niecalej godzinie 101 takze ten...mi88 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700