X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Wpadam powiedzieć że dzisiaj chwilę po 19urodzila się nasza Oliwka poszlo bardzo sprawnie bo 18.30 byłam w szpitalu już rozwarcie 8cm było i chwilę po 19przytulalam córeczkę :)
    Gratuluję :-) zazdroszczę tak szybkiego porodu :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka gratulacje! Wow ty to mialas ekspresowy porod! Tez mi sie taki marzy!

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • pilik Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, podczytuje, ale się zebrać żeby napisać nie umiem.
    Ale leci ten czas na Waszych suwaczkach. Chociaż ja czuje jakby u mnie w miejscu stanęło...
    J.S. Nadmierne napięcie u maluszka najczęściej może się objawiać spinaniem dłoni w piąstki i przyciąganiem ich kurczowo do klatki piersiowej. W foteliku/bujaczku można w nóżkach też zauważyć jakby dzieciaczek kopał nóżkami (albo jedną jeżeli problem z jedną stroną) tak dość mocno ale jakby mimowolnie. Jak cokolwiek Cię niepokoi to polecam wizytę u fizjo bo takie problemy na tem etapie zwykle można łatwo wyprowadzić a wystarczy dzieciaczka np. Inaczej kłaść czy trzymać itp.
    Co do pampersow ja mam paczkę pampersow i paczkę z Lidla (dostałam) i je chce wykorzystać, a potem mam nadzieję że będę się czuć na siłach już i przejdę na wielo.
    A co do rozmiarów - koleżanki synek dużo sikał i mimo że był drobniutki to szybko przeszli na 2 bo jednak są bardziej chłonne, a pasują dziecku 3,5-4kg zwykle już

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Hej dziewczyny, podczytuje, ale się zebrać żeby napisać nie umiem.
    Ale leci ten czas na Waszych suwaczkach. Chociaż ja czuje jakby u mnie w miejscu stanęło...
    J.S. Nadmierne napięcie u maluszka najczęściej może się objawiać spinaniem dłoni w piąstki i przyciąganiem ich kurczowo do klatki piersiowej. W foteliku/bujaczku można w nóżkach też zauważyć jakby dzieciaczek kopał nóżkami (albo jedną jeżeli problem z jedną stroną) tak dość mocno ale jakby mimowolnie. Jak cokolwiek Cię niepokoi to polecam wizytę u fizjo bo takie problemy na tem etapie zwykle można łatwo wyprowadzić a wystarczy dzieciaczka np. Inaczej kłaść czy trzymać itp.
    Co do pampersow ja mam paczkę pampersow i paczkę z Lidla (dostałam) i je chce wykorzystać, a potem mam nadzieję że będę się czuć na siłach już i przejdę na wielo.
    A co do rozmiarów - koleżanki synek dużo sikał i mimo że był drobniutki to szybko przeszli na 2 bo jednak są bardziej chłonne, a pasują dziecku 3,5-4kg zwykle już
    Polecasz jakąś fajną stronę z inf o pieluchach wielorazowych? Bo jest tyle do wyboru że nie mam pojęcia co kupić na start. Też mam plan taki jak ty. Zacznę od zwykłych a później przejdę na wielorazowe.

Jeszcze trochę i też będziesz tulić dziecko. Niewiele czasu Ci zostało :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen ja w zasadzie podczytuje tylko na fb - pieluchy wielorazowe bez tajemnic i szyjemy pieluszki. Ja na noworodka mam uszyte gatki wełniane i otulacze wełniane i tak zamierzam zaczynać. Na potem mam odkupione trzy kieszonki, kilka otulaczy. Do tego dużo tetry i kilka wkładów i prefoldów. Mam nadzieję że uda mi się wejść w ten system ;). Dam znać jak chcesz jak początku. Dużo osób zaczyna dopiero jak dzieciaczek ma 3-4 miesiące i wchodzi w rozmiar one size. Podobno początki z noworodkiem najgorsze przez mleczne kupki, ale będziemy próbować ;)

ds022el.png

u4uGp2.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rozwarcie z 1 cm do 9 cm w 40 minut ;p Tyle, ze mialam cc na cito. Moja gin powiedziala, ze taki szybki porod nazywa sie porodem ulicznym ;p

Dziewczyny a jak to jest potem z tymi pieluchami wielorazowymi, jak dziecię pojdzie do zlobka np?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka gratulacjeee! Super ze mialas sprawny i szybki porod :) nic tylko pozazdrosic. Duuzo zdrowka dla Ciebie i Oliwki.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Eilleen ja w zasadzie podczytuje tylko na fb - pieluchy wielorazowe bez tajemnic i szyjemy pieluszki. Ja na noworodka mam uszyte gatki wełniane i otulacze wełniane i tak zamierzam zaczynać. Na potem mam odkupione trzy kieszonki, kilka otulaczy. Do tego dużo tetry i kilka wkładów i prefoldów. Mam nadzieję że uda mi się wejść w ten system ;). Dam znać jak chcesz jak początku. Dużo osób zaczyna dopiero jak dzieciaczek ma 3-4 miesiące i wchodzi w rozmiar one size. Podobno początki z noworodkiem najgorsze przez mleczne kupki, ale będziemy próbować ;)
    Muszę poczytać. Jest tyle inf, rodzajów tych pieluszek że nie wiem co wybrać. Mały zestaw odkupie od koleżanki to zobaczę jak będzie. Czekam na inf jak będzie tobie szło :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    U mnie rozwarcie z 1 cm do 9 cm w 40 minut ;p Tyle, ze mialam cc na cito. Moja gin powiedziala, ze taki szybki porod nazywa sie porodem ulicznym ;p

Dziewczyny a jak to jest potem z tymi pieluchami wielorazowymi, jak dziecię pojdzie do zlobka np?
    Jak odda się do żłobka to podejrzewam że trzeba wrócić do jednorazowych. Ale to pewnie kwestia ustalenia.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolezanki ktora byla od urodzenia malego na wielo synek idzie teraz do zlobka od poniedzialku a wczesniej mial tydzien przyzwyczajania ze co dzien coraz dluzej zostawal i do zlobka/w zlobku tylko jednorazowki u niej, w wielo panie sie nie bawia

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Britty Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Z mojego doświadczenia zawodowego nie stosuje się pampersów wielorazowych w punktach żłobkowych :)

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myslalam, ze to tylko na pare miesiecy, do roku. Ja oczywiscie nie mam zamiaru rezygnowac z jednorazowek, ale pytalam z ciekawosci :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

W żłobkach nie da się funkcjonować o pieluszkach wielorazowych jest to z powodu ilości dzieci, rzeczy do zrobienia nie wykonalne pracowałam w zlobku i nawet gdybym chciała iść na rękę takiemu rodzicowi to z braku czasu i tak by to nie przeszło.Do tego są wymogi sanepidu i takie tam :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) Mogę dołączyć? Długo się zastanawiałam czy się tu odnajdę, ale chyba przydałby mi się taki wątek :)

mi88, Eilleen, welonka, pilik, agniecha2101 lubią tę wiadomość

thgfugpjfonf59xe.png
  • agaaa90 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny ;) Ja również podbijam z tym samym pytaniem co Jaszmurka ;)

Jaszmurka co u Ciebie?? Który tydzień już u Ciebie leci?? ;)

mi88, Eilleen, welonka lubią tę wiadomość

f2wlcwa14j2ws32z.png
    zem39vvjg4h0wvyl.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga! Jak miło Cię widzieć :)
    Ustawiłam sobie wreszcie suwaczek, żeby nie być anonimowa ;)
    U mnie ok, jesteśmy już po prenatalnych, które wyszły ok, ale nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała dalej dlatego w pt zrobilismy jeszcze NIFTY. Mam nadzieje, ze wynik mnie uspokoi i przestane szukac dziury w calym, bo powodow do niepokoju nie mam, ale tym, ze jest tak "rozowo" tez sie martwie :o

Ale dosc o mnie, co u Ciebie?U Was?
    Widzialam na watku, ze udalo sie za 1 podejsciem, wiec to byl jednak dobry krok, choc wtedy wydawalo mi sie, ze za szybko to wszystko. Mialas nosa :)

thgfugpjfonf59xe.png
  • agaaa90 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzooo się cieszę, że prenatalne wyszły ok :) NIFTY w takim razie nie ma innej opcji też wyjdzie w porządku :) nic się nie martw !! :D Hehe co do panikowania to uwierz mam dokładnie to samo nie ważne co by się działo ;p U mnie ogólnie też dobrze ;) Przez cały ten czas nie miałam ani razu mdłości nie wspominajac już o zachciankach itp ;p także przechodzę póki co tą ciążę prawie bez objawów ;D W czwartek idę na prenatalne i oczywiście już "cała latam" ;/ ciekawe czy będzie już można określić płeć...bo mnie się wydaje, że będzie chłopak :D
    Co do in vitro to uważam, że to była najlepsza decyzja chociaż te dwa tygodnie od transferu do bety były istną męczarnią, ale udało się i to jest najważniejsze :) chociaż teraz żyję od wizyty do wizyty i pewnie tak już będzie do rozwiązania ;p Ważne żeby wszystkie nasze pociechy urodziły się zdrowe ;)

Jaszmurka lubi tę wiadomość

f2wlcwa14j2ws32z.png
    zem39vvjg4h0wvyl.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam 6 wielo, na razie są za duże, ale zacznę niedługo używać. Zobaczymy jak pójdzie, ewentualnie dokupić więcej.

Mój mały to nocny Marek :( zasypia dopiero grubo po północy, nieważne o której idziemy spać. Marudzi, kwili i nie daje spać. Ale rano to już może spać w nieskończoność :D nie wiem, może być tak, ze ma tak „zakodowane” i nie zaśnie szybciej i nie ma sensu próbować? Jest coś takiego możliwe?

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka agaaa90 fajnie, ze jesteście :) Cieszę się,ze u was wszystko dobrze :) Wszystkie badania wyjdą dobrze tylko się nie stresować :)

Jaszmurka, agaaa90 lubią tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka, Agaaa - kogo ja tu w końcu widzę :D Powodzenia z genetycznymi! To był dla mnie jeden z przełomów w ciąży, po którym wreszcie się trochę odważyłam cieszyć :)

Leira, powtórzyłam morfologię dwa dni później i jest dokładnie tak, jak pisałaś - z 13.5 leukocyty spadły do 12, tak jak miesiąc temu. I neutrofile też spadły. Czyli u mnie też to się tak waha po prostu i na pewno nie ma co szaleć z antybiotykami.
    Dzięki za podpowiedź :)
    A i podpowiedź ode mnie dla dziewczyn, które robią badania z Luxmedu - tam się dostaje na początku ciąży taką kartkę z wykazem badań dla poszczególnych tygodni. I zdarza się, że np. morfologia czy mocz jest wypisana dla okresu sześciotygodniowego, czy nawet dłuższego. A czasem trzeba zrobić częściej.
    Myślałam, że oni jakoś odhaczają, jakie badania z danego przedziału się już zrobiło i nie można tego powtarzać. A okazuje się, że nic nie odhaczają i można przyjść kilka razy. Ja tak właśnie zrobiłam z morfologią teraz - ponad miesiąc temu ją badałam, tam w rejestracji mówi się tylko, który tydzień i oni rejestrują na badanie na podstawie wykazu badań dla konkretnego tygodnia. W ubiegłym tygodniu przyszłam, powiedziałam, że tydzień 30 i chcę morfologię - też bez problemu pani w recepcji mi wystawiła. A dwa dni później, nawet w tym samym tygodniu, powtórzyłam.
    Zrobiłam więc trzy razy to samo badanie wypisane bodajże dla przedziału 26t-32t, bez potrzeby biegania do lekarza po dodatkowe skierowanie.

Welonka - zazdroszczę porodu :D

Pilik - fajnie, że tu zaglądasz i można podczytać, co u Ciebie :) Ja też jeszcze czytam na bieżąco oba wątki z testowania (miesięczny i ex-testerki), ale tylko czytam, bo dziewczyny produkują tyle stron, że często nadrabiam posty sprzed kilku dni, a wtedy to już bez sensu coś pisać i komentować, bo temat dawno zapomniany :D
    I co jakiś czas wpadam na 'Starając się o pierwsze dziecko' oczywiście :)
    Odnośnie wielopieluchowania - nie zagłębiałam się w temat w ogóle, bo nie jestem przekonana. Z tego, co kiedyś na pobieżnie przeczytałam, to może być większy problem z odparzeniami, bo takie pieluchy nie izolują mokrego od skóry. I że na noc i tak trzeba zakładać pampersy, bo dziecko byłoby za długo w mokrym. A te wkładki, które się wkłada w taką tetrową pieluchę, są praktycznie tym samym, co pampers, więc też nie ma sensu. No i że wielopieluchowanie ma trochę większy sens przy chłopakach, bo się im mniej przegrzewa jajka :)
    Ale tak, jak mówię - to tylko jakieś opinie, które przeczytałam bez wgłębiania się w temat i dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu. Ale skoro Wy chcecie to robić, to pomyślałam, że może jednak powyższe wady to bajki i warto się jednak tym zainteresować :) - dlatego czekam na Waszą opinię.

Jaszmurka, agaaa90 lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
‹‹ 228 229 230 231 232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ