X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Ja kupiłam 6 wielo, na razie są za duże, ale zacznę niedługo używać. Zobaczymy jak pójdzie, ewentualnie dokupić więcej.

Mój mały to nocny Marek :( zasypia dopiero grubo po północy, nieważne o której idziemy spać. Marudzi, kwili i nie daje spać. Ale rano to już może spać w nieskończoność :D nie wiem, może być tak, ze ma tak „zakodowane” i nie zaśnie szybciej i nie ma sensu próbować? Jest coś takiego możliwe?
    Są jakieś wielo dla noworodka ale nie wgłebiałam się jeszcze w temat.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Odnośnie wielopieluchowania - nie zagłębiałam się w temat w ogóle, bo nie jestem przekonana. Z tego, co kiedyś na pobieżnie przeczytałam, to może być większy problem z odparzeniami, bo takie pieluchy nie izolują mokrego od skóry. I że na noc i tak trzeba zakładać pampersy, bo dziecko byłoby za długo w mokrym. A te wkładki, które się wkłada w taką tetrową pieluchę, są praktycznie tym samym, co pampers, więc też nie ma sensu. No i że wielopieluchowanie ma trochę większy sens przy chłopakach, bo się im mniej przegrzewa jajka :)
    Ale tak, jak mówię - to tylko jakieś opinie, które przeczytałam bez wgłębiania się w temat i dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu. Ale skoro Wy chcecie to robić, to pomyślałam, że może jednak powyższe wady to bajki i warto się jednak tym zainteresować :) - dlatego czekam na Waszą opinię.
    Jest tyle mam zadowolonych z wielorazowek że to chyba nie do końca prawda. Ale pewnie zdarzają się przypadki odparzania tak samo jak z jednorazowymi. Wszystko pewnie zależy od higieny i jakie pieluszki się kupi i od samego dziecka. Ja chcę spróbować bo przeraża mnie przy jednorazowych ilość wyrzucanych pieluch.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 00:00

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 04:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Są jakieś wielo dla noworodka ale nie wgłebiałam się jeszcze w temat.
    Wiem wiem, ale póki co to mega często trzeba zmieniać pampersa, idzie kilkanaście na dobę, wiec chyba bym nie wyrobiła z praniem ;)

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Wiem wiem, ale póki co to mega często trzeba zmieniać pampersa, idzie kilkanaście na dobę, wiec chyba bym nie wyrobiła z praniem ;)
    Ja też mam plan zaraz na początku jednorazowe używać. Zajrzałam na czerwiec i emocje są :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka ,Aga dobrze was tu widzieć :)

Położna się śmiała ze jakbym została chwilę dłużej w domu to mąż odebrał by poród w samochodzie.My Dzisiaj może wyjdziemy do domu . U nas też pampersy idą bardzo szybko .

agaaa90 lubi tę wiadomość

age.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja od rana w lab, mają u nas w dupie kobiety w ciąży, ludzie w kolejce i laborantki :/ smutne to, ale całe szczęście ostatni raz więc czekam grzecznie...
    co do wielo - Mi88 nie do końca racja. Jasne jak ktoś kupi kiepską tetrę i chińskie otulacze czy kieszonki to na pewno może mieć problem. Ja na początek mam same z naturalnych materiałów (wełna) więc z pampersem plastikowym to nie ma nic wspólnego ;) na noce chce używać na początku chyba jednorazówek, ale tylko dlatego że nie chce stresu i ewentualnych nerwów w nocy, jak się ogarniemy z tematem to i na noc wprowadzę. Są rozmiary noworodkowe. Dużo osób ich nie kupuje, ponieważ nowe to jednak spory wydatek na krótko i dużo osób zaczyna wielopieluchować od 2-3mies dziecka jak pasują pieluszki one size.
    Co do żłobka - nie jest do końca tak jak piszecie. W wielu żłobkach zgadzają się na wielorazówki tylko np. W systemie aio - takim gdzie wymieniasz wszystko za każdym razem, czyli normalnie jak pampersa. Plus nawet jeżeli się nie zgadzają to dziecko jest w żłobku kilka godzin gdzie ma jedna czy dwie zmiany pieluszek a reszta w domu już może być na wielo i mamy też to praktykują ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 08:03

mi88 lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa90 wrote:
    Bardzooo się cieszę, że prenatalne wyszły ok :) NIFTY w takim razie nie ma innej opcji też wyjdzie w porządku :) nic się nie martw !! :D Hehe co do panikowania to uwierz mam dokładnie to samo nie ważne co by się działo ;p U mnie ogólnie też dobrze ;) Przez cały ten czas nie miałam ani razu mdłości nie wspominajac już o zachciankach itp ;p także przechodzę póki co tą ciążę prawie bez objawów ;D W czwartek idę na prenatalne i oczywiście już "cała latam" ;/ ciekawe czy będzie już można określić płeć...bo mnie się wydaje, że będzie chłopak :D
    Co do in vitro to uważam, że to była najlepsza decyzja chociaż te dwa tygodnie od transferu do bety były istną męczarnią, ale udało się i to jest najważniejsze :) chociaż teraz żyję od wizyty do wizyty i pewnie tak już będzie do rozwiązania ;p Ważne żeby wszystkie nasze pociechy urodziły się zdrowe ;)

Mój lekarz na mnie "krzyczy", żebym sobie wybiła z głowy głupie myśli, ale to dr z wieloletnim doświadczeniem, dla niego to pewnie "milionowa" ciąża a dla mnie pierwsza wychuchana i wydmuchana...

U mnie teżw sumie gdyby nie piłeczka wieczorem to nie wiem czy podejrzewałabym się o ciążę ;) Do 12 tygodnia zdarzały mi się mdłości, ale jak nie dopilnowalam, zeby zjesc. Zachcianek nie mam, mniej zdecydowanie jem slodyczy poza lodami.
    No i moze troche wczesniej padam wieczorem a budze sie przed czasem. Oby tak dalej :)

thgfugpjfonf59xe.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Jaszmurka ,Aga dobrze was tu widzieć :)

Położna się śmiała ze jakbym została chwilę dłużej w domu to mąż odebrał by poród w samochodzie.My Dzisiaj może wyjdziemy do domu . U nas też pampersy idą bardzo szybko .

Mi88, Ineczka, Welonka cześć Dziewczyny :) No trochę mi zajęło zanim Was odnalazłam i odważyłam się przyłączyć ;)

Welonka gratulacje i zazdroszczę ekspresu :)

thgfugpjfonf59xe.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Hej dziewczyny, ja od rana w lab, mają u nas w dupie kobiety w ciąży, ludzie w kolejce i laborantki :/ smutne to, ale całe szczęście ostatni raz więc czekam grzecznie...

Przecież kobiety w ciąży mają pierwszeństwo. Nie chcesz się wykłócać czy czekasz aż ktoś sam Cię poprosi?
    Ja już w 10 tygodniu jak nic nie bylo widać a kolejka do pobrania duża ominęłam ją i zapytałam czy mogę skorzystać z pierwszeństwa. W nosie mam co kto powie lub pomyśli.

thgfugpjfonf59xe.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    co do wielo - Mi88 nie do końca racja. Jasne jak ktoś kupi kiepską tetrę i chińskie otulacze czy kieszonki to na pewno może mieć problem. Ja na początek mam same z naturalnych materiałów (wełna) więc z pampersem plastikowym to nie ma nic wspólnego ;) na noce chce używać na początku chyba jednorazówek, ale tylko dlatego że nie chce stresu i ewentualnych nerwów w nocy, jak się ogarniemy z tematem to i na noc wprowadzę. Są rozmiary noworodkowe. Dużo osób ich nie kupuje, ponieważ nowe to jednak spory wydatek na krótko i dużo osób zaczyna wielopieluchować od 2-3mies dziecka jak pasują pieluszki one size.
    Co do żłobka - nie jest do końca tak jak piszecie. W wielu żłobkach zgadzają się na wielorazówki tylko np. W systemie aio - takim gdzie wymieniasz wszystko za każdym razem, czyli normalnie jak pampersa. Plus nawet jeżeli się nie zgadzają to dziecko jest w żłobku kilka godzin gdzie ma jedna czy dwie zmiany pieluszek a reszta w domu już może być na wielo i mamy też to praktykują ;)
    A co potem z tymi brudnymi pieluchami ? Jestem ciekawa bo u nas się z tym nie spotkałam za to nie raz było tak, ze rzeczy były brudne po przewijaniu jak włożyło się do szafki to zapach był średni potem .

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka wrote:
    Mi88, Ineczka, Welonka cześć Dziewczyny :) No trochę mi zajęło zanim Was odnalazłam i odważyłam się przyłączyć ;)

Welonka gratulacje i zazdroszczę ekspresu :)
    Super, ze się udało odkopać wątek :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :) wróciłam z mini wakacji z mężem :) a tu takie wiadomości !

Welonka - gratuluję !!!!!!!!!!!!!!!!! Też chcę taki poród :D

Jaszmurka, Agaaa - jak dobrze Was tu widzieć :) :) :) Na pewno będzie wszystko dobrze :)

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka wrote:
    Mój lekarz na mnie "krzyczy", żebym sobie wybiła z głowy głupie myśli, ale to dr z wieloletnim doświadczeniem, dla niego to pewnie "milionowa" ciąża a dla mnie pierwsza wychuchana i wydmuchana...

U mnie teżw sumie gdyby nie piłeczka wieczorem to nie wiem czy podejrzewałabym się o ciążę ;) Do 12 tygodnia zdarzały mi się mdłości, ale jak nie dopilnowalam, zeby zjesc. Zachcianek nie mam, mniej zdecydowanie jem slodyczy poza lodami.
    No i moze troche wczesniej padam wieczorem a budze sie przed czasem. Oby tak dalej :)
    Zobaczysz że przyjdzie czas że się uspokoisz. U mnie to było dopiero po polowkowych i jak ruchy poczułam. :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Absolutnie nie chce nikogo urazić czy się wtrącać, szanuje wasz wybor ale tak troche nie rozumiem fenomenu tych wielorazowek. Po co robic sobie dodatkowa robotę? Przy dziecku naprawde jest co robic, to jest ciezka praca 24/h. Myślałam ze noworodek i malutkie niemowlę tylko je robi kupę i śpi, i może sa takie dzieci. Mój oprócz kolek codziennie, od 2tyg zycia ma okresy aktywnosci gdzie trzeba go wtedy zabawic bo sam nie polezy i placze. No i tez w czasie tej aktywnosci warto wtedy dziecko porozwijac.
    Jesli zalezu Wam na srodowisku czy zdrowiu dziecka to sa tez bio jednorazowki. tutaj przykladowa strona: http://pieluszkarnia.pl/product-pol-1355-ABENA-Pieluszki-ekologiczne-Bambo-Nature.html

agniecha2101 lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, teraz przy tych upałach żal by mi było założyć pampka małemu... Ja, choć uwielbiam lato i wysokie temperatury, po prostu topie się i pocę jak nigdy wcześniej. Gdy tak leżałam kilka dni temu z wiatrakiem przy tyłku, zaczęłam myśleć o tych pampersach i delikatnej pupie dziecka. Zwyczajnie zrobiło mi się go szkoda, chociaż jeszcze jest w brzuchu ;) Postanowiłam wiec ambitnie w taką pogodę zakładać mu tetrę. Już znalazłam jakieś strony na ten temat. Zastanawiam się czy te wielorazowki tez nie spowodują odparzeń, w końcu te majteczki to tez cerata która nie przepuszcza powietrza.

Czy to się uda? Nie wiem, ale chce spróbować. Nakupowalam tyle tetry, ze mogę eksperymentować.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko inaczej niz dorosly odczuwa temperature :) U mnie w mieszkaniu jest okrutny upal bo przy tym sloncu nawet do 28 stopni a pupke mamy piekna. To nie o pampersy chodzi a o odpowiednia higiene. No i dobre pampki absorbuja wilgoc, ta dupka nie jest mokra jak ja przewijam, a tetra jednak moczy sie jak material. No i trzeba od razu ja wymienic. Nie umiem sobie wyobrazic ze musze co chwile zagladac czy nie zrobil siusiu. Juz teraz jak mam chwile to wybieram czy zjesc czy sie umalowac np ;)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dziecko inaczej niz dorosly odczuwa temperature :) U mnie w mieszkaniu jest okrutny upal bo przy tym sloncu nawet do 28 stopni a pupke mamy piekna. To nie o pampersy chodzi a o odpowiednia higiene. No i dobre pampki absorbuja wilgoc, ta dupka nie jest mokra jak ja przewijam, a tetra jednak moczy sie jak material. No i trzeba od razu ja wymienic. Nie umiem sobie wyobrazic ze musze co chwile zagladac czy nie zrobil siusiu. Juz teraz jak mam chwile to wybieram czy zjesc czy sie umalowac np ;)
    Jakiej firmy pampersów używasz? Ja zakupiłam póki co mała paczkę z Rossmann a a potem planowałam te duże z biedronki kupić np dadda. Mojemu siostrzeńcowi te oryginalne pampersy odparzaly pupke.

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampers new baby dry poki co u mnie wygrywaja bo sa cieniutkie. Dada z biedronki tez super i lupilu z lidla tez. Te z rossmana mi nie podeszly wlasnie bo sa grube i jak maly nasikal to robily sie jak kamien. Ale tfu tfu zadne nie uczulily ani nie odparzyly malucha.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdybym miała mieć corke to chyba by w mieszkaniu z gołą dupcią leżała ;) Z chłopakiem tak się niestety nie da ;)

Britty, ja mam chyba wszsytkie możliwe pieluchy jednorazowe w domu ;) pampersy - te zwykle i care, dada, rossmanowskie i lidlowskie ;) sporo od koleżanki dostałam, bo jej mały szybko wyrósł z dwójek. Będę więc sprawdzać, które najlepsze.

• Britty Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Pampers new baby dry poki co u mnie wygrywaja bo sa cieniutkie. Dada z biedronki tez super i lupilu z lidla tez. Te z rossmana mi nie podeszly wlasnie bo sa grube i jak maly nasikal to robily sie jak kamien. Ale tfu tfu zadne nie uczulily ani nie odparzyly malucha.
    Kurczaki a mówię specjalnie kupię w Rossmanie bo pewnie będą lepsze, no nic zobaczymy :)

Czara super, to chętnie będę czekała na twoje recenzje w temacie pieluch :D

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ