X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe dzieci 2019
Odpowiedz

Czerwcowe dzieci 2019

Oceń ten wątek:
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Ja mam wizyte dopiero 27.10. To bedzie 7t 4d. Wtedy juz chyba na pewno bedzie serduszko?
    Wole pozniej niz zamartwiac sie wczesniej. Ajjj ciezko wytrzymac :-)
    Masz podobnie do mnie tyle, że ja mam wizytę na 24.10 będzie to 7t 5 dni. Też ciężko mi wytrzymać i czas mi się mega dłuży. :D

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zaczęłam 7 tydzień i belly podesłało mi zdjęcie jak wygląda teraz Bobo. Hormony robią chyba swoje bo siedziałam i ryczałam :D

Madamee92, Ariette1983 lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo ale wole isc wtedy kiedy bede pewna ze co ma byc widac to bedzie! Chyba bym sie zalamala gdybym poszla za wczesnie i jeszcze nic by nie bylo widac. Bardzo bym sie denerwowala... a jestem z Uk i tutaj za wizyte musze zaplacic ok 600zl na Polskie. Wiec tez dlatego tak ide jak ide. Ale juz sie nie moge doczekac. :-))

10.09.2019 Marcel
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Nooo ale wole isc wtedy kiedy bede pewna ze co ma byc widac to bedzie! Chyba bym sie zalamala gdybym poszla za wczesnie i jeszcze nic by nie bylo widac. Bardzo bym sie denerwowala... a jestem z Uk i tutaj za wizyte musze zaplacic ok 600zl na Polskie. Wiec tez dlatego tak ide jak ide. Ale juz sie nie moge doczekac. :-))
    Mi podczas ostatniej wizyty na IP z powodu bóli brzucha, lekarz zobaczył na usg pęvherzyk i powiedział, że najszybciej to za 2 tygodnie, bo wcześniej nic nie będzie widać i niepotrzebnie się będę martwić. Tak więc posłuchałam i zapisałam się dopiero na 24.10. A teraz odliczam jak wściekła :D a dni się niemiłośiernie dłużą. Wg belly wyznaczyło mi, że jestem w 5tc i 5dni a na innyvh stronach pokazuje, że w 5tc i 3 dni. Nie wiem czemu. Tak czy siak to nie jest duża różnica, raptem 3 dni w tą czy we tą :)

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:
    Nadinka83 ubiłabym Starego miotłą za tą pobudkę. ;)
    Niewiele mi brakowało :D

Ariette1983 lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 mi też różne kalkulatory różnie podpowiadają ;) ale też wychodzę z założenia 2 dni w tą czy w tamtą nie robią różnicy. Dziecko się urodzi kiedy przyjdzie jego czas :)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jakich aplikacji ciazowych uzywacie?

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby nie było z terminem z USG to i tak lekarze będą się trzymać terminu z OM czyli 9 miesięcy+tydzień. Wyjątkiem są tylko sytuacje kiedy kobieta miała przed ciążą bardzo długie cykle, np 40-50dniowe.

gann3e3k131pma53.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleska w moim przypadku w obydwóch poprzednich ciążach liczył się termin z USG. A cykle miałam normalne, 28-30 dni. Teraz też podejrzewam że tak będzie bo miałam wcześniejszą owulację.
    Najbardziej wiarygodne jest badanie z około 7 tygodnia. Później już dziecko rośnie w swoim tempie i kolejne terminy z USG nie są miarodajne.
    Z tego co się orientuję, to trzymanie się terminu z USG zamiast OM to coraz częstsza praktyka nawet przy normalnych cyklach.

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Oleska w moim przypadku w obydwóch poprzednich ciążach liczył się termin z USG. A cykle miałam normalne, 28-30 dni. Teraz też podejrzewam że tak będzie bo miałam wcześniejszą owulację.
    Najbardziej wiarygodne jest badanie z około 7 tygodnia. Później już dziecko rośnie w swoim tempie i kolejne terminy z USG nie są miarodajne.
    Z tego co się orientuję, to trzymanie się terminu z USG zamiast OM to coraz częstsza praktyka nawet przy normalnych cyklach.

To ja napiszę o moich przejściach w pierwszej ciąży. Termin z OM miałam 1 lutego, z dwóch wczesnych USG wynikało, że dziecko jest młodsze i wyliczyli mi datę porodu na 9 lutego. Dodam, że ciążę prowadziłam prywatnie w uznanej klinice w Warszawie. Bardzo okropnie się męczyłam po terminie z OM, miałam dużo skurczy przepowiadajacych, przepływy na granicach normy. Lekarze twierdzili, że nie będą mnie kierować na wywoływanie i zostaje termin z USG, bo syn jest dość mały.
    W końcu 11go syn się urodził. Łożysko ciemne, wody płodowe zielone. Tylko cudem nie urodził się niedotleniony. Lekarze ze szpitala stwierdzili, że przy normalnych cyklach zawsze powinno się jednak trzymać terminu z miesiączki.

Zresztą teraz to samo mi powiedziała moja prowadząca. Mimo, że miałam monitoring i dokładnie wiem kiedy była owu to i tak termin wpisany do książeczki z OM.

gann3e3k131pma53.png
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lorella wrote:
    dziewczyny a jakich aplikacji ciazowych uzywacie?
    Preglife, apka na telefon :)

Lorella lubi tę wiadomość

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleska to ja miałam w pierwszej ciąży w drugą stronę. Termin z USG 25.06 a z OM 4.07. Byłam pewna, że miałam wcześniejszą owulację. I na szczęście lekarze trzymali się terminu z USG. Syn ostatecznie urodził się 7.07. przez cc z wagą 4400, 59 cm i wszelkimi cechami przenoszenia. Nie chcę myśleć co by było gdyby trzymali się terminu z OM i kazali spokojnie czekać na rozwiązanie bo przecież jestem "tylko" trzy dni po terminie.

Freyja lubi tę wiadomość

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale chyba 2tyg młodsza ciąża to duża różnica lepiej trzymać się terminu z usg czy może jednak się mylę i lepiej Om? Bo zamierzała powiedzieć lekarzowi późniejszy termin Om żeby później w razie w nikt się nie czepiał że ciąża źle się rozwija itp. Za tydzień wśród jak poje to będzie rozpoczęty już 10tc

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • trójeczka Znajoma

Wysłany: 10 października 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś 5+5tc wg om, wczoraj na wizycie u gina macica niepowiększona, brak objawów, żadnych mdłości, nawet cycki normalne. za tydzień we czwartek usg, to będzie już 6+6, wtedy już musi być serduszko...

mi w poprzednich ciążach termin usg i om pokrywały się co do dnia :) pierwszego urodziłam 9 dni po terminie bez cech przenoszenia, wody czyste, bez indukcji (piątek tydzień po terminie na ktg bez skórczy postraszyli indukcją w poniedziałek, więc młody wyszedł w niedzielę :D) drugi urodził się 15 dni przed terminem, duży, silny i donoszony. więc terminy są mocno orientacyjne, czy to z om, czy z usg :D

• Gosiek.90 Nowa

Wysłany: 10 października 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam;)
    Jestem Gosia i chciałabym dołączyc. Dzisiaj robiłam test i wyszły dwie kreski:D. To moja druga ciąża, jestem mamą 10-cio miesięcznego synka. W poprzedniej ciąży nie udzielałam się na forum. O rany, trochę się boję, ale musi być dobrze:)

Szi, Ariette1983, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

3jgxrjjgit25rmcx.png
    atdc3e5etf5qwsfn.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Oleska to ja miałam w pierwszej ciąży w drugą stronę. Termin z USG 25.06 a z OM 4.07. Byłam pewna, że miałam wcześniejszą owulację. I na szczęście lekarze trzymali się terminu z USG. Syn ostatecznie urodził się 7.07. przez cc z wagą 4400, 59 cm i wszelkimi cechami przenoszenia. Nie chcę myśleć co by było gdyby trzymali się terminu z OM i kazali spokojnie czekać na rozwiązanie bo przecież jestem "tylko" trzy dni po terminie.

No ale skoro trzymali się późniejszego terminu z USG i dziecko urodziło się przenoszone to chyba właśnie z OM był ten właściwy. Chyba że coś pomyliłas? :)

Swoją drogą jak mogłaś mieć rozbieżność aż trzy tygodnie? Tak długie cykle miałaś?

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie to mi zawsze lekarze tłumaczyli że terminy z OM (9 miesięcy plus tydzień) są zawsze bezpieczniejsze bo uwzględniają najwcześniejszy możliwy termin zapłodnienia- tydzień od 1 dnia okresu. W związku z tym eliminuje się sytuację w której dziecko byłoby przenoszone a łożysko zbyt dojrzałe. W mojej przychodni i szpitalu lekarze trzymają się tylko tego jeśli cykle kobiety mieściły się w ogólnie przyjętej normie.

Witaj Gosia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 17:54

gann3e3k131pma53.png
  • Szi Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Gosiek, na kiedy termin ? Jakieś objawy już masz ?

• Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a toco ja mam zrobic jak owulacje mialam w 40dc... jak to liczyc. Do tej pory sugerowalam sie data od owulacji plus 2tyg.

10.09.2019 Marcel
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiek.90 wrote:
    Cześć Wam;)
    Jestem Gosia i chciałabym dołączyc. Dzisiaj robiłam test i wyszły dwie kreski:D. To moja druga ciąża, jestem mamą 10-cio miesięcznego synka. W poprzedniej ciąży nie udzielałam się na forum. O rany, trochę się boję, ale musi być dobrze:)

Witaj - ale szybciutko się zdecydowałaś! Karmisz jeszcze? To pewnie będzie wyzwanie dla organizmu :) ja to chyba bym nawet nie mogła tak małej różnicy bo okres dostałam dopiero po roku od pierwszego porodu

2nn33e3k17zi5yne.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ