X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe dzieci 2019
Odpowiedz

Czerwcowe dzieci 2019

Oceń ten wątek:
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Ja mam wizyte dopiero 27.10. To bedzie 7t 4d. Wtedy juz chyba na pewno bedzie serduszko?
    Wole pozniej niz zamartwiac sie wczesniej. Ajjj ciezko wytrzymac :-)
    Masz podobnie do mnie tyle, że ja mam wizytę na 24.10 będzie to 7t 5 dni. Też ciężko mi wytrzymać i czas mi się mega dłuży. :D

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zaczęłam 7 tydzień i belly podesłało mi zdjęcie jak wygląda teraz Bobo. Hormony robią chyba swoje bo siedziałam i ryczałam :D

Madamee92, Ariette1983 lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo ale wole isc wtedy kiedy bede pewna ze co ma byc widac to bedzie! Chyba bym sie zalamala gdybym poszla za wczesnie i jeszcze nic by nie bylo widac. Bardzo bym sie denerwowala... a jestem z Uk i tutaj za wizyte musze zaplacic ok 600zl na Polskie. Wiec tez dlatego tak ide jak ide. Ale juz sie nie moge doczekac. :-))

10.09.2019 Marcel
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Nooo ale wole isc wtedy kiedy bede pewna ze co ma byc widac to bedzie! Chyba bym sie zalamala gdybym poszla za wczesnie i jeszcze nic by nie bylo widac. Bardzo bym sie denerwowala... a jestem z Uk i tutaj za wizyte musze zaplacic ok 600zl na Polskie. Wiec tez dlatego tak ide jak ide. Ale juz sie nie moge doczekac. :-))
    Mi podczas ostatniej wizyty na IP z powodu bóli brzucha, lekarz zobaczył na usg pęvherzyk i powiedział, że najszybciej to za 2 tygodnie, bo wcześniej nic nie będzie widać i niepotrzebnie się będę martwić. Tak więc posłuchałam i zapisałam się dopiero na 24.10. A teraz odliczam jak wściekła :D a dni się niemiłośiernie dłużą. Wg belly wyznaczyło mi, że jestem w 5tc i 5dni a na innyvh stronach pokazuje, że w 5tc i 3 dni. Nie wiem czemu. Tak czy siak to nie jest duża różnica, raptem 3 dni w tą czy we tą :)

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:
    Nadinka83 ubiłabym Starego miotłą za tą pobudkę. ;)
    Niewiele mi brakowało :D

Ariette1983 lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 mi też różne kalkulatory różnie podpowiadają ;) ale też wychodzę z założenia 2 dni w tą czy w tamtą nie robią różnicy. Dziecko się urodzi kiedy przyjdzie jego czas :)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jakich aplikacji ciazowych uzywacie?

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby nie było z terminem z USG to i tak lekarze będą się trzymać terminu z OM czyli 9 miesięcy+tydzień. Wyjątkiem są tylko sytuacje kiedy kobieta miała przed ciążą bardzo długie cykle, np 40-50dniowe.

gann3e3k131pma53.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleska w moim przypadku w obydwóch poprzednich ciążach liczył się termin z USG. A cykle miałam normalne, 28-30 dni. Teraz też podejrzewam że tak będzie bo miałam wcześniejszą owulację.
    Najbardziej wiarygodne jest badanie z około 7 tygodnia. Później już dziecko rośnie w swoim tempie i kolejne terminy z USG nie są miarodajne.
    Z tego co się orientuję, to trzymanie się terminu z USG zamiast OM to coraz częstsza praktyka nawet przy normalnych cyklach.

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Oleska w moim przypadku w obydwóch poprzednich ciążach liczył się termin z USG. A cykle miałam normalne, 28-30 dni. Teraz też podejrzewam że tak będzie bo miałam wcześniejszą owulację.
    Najbardziej wiarygodne jest badanie z około 7 tygodnia. Później już dziecko rośnie w swoim tempie i kolejne terminy z USG nie są miarodajne.
    Z tego co się orientuję, to trzymanie się terminu z USG zamiast OM to coraz częstsza praktyka nawet przy normalnych cyklach.

To ja napiszę o moich przejściach w pierwszej ciąży. Termin z OM miałam 1 lutego, z dwóch wczesnych USG wynikało, że dziecko jest młodsze i wyliczyli mi datę porodu na 9 lutego. Dodam, że ciążę prowadziłam prywatnie w uznanej klinice w Warszawie. Bardzo okropnie się męczyłam po terminie z OM, miałam dużo skurczy przepowiadajacych, przepływy na granicach normy. Lekarze twierdzili, że nie będą mnie kierować na wywoływanie i zostaje termin z USG, bo syn jest dość mały.
    W końcu 11go syn się urodził. Łożysko ciemne, wody płodowe zielone. Tylko cudem nie urodził się niedotleniony. Lekarze ze szpitala stwierdzili, że przy normalnych cyklach zawsze powinno się jednak trzymać terminu z miesiączki.

Zresztą teraz to samo mi powiedziała moja prowadząca. Mimo, że miałam monitoring i dokładnie wiem kiedy była owu to i tak termin wpisany do książeczki z OM.

gann3e3k131pma53.png
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lorella wrote:
    dziewczyny a jakich aplikacji ciazowych uzywacie?
    Preglife, apka na telefon :)

Lorella lubi tę wiadomość

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleska to ja miałam w pierwszej ciąży w drugą stronę. Termin z USG 25.06 a z OM 4.07. Byłam pewna, że miałam wcześniejszą owulację. I na szczęście lekarze trzymali się terminu z USG. Syn ostatecznie urodził się 7.07. przez cc z wagą 4400, 59 cm i wszelkimi cechami przenoszenia. Nie chcę myśleć co by było gdyby trzymali się terminu z OM i kazali spokojnie czekać na rozwiązanie bo przecież jestem "tylko" trzy dni po terminie.

Freyja lubi tę wiadomość

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale chyba 2tyg młodsza ciąża to duża różnica lepiej trzymać się terminu z usg czy może jednak się mylę i lepiej Om? Bo zamierzała powiedzieć lekarzowi późniejszy termin Om żeby później w razie w nikt się nie czepiał że ciąża źle się rozwija itp. Za tydzień wśród jak poje to będzie rozpoczęty już 10tc

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • trójeczka Znajoma

Wysłany: 10 października 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś 5+5tc wg om, wczoraj na wizycie u gina macica niepowiększona, brak objawów, żadnych mdłości, nawet cycki normalne. za tydzień we czwartek usg, to będzie już 6+6, wtedy już musi być serduszko...

mi w poprzednich ciążach termin usg i om pokrywały się co do dnia :) pierwszego urodziłam 9 dni po terminie bez cech przenoszenia, wody czyste, bez indukcji (piątek tydzień po terminie na ktg bez skórczy postraszyli indukcją w poniedziałek, więc młody wyszedł w niedzielę :D) drugi urodził się 15 dni przed terminem, duży, silny i donoszony. więc terminy są mocno orientacyjne, czy to z om, czy z usg :D

• Gosiek.90 Nowa

Wysłany: 10 października 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam;)
    Jestem Gosia i chciałabym dołączyc. Dzisiaj robiłam test i wyszły dwie kreski:D. To moja druga ciąża, jestem mamą 10-cio miesięcznego synka. W poprzedniej ciąży nie udzielałam się na forum. O rany, trochę się boję, ale musi być dobrze:)

Szi, Ariette1983, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

3jgxrjjgit25rmcx.png
    atdc3e5etf5qwsfn.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Oleska to ja miałam w pierwszej ciąży w drugą stronę. Termin z USG 25.06 a z OM 4.07. Byłam pewna, że miałam wcześniejszą owulację. I na szczęście lekarze trzymali się terminu z USG. Syn ostatecznie urodził się 7.07. przez cc z wagą 4400, 59 cm i wszelkimi cechami przenoszenia. Nie chcę myśleć co by było gdyby trzymali się terminu z OM i kazali spokojnie czekać na rozwiązanie bo przecież jestem "tylko" trzy dni po terminie.

No ale skoro trzymali się późniejszego terminu z USG i dziecko urodziło się przenoszone to chyba właśnie z OM był ten właściwy. Chyba że coś pomyliłas? :)

Swoją drogą jak mogłaś mieć rozbieżność aż trzy tygodnie? Tak długie cykle miałaś?

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie to mi zawsze lekarze tłumaczyli że terminy z OM (9 miesięcy plus tydzień) są zawsze bezpieczniejsze bo uwzględniają najwcześniejszy możliwy termin zapłodnienia- tydzień od 1 dnia okresu. W związku z tym eliminuje się sytuację w której dziecko byłoby przenoszone a łożysko zbyt dojrzałe. W mojej przychodni i szpitalu lekarze trzymają się tylko tego jeśli cykle kobiety mieściły się w ogólnie przyjętej normie.

Witaj Gosia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2018, 17:54

gann3e3k131pma53.png
  • Szi Ekspertka

Wysłany: 10 października 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Gosiek, na kiedy termin ? Jakieś objawy już masz ?

• Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a toco ja mam zrobic jak owulacje mialam w 40dc... jak to liczyc. Do tej pory sugerowalam sie data od owulacji plus 2tyg.

10.09.2019 Marcel
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 10 października 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiek.90 wrote:
    Cześć Wam;)
    Jestem Gosia i chciałabym dołączyc. Dzisiaj robiłam test i wyszły dwie kreski:D. To moja druga ciąża, jestem mamą 10-cio miesięcznego synka. W poprzedniej ciąży nie udzielałam się na forum. O rany, trochę się boję, ale musi być dobrze:)

Witaj - ale szybciutko się zdecydowałaś! Karmisz jeszcze? To pewnie będzie wyzwanie dla organizmu :) ja to chyba bym nawet nie mogła tak małej różnicy bo okres dostałam dopiero po roku od pierwszego porodu

2nn33e3k17zi5yne.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ