X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe/Lipcowe testerki :)
Odpowiedz

Czerwcowe/Lipcowe testerki :)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, mysle ze spokojnie mozna kupic pozniej kolderke.

To dobra szyjka z takimi wymiarami- tamten tylko reka sobie gdybal a ta zmierzyla i wiesz ns czym stoisz

Sue, diamonds, mizzelka lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna a masz gdzieś linka do tego klina, o którym pisałaś niedawno?
    Ja się też zastanawiam nad ochraniaczami do łóżeczka - dziecko na początku raczej nie wędruje po łóżeczku, ale takie zabudowanie może dać mu poczucie większego bezpieczeństwa, bo mniej bodźców, nie wiem kurcze :)
    Te ochraniacze ślicznie na łóżeczkach wyglądają, ale nie wiem jaki kupić - czy taki przez całe łóżeczko, czy tylko taki do połowy... ;/

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam, jutro podesle bo teraz z tel pisze ale to byl sprzedawca HubiWorld
    On ma duzo rzeczy wiec mozesz. Sobie dokupic cos. Pieluchy u niego bralam a teraz zamawiam laktatir philips avent, krem na brodawki, cos tam jeszcze;)

Sue lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Tygrysek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue to chyba kwestia gustu. Weź ten co Ci się podoba.

Natalka 03.2015 <3
  • Tygrysek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez się musze dobrać do zamawiania przez neta, tyle rzeczy jeszcze. Ciuszki juz mam chyba wszystkie, ale nie mam butelki, jeszcze biustonosz jeden by się przydał, termometr do ciała. Kupiłam dziś w C&A koszule za kolana, rozpinaną na guziki od góry. Będzie do szpitala na karmienie. Jeszcze jedna dokupie. Chyba nie będę laktatora kupować, kupię jak trzeba będzie. Musze to przedyskutować z m.

diamonds lubi tę wiadomość

Natalka 03.2015 <3
  • Tygrysek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżizas!!!! Czy wy zdajecie sobie sprawę, że za 3 tygodnie będzie nowy rok??? Rok w którym przyjdą na świat nasze dzieci???
    Będzie rok zmian, nowych przeżyć, doświadczeń, nowych relacji, emocji. To będzie wspaniały 2015 rok!

diamonds, Sue, Gosiak, Evell, Daisy, mizzelka, Krokodylica lubią tę wiadomość

Natalka 03.2015 <3
  • Tygrysek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śpicie?

Daisy lubi tę wiadomość

Natalka 03.2015 <3
  • Sue Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie :)
    Tygrysku, ja w Sylwestra rok temu powiedziałam, że 2014 rok to będzie rok zmian.
    Chciałam zmienić pracę, a zaszłam w ciążę ;) Więc zmiany zaczęły się już w tym roku, a totalne przemeblowanie będzie w 2015 :)

diamonds, Tygrysek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o wybór lekarza dla dzidziusia to warto zastanowić się już teraz i zrobić rozeznanie w przychodniach

Dziecko nie musi być zapisane tam gdzie my chodzimy ( ja Agę mam zapisaną do Polikliniki oddział MSWiA sama chodzę do Wojskowej- jakoś ufam mundurowej opiece)

W szpitalu będzie trzeba zadeklarować gdzie mają przesłać kartę szczepień- bo tej do ręki nie dostaniemy

Jeśli neonatolog nie zleci jakiś dodatkowych badań standard to wizyta w poradni preluksacyjnej- usg bioderek
    warto zapisać się niemal po wyjściu ze szpitala, żeby później nie denerwować się z brakiem terminu

Z tego co przekazała mi ostatnio położna- jeśli teraz sobie nie wybierzemy przysługuje nam położna z tzw. urzędu z przychodni w której zapiszemy dziecko. I to stamtąd właśnie powinna się pojawić po porodzie na wizycie patronażowej w domu.
    ale jest możliwość wyboru w ciąży takiej która poza lekarzem udzieli nam potrzebnych teraz informacji i która przyjdzie po porodzie.

Zapytajcie u siebie w przychodniach bo być może różnią się przepisy w różnych NFZ, a nie chciałabym wprowadzić nikogo w błąd.
    Ja jestem w mazowieckim NFZ i podobno tak u mnie jest.
    Bynajmniej na tej zasadzie ostatnio wybrałam położną.

Tygrysek, Daisy lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do becikowego potrzeba zaświadczenia o dochodach z US
    dla nas będą to dochody za 2014 r.
    w US wypełnia się wniosek o wydaniu zaświadczenia o osiągniętych dochodach w celu przedłożenia w MOPR
    potrzebne są dochody zarówno mamy jak i taty- jeśli uznaje dziecko. Rodzice przy tym nie muszą pozostawać w związku małżeńskim

Warto iść do oddziału MOPR i wziąć sobie tą całą papierologie żeby mieć ją w domu i wypełnić juz po urodzeniu dziecka

Tam jest potrzebny PESEL dziecka- ale u mnie można było go donieść.

Pesel otrzymuje się po zarejestrowaniu w USC - przesyłają do urzędu miasta/gminy i w ciągu 10 dni powinien być nadany nr

Dziecko z urzędu meldowane jest w miejscu zameldowania- nie zamieszkania- matki.
    Także jak chce się to zmienić trzeba się pofatygowac do Urzędu

Dużo jest tej papierowej pisaniny więc w miarę możliwości i sił można udać się teraz do Urzędu miasta i dopytac o formalności
    pewnie w wielu urzędach sprawne zalatwienie spraw zależy od osób tam pracujących:-)

mizzelka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie byłaś dziś ciociu Merido?

Czy wszystko u Ciebie dobrze?

merida17 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diamonds wrote:
    A gdzie byłaś dziś ciociu Merido?

Czy wszystko u Ciebie dobrze?

Jestem, jestem :) Dzięki Kochana!
    Cieszę sie, ze Twoja szyjka długa, jak u labedzia :)

U nas dobrze, ale wczoraj to ja miałam dzień z cyklu, nie podchodz, bo zabije! I nie chciałam przekazywać tego dalej :)

Sue, ja na początku chciałam kupić ochraniacz na całe łóżeczko, ale stwierdziłam, ze jak bede leżeć obok to nie bede widzieć małej i tyle z mego lezenia bedzie, bo bede ciagle nad nią stać :) a pózniej pomyślałam, ze bedzie większa i zacznie tańczyć w lozeczku, to moze przytulić sie zbyt mocno do tego materiału i spadnie oddech, to wole guza na czole od szczebelek:) da jej charakteru :) nie wiem, czy mam racje, ale tak mi wpadło do głowy w czasie zakupow.

Miłego dnia Brzuchatki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 06:52

Gosiak, diamonds, Sue lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek wrote:
    Tez się musze dobrać do zamawiania przez neta, tyle rzeczy jeszcze. Ciuszki juz mam chyba wszystkie, ale nie mam butelki, jeszcze biustonosz jeden by się przydał, termometr do ciała. Kupiłam dziś w C&A koszule za kolana, rozpinaną na guziki od góry. Będzie do szpitala na karmienie. Jeszcze jedna dokupie. Chyba nie będę laktatora kupować, kupię jak trzeba będzie. Musze to przedyskutować z m.
    Tygrysek a jak jakościowo ta koszula z H&M? Miła w dotyku? 100% bawełna?
    Ja też nie kupuję laktatora - szczególnie po wczorajszej konsultacji z położną w szpitalu, w który mam zamiar rodzić. Powiedziała, że bez sensu teraz kupować, dziecko jest najlepszym laktatorem, w szpitalu będą uczyć przystawiać, mają jakby co laktatory, ale myśli, że się obędzie bez. Najwyżej tatuś kupi... ;)

Sue lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diamonds wrote:

Z tego co przekazała mi ostatnio położna- jeśli teraz sobie nie wybierzemy przysługuje nam położna z tzw. urzędu z przychodni w której zapiszemy dziecko. I to stamtąd właśnie powinna się pojawić po porodzie na wizycie patronażowej w domu.
    ale jest możliwość wyboru w ciąży takiej która poza lekarzem udzieli nam potrzebnych teraz informacji i która przyjdzie po porodzie.
    Hm. Ja od wielu lat korzystam z prywatnej opieki medycznej: Luxmed, Medicover. Sama do przychodni NFZ nie chodzę i Janeczka też będzie miała abonament w obu placówkach (jeden od mamy, jeden od taty). Tam będę robić szczepienia, wizyty kontrolne, itp... nawet nie myślałam, żeby zapisywać ją do jakiejś przychodni. Wiecie co w takiej sytuacji?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Tygrysek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diamonds wrote:
    Do becikowego potrzeba zaświadczenia o dochodach z US
    dla nas będą to dochody za 2014 r.
    w US wypełnia się wniosek o wydaniu zaświadczenia o osiągniętych dochodach w celu przedłożenia w MOPR
    potrzebne są dochody zarówno mamy jak i taty- jeśli uznaje dziecko. Rodzice przy tym nie muszą pozostawać w związku małżeńskim

Warto iść do oddziału MOPR i wziąć sobie tą całą papierologie żeby mieć ją w domu i wypełnić juz po urodzeniu dziecka

Tam jest potrzebny PESEL dziecka- ale u mnie można było go donieść.

Pesel otrzymuje się po zarejestrowaniu w USC - przesyłają do urzędu miasta/gminy i w ciągu 10 dni powinien być nadany nr

Dziecko z urzędu meldowane jest w miejscu zameldowania- nie zamieszkania- matki.
    Także jak chce się to zmienić trzeba się pofatygowac do Urzędu

Dużo jest tej papierowej pisaniny więc w miarę możliwości i sił można udać się teraz do Urzędu miasta i dopytac o formalności
    pewnie w wielu urzędach sprawne zalatwienie spraw zależy od osób tam pracujących:-)

Staram się ogarniać to co napisałaś.
    Na becikowe się nie łapie.

Jeszcze trzeba zameldować dziecko! Eureka :) w ogóle o tym nie pomyślałam. Czyli tak, rejestrujemy je w mieście urodzenia i tam nadają mi pesel. Później z tym peselem meldujemy je w UM.
    To wszystko? Jeszcze gdzieś trzeba?
    Przychodnia to wiem, tylko mam zapisać nienarodzone, czy zaraz po urodzeniu zapisać, żeby się nie przestraszyli jak te szczepionki przyjdą?

Te sprawy tata chyba może załatwić, nie? Muszą być oboje rodzice?

Natalka 03.2015 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Hm. Ja od wielu lat korzystam z prywatnej opieki medycznej: Luxmed, Medicover. Sama do przychodni NFZ nie chodzę i Janeczka też będzie miała abonament w obu placówkach (jeden od mamy, jeden od taty). Tam będę robić szczepienia, wizyty kontrolne, itp... nawet nie myślałam, żeby zapisywać ją do jakiejś przychodni. Wiecie co w takiej sytuacji?

Podejrzewam, że w Twojej sytuacji i tak trzeba zadeklarować placówkę w której będziesz robiła szczepienia.
    Chodzi o tą kartę szczepień- powinna być w jednym miejscu bo przewożona może niestety zginąć

Do pediatry można chodzić jak chcesz- warto przy tym pilnować, żeby wpisywano każdą wizytę w książeczkę zdrowia dziecka.
    Wtedy jak idziesz do innego lekarza ma pełny obraz rozwoju dziecka.

Ale ta karta powinna być raczej u jednego docelowo wybranego- bo lubi się gubić ;-)

A tak przy okazji właśnie sobie przypomniałam, że muszę zapisać Agatkę na bilans czterolatka ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysku jak jesteście małżeństwem to wszystko załatwić może sam tata ;-)

Tygrysek lubi tę wiadomość

• Tygrysek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koszule pokaże jak rusze tylek z łóżka. Nie lubię sztucznych, to raczej bawelna.

Natalka 03.2015 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PESEL

Otrzymasz go, zgłaszając się (kilka tygodni po rejestracji w USC) do biura meldunkowego w urzędzie dzielnicy lub gminy, gdzie zamieszka dziecko. Wybierając się tam, zabierz ze sobą odpis aktu małżeństwa lub aktu urodzenia dziecka albo jego książeczkę zdrowia. Urzędnik wpisze numer na jednym z tych dokumentów. Opłata za wpis wynosi 5 zł.
    Formalności po urodzeniu dziecka: zameldowanie

Nie wymaga to żadnych opłat, a jedyny potrzebny dokument to oryginał odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka. Wystarczy zgłosić fakt pojawienia się na świecie nowego lokatora w biurze meldunkowym właściwym dla miejsca stałego pobytu jednego z rodziców. Jeśli jest to miejsce zamieszkania ojca, przy meldowaniu muszą być obecni oboje rodzice.

• Tygrysek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa, czyli pesel w UM gdzie jesteśmy zameldowani. Ok.

Daisy lubi tę wiadomość

Natalka 03.2015 <3
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ