WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To czekam na zdjęcia jak coś kupisz koniecznie się pochwal ja uwielbiam oglądać tę małe cudeńka ja dziś sobie kupiłam podkłady z firmy pampers

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny :)
    gratuluję pozytywnych wizyt i oby tak dalej! niech nasze pociechy ładnie rosną :)
    mój maluszek kopie bardzo często, położna kazała nam na szkole rodzenia liczyć ruchy, ale ja nie jestem za bardzo w stanie tego robić. czasami czuje jakby pedałował na rowerze hehe.
    w środę na zajęciach omówiłyśmy etapy porodu, dziewczyny które już rodziły opowiadały jak to było w pierwszych ciążach, dowiedziałam się po co się robi cięcie krocza, jak wyglądają przyrządy do mierzenia szerokości miednicy i trzymałam w ręku "butlę z solą fizjologiczną do lewatywy" :P położna używa fajnego prostego języka, często mówi o tych "brzydszych" stronach porodu żebyśmy się nie stresowały jak nie będziemy ogolone, czy zdarzy się nam jakieś niespodziewane siusiu albo to drugie :P
    za tydzień idziemy oglądać porodówkę.

ja dziś na wadze przeżyłam szok. mam +13 kg. do tego pojawiły się pierwsze rozstępy na piersiach i boczkach :(
    nocne bóle brzucha dokuczają, ale wtedy podobno trzeba uklęknąć na kolanka oprzeć się na przedramionach, rozluźnić się i pomachać delikatnie tyłeczkiem w obie strony. to podobno ulubiona pozycja dla dzieci i na porodówce często się takie pozycje stosuje. mi pomaga :) można też na stojąco opierając się np. na stole. przyjemnie uczucie :)

dqpri09kir2ck4nc.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    munequita jakim cudem lekarz zobaczył włosy? Pytałam i w Warszawie i w swoim mieście i usg nie wykrywa włosów.

I hallo wszystkim :) wizyta jak zwykle hurtowo i szybko. W pierwszej ciąży jakoś więcej czasu moja ginekolog mi poświęcała. A wczoraj musiałam się upomnieć, żeby w 4d pokazała mi buźkę. Zdjęć nie mamy, bo synek odwrócony buźką w stronę pleców i jdyne co to ucho widzieliśmy :P główką do dołu, waga 1405g. Jakoś już tak fajnie brzmi, taka juz miniatura dzidziusia ;) zaraz dogoni mego męża jak się rodził. Mąż ważył 1700g. Był wcześniakiem. Pytałam też ginkę jak się ma waga pierwszego dziecka do drugiego i mówiła, że kobieta ma pewne predyspozycje fizjologiczne i jeśli dziecko jest zdrowe to rodzi się o podobnych gabarytach. Więc nastawiam się na jakieś 3kg.

Co do ruchów to ja je czuję baaardzo często i czasami zastanawiam się co się tam mu dzieje, skoro tak się wierci. Wieczór i cała noc to taniec brzucha. Starszak tak nie wariował. Oby tylko to nie miało odzwierciedlenia w życiu pozapłodowym, bo jakiś wariat mi się urodzi :P

Dziś do grona rodzinnego dołączył dziadek, mój ojczym. Więc teraz jest naprawdę wesoło :P mąż dziś ostatni dzień w pracy i od jutra laba :)

Patrycjusz, Moni15382, Repose, evus lubią tę wiadomość

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • munequita Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie wyglądają włosy na główce (zaznaczone strzałką). Chyba ewidentnie je widać skoro je zobaczył :) Mój mąż miał ich sporo przy porodzie więc to całkiem możliwe.

642704847c4bc889gen.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 08:59

Agabtm, Moni15382, Repose, Andzia SM lubią tę wiadomość

3i49krhmcw514vrd.png

Blanka <3
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! a ja po wczorajszej wizycie jestem jakos malo zadowolona,Lilka wazy tylko 1252 g wiec ledwo miesci sie w tym najmniejszym centylu,poza tym lezy glowka w dol,moja szyjka lekko miekka ale zamknieta,dlugosc 3,83cm.Na ten brzuch twardy musze znow powrocic do luteiny i brac magnez,a na mala wage dziecka brac 3 razy dziennie kwas foliowy.A i mam jeszcze jakoms infekcje i dostalam antybiotyk:( Ogolnie niewesolo.

lprkuay3dehqwb0g.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka to masz tak jak ja wagę i ja też mam jeść kwas foliowy będzie dobrze urodziny 4koło haha

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a masz sie jeszcze jakos inaczej odzywiac? musze tez wiecej lezec.

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmarzenak ja też mam ten twardy brzuch luteina rano i wieczorem dużo odpoczywać co do wagi dziecka pamiętajmy o tym, że nie każda urodzi 4 kg bobasa i ta waga teraz będzie się nam już rozjezdzac bo jedne juz będą miały 2 kg dziecko a inne tylko 1,5 także tym bym się nie przejmowala może będzie właśnie z tych mniejszych dzieciaczków. A co do kwasu foliowego to nie bralas przez cały okres ciąży?

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Helen Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziak2202 wrote:
    cześć dziewczyny :)
    gratuluję pozytywnych wizyt i oby tak dalej! niech nasze pociechy ładnie rosną :)
    mój maluszek kopie bardzo często, położna kazała nam na szkole rodzenia liczyć ruchy, ale ja nie jestem za bardzo w stanie tego robić. czasami czuje jakby pedałował na rowerze hehe.
    w środę na zajęciach omówiłyśmy etapy porodu, dziewczyny które już rodziły opowiadały jak to było w pierwszych ciążach, dowiedziałam się po co się robi cięcie krocza, jak wyglądają przyrządy do mierzenia szerokości miednicy i trzymałam w ręku "butlę z solą fizjologiczną do lewatywy" :P położna używa fajnego prostego języka, często mówi o tych "brzydszych" stronach porodu żebyśmy się nie stresowały jak nie będziemy ogolone, czy zdarzy się nam jakieś niespodziewane siusiu albo to drugie :P
    za tydzień idziemy oglądać porodówkę.

ja dziś na wadze przeżyłam szok. mam +13 kg. do tego pojawiły się pierwsze rozstępy na piersiach i boczkach :(
    nocne bóle brzucha dokuczają, ale wtedy podobno trzeba uklęknąć na kolanka oprzeć się na przedramionach, rozluźnić się i pomachać delikatnie tyłeczkiem w obie strony. to podobno ulubiona pozycja dla dzieci i na porodówce często się takie pozycje stosuje. mi pomaga :) można też na stojąco opierając się np. na stole. przyjemnie uczucie :)
    to super macie szkołę, i ze mówią o takich rzeczach :) bo w sumie to nie są łatwe tematy. Własnie mnie zastanawia fakt ogolenia się, bo ja lubię być ogolona, i chyba zacznę się golić codziennie blisko terminu i tyle aby się nie zaciąć podczas skurczów :P
    NIE PRZEJMUJ SIĘ wagą ja mam już 12 z hakiem :P a na rozstępy polecam masaże na olejku migdałowym, mega nawilża i jest na liscie najbardziej polecanych, pod prysznic kup sobie coś też mega nawilżającego, powinno ci to trochę pomóc. Ten olejek kupisz sobie w zielarskim, lub mozesz przez nich zamówic a jak nie masz takiej mozliwosci to na necie kupisz w sklepie internetowym, butla duza kosztuje 25zł i na długo strarcza, ja jeszcze co parę dni zmieniam i smaruję się czymś innym, np kokosowym i ostatnio zafundowałam sobie krem na rozstępy z Tołpy mega fajny.

co do zachowań ludzi w kolejce, jak się źle czuję i widzę ze mi słabo w kolejce to proszę ekspedientkę aby mnie wpuściła poza kolejnością, jak mogę stać to stoję.
    W spożywczaku obok domu Pani na kasie zawsze chce mnie wpuszczac, nawet jak jest jedna osoba, ale jeszcze nie skorzystałam. Na poczcie korzystam, bo nawet jak mówię ze stoję za kimś i ze muszę usiąść to nawet nikt jeszcze ani razu mnie nie przepuścił, więc korzystam i wchodzę w kolejkę.
    marka super waga super ułozenie.

feegu6l.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm wrote:
    Mmarzenak ja też mam ten twardy brzuch luteina rano i wieczorem dużo odpoczywać co do wagi dziecka pamiętajmy o tym, że nie każda urodzi 4 kg bobasa i ta waga teraz będzie się nam już rozjezdzac bo jedne juz będą miały 2 kg dziecko a inne tylko 1,5 także tym bym się nie przejmowala może będzie właśnie z tych mniejszych dzieciaczków. A co do kwasu foliowego to nie bralas przez cały okres ciąży?
    bralam prawie 9 miesiecy przed zajsciem w ciaze i w pierwszym trymestrze

lprkuay3dehqwb0g.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmarzenak tak lekarz powiedział żebym zwolniła i odpoczywala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 11:45

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się przed świętami :-)

Repose lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Życzę wam aby każde wizyty były udane do samego porodu aby te święta wesołego alleluja były radosne!!!

Repose, Joana33, smerfetkaa lubią tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Repose Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziak nie przejmuj sie kg wszystkie tyjemy .. Pozniej bedziemy sie tym martwic..

Marzenak moja malutka jeszcze mniejsza bo 1200 g wazy..

Marka gratuluje udanej wizyty :)

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • evus Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie! gratuluje wizyt- waga Maluchow nie ma sie co przejmowac- kazde juz rosnie w swoim tempie i przeciez kazde jest inne i wyjatkowe :)

a nasza waga bedziemy sie pozniej martwic, choc ja nie moge narzekac, bo dopiero 4 kg przytylam

ja dzie w kuchni- jutro 5 rocznica slubu- wiec robimy male przyjecie :)

milego dnia :)

Repose, Helen, smerfetkaa lubią tę wiadomość

6qw2egz26qa1sdxe.png
    dqpr2n0a1z7kn1y4.png
  • Moni15382 Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmujcie się tak wagą dzieciaczków bo przecież każde maleństwo inne jest, a terminy porodów też mamy różne, moja dzidzia już większa bo pojawi się na swiecie już w maju:)

próbuję spisać listę co mi jeszcze brakuje dla małej...a jest tego dużo...i nie mogę się kompletnie skupić nad tym, sama nie wiem ile pieluch kupić, jakie kosmetyki wybrać, bo synek był uczulony i tylko emolienty wchodziły w rachubę...jakoś mam problem z ogrnięciem ego wszystkiego

przypomnijcie mi też jaki termometr polecałyście bo zapomniałam sobie tego zapisać

aaa i rzeczy do szpitala? polecacie jakieś konkretne marki jeśli chodzi o podppaski poporodowe, majtki jednorazowe?? miałam ostatnio fajne takie z siateczki i można było je prać, ale nie mogę znaleźć jaka to firma była

evus też przytyłam mało jak na razie, bo tylko brzuszek mi się na szczęście powiększa:)) ale teraz pewnie waga pójdzie bardziej w górę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 14:30

Repose, evus lubią tę wiadomość

f2wlx1hp5he3saaa.png

Nasza córeczka km5szbmh4y78x3jb.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też koło 15 może 20maja urodze ja to będę pierwsza oby

Repose lubi tę wiadomość

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • Repose Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co mozna zrobic smacznego na wielkanoc ? Macie jakies ulubione przepisy? Chetnie przygotowalabym cos dobrego a pomyslow brak

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Repose ja robię żurek na swoim zakwasie, jak dzisiaj nastawisz to ci jeszcze wyjdzie do soboty, robi się na mące żytniej najlepiej eko, ja robię taki z boczkiem i bialą.
    Zaraz się zabieram.
    miksuję 2przepisy
    http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/zur-wielkanocny-z-chrzanem-biala-kielbasa-i-jajkiem,106357.html
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/zurek_na_zakwasie/przepis.html

a i robię słynny mazurek, tylko ja robię taki z masą kajmakową, czyli podgotowuje czekoladę z masą kajmakową i odrobiną masła i pół kieliszka alkoholu np whisky i to wylewam na upieczony wczesniej spód -kruche ciasto.
    Na wierzch daję migdały, orzechy włoskie i co masz jeszcze pod ręką, do masy mozesz tez dodac jakies bakalie, np daktyle fajnie się zmiskują z ta masą na wierzch, np po namoczeniu je miksujesz i dorzucasz do tej masy. Do masy tez sie nadaje skorka pomaranczowa kanydyzowana, prosto tez się ją robi samodzielnie.

ze słynnych potraw to są tez faszerowane jajka czym chcesz, np łososiem.

Maria a tak szybki termin to usg ci pokazuje, bo ja mam najwczesniej 25maja, a nawet wg miesiaczki 29maja. Ale pewnie tez bedzie wczesniej, zresztą zobaczymy jak się wyklują :))
    Evus gratulacje 5ej rocznicy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 17:20

evus lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evus, gratuluję rocznicy!

Moni, polecany termometr to Microlife nc100 lub jego nowsza wersja nc150 , (fajny, bo można też mierzyć temperaturę mleka w butelce czy wody w wanience:)
    Co do kosmetyków, to kupiłam tylko płyn do kąpieli z oilatum i oliwkę.. Jeśli chodzi o majtki to podobno lepsze są wielorazowe od tych jednorazowych.. Podpaski u mnie w szpitalu wymagaja bella mamma, więc takie też mam:) pieluchy.. Zależy czy chcesz używać pampersow czy tetry.. Ja mam bodajże 10 tetrowych, kilka flanelowych i bambusowa:)

Wesołych Świąt dziewczyny! <3 objedzcie się, bo niedługo trzeba będzie rezygnować ze smakołyków :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 22:31

evus, smerfetkaa lubią tę wiadomość

w57vpc0zwhxsxpfc.png
‹‹ 1020 1021 1022 1023 1024 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ