Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
cześć dziewczyny
gratuluję pozytywnych wizyt i oby tak dalej! niech nasze pociechy ładnie rosną
mój maluszek kopie bardzo często, położna kazała nam na szkole rodzenia liczyć ruchy, ale ja nie jestem za bardzo w stanie tego robić. czasami czuje jakby pedałował na rowerze hehe.
w środę na zajęciach omówiłyśmy etapy porodu, dziewczyny które już rodziły opowiadały jak to było w pierwszych ciążach, dowiedziałam się po co się robi cięcie krocza, jak wyglądają przyrządy do mierzenia szerokości miednicy i trzymałam w ręku "butlę z solą fizjologiczną do lewatywy"położna używa fajnego prostego języka, często mówi o tych "brzydszych" stronach porodu żebyśmy się nie stresowały jak nie będziemy ogolone, czy zdarzy się nam jakieś niespodziewane siusiu albo to drugie
za tydzień idziemy oglądać porodówkę.
ja dziś na wadze przeżyłam szok. mam +13 kg. do tego pojawiły się pierwsze rozstępy na piersiach i boczkach
nocne bóle brzucha dokuczają, ale wtedy podobno trzeba uklęknąć na kolanka oprzeć się na przedramionach, rozluźnić się i pomachać delikatnie tyłeczkiem w obie strony. to podobno ulubiona pozycja dla dzieci i na porodówce często się takie pozycje stosuje. mi pomagamożna też na stojąco opierając się np. na stole. przyjemnie uczucie
-
munequita jakim cudem lekarz zobaczył włosy? Pytałam i w Warszawie i w swoim mieście i usg nie wykrywa włosów.
I hallo wszystkimwizyta jak zwykle hurtowo i szybko. W pierwszej ciąży jakoś więcej czasu moja ginekolog mi poświęcała. A wczoraj musiałam się upomnieć, żeby w 4d pokazała mi buźkę. Zdjęć nie mamy, bo synek odwrócony buźką w stronę pleców i jdyne co to ucho widzieliśmy
główką do dołu, waga 1405g. Jakoś już tak fajnie brzmi, taka juz miniatura dzidziusia
zaraz dogoni mego męża jak się rodził. Mąż ważył 1700g. Był wcześniakiem. Pytałam też ginkę jak się ma waga pierwszego dziecka do drugiego i mówiła, że kobieta ma pewne predyspozycje fizjologiczne i jeśli dziecko jest zdrowe to rodzi się o podobnych gabarytach. Więc nastawiam się na jakieś 3kg.
Co do ruchów to ja je czuję baaardzo często i czasami zastanawiam się co się tam mu dzieje, skoro tak się wierci. Wieczór i cała noc to taniec brzucha. Starszak tak nie wariował. Oby tylko to nie miało odzwierciedlenia w życiu pozapłodowym, bo jakiś wariat mi się urodzi
Dziś do grona rodzinnego dołączył dziadek, mój ojczym. Więc teraz jest naprawdę wesołomąż dziś ostatni dzień w pracy i od jutra laba
Patrycjusz, Moni15382, Repose, evus lubią tę wiadomość
-
Witam! a ja po wczorajszej wizycie jestem jakos malo zadowolona,Lilka wazy tylko 1252 g wiec ledwo miesci sie w tym najmniejszym centylu,poza tym lezy glowka w dol,moja szyjka lekko miekka ale zamknieta,dlugosc 3,83cm.Na ten brzuch twardy musze znow powrocic do luteiny i brac magnez,a na mala wage dziecka brac 3 razy dziennie kwas foliowy.A i mam jeszcze jakoms infekcje i dostalam antybiotyk:( Ogolnie niewesolo.
-
Mmarzenak ja też mam ten twardy brzuch luteina rano i wieczorem dużo odpoczywać co do wagi dziecka pamiętajmy o tym, że nie każda urodzi 4 kg bobasa i ta waga teraz będzie się nam już rozjezdzac bo jedne juz będą miały 2 kg dziecko a inne tylko 1,5 także tym bym się nie przejmowala może będzie właśnie z tych mniejszych dzieciaczków. A co do kwasu foliowego to nie bralas przez cały okres ciąży?Syn Filip 28 czerwiec
-
madziak2202 wrote:cześć dziewczyny
gratuluję pozytywnych wizyt i oby tak dalej! niech nasze pociechy ładnie rosną
mój maluszek kopie bardzo często, położna kazała nam na szkole rodzenia liczyć ruchy, ale ja nie jestem za bardzo w stanie tego robić. czasami czuje jakby pedałował na rowerze hehe.
w środę na zajęciach omówiłyśmy etapy porodu, dziewczyny które już rodziły opowiadały jak to było w pierwszych ciążach, dowiedziałam się po co się robi cięcie krocza, jak wyglądają przyrządy do mierzenia szerokości miednicy i trzymałam w ręku "butlę z solą fizjologiczną do lewatywy"położna używa fajnego prostego języka, często mówi o tych "brzydszych" stronach porodu żebyśmy się nie stresowały jak nie będziemy ogolone, czy zdarzy się nam jakieś niespodziewane siusiu albo to drugie
za tydzień idziemy oglądać porodówkę.
ja dziś na wadze przeżyłam szok. mam +13 kg. do tego pojawiły się pierwsze rozstępy na piersiach i boczkach
nocne bóle brzucha dokuczają, ale wtedy podobno trzeba uklęknąć na kolanka oprzeć się na przedramionach, rozluźnić się i pomachać delikatnie tyłeczkiem w obie strony. to podobno ulubiona pozycja dla dzieci i na porodówce często się takie pozycje stosuje. mi pomagamożna też na stojąco opierając się np. na stole. przyjemnie uczucie
bo w sumie to nie są łatwe tematy. Własnie mnie zastanawia fakt ogolenia się, bo ja lubię być ogolona, i chyba zacznę się golić codziennie blisko terminu i tyle aby się nie zaciąć podczas skurczów
NIE PRZEJMUJ SIĘ wagą ja mam już 12 z hakiema na rozstępy polecam masaże na olejku migdałowym, mega nawilża i jest na liscie najbardziej polecanych, pod prysznic kup sobie coś też mega nawilżającego, powinno ci to trochę pomóc. Ten olejek kupisz sobie w zielarskim, lub mozesz przez nich zamówic a jak nie masz takiej mozliwosci to na necie kupisz w sklepie internetowym, butla duza kosztuje 25zł i na długo strarcza, ja jeszcze co parę dni zmieniam i smaruję się czymś innym, np kokosowym i ostatnio zafundowałam sobie krem na rozstępy z Tołpy mega fajny.
co do zachowań ludzi w kolejce, jak się źle czuję i widzę ze mi słabo w kolejce to proszę ekspedientkę aby mnie wpuściła poza kolejnością, jak mogę stać to stoję.
W spożywczaku obok domu Pani na kasie zawsze chce mnie wpuszczac, nawet jak jest jedna osoba, ale jeszcze nie skorzystałam. Na poczcie korzystam, bo nawet jak mówię ze stoję za kimś i ze muszę usiąść to nawet nikt jeszcze ani razu mnie nie przepuścił, więc korzystam i wchodzę w kolejkę.
marka super waga super ułozenie.
-
Agabtm wrote:Mmarzenak ja też mam ten twardy brzuch luteina rano i wieczorem dużo odpoczywać co do wagi dziecka pamiętajmy o tym, że nie każda urodzi 4 kg bobasa i ta waga teraz będzie się nam już rozjezdzac bo jedne juz będą miały 2 kg dziecko a inne tylko 1,5 także tym bym się nie przejmowala może będzie właśnie z tych mniejszych dzieciaczków. A co do kwasu foliowego to nie bralas przez cały okres ciąży?
-
witajcie! gratuluje wizyt- waga Maluchow nie ma sie co przejmowac- kazde juz rosnie w swoim tempie i przeciez kazde jest inne i wyjatkowe
a nasza waga bedziemy sie pozniej martwic, choc ja nie moge narzekac, bo dopiero 4 kg przytylam
ja dzie w kuchni- jutro 5 rocznica slubu- wiec robimy male przyjecie
milego dniaRepose, Helen, smerfetkaa lubią tę wiadomość
-
Nie przejmujcie się tak wagą dzieciaczków bo przecież każde maleństwo inne jest, a terminy porodów też mamy różne, moja dzidzia już większa bo pojawi się na swiecie już w maju:)
próbuję spisać listę co mi jeszcze brakuje dla małej...a jest tego dużo...i nie mogę się kompletnie skupić nad tym, sama nie wiem ile pieluch kupić, jakie kosmetyki wybrać, bo synek był uczulony i tylko emolienty wchodziły w rachubę...jakoś mam problem z ogrnięciem ego wszystkiego
przypomnijcie mi też jaki termometr polecałyście bo zapomniałam sobie tego zapisać
aaa i rzeczy do szpitala? polecacie jakieś konkretne marki jeśli chodzi o podppaski poporodowe, majtki jednorazowe?? miałam ostatnio fajne takie z siateczki i można było je prać, ale nie mogę znaleźć jaka to firma była
evus też przytyłam mało jak na razie, bo tylko brzuszek mi się na szczęście powiększa:)) ale teraz pewnie waga pójdzie bardziej w górę..Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 14:30
Repose, evus lubią tę wiadomość
Nasza córeczka -
Repose ja robię żurek na swoim zakwasie, jak dzisiaj nastawisz to ci jeszcze wyjdzie do soboty, robi się na mące żytniej najlepiej eko, ja robię taki z boczkiem i bialą.
Zaraz się zabieram.
miksuję 2przepisy
http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/zur-wielkanocny-z-chrzanem-biala-kielbasa-i-jajkiem,106357.html
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/zurek_na_zakwasie/przepis.html
a i robię słynny mazurek, tylko ja robię taki z masą kajmakową, czyli podgotowuje czekoladę z masą kajmakową i odrobiną masła i pół kieliszka alkoholu np whisky i to wylewam na upieczony wczesniej spód -kruche ciasto.
Na wierzch daję migdały, orzechy włoskie i co masz jeszcze pod ręką, do masy mozesz tez dodac jakies bakalie, np daktyle fajnie się zmiskują z ta masą na wierzch, np po namoczeniu je miksujesz i dorzucasz do tej masy. Do masy tez sie nadaje skorka pomaranczowa kanydyzowana, prosto tez się ją robi samodzielnie.
ze słynnych potraw to są tez faszerowane jajka czym chcesz, np łososiem.
Maria a tak szybki termin to usg ci pokazuje, bo ja mam najwczesniej 25maja, a nawet wg miesiaczki 29maja. Ale pewnie tez bedzie wczesniej, zresztą zobaczymy jak się wyklują)
Evus gratulacje 5ej rocznicy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 17:20
evus lubi tę wiadomość
-
Evus, gratuluję rocznicy!
Moni, polecany termometr to Microlife nc100 lub jego nowsza wersja nc150 , (fajny, bo można też mierzyć temperaturę mleka w butelce czy wody w wanience:)
Co do kosmetyków, to kupiłam tylko płyn do kąpieli z oilatum i oliwkę.. Jeśli chodzi o majtki to podobno lepsze są wielorazowe od tych jednorazowych.. Podpaski u mnie w szpitalu wymagaja bella mamma, więc takie też mam:) pieluchy.. Zależy czy chcesz używać pampersow czy tetry.. Ja mam bodajże 10 tetrowych, kilka flanelowych i bambusowa:)
Wesołych Świąt dziewczyny!objedzcie się, bo niedługo trzeba będzie rezygnować ze smakołyków
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 22:31
evus, smerfetkaa lubią tę wiadomość