WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdy nadejdzie Wielkanocny poranek Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek... Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych, Bogatego zająca i kurczaczków puszystych. Świątecznego nastroju, biesiady obfitej

Agabtm, Patrycjusz, smerfetkaa, Helen, Hania222 lubią tę wiadomość

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania222 ja byłam ostatnio na wizycie w 29 tyg. ciąży i teraz mam w 32 tyg. gin powiedziała, że teraz robimy wizyty co 3 tyg.

A ja Wam życzę pięknej pogody aby jeszcze milej spędzić ten Świąteczny czas :*

Helen, Patrycjusz, smerfetkaa, Repose, Hania222 lubią tę wiadomość

dqpri09kir2ck4nc.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję za życzenia i Wam również życzę spokojnych i radosnych świąt w te szczególne święta. Błogosławieństw bozych i mile spędzonych chwil z rodziną <3

Agabtm, Patrycjusz, smerfetkaa, Repose, Hania222 lubią tę wiadomość

feegu6l.png
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnych, zdrowych Świąt Wielkanocnych dziewczyny!

smerfetkaa, Repose, Helen, Hania222 lubią tę wiadomość

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Patrycjusz Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wam życzę dziewczynki Wesołych i mokrych Świat spędzonych w rodzinnym gronie :*

Ja jestem lekko podlamana znowu twardnieje mi brzuszek i mam skurcze :/ A nic w domu nie robie :( Mam do was pytanie: ile razy na dzień odczuwacie wyraźne skurcze? Jak w ogóle odczuwacie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2016, 14:27

Repose, smerfetkaa, Helen, Hania222 lubią tę wiadomość

Pati
  • Repose Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesolych swiat kochane :*

Helen dzieki za pomysl z zakwasem teraz juz nie zdaze ale ogolnie przyda mi sie jak bede miala ochote na zurek bo tu zakwasu nie kupie gotowego..

Patrycjusz polubilam zyczenia nie twardnienie brzuszka . Zdaza sie ze mi twardnieje i lapia mnie skurcze tak z dwa razy dziennie ale to zazwyczaj jak przesadze z czyms . np teraz mam bo dwie godziny ogarnialam ogrod. Wydaje mi sie ze powinnas podpytac ginekologa co sadzi na ten temat

smerfetkaa, Helen lubią tę wiadomość

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png

Wysłany: 26 marca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem,wiem ze polubiłas zyczonka ;)
    No właśnie gin powiedział ze może tak być ze będę co chwile ladowac w szpitalu :/ żeby rozgonic twardnienie i skurcze. Juz nawet miałam plan żeby moja mama (jest pielegniarka) przyniosła kroplowki z magnezem i mi podlaczyla ale wybiła mi to z głowy... :/

Pati
  • Pazur_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby śmiały się pisanki
    uśmiechały się baranki
    mokry Śmigus zraszał skronie
    dużo szczęścia sypiąc w dłonie Wesołych Świąt ;-)

Helen, smerfetkaa lubią tę wiadomość

iv096iye6kaq8l5v.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz ja dziś też mam bardzo często. Po stosunku to jest mega niemiło, twardnieje pół dnia co chwile i czuję parcie na szyjkę :/ powiedziałam dziś mężowi, że dość szaleństw. Więc leżę, wzięłam rano nospe i magnez i tyle. Już lepiej. Ale twardniał mi bardzo często, co kilka minut rano, a teraz już się wyciszył. Ja wiem z doświadczenia, bo z synkiem też twardniał bardzo, żeby nie panikować, bo dopóki skurcze nie są bolesne to nie robię alarmu. Z sykiem od 29 tyg mi twardniał bardzo, a dochodziłam do 39 tyg. Więc dużo odpoczywaj, bierz magnez i jak twardnieje to nospa.

A co do wizyt to u mnie na razie co miesiąc, ale potem już 2 czy 3 wizyty są co 2 tyg.Teraz pewnie dostanę nakaz zrobienia wymazu z pochwy i jeszcze tych innych ostatnich badań, bo pójdę w 33 tyg.

Ja dziś też trochę dałam po robocie. Zrobiłam chlebek, upiekłam ciasteczka i niedługo wybieramy się do mamy na urodziny. Jutro śniadanie u teściów. Pewnie nie będę miała kiedy już wejść na forum, więc życzę Wam, aby te ostatnie Święta w takim gronie były spokojne, syte i rodzinne. Kolejne już z Nowym Członkiem :)

Helen, Patrycjusz, Hania222 lubią tę wiadomość

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz wrote:

Ja jestem lekko podlamana znowu twardnieje mi brzuszek i mam skurcze :/ A nic w domu nie robie :( Mam do was pytanie: ile razy na dzień odczuwacie wyraźne skurcze? Jak w ogóle odczuwacie...

Ja też mam bardzo często twardnienie w ostatnich dniach, najgorzej jest w nocy, wczoraj zaczęło się wieczorem po 20. Miałam wrażenie, że napięty jest cały brzuch i to nie parę minut, ale non stop. W nocy budzę się z bólem bioder,kręgosłupa i tym twardnieniem. Wydaje mi się, że duphaston, mg+b6 już ostatnio mało pomaga. No spę biorę doraźnie, nie dwa razy dziennie jak mi to zalecono. Boję, się, że tyle leków co biorę wpływać może na małego. Ja też myślę, że po świętach jeśli twardnienia będą to pojadę do szpitala. Albo- może to taki urok mojej ciąży, że tak jest i jest to normalne.
    Przeraża mnie fakt teraz świąt i tego siedzenia dwa dni przy stole w gościach.Co mam się położyć na kanapie u nich? Ja w tym roku to nie cieszę się na te święta, wolałabym poleżeć w domu.

m3sxdqk36px9niv0.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 akurat wpływem leków na dziecko bym się nie martwiła. Tyle co ja wzięłam leków przeciwskurczowych w pierwszej ciąży to chyba mało kto wziął. Mały zdrowiutki. Wtedy był dostępny jeszcze fenoterol i brałam go kilka razy dziennie, razem z nospą i magnezem. I skutki były straszne. Ręce drżały, serce kołatało i ogólnie jakbym nie w swoim ciele żyła. Ale fenoterol tak działał. I w szpitalu też mnie szprycowali lekami. Przez nospę myślałam, że może Mały będzie miał osłabione napięcie mięśniowe, a on zamiast tego miał wzmożone :P więc trochę ćwiczyliśmy w domu i zaraz mu to minęło.

Joana33 lubi tę wiadomość

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_rka wrote:
    Joana33 akurat wpływem leków na dziecko bym się nie martwiła. Tyle co ja wzięłam leków przeciwskurczowych w pierwszej ciąży to chyba mało kto wziął. Mały zdrowiutki. Wtedy był dostępny jeszcze fenoterol i brałam go kilka razy dziennie, razem z nospą i magnezem. I skutki były straszne. Ręce drżały, serce kołatało i ogólnie jakbym nie w swoim ciele żyła. Ale fenoterol tak działał. I w szpitalu też mnie szprycowali lekami. Przez nospę myślałam, że może Mały będzie miał osłabione napięcie mięśniowe, a on zamiast tego miał wzmożone :P więc trochę ćwiczyliśmy w domu i zaraz mu to minęło.

To mnie pocieszyłaś. Będę brała w takim razie no spę bez strachu. Lepsze to niż przedwczesny poród. Ja jeszcze biorę inne leki, na serce i czasem inhalator na astmę. Dlatego twierdzę, że dużo tych leków. Ten lek na f (fenoterol) z tego co wiem to dalej jest przepisywany. Podobno zamiast luteiny i duphastonu to w 3 trymestrze często go każą brać.

W ogóle zastanawiam się czy twardy brzuch szkodzi dziecku? Czy to związane jest z ewentualnym przedwczesnym porodem czy jeszcze z czymś.

m3sxdqk36px9niv0.png

Wysłany: 26 marca 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 tez się właśnie nad tym zastanawiam czy naszym dzidziusom te twardnienie jakoś przeszkadza... Mam nadzieje ze nie :)

Dziewczyny a ile tak naprawdę można brać nospy w ciągu dnia? Jak byłam w szpitalu to dawali 3x1 i w domu też tak biorę ale z chęcią wzięłambym więcej...

Ja tez biorę/bralam trochę leków. Ale pocieszam się tym że moja koleżanka jak była w ciąży brala 6 razy antybiotyk bo wiecznie coś jej było i ma zdrowego chłopca.

A tak w ogóle to musze wam się rozkleic.... I napisać ze strasznie Kocham tą Mała Kruszynke,nawet nie sądziłam ze poczuje tak szybko ta cudowna miłość :) Wręcz bałam się ze ona nie przyjdzie,bo pierwsze mc były b.trudne.

madziak2202, Joana33, Moni15382 lubią tę wiadomość

Pati
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz, ja w szpitalu dostawałam dwa razy dziennie nospe max. Teraz w domu dwa razy dziennie biorę nospę, ale zwykłą. Nie mam pojęcia ile można brać dziennie, ale jak miałam twardy brzuch w szpitalu to dołożyli mi inny lek, ale dodatkowej nospy max (trzeciej) nie dostałam.

Patrycjusz lubi tę wiadomość

m3sxdqk36px9niv0.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz ja brałam 4 x dziennie w pierwszej ciąży. Ale możesz też zamienić ją na nospe max i brać 2-3 razy dziennie. Ta max jest trochę silniejsza. Co do skurczy to ja myślę, że dziecko je odczuwa i bo przecież te skurcze docelowo wypychają dziecko do kanału rodnego. Więc pewnie i ono trochę dyskomfort czuje. A tak poza tym to ten fenoterol chyba miał być albo był wycofany swego czasu. Ja pamiętam, że poskarżyłam się lekarce, że strasznie się źle po nim czuje i wypisała mi inny lek, ale jak przeczytałam na ulotce, że może powodować wady rozwojowe to nie wzięłam ani jednej z tych tabletek i przyznałam się na wizycie lekarce, że nie biorę ich. To było jakoś w 36 tyg i ona już machnęła ręką, bo ciąża późna i raczej w razie porodu dziecko już nie zagrożone.

A z tym kwasem foliowym to wiecie różnie bywa. Mojej ciotce lekarz kazał brać większą dawkę, ale tylko raz w tyg, a witamin wcale nie kazał brać. Tylko, że ona pilnowała bardzo diety i dostarczała dużo witamin w jedzeniu. A jak plamiła to zabronił leżeć, bo jak ma poronić to poroni (to była wczesna ciąża), a jak leży to podobno nie dotlenia płodu. Więc same widzicie, co lekarz to opinia.

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 26 marca 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz tak czytam o tym twardnieniu to u mnie jest podobnie nawet bez przyczyny mi robi się twardy dzisiaj mi stwardnial jak poszliśmy z koszyczkiem do kościoła. Pół dnia leżałam żeby mi przeszedł ten twardniejacy brzuch a naprawdę nic nie robie teraz na szczęście miękki
    Zauważyłam, że spina się nawet jak zdenerwuje się z głupiej przyczyny nawet pierdoly. Nie biorę nospy ani magnezu tylko te luteine na piątkowej wizycie będę rozmawiać z lekarka o co chodzi bo mega dyskomfort.

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Hania222 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, a mnie dzisiaj od poludnia bolal brzuch . mialam co prawda biegunke , ale po tym wszystkim mam taki bol jak zakwasy, nie wiem czy to moze nie przez to ze macica sie powieksza, jednak podobny bol mialam w ok 20 tyg , wizyte mam za tydz, ruchy czuje wiec nie panikuje

eiktk0s3jfkxfoh4.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:
    To mnie pocieszyłaś. Będę brała w takim razie no spę bez strachu. Lepsze to niż przedwczesny poród. Ja jeszcze biorę inne leki, na serce i czasem inhalator na astmę. Dlatego twierdzę, że dużo tych leków. Ten lek na f (fenoterol) z tego co wiem to dalej jest przepisywany. Podobno zamiast luteiny i duphastonu to w 3 trymestrze często go każą brać.

W ogóle zastanawiam się czy twardy brzuch szkodzi dziecku? Czy to związane jest z ewentualnym przedwczesnym porodem czy jeszcze z czymś.

Heja, od czasu do czasu Was czytam i widzę, że sporo z Was męczy się z twardym brzuchem. Mnie też niestety ten problem dopadł i dodatkowo na przestrzeni kilku tygodni szyjka się trochę skróciła. W związku z tym od jakichś 2 miesięcy nie rozstaję się z lekami - najpierw leciałam na No-Spie, a teraz na Spasmolinie. W pewnym momencie też miałam wątpliwości co do tych leków rozkurczowych, bo dopadły mnie obawy, czy nie zaszkodzą dziecku. Ale przeczytałam gdzieś w necie taki komentarz, który wydał mi się logiczny, a mianowicie że zażywanie tego typu leków może (ale nie musi) spowodować u dziecka obniżenie napięcia mięśniowego, które podobno jest dość łatwe do rehabilitacji. Natomiast mocno przedwczesny poród też może skutkować problemami z napięciem mięśniowym, a przy tym wieloma innymi komplikacjami. Więc w tym przypadku wybieramy "mniejsze zło" w postaci leków rozkurczowych.

Te twardnienia same w sobie na naszym etapie ciąży zwykle są niegroźne, pod warunkiem, że nie są bolesne i nie pojawiają się często i regularnie. Niestety nawet te pozornie niegroźne mogą prowadzić do skracania i rozwierania się szyjki, a w konsekwencji w skrajnych przypadkach nawet do przedwczesnego porodu. Dlatego najlepiej konsultować wszystko z lekarzem prowadzącym.

Zdrowych i spokojnych Świąt! Odpoczywajcie :)

9ewns65gxjq3gces.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny koniec żarcia :P meldować się jak święta :P u mnie pewnie ze 2 kg do przodu :P

Repose lubi tę wiadomość

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 28 marca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się w tym tygodniu nie ważne :-) po co się dolowac heheh

Miłego odpoczywania:-)

l22nzbmhf5ftteff.png
‹‹ 1022 1023 1024 1025 1026 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ