X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    Ja jeszcze nie dostałam, przez ePUAP możesz sie Zalogować na ZUS i sobie sprAwdzic lub zadzwonić na infolinie

A coś konkretnie muszę tam dane podać ?? Bo z pierwszym macierzyńskim nie było problemu teraz coś się osiągają!!!

Dziękuję za info spr

Helen lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetkaa wrote:
    Agabtm ja używam nakładek na brodawki ale coraz rzadziej przystawiam Szymka bo teraz leci więcej mleka i wylatuje mu jak ssie i się denerwuje. Tylko że ja używałam ich już w szpitalu i mały teraz wogole nie umie chwycić brodawki, codziennie próbuje go przestawić i nie może załapać :-(
    Strasznie mnie to bolało że nie mogę normalnie nakarmić dziecka. Ale ściągam cały czas pokarm laktatorem i podaję butla. I muszę też dokarmiac mm bo Szymek jest strasznym glodomorem i nie nadążam robić zapasów sciagnietego mleka.

Nakładki mam z Canpol ale podobno dobre opinie mają też nakładki z Medeli.

Laktator też mam Canpol Easy start i w czasie odciagania zaczynam od express później normal i strong. Każda pierś po 15 minut u mnie bardziej się sprawdza niż 753. I raz dziennie Power pumping. I więcej leci z prawej piersi niż z lewej.

I u mnie spr się metoda 753 ale dużych ilości nie ściągam co mnie strasznie boli!!!!!! Jedne zcwas mają i zaliczają nawaly a ja co zaliczam faltart z cycami obym chodź miesiąc jeszcze coś miała buuu nienawidzę mm

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuniusia, a odbijasz po każdym karmieniu? Jeśli dziecko do 30 minut po zjedzeniu nie odbije, to może więcej ulewać.

Helen, Niuniusia lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 02:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazwyczaj ściągam po 3 godzinach ok 60-80 ml a Szymcio życzy sobie z bufetu ok 100 ml. Także żeby się najadł muszę mu podawać z dwóch sciagniec.:-/
    Jak jestem sama w domu to często przerwy między siaganiem pokarmy są dłuższe bo w dzień Szymek mało śpi i często jak powinnam już ściągać to Szymek domaga się uwagi chce żeby go poprzytulac albo budzi się na jedzonko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 02:31

SZYMON <3 <3 <3 <3 ur. 17.06.2016
    f2w3x1hpzzfy4izs.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 02:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jak milo czytac ze nie jestem sama w tym sciaganiu pokarmu.
    Ja tez tylko butle mojej daje z moim mlekiem sciagnietym+uzupelniajaco mm bo cyca niestety nie toleruje :(

Agabtm nie powinno byc tak ze Twojego mleka dziecko nie bedzie chcialo pic jak wprowadzisz mm ale moze nie chciec juz z cycka pic w ogole bo butla latwiejsza.

A sciaganie i podawanie tego to wiadomo ze udreka i ciezej tak dzialac no ale coz..ja wlasnie pisze z nocnego odciagania i nie ma ze sie nie chce

bl9cuay3h7qefzok.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 02:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak to kiedys ktos napisal i to byly dobre slowa, ze porod jest ciezki ale kp to dopiero wyzwanie.
    Musze sie z tym zgodzic w 100%

Helen lubi tę wiadomość

bl9cuay3h7qefzok.png
  • smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 03:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesone ja tez wlasnie sciagalam pokarm :-) i jest to mega uciążliwe ale warte poświęcenia dla naszych bobaskow :-) ja mam nadzieję że u mnie się rozkręci laktacja i będzie więcej mleczka tak chociaż przez trzy miesiące.

SZYMON <3 <3 <3 <3 ur. 17.06.2016
    f2w3x1hpzzfy4izs.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 04:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja wrote:
    A coś konkretnie muszę tam dane podać ?? Bo z pierwszym macierzyńskim nie było problemu teraz coś się osiągają!!!

Dziękuję za info spr

Wystarczy ze utworzysz profil na ePUAP i go zaaktywujesz oraz trzeba zadzwonić do zysku aby ci informatyk przypisał w zakładce świadczeniobiorca zasiłki , wtedy pojawia ci sie tam zasiłki chorobowe i macierzyńskie i możesz sobie sie potem logować i sprawdzać kiedy chcesz bo podają tam daty wypłat i wysokości świadczeń

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktacji ja no początku modliłam sie aby to sie szybko wszystko unormowalo...pierwsze 2tygodbie to był koszmar.., bolące sutki dziecko płacze słabo ciągnie ale obie sie nauczyłyśmy. Na początku stosowałam kapturki z philipsa aventa

feegu6l.png
  • Niuniusia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Niuniusia, a odbijasz po każdym karmieniu? Jeśli dziecko do 30 minut po zjedzeniu nie odbije, to może więcej ulewać.
    Wiesz czekam zawsze dlugo i nie raz się odbije nieraz nie chce i juz dlugo ja trzymam wiec rezygnuje i odkladam

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy zostaly wam hemoroidy po ciazy? Ja mialam je od 32 tygodnia,smarowalam je i juz czulam ze znikaja a wczoraj nowy mi wylazl i boli;(

lprkuay3dehqwb0g.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ominęły hemoroidy i w ciąży i na szczęście po też nie mam :) A bałam się, że się przypałętają.

Miłego dzionka mamuśki :P

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie doradze na szczęście ten problem mnie nie dotyczy.

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, jakie wkładki laktacyjne używacie i polecacie?

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • moli5 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!
    Bardzo dawno mnie tu nie było. Byliśmy totalnie niezorganizowani i na nic nie mieliśmy czasu.

widze ,że nie tylko my mamy problemy z karmieniem. Chodze z małym do bardzo doświadzonego doradcy laktacyjnego ale on nie wie jak nam pomóc. Mały strasznie płaczae podczas jedzenia piersi, łapie pierś, wypluwa, krztusi się, preży szarpie, po czym zasypia po 10 minutach,budzi sie po 15 i tak całą dobę.
    Ja byłam wykończona! Nie miałam czasu nawet zrobić siusiu. Byłam przerażona początkami naszego macierzyństwa.
    W końcu odpuściłam karmienie piersią, sciągam pokarm-i tu niespodzianka ręcznie! bez uzycia laktatora! Z laktatorem siedziałam 20-30 minut i sciagnełam 40-50 ml, a tak ręcznie sciągam min, 100 w 10 minut! W nocy sciągnełam aż 200 ml.

Mały je pięknie z butelki.:)
    I postanowiłam ,że wprowadzam małemu RURTYNĘ!
    Inaczej ja wyląduje w psychiatryku! Nasze malenstwo ciagle płakało my nie wiedzielismy dlaczego. Dokarmiałam go butelką wiec nie mógł być głodny.
    Okazało się,że taki maluszek po jedzeniu ma ok 20 minut czuwania i SPAĆ.
    Generalnie od soboty nasz dzien wygląda tak
    6-7 pobudka
    7.00 jedzenie, zmiana pieluszki, masaż ,czuwanie
    7.50 -już lezy w łóżeczku , głaszcze go po głowce i Spać!
    Jestem przy nim i lulam do snu aby spał około 1,5-2 h. Zdarza się ,że co 15 minut sie przebudza ale biorę go na rączki ,uspokajam i znowu odkładam do łóżeczka.

i taka 3-godzinna rutyna panuje przez cały dzień.
    Mały ma 4 drzemki po 1,5 -2 h.
    Ja mam w kończu czas dla siebie!
    W końcu wracam do żywych.

Przestaliśmy też go bujać, kołysać itd. Tylko przytulam ,żeby się uspokoił. Podążam za radami z książki Baby Wise i dr Karp,

Oczywiście gdy się budzi to cały czas go całujemy i przytulamy, czesto ostatnią drzemkę ma u nas na klatce piersiowej.

Pewnie karmienie na żądanie jest super ale dla dzieci, które jedzą co 2,5 -3 h. To całodzienne wiszenie na piersi spowodowało ,że mały był przemeczony, w złym humorze itd. Ciągle płakał :(

Teraz mamy złote dziecko. Jest szczesliwy bo najedzony i wyspany.

Polecam Wam poczytać anglojęzyczne strony o newborn daily routine i baby wise.

Dzisiaj byliśmy się zwarzyć i mały waży 5kg!! Ma 5 tyg, i 2 dni i urodził się 3490 , rośnie jak na drożdzach.

Trzymam kciuki aby wszystkie Wasze problemy sie rozwiązały!

munequita, Kaja, Helen, nesone, Moni15382 lubią tę wiadomość

mt7wfge.png
    2nn3gzu3xr2ol32b.png
    09.2015- początek leczenia (napro)
    6.06.1016- synek, nasz cud (16 mc starań)
    3.10.2017Aniołek 8tydz.6 dz.(

• moli5 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam za błędy ort. ale strasznie szybko pisałam jedną ręką :)

mt7wfge.png
    2nn3gzu3xr2ol32b.png
    09.2015- początek leczenia (napro)
    6.06.1016- synek, nasz cud (16 mc starań)
    3.10.2017Aniołek 8tydz.6 dz.(

• chomiczka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1988 wrote:
    Mamuśki, jakie wkładki laktacyjne używacie i polecacie?
    U mnie sprawdziły się z lovi, z babydream sa jakieś małe, grube ale wykorzystać muszę :/

Olga 11.06.2016 Nasz największy cud <3
    Róża 30.07.2018 Drugi największy cud <3
    Aniolek <3 8.2017
    Aniołek K 8.01.2014 <3
    Aniołek A 4.10.2014 <3
    Aniołek I 5.03.2015 <3
    Aniołek P 14.06.2015 <3
    Aniołek E 10.09.2015 <3
  • Niuniusia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetkaa wrote:
    Nesone ja tez wlasnie sciagalam pokarm :-) i jest to mega uciążliwe ale warte poświęcenia dla naszych bobaskow :-) ja mam nadzieję że u mnie się rozkręci laktacja i będzie więcej mleczka tak chociaż przez trzy miesiące.
    Smerfetkaa ja tez troche boleje z mala ilością pokarmu. Niby przystawiam mala jak najwięcej ale po poludniu po całym dniu wiszenia na piersi mam wrażenie ze juz brakuje mleka. Dzis laktator ściągnął z 5 ml a mala dalej chciała jeść wiec musiałam dać mm. Masz moze jakies rady co pomaga na poprawę laktacji? Ja i tak cieszę sie ze cala noc malutka jest na piersi tyje w normie i położna mowila ze w takim razie starcza pokarmu ale ja czasem widzę ze go brakuje a dziecko głodne

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm sprobuj sciagnac smoczek z butelki i przystawic do piersi moze ten sposob sie uda zamiast nakladek. Widzialam jak polozne w sxpitalu tak doradzaly mamom i sie udawalo :-)

dqpri09kir2ck4nc.png
  • Olafasola Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie femaltiker powoduje potok mleczny :)

‹‹ 1245 1246 1247 1248 1249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ