Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Helen wrote:Ja jeszcze nie dostałam, przez ePUAP możesz sie Zalogować na ZUS i sobie sprAwdzic lub zadzwonić na infolinie
A coś konkretnie muszę tam dane podać ?? Bo z pierwszym macierzyńskim nie było problemu teraz coś się osiągają!!!
Dziękuję za info sprHelen lubi tę wiadomość
-
smerfetkaa wrote:Agabtm ja używam nakładek na brodawki ale coraz rzadziej przystawiam Szymka bo teraz leci więcej mleka i wylatuje mu jak ssie i się denerwuje. Tylko że ja używałam ich już w szpitalu i mały teraz wogole nie umie chwycić brodawki, codziennie próbuje go przestawić i nie może załapać
Strasznie mnie to bolało że nie mogę normalnie nakarmić dziecka. Ale ściągam cały czas pokarm laktatorem i podaję butla. I muszę też dokarmiac mm bo Szymek jest strasznym glodomorem i nie nadążam robić zapasów sciagnietego mleka.
Nakładki mam z Canpol ale podobno dobre opinie mają też nakładki z Medeli.
Laktator też mam Canpol Easy start i w czasie odciagania zaczynam od express później normal i strong. Każda pierś po 15 minut u mnie bardziej się sprawdza niż 753. I raz dziennie Power pumping. I więcej leci z prawej piersi niż z lewej.
I u mnie spr się metoda 753 ale dużych ilości nie ściągam co mnie strasznie boli!!!!!! Jedne zcwas mają i zaliczają nawaly a ja co zaliczam faltart z cycami obym chodź miesiąc jeszcze coś miała buuu nienawidzę mm -
Zazwyczaj ściągam po 3 godzinach ok 60-80 ml a Szymcio życzy sobie z bufetu ok 100 ml. Także żeby się najadł muszę mu podawać z dwóch sciagniec.
Jak jestem sama w domu to często przerwy między siaganiem pokarmy są dłuższe bo w dzień Szymek mało śpi i często jak powinnam już ściągać to Szymek domaga się uwagi chce żeby go poprzytulac albo budzi się na jedzonko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2016, 02:31
-
O jak milo czytac ze nie jestem sama w tym sciaganiu pokarmu.
Ja tez tylko butle mojej daje z moim mlekiem sciagnietym+uzupelniajaco mm bo cyca niestety nie toleruje
Agabtm nie powinno byc tak ze Twojego mleka dziecko nie bedzie chcialo pic jak wprowadzisz mm ale moze nie chciec juz z cycka pic w ogole bo butla latwiejsza.
A sciaganie i podawanie tego to wiadomo ze udreka i ciezej tak dzialac no ale coz..ja wlasnie pisze z nocnego odciagania i nie ma ze sie nie chce -
Kaja wrote:A coś konkretnie muszę tam dane podać ?? Bo z pierwszym macierzyńskim nie było problemu teraz coś się osiągają!!!
Dziękuję za info spr
Wystarczy ze utworzysz profil na ePUAP i go zaaktywujesz oraz trzeba zadzwonić do zysku aby ci informatyk przypisał w zakładce świadczeniobiorca zasiłki , wtedy pojawia ci sie tam zasiłki chorobowe i macierzyńskie i możesz sobie sie potem logować i sprawdzać kiedy chcesz bo podają tam daty wypłat i wysokości świadczeń -
polkosia wrote:Niuniusia, a odbijasz po każdym karmieniu? Jeśli dziecko do 30 minut po zjedzeniu nie odbije, to może więcej ulewać.Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Witajcie dziewczyny!
Bardzo dawno mnie tu nie było. Byliśmy totalnie niezorganizowani i na nic nie mieliśmy czasu.
widze ,że nie tylko my mamy problemy z karmieniem. Chodze z małym do bardzo doświadzonego doradcy laktacyjnego ale on nie wie jak nam pomóc. Mały strasznie płaczae podczas jedzenia piersi, łapie pierś, wypluwa, krztusi się, preży szarpie, po czym zasypia po 10 minutach,budzi sie po 15 i tak całą dobę.
Ja byłam wykończona! Nie miałam czasu nawet zrobić siusiu. Byłam przerażona początkami naszego macierzyństwa.
W końcu odpuściłam karmienie piersią, sciągam pokarm-i tu niespodzianka ręcznie! bez uzycia laktatora! Z laktatorem siedziałam 20-30 minut i sciagnełam 40-50 ml, a tak ręcznie sciągam min, 100 w 10 minut! W nocy sciągnełam aż 200 ml.
Mały je pięknie z butelki.
I postanowiłam ,że wprowadzam małemu RURTYNĘ!
Inaczej ja wyląduje w psychiatryku! Nasze malenstwo ciagle płakało my nie wiedzielismy dlaczego. Dokarmiałam go butelką wiec nie mógł być głodny.
Okazało się,że taki maluszek po jedzeniu ma ok 20 minut czuwania i SPAĆ.
Generalnie od soboty nasz dzien wygląda tak
6-7 pobudka
7.00 jedzenie, zmiana pieluszki, masaż ,czuwanie
7.50 -już lezy w łóżeczku , głaszcze go po głowce i Spać!
Jestem przy nim i lulam do snu aby spał około 1,5-2 h. Zdarza się ,że co 15 minut sie przebudza ale biorę go na rączki ,uspokajam i znowu odkładam do łóżeczka.
i taka 3-godzinna rutyna panuje przez cały dzień.
Mały ma 4 drzemki po 1,5 -2 h.
Ja mam w kończu czas dla siebie!
W końcu wracam do żywych.
Przestaliśmy też go bujać, kołysać itd. Tylko przytulam ,żeby się uspokoił. Podążam za radami z książki Baby Wise i dr Karp,
Oczywiście gdy się budzi to cały czas go całujemy i przytulamy, czesto ostatnią drzemkę ma u nas na klatce piersiowej.
Pewnie karmienie na żądanie jest super ale dla dzieci, które jedzą co 2,5 -3 h. To całodzienne wiszenie na piersi spowodowało ,że mały był przemeczony, w złym humorze itd. Ciągle płakał
Teraz mamy złote dziecko. Jest szczesliwy bo najedzony i wyspany.
Polecam Wam poczytać anglojęzyczne strony o newborn daily routine i baby wise.
Dzisiaj byliśmy się zwarzyć i mały waży 5kg!! Ma 5 tyg, i 2 dni i urodził się 3490 , rośnie jak na drożdzach.
Trzymam kciuki aby wszystkie Wasze problemy sie rozwiązały!munequita, Kaja, Helen, nesone, Moni15382 lubią tę wiadomość
-
Karola1988 wrote:Mamuśki, jakie wkładki laktacyjne używacie i polecacie?Olga 11.06.2016 Nasz największy cud
Róża 30.07.2018 Drugi największy cud
Aniolek 8.2017
Aniołek K 8.01.2014
Aniołek A 4.10.2014
Aniołek I 5.03.2015
Aniołek P 14.06.2015
Aniołek E 10.09.2015 -
smerfetkaa wrote:Nesone ja tez wlasnie sciagalam pokarm i jest to mega uciążliwe ale warte poświęcenia dla naszych bobaskow ja mam nadzieję że u mnie się rozkręci laktacja i będzie więcej mleczka tak chociaż przez trzy miesiące.Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda!