Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
mmarzenak wrote:Czy ktoras z Was dostala juz okres? Ja chyba dzis dostalam,tak niespodziewanie bez zadnych boli,no chyba ze jeszcze sie oczyszczam?!
-
nesone wrote:Niecwiem czy to nie od brzuszka bo gazy puszcza i tez prezy sie, wczoraj nie robila kupy dopiero dzis mega kupsko.
Jak rozpoznac czy to kolki?
Moze macie jakies sprawdzine sposoby na brzuszek?
Wg mnie kołki są wtedy jak dziecko płacze a ma sucho i jest najedzone i do tego brzuszek jest jak twardy. No i drze sie w niebogłosy wtedy można tez mocno przytulić berbecia do siebie, ciepło naszej skory je rozluźnia. Można tez dmuchać ustami brzuszek tak z bliska aby mocno je ogrzać, kiedyś tez stosowano ciepłe pieluszki wyprasowane na brzuszek, ale najprościej dobrać kropelki, podać i przytulić. Ja robię jeszcze kołeczka nożkami i dociskam do klatki jak ortopeda kazał to tez rozluźnia i regularne kładzenie na brzuszku w ciagu dnia, nawet pary razy dziennie- odczekać po karmieniunesone lubi tę wiadomość
-
Iwa2016 wrote:Rok temu miałam hemoroida wielkiego na wierzchu. W ciąży i teraz spokój. Nawet mi problemy z kupą mijają, jest coraz lepiej.
Nie pomogę w kwestii leków bo chyba imne się stosuje karmiąc piersia
Na to polecam jeść 5razy dziennie lekko tzn dużo owoców i warzyw i woda, te problemy szybko mijają. Jak za mało zjesz to najcześciej sie blokuje organizm -
Helen tak jak piszesz to prawda co do kolek, ale i nas to nic nie dawało bo darl jape codziennie od 18do 22 tak przez 6 miesięcy nie ma reguły na dziecko każde inne nasz pierwszy syn dał popalić że ryczalam znim ,a jak mi któraś gadała, że kolki do 3 miesiące i koniec a my wtedy już 5 miesiąc gechenny to mnie jasny gwint strzelał emhhh nie rzycze nikomu takich kolek asaaaa Marceliwi kolki tylko raz dopuściły jak lecielismy samolotem przez 2h:25 min był spokój dziecka nie było! !!!! Tylko zaraz po odprawie znów darl kopare. ...
Oby teraz tak nie było bo osiwieje do reszty!! -
Helen, dokładnie więcej owoców zaczęłam jeść i jest już ok.
Mamy coś regularnego nieważne o której wykąpany zasypia przed 22 a ile cyców wypije to od 2 do 4 i śpi do 1 lub 2 w nocy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2016, 23:14
Helen, Moni15382 lubią tę wiadomość
-
munequita wrote:mmarzenak a kiedy przestałaś się oczyszczać?
Niuniusia może traktuje Twoją pierś jak uspokajacz, dziecko ma ten odruch ssania też bez głodu, może smoczek mu podstaw?Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Hello dziewczyny, jak z przybieraniem na wadze?? Mój mały książę jest na cycu karmię tylko z jednej piersi przy każdym karmieniu i przybrał na 800 g, a ma dopiero 20 dni. Cieszę się, tylko po cichu martwię czy nie za szybko przybiera. Fakt potrafi czasem 3 h ciągnąć, może powinnam po najedzeniu dawać mu smoczka, bo skoro pierś traktuje jako smoczek to ciągle posiada ? Nie wiem....
-
Mieliśmy problem z małym bo codziennie maly od 22_24 miał "awarie" pisk i płacz nie do opanowania. Myslalam, że kołki, ale doczytalam też że dzieci z cesarki nie maja flory odpowiedniej w jelitkach niż jakby się urodziły sn. Podaje biogaje, od wczoraj zaczęłam go zawijakc tak jak w szpitalu w burito i odpukac spi jak susel.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 06:52
-
Kaja wrote:Helen a jakie jadasz owoce i warzywa????
Dorjana lubi tę wiadomość
-
Niuniusia wrote:Dzieki za odp- chyba tak jest bo nawet nie pije ale drze sie żeby przystawić do cyca ja spełniam prośbę i tylko ssie i zasypia z nim w buzi jak tylko wypadnie to juz glowa nerwowo chodzi i nóżki i szuka cyca. Nie mam czasu przez to nawet zjeść mąż dzis kupił specjalny smoczek w kształcie brodawki matki zobaczymy czy da sie zastąpić nim cycka. I przez te cale akcje ja juz nie ogarniam kiedy ona jest glodna a kiedy chce tylko possac
Olafasola moja przybiera 150% normy, nie da się przekarmić dziecka piersią, jak jest zachłanne i więcej je to po prostu to co się nie zmieści w brzuszku to uleje. -
Cześć dziewczyny:)
Gratuluję wszystkim rozpakowanym:)
Uff, nadrobiłam Was:) jak miło poczytać rady innych mam:)
Moja malutka ma już 6 tygodni, karmię piersią bo dobrze idzie:) a malutka spokojnie ssie, karmienie co 2 -2,5 godziny, zdarza się dokarmić butlą, ale bardzo rzadko, wtedy enfamil 1.
Co do wkładek laktacyjnych to przetestowałam parę firm i muszę powiedzieć że najlepsze są Johnson's Baby - teraz w tesco mają na nie promocje, można też kupić w aptekach lub w rossmanie, polecam:)
Na szczęście nie mamy problemu z kolkami, brzuszek spokojny mimo że kupkę robi czasami raz dziennie - za to taką porządną)
Trochę problemu sprawiało usypianie w dzień, i na noc ale też już opanowaliśmy, muszę moją malutką dobrze uspokoić, albo smoczkiem, albo chwilę bujam delikatnie w leżaczku i potem do łóżeczka i pięknie zasypia, najgorsze co może być to przemęczony maluch, ostatnio mieliśmy gości,, nie mogła zasnąć i musiałam ją z płaczem na rękach usypiać, teraz już wiem że nie mogę doprowadzać do takich sytuacji
Kapiel robiliśmy około 19tej i wtedy mała do 23-24tej nie spała, odkąd przesunęłam kąpiel tak na 20tą, około godziny po karmieniu to zasypia około 21-22giej, zawsze w łóżeczku - pomaga także głaskanie po nosku żeby ją uspokoić - oczko się same zamykają
W nocy nie mogę narzekać, bo śpi około 4 godziny do pierwszego karmienia, w pierwszych tygodniach nawet dłużej spała, potem karmienie, zasypia i znowu śpi 2,5-3 godziny, jest dobrze:)
Połóg u mnie już dzisiaj się kończy, oczyszczanie trwało około 4 tygodnie i na szczęście już po bo było to uciążliwe..teraz zaczynam zastanawiać się nad "powrotem" do męża:) i boję się trochę, on na szczęście jest chętny bo bałam się że po tym jak odebrał poród już na mnie nie spojrzy...
no i obiecałam sobie dietę odchudzającą bo mam zaległe kilogramy jeszcze sprzed ciąży, na razie żadnej diety nie stosuję, mimo że karmię piersią jem praktycznie wszystko, oprócz wzdymających rzeczy, kawę też piję, z jednej łyżeczki rozpuszczalną pół kubka, reszta mleko:)
Pytanie mam co do szczepionek - bo zastanawiam się nad pneumokokami - polecacie? jaki to jest koszt? u nas pierwsze szczepienie za tydzień bo lekarka kazała po 6 tygodniu przyjśćmunequita lubi tę wiadomość
Nasza córeczka -
Olafasola wrote:Hello dziewczyny, jak z przybieraniem na wadze?? Mój mały książę jest na cycu karmię tylko z jednej piersi przy każdym karmieniu i przybrał na 800 g, a ma dopiero 20 dni. Cieszę się, tylko po cichu martwię czy nie za szybko przybiera. Fakt potrafi czasem 3 h ciągnąć, może powinnam po najedzeniu dawać mu smoczka, bo skoro pierś traktuje jako smoczek to ciągle posiada ? Nie wiem....
-
Pochwale się kupilismy smoczek Philips avent w kształcie brodawki matki. Nie jest zbyt atrakcyjny ale pomaga. Jak przestaje polykac przy karmieniu daje smoczek żeby nie plakala i super go ssie. Wczoraj pare razy z nim usnęła i pierwsza przespana moja noc. Mam nadzieje ze tak zostanie
Iwa2016, Moni15382, Helen lubią tę wiadomość
Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Pneumokoki kosztują 280zl razy 3.
Aaaaa aaa trzymajcie mnie, moje dziecko nie spało od 6:45, teraz zasnął przy piersi, Odłożony do łóżeczka po 6 min się obudził. Pada cały czas więc ze spaceru nici, ten dzień przeznaczam na naukę zasypiania w łóżeczku. Znów ryczy -
Iwa2016 wrote:Pneumokoki kosztują 280zl razy 3.
Aaaaa aaa trzymajcie mnie, moje dziecko nie spało od 6:45, teraz zasnął przy piersi, Odłożony do łóżeczka po 6 min się obudził. Pada cały czas więc ze spaceru nici, ten dzień przeznaczam na naukę zasypiania w łóżeczku. Znów ryczy
Moja mała też miała ciężko nad ranem. Karmienie przed 3 i do 6 może 20 minut spała
-
Dzieki za rady co do brzuszka. To chyba jednak nie kolki bo nie drze sie caly czas tylko w czasie jak puszcza baki a jest tego sporo w ciagu dnia i dlatego jest taka niespokojna i nie moze usnac i kolo sie kreci.
Najgorsze jestvto ze ja nie wiem czy to moze byc wina mieszanki ktora podaje czy mojego mleka bo mala pije i to i to. Albo poprostu jeszcze jakas inna przyczyna
Chyba pojde do pediatry zeby zalecila jakies ktopelki zy cos na te gazy.
Chyba ze u mnie ten sam problem co u Olafasola ze nie ma odpowiedniej flory w jelitkach po cc.. -
Hej, bardzo dawno mnie nie bylo, ciezko tez nadrobic a naprawde nie mam czasu czytac , synek daje mi w kosc, odkad przeszlam calkowicie na butelke(za malo pokarmu)mamy problem.wczesniej robil kilka kupek teraz jedna. Probuje, prezy sie, ryk niesamowity nic nie pomaga, probowalismy dicoflor, esputicon, nawet niemiecki lek lefax po ktorym jest troche lepiej ale dalej ma te "napady" a kupka ktora robi jest normalnej konsystencji wiwc to chyba nie zaparcia, baczki tez puszcza czesto, juz sama nie wiem czy to nie przez mleko na pro 1