Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
jak była tydzien temu na szczepieniu to pediatra powiedziała że mało przybiera ostatnio (130gram na 2 tyg.) waży teraz coś 5,5 kg (ur. 3150g )i ma 4 mce. Zaleciła dawać na noc butelke mm to wypijała 50ml plus moja pierś.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 11:44
Blanka -
Munequita to moja jeszcze mniej ofolnie orzybrala niz Twoja bo wazy teraz 5.6kg a za 6dni konczy 4miesiace, z tym ze waga urodzeniowa to 3530gr.
Ostatnio w miesiac mi przybrala tylko 300gram! Niby pielegniarka ktora wazy powiedziala ze mam sie nie przejmowac bo jak dziecko jada normalnie, nie placze, nie ma problemow to moze tak nyc ze mniej przybiera i taka jej uroda ale ja sie i tak zaczynam tym martwic! -
Mloda a od tej 18.00 jak ja kladziesz to jak dlugo spi bez karmienia? Ile do tej 4 rano razy karmisz? Czy w ogole i to pierwsze karmienie?
I ile Ci spi w ciagu dnia?
Pytam bo to ogolnie niestety nie dziala tak ze jak pozniej polozysz dziecko to dluzej bedzie spac, dziecko nadrabia stracony sen z dnia wlasnie kladzione wczesniej spac a optymalna pora pojscia spac dla dziecka to 18-20 bo tak jest jego organizm zaprogramowany. -
U nas podobne akcje były i nadal są ale to troszkę na własne życzenie bo ja zawsze odciągnąc z rana musiałam bo po nocy miałam pełne piersi i na śniadanko podawałem z butli. Dlatego też za zaczęła się troszkę na butle przestawiać.
Nie poddaje się i póki co jakoś to godzimy, czasami zamrażam ten pokarm bo już sama nie wiem co z nim robić. -
Nesone, jak zje o 18 to nawet do 23 potrafi spac bez karmienia. Potem budzi sie o 4 je i jest w pelni wyspana. Czasem jak zje o 17 to budzi sie o 21:30 i je, pozniej koo 2 w nocy i zasypia... do 4;) w ciagu dnia wlasnie malo. Jedna, dwie drzemki. I to raczej 40 minutowe, rzadko ta druga trwa 1,5 godziny, ale sie zdarza. Kladzenie jej pozniej koncuy sie wstaniem najpozniej o 5:30. niby lepiej, ale wieczorem przy pozniejszym kladzeniu spac jest cyrk, wiec jej tyl nie mecze.
-
Munequita, a może za rzadko ja przystawiasz i masz mało pokarmu. Z butli szybko leci, spodobało się córci i piersi nie chce. Jak masz siłę to powalcz o pokarm, przystawiaj często i może rozbujasz laktacje.
A na noc dajesz najpierw sztuczne potem pierś? Bo najpierw powinno się pierś potem butle. Jak Ci zje sztucznego to potem malutko juz piersi i to pierwszy krok do utraty pokarmu.
Nawet jak się wprowadza warzywa to można trochę dać piersi potem na smak kilka łyżek smakolyku. -
Mialam mniej pokarmu i dawalam ja czesto do piersi i czuje ze mam mleko. Staram sie jej dawac jak najczewsciej ale ona po prostu odwraca sie jak ju czuje ze biore ja do karmienia. Butle dawalam na noc po piersi zawsze. Dzisiaj sprobujebz nakladkami. Teraz spi to ja podkarmie jak sie bedzie rozbudzac. Szkoda mi stracic pokarm bo walczylam.
Blanka -
Nam wrocila ostatnio a mala ma duzo wlosow i ciezko wyczesac. Ja uzywalam szamponu z ziaji na ciemieniuche chyba to cos dalo bo narazie cisza. Pojawilo sie troszke na czubku glowy ale dalej wyczesywalam i mylam dojladniej w tym miejscu.
mmarzenak lubi tę wiadomość
Blanka -
Moja siostra miała poważniejsze problemy z ciemieniucha (tzn jej synek) i stosowali emolium na ciemieniuche. Bardzo im pomogło, moja znajoma też z tego korzystała.
Na pierwsze objawy polecam oliwke a nawet maść typu linomag, alantan przed kąpielą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 20:58
-
Kilka dni temu pisałam, że cały czas bije się z myślami czy nie dać Olafowi smoczka. Iiii dostałam znak od niego, że jednak potrzebny
wczoraj kupilam. Najpierw pluł bo nie wiedział co robić, potem gryzl jak gryzaczka bo go dziąsła bolały. W nocy się przydał bo nie spał godzinę i 40 min i sobie przypomniałam, że smoczek mamy. Trochę pociumkał i zasnął. Także smoczka juz mamy ale tylko czasami do sasypiania będzie nam potrzebny.
Ja ledwo wstalam po takiej nocy, o 2:50 karmiłam go już 4 raz a potem tyle nie spał. -
Dziękuje dziewczyny za rady dotyczace ciemieniuchy.
Teraz mam innym problem, od kilku dni mojej dziecko wygina się do tyłu, tzn. bardzo głowę wygina na kształt litery C. Spi również w takiej pozycji na C. Strasznie mnie to martwi. Jutro wybieram się do lekarza.