X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy monitor oddechu też angelcare i raz piknął, też od razu oczy jak pięć złotych ale Zuzia oddychała. Więc nie wiem co mu się stało. Jedynie co mnie zastanawia to to że jak wyciągnę Zuzię, a nie ywłącze monitora to piszczeć zaczyna po sporej przerwie. Nie wiem czy to kwestia materaca który dochodzi do siebie po wyjęciu dziecka, i monitor to wychwytuje. Nie wiem. Ale mam nadzieję że wyć nigdy nie będzie.

Co do włosów to u mnie temat rzeka. Włosy są dosłownie wszędzie. Odkurzać to by można było raz dziennie to minimum ;( już o myciu, suszeniu nie mowię. Swoją drogą nie wiem kiedy miałam wyprostowane i rozpuszczone włosy :P

Co do sadzania. To ja biorę Zuzię na kolana ale nie siedzi stricte tylko jest taka pozycja półleżąca. Choć Mala już się szykuje do podnoszenia :) brzuszka na plecy się obraca, z pleców na boki też. A na plecach jak leży to chce się dźwigać do przodu.

Konto na FB mam, a to tworzy się jakaś grupa, czy poprostu mieć siebie w znajomych :)??

Buzię smarujemy kremem NIVEA na każdą pogodę, nie zawiera w sobie wody więc jest przyjemniejszy na buzi, nawet gdy na zewnątrz jest chlodniej :)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u Nas na chrzcinach (chyba pisałam ) ale Zuzia była jedynym dzieckiem płaczącym. Jedno dziecko zaczeło płakać pod koniec mszy ale to się nie liczy :P) Ja się nie stresowałam tym faktem, w końcu to tylko dziecko. Fakt ze wyszliśmy do zachrystii ale temu że Zuzia kupkę zrobiła, to by sie nie uspokoła z brudnym pampersem. Ale połowe Mszę przespłaa dopiero po polaniu główki wodą (do tego momentu spała) jak ksiądz polał Główkę to się obudziła i po chwili w płacz. Ale i tak uważam że był Grzeczna :) Najważniejszy moment była cichiutko :)

A co do zdjęć to jakoś utkwiło mi w pamięci akcje tutaj z podszywnaiem się i wykorzystywaniem zdjęć. Że poprostu się boję. Zwłaszcza że to nie mój wizeruenk tylko dzeicka. Do Was mam zaufanie ale jednak na grupę może wejść każdy :(

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choinka wrote:
    Agabtm i pozostałe dziewczyny - a może Waszym maluszkom idą zęby? Mojemu dwulatkowi w 6 miesiącu coś się zmieniło i zaczął spać po 15min do 1h najdłużej przez prawie 3 tygodnie, a ja myślałam, że oszaleję w tym czasie. W końcu okazało się, że w międzyczasie wyszły mu dwie jedynki, a ja ze zmęczenia nawet nie wpadłam na to, że to mogą być zęby...

Przyznam sięszczerze że też obstawiałam ząbki :P
    Chociaż dla mnie to byłby olbrzymi szok bo synkowi raczej późno ząbki wychodza. Np teraz idą mu dopiero trójki dolne a jeszcze piątek brakuje (wiek 2,5 roku więc teoretycznie powienien mieć już komplet)

Choinka (i inne potrójne mamusie) ja mam dwójkę i podziwiam !!!!!!
    Zdecydować się na 3-go dzidziusia to dopiero wyzwanie !!!!

My kiedyś planowaliśmy mieć czwórkędzieci ale obecnie to ja wymiękam przy dwójce :((
    Mam tlko nadzieję że jak Aleksa zacznie raczkować i troszkę się "usamodzielnie" to że w kńcu będzie łatwiej

• Karola1988 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia, Póki co zapraszamy się do znajomych żeby zobaczyć swoje twarze ;-) żadnej grupy nie tworzymy. Także jeśli jesteś chętna to kilka postów wyżej są nasze dane żeby znaleźć na Facebooku ;-)
    Ja myślę że Olek po prostu ma skok rozwojowy. A dzisiaj wieczorem po raz pierwszy przewrócił się z pleców na brzuch! Więc mam teorię, że całą wczorajszą noc myślał jak tego dokonać i dlatego nie spał ;-) Liczę, że to jego samospełnienie pozwoli dzisiaj spać spokojnie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 00:17

Andzia SM lubi tę wiadomość

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia SM wrote:

A co do zdjęć to jakoś utkwiło mi w pamięci akcje tutaj z podszywnaiem się i wykorzystywaniem zdjęć. Że poprostu się boję. Zwłaszcza że to nie mój wizeruenk tylko dzeicka. Do Was mam zaufanie ale jednak na grupę może wejść każdy :(

Andzia a co to za akcja byla bo ja tutaj swieza i nic nie wiem?

Hej Choinka :)
    Widze ze ty tak jak i ja nowa ;)
    Ja na forum chcialam dołączyć juz w kwietniu ale zaczęliśmy remont w mieszkaniu, pozniej urodzil się Krystianek i dopiero niedawno zaczelam miec trochę czasu zeby pisac :)

3i49o7esw7obg123.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Przyznam sięszczerze że też obstawiałam ząbki :P
    Chociaż dla mnie to byłby olbrzymi szok bo synkowi raczej późno ząbki wychodza. Np teraz idą mu dopiero trójki dolne a jeszcze piątek brakuje (wiek 2,5 roku więc teoretycznie powienien mieć już komplet)

Choinka (i inne potrójne mamusie) ja mam dwójkę i podziwiam !!!!!!
    Zdecydować się na 3-go dzidziusia to dopiero wyzwanie !!!!

My kiedyś planowaliśmy mieć czwórkędzieci ale obecnie to ja wymiękam przy dwójce :((
    Mam tlko nadzieję że jak Aleksa zacznie raczkować i troszkę się "usamodzielnie" to że w kńcu będzie łatwiej

Co do ząbków - moje dzieci są przykładem, że to różnie bywa. Mój nastarszy poszedł we mnie i pierwszy ząbek miał w 11 miesiący, a drugi poszedł w tatę i miał w 6 miesiącu :) Mania jeszcze nie wiadomo :)

Co do trójki dzieci, to ja też wymiękam :) Nie ogarniam ich totalnie, każde sobie rzepkę skrobie. Po drugim byłam mega wyluzowana i zrobiłam z nim wszystko, ale
    primo - to było 5 lat różnicy między chłopcami i starszy już był samodzielny w wielu kwestiach
    secundo - starszy był przez większość dnia w przedszkolu i siedziałam sama z małym

A teraz jest jakaś masakra. Między młodszymi jest niecałe dwa latka różnicy i to czuć. O ile Mania jest dzieckiem wymarzonym jeśli chodzi o zachowanie, o tyle Misiek jest jeszcze bardzo niesamodzielny i do tego przechodzi bunt dwulatka. Nie załatwia się jeszcze na nocnik, ale ze względu na wieczne odparzenia chodzi w tetrowych pieluchach. Nie chce sam jeść, tylko muszę go karmić. Roboty z nim jest duuuużo więcej niż z małą Marysią. No i jeszcze starszego szkoła, którą teraz zaczął. Odprowadzić, przyprowadzić + 3x w tygodniu zajęcia z piłki nożnej.

Na szczęście nie jestem z tym sama, tylko mam mamę do opieki nad Michałem, więc jest duuużo łatwiej, ale teraz w październiku mama przez 3 tygodnie była w sanatorium, to miałam chrzest bojowy z trójką. Choć po 3 tygodniach w sumie to już zaczęłam się przyzwyczajać :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam współczuję tego wstawania do dzieci... Po poprzedniej dwójce teraz to mam wakacje z all inclusive ;)

Mania jest dzieckiem idealnym (przynajmniej na razie). Jest spokojna, grzeczna, nie płacze o byle co. No i najważniejsze - śpi jak susełek. Przesypia mi calutką noc od 22 do 7 rano bez przerw na karmienie odkąd skończyła 2,5 miesiąca. Czasami wstanie raz na karmienie, ale to od wielkiego dzwonu. W dzień śpi jeszcze ze 4h wszystkiego łącznie. Zasypia sama w łóżeczku, patrząc się na karuzelkę. Lekarz mówiła, że dla świętego spokoju mogłabym ją jeszcze w nocy brać do karmienia, ale to bez sensu, bo ona possie ze dwie minuty i idzie spać dalej. Nie jest chuderlaczkiem, ma 6,5kg teraz, więc daję jej i sobie spokój z nocnym wstawaniem :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy Chrzest pod koniec września. Mania, jak to Mania, tyle razy co była budzona i odkładana do wózka, z wózka, do zdjęć, do sakramentu - tylko oczy jak spodki i banan na buzi. To moje małe cudeńko jest :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozszerzać dietę pewnie będę dopiero w grudniu. Jakoś mi się nie spieszy. Mała jest na razie tylko na piersi, przybiera ładnie, to nie widzę powodu, żeby ją odłączać od cyca. Z resztą z nią chyba nie będzie tak łatwo, bo butelki nie toleruje, tak jak z resztą smoczka. Raczej nie jest gotowa jeszcze na nowe pokarmy.

Ale w grudniu już coś będę musiała koniecznie, bo od stycznia do pracy wracam na pół etatu :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka zazdroszcze nocek:) moja raz je okolo 2 potem o 6. ale w miedzyczasie sie tak wierci i rozbudza i mnie i siebie ze masssakra

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bylismy na bilansie i na wizycie dotyczacej rozszerzania diety.
    Wszystko juz wiem i jeszcze dzis zamierzam rzucic mojemu maluszkowi na ruszt jakas marcheweczke ;)
    I rosnie mi wieżowiec a nie dziecko: 7060kg i........73cm :O ;)

mmarzenak, nesone lubią tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka, no to nieźle :) U nas nie mierzą, dopiero po pół roczku.

Miłego rozszerzania diety :) Z synami aż się rwałam do pierwszych jedzonek. Fajne były ich reakcje :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa i jak po chrzcinach?

Dorinka, ale duży chłopak Ci rośnie:)super!

Ile dajecie warzywka np. ziemniaka, marchewki Maluchowi na raz? Ja dałam ziemniaczka 80g (tyle co słoiczek) i popiła 120 ml sokiem marchewkowym na pół z wodą i wielki ryk, że chce więcej.

lprkuay3dehqwb0g.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sprać z ubranka sok marchewkowy? macie domowe sposoby?

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 24 października 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka witaj.
    Dorinka przyznaj się co dajesz młodemu,że taki długi ;) a jeśli możesz to podziel się informacją odnośnie rozszerzania diety

iv09e6ydepibuaxd.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    Jak sprać z ubranka sok marchewkowy? macie domowe sposoby?

Vanish nie daje rady? Jak nie, to spróbuj mydełko do odplamiania lub magiczną gąbką. Coś powinno dać radę.

mmarzenak lubi tę wiadomość

l22ne6ydg586qjl9.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba geny i jak widac nie moje (ja 50kg i 156cm) ;)
    Za to tatus 182cm ;)

Generalnie rozpisala mi tydzien po tygodniu co maly ma jesc.
    2tyg same warzywa pojedynczo, 2tyg zupki z samych warzyw pomieszanych i po miesiącu dodawac mięsko.
    To takie podstawy a jak bede w domu wrzucę wam zjecia tych rozpisek co dostałam.
    Powiedziałam ze chce karmic sloiczkami poki co wiec polecila Bobovite. Weszlam do sklepu i nie rozumiem dlaczego.
    Sklad marchewki Gerbera - 100% marchewka, sklad marchewka Bobovita - 80% marchewka 20%woda :|
    A wy czym karmicie?
    Najlepszy sklad mial Babydream. Bodajże 70%warzywa, woda, olen rzepakowy, i jeszcze jakis jeden olej.

3i49o7esw7obg123.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam marchewkę i ziemniaki bio i sama je robię. ZE słoiczka dawałam dynię i brokuła z Gerbera. Jutro dam Lilce pasternak z Babydream.

lprkuay3dehqwb0g.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marchewke i ziemniaka gotuje sama, ale reszte daje ze sloiczkow ;)

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 24 października 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nie rozszerzamy, w pt mamy wizytę że szczepionką to podpytać co i jak.

iv09e6ydepibuaxd.png
‹‹ 1303 1304 1305 1306 1307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ