X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy monitor oddechu też angelcare i raz piknął, też od razu oczy jak pięć złotych ale Zuzia oddychała. Więc nie wiem co mu się stało. Jedynie co mnie zastanawia to to że jak wyciągnę Zuzię, a nie ywłącze monitora to piszczeć zaczyna po sporej przerwie. Nie wiem czy to kwestia materaca który dochodzi do siebie po wyjęciu dziecka, i monitor to wychwytuje. Nie wiem. Ale mam nadzieję że wyć nigdy nie będzie.

Co do włosów to u mnie temat rzeka. Włosy są dosłownie wszędzie. Odkurzać to by można było raz dziennie to minimum ;( już o myciu, suszeniu nie mowię. Swoją drogą nie wiem kiedy miałam wyprostowane i rozpuszczone włosy :P

Co do sadzania. To ja biorę Zuzię na kolana ale nie siedzi stricte tylko jest taka pozycja półleżąca. Choć Mala już się szykuje do podnoszenia :) brzuszka na plecy się obraca, z pleców na boki też. A na plecach jak leży to chce się dźwigać do przodu.

Konto na FB mam, a to tworzy się jakaś grupa, czy poprostu mieć siebie w znajomych :)??

Buzię smarujemy kremem NIVEA na każdą pogodę, nie zawiera w sobie wody więc jest przyjemniejszy na buzi, nawet gdy na zewnątrz jest chlodniej :)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u Nas na chrzcinach (chyba pisałam ) ale Zuzia była jedynym dzieckiem płaczącym. Jedno dziecko zaczeło płakać pod koniec mszy ale to się nie liczy :P) Ja się nie stresowałam tym faktem, w końcu to tylko dziecko. Fakt ze wyszliśmy do zachrystii ale temu że Zuzia kupkę zrobiła, to by sie nie uspokoła z brudnym pampersem. Ale połowe Mszę przespłaa dopiero po polaniu główki wodą (do tego momentu spała) jak ksiądz polał Główkę to się obudziła i po chwili w płacz. Ale i tak uważam że był Grzeczna :) Najważniejszy moment była cichiutko :)

A co do zdjęć to jakoś utkwiło mi w pamięci akcje tutaj z podszywnaiem się i wykorzystywaniem zdjęć. Że poprostu się boję. Zwłaszcza że to nie mój wizeruenk tylko dzeicka. Do Was mam zaufanie ale jednak na grupę może wejść każdy :(

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choinka wrote:
    Agabtm i pozostałe dziewczyny - a może Waszym maluszkom idą zęby? Mojemu dwulatkowi w 6 miesiącu coś się zmieniło i zaczął spać po 15min do 1h najdłużej przez prawie 3 tygodnie, a ja myślałam, że oszaleję w tym czasie. W końcu okazało się, że w międzyczasie wyszły mu dwie jedynki, a ja ze zmęczenia nawet nie wpadłam na to, że to mogą być zęby...

Przyznam sięszczerze że też obstawiałam ząbki :P
    Chociaż dla mnie to byłby olbrzymi szok bo synkowi raczej późno ząbki wychodza. Np teraz idą mu dopiero trójki dolne a jeszcze piątek brakuje (wiek 2,5 roku więc teoretycznie powienien mieć już komplet)

Choinka (i inne potrójne mamusie) ja mam dwójkę i podziwiam !!!!!!
    Zdecydować się na 3-go dzidziusia to dopiero wyzwanie !!!!

My kiedyś planowaliśmy mieć czwórkędzieci ale obecnie to ja wymiękam przy dwójce :((
    Mam tlko nadzieję że jak Aleksa zacznie raczkować i troszkę się "usamodzielnie" to że w kńcu będzie łatwiej

• Karola1988 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia, Póki co zapraszamy się do znajomych żeby zobaczyć swoje twarze ;-) żadnej grupy nie tworzymy. Także jeśli jesteś chętna to kilka postów wyżej są nasze dane żeby znaleźć na Facebooku ;-)
    Ja myślę że Olek po prostu ma skok rozwojowy. A dzisiaj wieczorem po raz pierwszy przewrócił się z pleców na brzuch! Więc mam teorię, że całą wczorajszą noc myślał jak tego dokonać i dlatego nie spał ;-) Liczę, że to jego samospełnienie pozwoli dzisiaj spać spokojnie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 00:17

Andzia SM lubi tę wiadomość

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia SM wrote:

A co do zdjęć to jakoś utkwiło mi w pamięci akcje tutaj z podszywnaiem się i wykorzystywaniem zdjęć. Że poprostu się boję. Zwłaszcza że to nie mój wizeruenk tylko dzeicka. Do Was mam zaufanie ale jednak na grupę może wejść każdy :(

Andzia a co to za akcja byla bo ja tutaj swieza i nic nie wiem?

Hej Choinka :)
    Widze ze ty tak jak i ja nowa ;)
    Ja na forum chcialam dołączyć juz w kwietniu ale zaczęliśmy remont w mieszkaniu, pozniej urodzil się Krystianek i dopiero niedawno zaczelam miec trochę czasu zeby pisac :)

3i49o7esw7obg123.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Przyznam sięszczerze że też obstawiałam ząbki :P
    Chociaż dla mnie to byłby olbrzymi szok bo synkowi raczej późno ząbki wychodza. Np teraz idą mu dopiero trójki dolne a jeszcze piątek brakuje (wiek 2,5 roku więc teoretycznie powienien mieć już komplet)

Choinka (i inne potrójne mamusie) ja mam dwójkę i podziwiam !!!!!!
    Zdecydować się na 3-go dzidziusia to dopiero wyzwanie !!!!

My kiedyś planowaliśmy mieć czwórkędzieci ale obecnie to ja wymiękam przy dwójce :((
    Mam tlko nadzieję że jak Aleksa zacznie raczkować i troszkę się "usamodzielnie" to że w kńcu będzie łatwiej

Co do ząbków - moje dzieci są przykładem, że to różnie bywa. Mój nastarszy poszedł we mnie i pierwszy ząbek miał w 11 miesiący, a drugi poszedł w tatę i miał w 6 miesiącu :) Mania jeszcze nie wiadomo :)

Co do trójki dzieci, to ja też wymiękam :) Nie ogarniam ich totalnie, każde sobie rzepkę skrobie. Po drugim byłam mega wyluzowana i zrobiłam z nim wszystko, ale
    primo - to było 5 lat różnicy między chłopcami i starszy już był samodzielny w wielu kwestiach
    secundo - starszy był przez większość dnia w przedszkolu i siedziałam sama z małym

A teraz jest jakaś masakra. Między młodszymi jest niecałe dwa latka różnicy i to czuć. O ile Mania jest dzieckiem wymarzonym jeśli chodzi o zachowanie, o tyle Misiek jest jeszcze bardzo niesamodzielny i do tego przechodzi bunt dwulatka. Nie załatwia się jeszcze na nocnik, ale ze względu na wieczne odparzenia chodzi w tetrowych pieluchach. Nie chce sam jeść, tylko muszę go karmić. Roboty z nim jest duuuużo więcej niż z małą Marysią. No i jeszcze starszego szkoła, którą teraz zaczął. Odprowadzić, przyprowadzić + 3x w tygodniu zajęcia z piłki nożnej.

Na szczęście nie jestem z tym sama, tylko mam mamę do opieki nad Michałem, więc jest duuużo łatwiej, ale teraz w październiku mama przez 3 tygodnie była w sanatorium, to miałam chrzest bojowy z trójką. Choć po 3 tygodniach w sumie to już zaczęłam się przyzwyczajać :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam współczuję tego wstawania do dzieci... Po poprzedniej dwójce teraz to mam wakacje z all inclusive ;)

Mania jest dzieckiem idealnym (przynajmniej na razie). Jest spokojna, grzeczna, nie płacze o byle co. No i najważniejsze - śpi jak susełek. Przesypia mi calutką noc od 22 do 7 rano bez przerw na karmienie odkąd skończyła 2,5 miesiąca. Czasami wstanie raz na karmienie, ale to od wielkiego dzwonu. W dzień śpi jeszcze ze 4h wszystkiego łącznie. Zasypia sama w łóżeczku, patrząc się na karuzelkę. Lekarz mówiła, że dla świętego spokoju mogłabym ją jeszcze w nocy brać do karmienia, ale to bez sensu, bo ona possie ze dwie minuty i idzie spać dalej. Nie jest chuderlaczkiem, ma 6,5kg teraz, więc daję jej i sobie spokój z nocnym wstawaniem :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy Chrzest pod koniec września. Mania, jak to Mania, tyle razy co była budzona i odkładana do wózka, z wózka, do zdjęć, do sakramentu - tylko oczy jak spodki i banan na buzi. To moje małe cudeńko jest :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozszerzać dietę pewnie będę dopiero w grudniu. Jakoś mi się nie spieszy. Mała jest na razie tylko na piersi, przybiera ładnie, to nie widzę powodu, żeby ją odłączać od cyca. Z resztą z nią chyba nie będzie tak łatwo, bo butelki nie toleruje, tak jak z resztą smoczka. Raczej nie jest gotowa jeszcze na nowe pokarmy.

Ale w grudniu już coś będę musiała koniecznie, bo od stycznia do pracy wracam na pół etatu :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka zazdroszcze nocek:) moja raz je okolo 2 potem o 6. ale w miedzyczasie sie tak wierci i rozbudza i mnie i siebie ze masssakra

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bylismy na bilansie i na wizycie dotyczacej rozszerzania diety.
    Wszystko juz wiem i jeszcze dzis zamierzam rzucic mojemu maluszkowi na ruszt jakas marcheweczke ;)
    I rosnie mi wieżowiec a nie dziecko: 7060kg i........73cm :O ;)

mmarzenak, nesone lubią tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka, no to nieźle :) U nas nie mierzą, dopiero po pół roczku.

Miłego rozszerzania diety :) Z synami aż się rwałam do pierwszych jedzonek. Fajne były ich reakcje :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa i jak po chrzcinach?

Dorinka, ale duży chłopak Ci rośnie:)super!

Ile dajecie warzywka np. ziemniaka, marchewki Maluchowi na raz? Ja dałam ziemniaczka 80g (tyle co słoiczek) i popiła 120 ml sokiem marchewkowym na pół z wodą i wielki ryk, że chce więcej.

lprkuay3dehqwb0g.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sprać z ubranka sok marchewkowy? macie domowe sposoby?

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 24 października 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka witaj.
    Dorinka przyznaj się co dajesz młodemu,że taki długi ;) a jeśli możesz to podziel się informacją odnośnie rozszerzania diety

iv09e6ydepibuaxd.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    Jak sprać z ubranka sok marchewkowy? macie domowe sposoby?

Vanish nie daje rady? Jak nie, to spróbuj mydełko do odplamiania lub magiczną gąbką. Coś powinno dać radę.

mmarzenak lubi tę wiadomość

l22ne6ydg586qjl9.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba geny i jak widac nie moje (ja 50kg i 156cm) ;)
    Za to tatus 182cm ;)

Generalnie rozpisala mi tydzien po tygodniu co maly ma jesc.
    2tyg same warzywa pojedynczo, 2tyg zupki z samych warzyw pomieszanych i po miesiącu dodawac mięsko.
    To takie podstawy a jak bede w domu wrzucę wam zjecia tych rozpisek co dostałam.
    Powiedziałam ze chce karmic sloiczkami poki co wiec polecila Bobovite. Weszlam do sklepu i nie rozumiem dlaczego.
    Sklad marchewki Gerbera - 100% marchewka, sklad marchewka Bobovita - 80% marchewka 20%woda :|
    A wy czym karmicie?
    Najlepszy sklad mial Babydream. Bodajże 70%warzywa, woda, olen rzepakowy, i jeszcze jakis jeden olej.

3i49o7esw7obg123.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam marchewkę i ziemniaki bio i sama je robię. ZE słoiczka dawałam dynię i brokuła z Gerbera. Jutro dam Lilce pasternak z Babydream.

lprkuay3dehqwb0g.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marchewke i ziemniaka gotuje sama, ale reszte daje ze sloiczkow ;)

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 24 października 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nie rozszerzamy, w pt mamy wizytę że szczepionką to podpytać co i jak.

iv09e6ydepibuaxd.png
‹‹ 1303 1304 1305 1306 1307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ