Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
jane, modelki nam się trafiły hehe moja jak zje troche wiecej, to nie przybiera, tylko po prostu więcej kupki zrobi widocznie ma dobrą przemianę materii
munequita, ja sie boje przez epidemie choróbska plus smog dramatyczna jakość powietrza u nas... Trzymam kciuki, żeby to nie było nic poważnego z serduszkiem! U nas wygląda to mniej wiecej tak: wstajemy rano (o różnych godzinach, czasem o 7, czasem nawet o 10) dosteje cycusia, pózniej kaszkę. Pobroi 2 godziny, dostaje cycusia i idzie na drzemkę. Drzemka z reguły trwa 1,5h. Po drzemce cyc i zależy ktora jest godzina. Jeżeli zostało dużo czasu do obiadu dostaje jakiegoś owocka. Koło 15 wypada następna drzemka i przed dostaje cyca. Drzemka znów około 1,5h i po obudzeniu pierś i obiadek Około 19:30-20 ją kąpiemy i dostaje kaszkę na kolacje. Koło 21.30 cycuś i spanie. W nocy pobudki co około 2h i wtedy dostaje również pierś Tak to u nas mniej więcej wygląda. Oczywiście nie zawsze, bo jak wstajemy o tej 9 czy 10 to już się wszystko ślizga. A co do porcji... Bardzo różnie niestety z tym bywa. A, i w przerwach od zabawy przegryzie biszkopcika lub chrupka kukurydzianego
U mnie piersi to dosłownie flaki, czuje sie jakby nic tam nie bylo, a jednak leci. No i juz nie wystarczy na tak dlugo jak kiedys.
My nie używamy lidlowych
Dorinko, gratulujemy ząbka :)nie martw sie, jeszcze dluuuuugo maluszkiem pozostanie
Dziewczyny, a moja dostała szczepionke przeciw żółtaczce w udko... Moze przez to, ze my szczepilismy sie na nfz? Nie miala zadnych objawow poszczepiennych.munequita lubi tę wiadomość
Aleksandra, 27.06.2016, 10:51, 54cm, 3600g
2017-7tc💔 -
Aha, dziewczyny, nie wiecie przypadkiem czy jest jakis odpowiednik szumisia, ktory nie przerywa szumu? Whisbear bardzo dobrze działa na sen mojej Oli, ale jak tylko sie wyłącza to od razu sie budzi... szumi tylko 40 minut, niby ide do niej i przelaczam, ale czesto przez to ze wchodze jej do pokoju budzi sie i koniec drzemki... Wiem, ze sa aplikacje w telefonie, ale nie zostawie jej przy glowie telefonu na 1,5h...Aleksandra, 27.06.2016, 10:51, 54cm, 3600g
2017-7tc💔 -
Gratki zęba!! Nie martw się dzieci z zębami tez są bardzo urocze i jeszcze bardziej słodkie!!!
Co do pampersow to my kupiliśmy 3 dni temu pierwszy raz dady i rzeczywiście zapach tragedia jak dla mnie rzczeczywiscie czuć chemia.my cały czas byliśmy na pampersach i jednak na nich zostaniemy.
My dostaliśmy szczepienie w rękę bo pielęgniarka stwierdziła, że już kawał chłopa z niego to nie musi być w nogę a też chodzimy na NFZ.
U nas dzień wygląda zawsze podobnie pobudka kolo 7 kolo 8 mamy mleko 120 ml ewentualnie jakieś kawałki chleba bo jak ja jem to młody tez musi mieć coś w buzi
9;30-10 drzemka kolo 1,5 godziny choć bywa różnie czasem 45 minut.
Zabawa
12 - obiadek słoiczek gerber
Kolo 15 drzemka 1,5 godziny
16;30 kaszka z owocami tzn 90 ml kaszki i pół słoiczka owoców
7;15 kąpiel etc etc butla 210 mleka
19;30 -20 spanie
22;30 180 ml mleka
Oczywiście godziny są ruchome w zależności od drzemek i od zmęczenia młodego. Czasem ma 3 drzemki zależy jak śpi. Najpóźniej może spać do 17 żeby potem po 19 mieć kąpiel i spanie.
Co do szumisia to jest aplikacją na telefon nazywa się baby sleeper tam możesz ustawić sobie czas. Szumis szumi chyba z 40 minut to za krótko dla Was?? Nam pomaga tylko w początkowej fazie snu i w wyciszeniu.
munequita lubi tę wiadomość
Syn Filip 28 czerwiec -
Ja używam tej aplikacji do drzemek. Mam ja w starym telefonie z nieaktywna kartą sim i dodatkowo z włączonym trybem samolotowym. Żeby telefon nie łączył się ze stacjami i jie emitowal fal. Poza tym kładę go w okolice nóg ale włączony dość głośno. Szum w tej aplikacji działa póki bateria nie padnie
Monequita, oby z serduchem było wszystko ok! Ja się stresuje przed wtorkowa wizytą w OWI, że coś poważnego wyjdzie u małej
Dziewczyny, dziś przeżyłam chwilę grozy! Martynka spadła mi z kanapy! Dosłownie na chwilę spuściłam ją z oczu jak siedziała i się bawiła i słyszę odgłos uderzającej o podłogę główki strasznie płakała, ja byłam sama w domu i starałam się zachować spokój ale też chciało mi się płakać. Nic jej się nie stało, w sumie nawet guza póki co nie ma, ale strachu się najadlam. I ona też bidulka naprawdę dziecka nie można nawet na chwilę spuścic z oczu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 19:56
kochana córeczka 16.06.2016 -
jane wiem co czujesz, mi spadła z łóżka jak miała 4 miesiące... rozeszło się po kościach ale od tamtej pory jej nie zostawiam. Ale za to teraz jak próbuje raczkować to poleci nie raz, i już guza nabiła w czoło bo poleciała na nogę stołu a byłam obok..
nie obędzie się przez szmanku widzę, a zawięta z niej babka
u nas z cyklem dnia to tak:
pobudka po 7, pielęgnacja i cyc
9-9:30 cyc i drzemka 1,5h
po 11 kaszka z łyżeczki 120ml, zabawa,
po 13 cyc i drzemka 30min-1h
po 15 obiadek 190g (i tutaj albo ja gotuję z indyka zupke lub ze schabem warzywa, albo daję jej słoiczek z innym mięsem)
a trzecia drzemka to albo jest po 17 albo nie ma, różnie bywa
po 17 deserek, owoce
po 19 kaszka 120ml
20 kąpiel i sen
nocne karmienie o 2 i 5
czuję że to karmienie piersią to pomału usycha, tak konretniej to tylko w nocy podciągnie. W dzień za dużo się dzieje.
Co do rozwoju bo zeby na górze chyba idą i spokoju nie dają Blanka klaszcze i na wołanie tata czy mama odwraca głowę tam gdzie trzeba. Podaje tacie piłkę, lub ją rzuca Jeju jak ona szybko się zmienia
Blanka -
A nam wlasnie pampersy nie przypasowaly zupelnie.
Za to Dady sprawdzaja sie super
Nie czuje zapachu chemii.
W Pampersach przeszkadzal mi za to zapach moczu
Normalnie nigdy nie czułam czy maly zrobil 2 czy nie. Za to mialam wrazenie ze ciagle czuje siuski
Munequita a mohe zapytac ile Blanka wazy?
Bo jesli dobrze kojarzę to ona drobna dziewczynka a wyglada ze je calkiem sporo
My na mm wiec wiem ze to ogromna roznica ale zastanawia mnie czemu moj maly tak duzo przybiera i taki pulpecik jest bo wydaje mi sie ze je sporo mniej.
Teraz:
4-5 - 150ml mm
8 - 150ml mm
11 - 170-190g obiadku warzywa + mieso
14 - 60g deserek z owocow
16 - 150ml mm
19.30 - 180ml kaszki mannej mlecznej
Przed zabkowaniem jadl 1 posilek po 7 i jadl mniej obiadku i owoca.
3tyg temu wazyl 8200g a teraz na wadze (ja+on- sama ja) wychodzi ok 8600g.
Moj syneczek te mnie zaskoczyl
Zawsze mu mowilam "dawaj buziaka" i go calowalam. I dzis mu tak zaczelam robic a on mi buzie otworzyl i mi buziaka daje
Myslalam ze to przypadek wiec go odsunelam. Zaczal sie wlosami moimi bawic i znow mu mowie daj buziaka i czekam a on znow buzie otwiera i mi daje :*
Maz nie chcial wierzyć i tez sprobowal i mu dal ale juz wieczorem nie chcial powtarzacmunequita lubi tę wiadomość
-
Buziaki jak słodko my też nad tym pracujemy
Blanka waży coś ok 7kg. Wydaje się że je dużo ale tego cyca to tak na szybko, raz dwa i po sprawie, więc nie wiem ile tego tam łyka.
w lidlu teraz promocja jest na pieluchy i nie wem czy taka seria sie trafiła czy już tak zostanie. Najwyżej będziemy zmieniać.
Blanka -
Półtora godzinne drzemki?? Obiadku 190ml ??? Kaszki 120ml???
Kosmos!
Olaf zje kilka łyżeczek i tyle. Ja juz sama nie wiem co o tym myśleć. Pod powiedzcie coś bo strasznie się martwię
U nas jest cyc cyc i cyc. Obiadku, zupki to próba podania, kaszki tez tylko trochę. Nawet jabłka ostatnio nie zje i banan tez mu już nie podchodzi. Jedynie gruszka, gryzie tymi dziaselkami i leje się po nim ale mu smakuje
Gratuluję ząbków, u nas zero.
Dziewczyny jak tyle karmicie piersia na dobę to jest tam mleczko. To normalne, że piersi są teraz miękkie. I nie muszą się napełniać od razu. To fabryka nie magazyn, najwięcej robi się wtedy jak ciągnie maluszek.
Co do pieluch to ja przy każdym dziecku używałam tylko pampersow ale wczoraj kupiłam dady (zmowilysmy się ?) A teraz pierwszy raz na noc założyłam. Trochę je czuć ale to mi nie przeszkadza, dla mnie ważne żeby wytrzymała kupsko z dwóch dni, nie przeciekaly wiec opinie jeszcze sobie wyrobie. Jeden plus juz widać, są większe niż Pampersy.
Munequita, robiłaś Blance morfologie? Może ma anemię i od tego szmery. Moja Emilia miała słyszalne szmery w serduszku i okazało się, że to przez anemię. Podawałam jej 3 miesiące żelazo i było już w porządku, bez żadnej wizyty u kardiologa. Oby i u Was okazało się to blachostką.
Ależ Wam zazdroszczę ych długich drzemek, co ja bym nie zrobiła w ich trakcie.
Ja obecnie jestem wykończona, drugi tydzień z trójka dzieci, dziś wizyta z Olafem u alergologa, miał testy, potem wizyta z córką bo sra juz kilka dni i w nocy rzyga.
Powiem Wam jedno: o ja pierdole!
Dobranocmunequita lubi tę wiadomość
-
Iwa dasz radę, kto inny jak nie Ty
Mamy skierowanie na morfologię i mocz, tylko ten mocz musimy jakoś złapać. kupiłam woreczki moze się uda. No i od rqazu zrobimy badania. Ten szmaer jest słyszany już od początku ale pediatra mówiła że z czasem może ucichnąć. Skierowanie do kardiologa i tak dostaliśmy tylko terminy odległe, a raz przełożyliśmy to się odciągnęło teraz na luty.
Blanka -
o rany, jakie Wy jestescie zorganizowane to tylko my nie mamy stałych godzin z tego co widze
co do tej aplikacji w telefonie, nie mam wolnego telefonu zeby jej tak puscic i zostawic a wiadomo, kazdy sms, kazde połączenie to juz jest przerwanie szumu... A nam pomaga to nie tylko w usypianiu i pierwszej fazie, ale przez cały sen. Tesciowa mieszka na dole a ona lubi sobie... pohałasować
No właśnie, Iwa, my uzyskałyśmy takie długie drzemki dzięki opier*olowi teściowej za trzaskanie drzwiami nauczyła się używać klamek to i dziecko lepiej śpi a co do chorob.... szczerze wspolczuje i trzymam kciuki zeby przeszlo
munequita, my tez mamy skierowanie na morfo i mocz, ale tak to odwlekam, ze szok, boje sie jak beda jej pobierac krew ;/Aleksandra, 27.06.2016, 10:51, 54cm, 3600g
2017-7tc💔 -
Hej, mnie tez dawno, dawno nie bylo.
Takze u nas 7, 5 miesiaca za nami, synek wazy 10 kg. Ząbków jeszcze nie ma, a co chwila wydaje nam sie ze juz ida:) Nasz dzien wyglada tak ze wstaje ok 8 bawi sie , gdzie ok 9:30 dostaje mleko 150 lub 180ml , pozniej o 11 idzi spac na ok godz , pozniej mniej wiecej o 12:30 dostaje kaszke(raz owocowa raz tradycyjna- 200ml) idziemy na spacer na godz i jak widze ze zaczyna przysypiac wracam do domu , przenosze jeszcze do gondoli(juz ledwo sie miesci) i klade na balkon , tam spi ok 2,5 godz, o 16 dostaje obiadek , po godz jakis owoc i o 19 kapiel mleko 150ml i spac, pozniej wstaje mi ok 5 i dostaje 180ml mleka.
A co do fotelikow to jakis miesiac temu bylismy w sklepie bo nosidelko do 9kg i chcielismy kupic . Pani w sklepie doradzila nam jednak ze teraz nie patrzy sie na kg gdyz sa dzieci ktore maja kilka lat i waza 9kg a to nie znaczy ze jezdza w nosidelku. Patrzy sie na wzrost ,jezeli glowka nie wystaje z nosidelka to lepiej sie wstrzymac jak dziecko skonczy 10 lub 11 miesiecy, wtedy juz stabilnie siedzi i sie nie meczy w foteliku. -
A jakich wy tych Dad używacie?
Ja kupuje te Premium ho zwykle tez mi nie bardzo leżały.
A tym z Lidla mówię zdecydowane nie
Hania zazdroszcze synka spiocha. Moj ostatnio idzie spac o 20 a wstaje o 5.40 Dzis wstal niedospany wiec czuje ze dzien bedzie ciekawy.
Mam nadzieje ze to przez zeba i ze mu to minie a wda sie we mnie (spiocha)
Iwa przybijam ci piatke jesli chodzi o drzemki dzieci
Moj ma zazwyczaj 3 po 20-30min
Nieraz mi sie marzy zeby tak przysnal na 1h to i ja bym sie zdrzemnela
Ale ledwo mi sie oko przymknie to on już naladowany wstaje.
To jest niesamowite ze taki spokojne w brzuszku dziecko moze sie tak zmienic po narodzinach.
Ile ja sie w ciazy udenerwowalam bo nie dawal znaku. Nie wiem co to sa skopane rzebra, nie mam zadnego fimiku bo kopał krotko. Nawet maz nie wie za bardzo jak widac kopniaki.
A teraz takie niezpokojneniezpokojne, marudne i terroryzujace mnie dziecko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 07:14
-
Kasju my mamy szumisia i teraz sprawdzałam. Dzialal 2h a po 2h szumial dalej ale ciszej .
Ale moj maly id poczatku niespecjalnie za nim przepadal. Nie bardzo na niego dzialal wiec my nie uzywamy.
A morfologie tez robiliśmy i tak jak pisze Munequita tylko naklowali opuszke i zbierali pipetka krople.
Chciałam malemu oznaczyc gr krwi bo nie wiem czy wasze dzieci maja ale mojemu w szpitalu nie oznaczali. I babeczka powiedziala zeby sobie darowac jesli nic sie nie dzieje bo wtedy trzeba sie wbic w zyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 09:42
-
Witam się i życzymy wszystkim zdrówka.
Mamy 2 ząbki na dole już od jakiegoś miesiąca, czekamy na kolejne, waga około 10 kg wiec jest co nosić
Co do pieluch to po pampersach premium mała dostała zapalenia pieluszkowego, te zielone miały tak mocny zapach ze nawet kupki nie szło wyczuć, mieliśmy jedną paczkę tych lidlowych i się nie sprawdziły tzn słabo chłonęły, pupka była mokra od siuśków, dady premium te 3 faktycznie czasem miały taki dziwny zapach, ale 4 sprawdzają nam się super, są chłonne, nie przeciekają i nie mają jakiegoś dziwnego zapachu.
Co do jedzenia to pobudkę mamy 7-7,30 i wtedy cycuś
koło 9,00 owocek (zjada różnie raz 90 raz 10 przeważnie 50g)
koło 12,30 pół żółtka (co drugi dzień)
koło 15,00 obiadek
koło 18,00 kaszka
koło 20,00 mm
pomiędzy i w nocy na żądanie cycuś
drzemki mamy 2-3 i dość krótkie bo 30-40 minut, czasem 20 z reguły między 10-11
13-14
17
od 20,30-21 sen nocnyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 10:05
munequita lubi tę wiadomość