Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula1991 wrote:Ja za 2 godzinki mam pierwsze usg a czuje się taka zmasakrowana, znowu mdłości mnie dopadły od 7 i trzymają do tej pory
Musze się zaczac zbierać ale coś mi nie idzie, narazie sam prysznic zaliczyłam.
Zmotywujecie mnie?
Powiedzcie tym mdlosciom ze ich nie lubię i ze maja sobie iść chociaż dzisiaj
Pewnie humor mi się poprawi jak zobaczę serduszko na usg -
I po wizycie. Lekarz mega zmartwiony plamieniami. Fasolka ma sie ok co najwazniejsze. Tylko stweirdzil ze lozysko jest bardzo nisko ( po wewn. stronie u samego ujscia szyjki) i to go martwi, ale ma nadzieje ze to sie zmieni. W poniedzialek mam przyjsc i pewnie dalsze chorobowe. Mam nadzieje ze u was wszystko ok
Paula222 a ten fotel do karmieni to jaki mialas? Bo ja szukam gdyz mnie mama namowila na takowy i sie zastanawiam jaki powinien byc
-
nick nieaktualnyKupowanie na raty to bardzo dobra rzecz, ja np. od 12 tc odkładam z wypłaty po 500 zł i 4 miesiące przed porodem wszystko zamawiałam, było mi znacznie łatwiej:)
Po małej zostało mi łożeczko, przewijak, wanienka z stelażem, podgrzewacz, laktator, 7 paczek pieluch rozm. 2 i jeden rozm. 1, Ciuszki i wózek oddałam koleżance, a ja postanowiłam wózek kupić nowy:)
Wiele rzeczy bo zbędne, absolutnie nie przydała mi się taka wkładka do wanienki do kąpania.. użyłam tego raz i nigdy więcej, nie przydało mi się też mnóstwo różnych kremów itp. używałam tylko oliwki po kąpieli, kremu do pupy i żel w płynie Nivea baby, gruszka do nosa - przeżytek, najlepszy katarek lub coś podobnego, dużo ubranek się nie przydało, ubierałam dziecko w to, co było najwygodniejsze czyli w body i pajac. wszelakie kaftaniki, śpiochy to dla mnie masakra była, wszystko się zwijało, fałdowało, jednym słowem do niczego, a pajaca szybko pozapinałam i było ok:) aaaa no i rożek - używany tylko w szpitalu
-
Paula222 super dzięki za rozpiske
co do ciuszkow to narazie chyba takie neutralne będziemy kupować bo jeszcze płci nie wiadomo
Paula1991 zobaczyć serduszko na USG to cudowną chwilą także nie ma co narzekać tylko zbieraj się !
Ja jestem ciekawa co z tym moim krwiakiem...oby zniknął... -
nick nieaktualnyOj tak fotel to bardzo przydatna rzecz, ja miałam z IKEI, taki jak na zdjęciu
https://www.google.pl/search?q=fotel+do+karmienia+ikea&biw=1517&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMInZmktuCUyQIVRpYsCh1BRgO3&dpr=0.9#imgrc=o259SDQP9TUeHM%3A -
mloda1995 ja patrzałam pod kątem takim aby był wygodny, nie miał wysokich podłokietników ( swobodnie można wtedy manewrować dzieckiem i poduszką cebuszką ) , dla mnie mega wygoda mieć taki swój ,,kącik'' tym bardziej jak ma się tylko 1 pokój a np. goście przychodzą. Albo w nocy karmiąc męża nie budzić, chociaż w nocy to często do łózka synka brałam i zasypiałam z cyckiem na wierzchu
Śmiesznie było jak się budziłam w nocy bo ,,coś ''mnie po sutku smyrało, a to synek się próbował dorwać
A za fotel nowy dałam tylko 139 zł
Co do relacji z wizyty mam nadzieję , że wszystko będzie ok , ważne że lekarz wie że coś na rzeczy jest i ma kontrolę
Paula1991 trzymam kciuki i czekam na relacjeA skąd jesteś?
-
Magdzialena wrote:U mnie dzis znowu plamienie, po ponad tygodniu spokoju...
wizyta w czwartek. Zwariuje do tej pory
O nie, teraz Ciebie dopadłoPrzykro mi, ale pamiętaj, że do wizyty już bliżej niż dalej, a gojący się krwiaczek też może plamić. Bądź dobrej myśli! Może znowu trzeba solidnie poleżeć?
Dużo tego było? Jaki kolor?[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc) -
Paula222 czaderski kącik!
U nas też to będzie podobnie wyglądało, ale na fotel miejsca już nie starczy. Łóżeczko, przewijak i komódka - w sam raz. A łóżeczko mąż Ci niesamowite wystrugał, zazdroszczę
Ja z wyprawką pewnie będę czekać najdłużej jak się da. W I trymestrze na pewno nic. Chcieliśmy z mężem kupić sobie symboliczne buciki lub skarpetki, ale nic nas jeszcze nie powaliło. Z resztą chwilowo nie chodzę po sklepach
A propos rozmiarów ubranek. Czy na trzecim usg lekarz jest w stanie na podstawie pomiarów dziecka stwierdzić mniej więcej czy urodzi się ono raczej mniejsze czy większe? Jest sens czekania do tego badania z zakupem ubranek? W sensie czy brać 56 czy od razu 62? Jestem zwolenniczką skromniejszych i bardziej przemyślanych zakupów, tylko to co potrzebne, nic na wszelki wypadek. Nie chciałabym, żeby nieużywane rzeczy walały mi się po i tak małym i ciasnym mieszkanku. Czego nie wydam na wyprawkę, wolę zaoszczędzić np. na dodatkowe szczepieniaPatrycjusz lubi tę wiadomość
[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc) -
Quatriona wrote:To straszne jest. Biedactwo oby po porodzie Ci przeszlo.
Ja cale zycie mam silne bole glowy ale w sumie dwa razy mialam problem z widzeniem raz widzialam tylko kawalkiem oka a drugi raz widzialam swiat jakby byl plaski bez 3d
brzmi podobnie, kto wie moze miałas wtedy coś podobnego do aury, jedno jest pewne każdy ból głowy to utrapienie -
Paula222 wrote:Ja kupowałam mniej więcj tak :
1. Na początek ubranka - w rozmiarze 56 i 62 ( aby po miesiącu mieć już nast. rozmiar). Niewątpliwie zaczęłam od tego, bo kupowanie ich sprawiało mi mega przyjemnośćSyn urodził się 53 cm 3330g i ubranka były nie opinające, czyli w sam raz
2. Później kupowałam rzeczy typu termometr do wody, szczoteczka do włosów, obcinacz do paznokci/ nożyczki, kupiłam wkładkę do wanienki która w ogóle się nie sprawdziła - lepiej było mi kłaść na dno pieluchę tetrową
3. Wanienka + stelaż ( bardzo dobra rzecz) , połasiłam się na ręczniki z rożkiem, 2 koce ( gruby i cienki) no i kupiłam materacyk + kołderkę do łóżeczka
4. Pościele kupiłam razem z ochraniaczami na łóżeczkoDo tego jeszcze 2 kmpl na zmianę
5 . Pieluch tetrowych kupiłam 15, a flanelowych 5, ledwo starczało
6 Łóżeczko z mężem zrobiliśmy sami, mąż z rodziny stolarskiej to nie mogło być inaczej
O taki kącik dla synka mieliśmy - to było na stancji i mieliśmy tylko 1 pokój :
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/39dfd64f61df.jpg
Fotel bardzo się sprawdził do karmienia ( miałam też poduszkę specjalną, super rzecz ) , przewiak jak dla mnie też świetna sprawa, póki dziecko nie zacznie wyrastać
7. Na sam koniec kupiliśmy wózek 3 w 1 , wyprawkę do szpitala dla mnie, no i tyle
my musimy zainwestować przede wszystkim w wanienkę właśnie, bo mamy prysznic ze spływem liniowym, a tam raczej malucha nie wykąpie
Piękny kącik -
nick nieaktualnyMadzik84 wrote:Paula222 czaderski kącik!
U nas też to będzie podobnie wyglądało, ale na fotel miejsca już nie starczy. Łóżeczko, przewijak i komódka - w sam raz. A łóżeczko mąż Ci niesamowite wystrugał, zazdroszczę
Ja z wyprawką pewnie będę czekać najdłużej jak się da. W I trymestrze na pewno nic. Chcieliśmy z mężem kupić sobie symboliczne buciki lub skarpetki, ale nic nas jeszcze nie powaliło. Z resztą chwilowo nie chodzę po sklepach
A propos rozmiarów ubranek. Czy na trzecim usg lekarz jest w stanie na podstawie pomiarów dziecka stwierdzić mniej więcej czy urodzi się ono raczej mniejsze czy większe? Jest sens czekania do tego badania z zakupem ubranek? W sensie czy brać 56 czy od razu 62? Jestem zwolenniczką skromniejszych i bardziej przemyślanych zakupów, tylko to co potrzebne, nic na wszelki wypadek. Nie chciałabym, żeby nieużywane rzeczy walały mi się po i tak małym i ciasnym mieszkanku. Czego nie wydam na wyprawkę, wolę zaoszczędzić np. na dodatkowe szczepienia
Moja urodziła się mając 3100g i 53 cm długości:) Większość ciuszków kupowałam na rozm. 62, na 56 miałam może z 5 ciuszków:)Kawokado, DeLaCruz lubią tę wiadomość
-
Paula222 wrote:Madzik84 u mnie gin stwierdził że syn ma 4100, a urodził się 3330 więc jakoś nie wierzę tym ostatnim usg
I 62 na dziecko z wagą 3330 na bank będą za duże, bo 56 są luźne...
my mieliśmy szczęście, bo znajoma pozbywała się łóżeczka jakieś 3 dni po tym jak powiedziałam mężowi, że jestem w ciążydzięki temu za darmo dostaliśmy to co chyba jest najdroższe czyli drewniane łóżeczko z materacykiem
do tego dostaliśmy też komplet pościeli z dwoma prześcieradłami, zabezpieczenie na szczebelki i rożek
W październiku mąż kupił karuzelę z misiami z fisher price w prezencie dla mnie, bo widział już wcześniej jak mi się do niej oczy świeciły
Mamy też białe skarpeteczki, które wręczyłam mężowi w prezencie razem z testem. Ot i tyle
Na pewno chcę zainwestować w woombiegoKoleżanka ma i mówi, ze to dla niej zbawienie.
Madzik84 lubi tę wiadomość
-
AnnieLov wrote:Moja urodziła się mając 3100g i 53 cm długości:) Większość ciuszków kupowałam na rozm. 62, na 56 miałam może z 5 ciuszków:)
Annielove i co starczyło? Bo właśnie tak myślałam, żeby tego najmniejszego rozmiaru kupić tylko kilka sztuk i najwyżej prać co godzine ;p -
Jak u was dziewczyny z samopoczuciem? Bo u mnie do południa jest dobrze, zjem śniadanie i jest ok, ale już po obiedzie mi źle, niby jestem głodna, ale na myśl o jedzeniu robi mi się niedobrze, codziennie mnie boli żołądek, w sobotę pierwszy raz takie miałam mdłości że myślałam że zwymiotuję, tak poza tym ani razu nie byłam w Wc, no i całe szczęście
Tylko ten żołądek bolący...
A czy można jeść jajko na miękko? bo to jednak surowe żółtko, a taką mam chęć