X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • MADZIA 87 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zaczynam 13 tydzień :)

mmarzenak, Madzik84, Helenucha Klucha, Paula222, Magda34, Kawokado lubią tę wiadomość

nasze początki starań ( od listopada 2013)
    3jgxdqk3m228f53m.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie zamierzam robic pappy, chyba, ze (odpukac!) lekarz każe... Chociaz wtedy to chyba od razy nifty, zeby spac spokojnie...

Ta pizamka jest cudna! Tylko jaki rozmiar na grudzien bedzie potrzebny? 62 czy jednak 68?

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz zalecił zrobić Pappa i wolny HCG i przyjść z wynikami na USG genetyczne. Tak się zastanawiam czy aby na pewno go dobrze zrozumiałam i on sam wyliczy to ryzyko... Ma ten certyfikat FMF, więc pewnie tak... Nie będę się przejmowała za bardzo tą statystyką, najważniejsze co wyjdzie na USG. Zresztą usunięcie ciąży nie wchodzi u mnie w grę, więc i tak będzie co ma być.
    Moje dwie starsze siostry urodziły w wieku 37 i 38 lat, maleństwa miały NT podwyższone, ale lekarze nie robili paniki. Dzieci są zdrowe jak rybki.

cass lubi tę wiadomość

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a zmieniła wam się jakoś drastycznie dieta?
    ja powiem szczerze, że kiedyś byłam fanką szaszłyków, grila i krwistego mięsa, a od kiedy zrobiłam test ciążowy mięsa nie tknęłam! codziennie jem twaróg z ogórkiem co najmniej dwa razy dziennie, makarony z różnymi świeżymi sosami typu pesto czy szpinak, ryż z soczewicą do tego warzywka z patelni,wszystkie zupy (przoduje buraczkowa), mega dużo owoców.
    kiedyś klepałam na obiad kotlety dziś odliczam czas do następnego serka wiejskiego :P
    na obiedzie u teściów jem ziemniaki polane śmietaną i sałatkę :P
    teściu płacze, w sobotę uwędził wędliny a ja nie chciałam spróbować nawet.

Helenucha Klucha, fairy_tale, xpaulinax, MADZIA 87 lubią tę wiadomość

dqpri09kir2ck4nc.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ciągle smaki na białe sery i kwaśne rzeczy ale od mięsa nie stronię :)

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dobre wieści przynosicie, super!

Ja wylądowałam w szpitalu na badaniach z uwagi na zaburzenia rytmu serca. Na szczęście po ekg i konsultacji z kardiologiem wychodzi na to, ze to prawdopodobnie normalne objawy w ciąży. Mam wcinać dużo produktów zawierających żelazo i nadal suplementować magnez.

No i co ważne miałam zrobione usg, z maluszkiem wszystko w porządku, jest o 1 dzień starszy niż wynika to z OM :)

Czyli witamy w 15 tygodniu :)

Magda34, xpaulinax, Kawokado lubią tę wiadomość

9ewns65gxjq3gces.png
  • Helenucha Klucha Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też za mięsem nie bardzo, więcej warzyw i owoców. Słodyczy zero, wymiotuję od razu jak zjem coś czekoladowego...

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziak2202 wrote:
    ja powiem szczerze, że kiedyś byłam fanką szaszłyków, grila i krwistego mięsa, a od kiedy zrobiłam test ciążowy mięsa nie tknęłam! codziennie jem twaróg z ogórkiem co najmniej dwa razy dziennie, makarony z różnymi świeżymi sosami typu pesto czy szpinak, ryż z soczewicą do tego warzywka z patelni,wszystkie zupy (przoduje buraczkowa), mega dużo owoców.
    kiedyś klepałam na obiad kotlety dziś odliczam czas do następnego serka wiejskiego :P
    To widzę, że masz menu zbliżone do mojego :) Z tym, że ja nigdy nie byłam fanką mięsa i ciąża tego nie zmieniła. Musimy zwracać uwagę na to, żeby jeść inne produkty zawierające białko i żelazo :)

madziak2202 lubi tę wiadomość

9ewns65gxjq3gces.png
  • Lila2703 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    Właśnie, dziewczyny, co z tym PAPPA? Ile z Was robiło biochemię? Widziałam już kilka wpisów podobnych do Einin, że lekarz nie widział wskazań do PAPPa, więc nie była biochemia robiona.

Powiem Wam, że mnie ona tyle nerwów kosztowała - bo przy idealnym USG samo białko miałam niskie, co wpłynęło na wyliczone ryzyko. Masakra. Zastanawiam się, czy przy ewentualnej kolejnej ciąży zdecydowałabym się na tę biochemię...

Ja robiłam PAPPe, ale jestem po 35 roku życia i zostałam objęta programem badań prenatalnych ze względu na wiek. Mi mówili w poradni genetycznej że wyniki usg + PAAPa to komplet i ocenę dokonuje się na podstawie obydwu wyników, wtedy jest miarodajna. AL emoze takie rozwiązanie dot. dziewczyn z większym ryzykiem.

• kirys Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem w sumie wszystkiego po trochę, tylko słodyczy prawie wcale. Wczoraj skusiłam się na kawałek czekolady z orzechami arachidowymi, to najbardziej mi smakowały te orzeszki :-) Mięso jem, ale w niewielkich ilościach, wędlin prawie wcale, makarony pełnoziarniste z różnymi sosami mniamm, przeróżne zupy, barszcz uwielbiam, nie mogę się doczekać tego wigilijnego. Mam tylko problem z nabiałem, ser żółty i biały owszem, ale mleko mogę tylko w małych ilościach, bo mój organizm nie trawi go zbyt dobrze. No i zastanawiam się skąd wziąć potrzebny wapń... Kefiry i jogurty średnio mi wchodzą, te owocowe są słodkie jak syrop, naturalne jadłam przed ciążą codziennie, a teraz mi nie smakują :-/

km5smg7ygfmqp0h0.png
  • Lila2703 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziak2202 wrote:

Ja mam fazę na nabiał, słone i kwaśne i pikantne, mięso jem ale bez szaleństw, za to odrzuciło mnie od słodkiego, zjem ale mniej niż przed ciążą :D

• cass Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirys, Lila, bo to jest tak, że ryzyko wylicza się najpełniej npdst. biochemii + USG (NT+kość nosowa) + wiek matki. Ale można osobno ryzyko USG i osobno ryzyko z biochemii. Ja byłam u dwóch lekarzy certyfikowanych z innych klinik i obaj mówili, że mam robić komplet. A jak białko wyszło słabe, to obaj, niezależnie, powiedzieli, że na biochemię wszystko może mieć wpływ i tyle. USG jest ok, oni nie widzą wskazać do dalszych badań. Ale co się nadenerwowałam, to moje. I dzidzi.

A co do diety - mi się za bardzo nie zmieniło, niedawno pisałam, że zachcianek nie mam. Ale rzeczywiście mięsa jem dużo mniej niż wcześniej, a szkoda, bo białko jest bardzo ważne i z mięsa najlepsze. Stwierdziłam jednak, że wpychać w siebie nie będę, trudno.

A dla tych z Was, które lubią poczytać o jedzeniu, polecam zalecenia Instytutu Matki i Dziecka, o tu: http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik_zywienia_kobiety_w_ciazy.pdf

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • Paula1991 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja aktualnie wciąż przechodzę okres mdłości :(
    Rano to nic nie mogę jeść wszystko mi się cofa a zawsze głodna się budzę.
    Potem biorę witaminy które zaczęłam i jest lepiej, ale dzisiaj nawet kiedy tabelka trafiła do buzi została wypluta, bo mnie cofnelo... nie wiem co mam jeść :(
    Juz nawet płatki kukurydziane kupiła, ale też nie bardzo.
    Mi pomagają chrupki takie jak np flipsy itp ale nie mogę ich jeść co rano.
    Z imbirem nie ma szans to tez od razu mówię..
    Damian to patrzy na mnie i jest mu tak mnie szkoda ze się tak męczę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2015, 12:32

qb3c3e5e8kmul8e2.png
  • jakka Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys wrote:
    Kefiry i jogurty średnio mi wchodzą, te owocowe są słodkie jak syrop, naturalne jadłam przed ciążą codziennie, a teraz mi nie smakują :-/
    Ja nie znoszę jogurtów owocowych bo raz że słodkie a dwa że pełno chemii. Może spróbuj naturalny jogurt z wkrojonymi świeżymi owocami, orzechami, migdałami czy rodzynkami. Może troszkę miodu?
    Ja zanim dowiedziałam się że jestem w ciąży, właściwie to w oczekiwaniu na miesiączke kupiłam 3 czekolady i wciągnęłam je na raz. Nigdy zresztą nie stroniłam od czekoladowych słodkości. Teraz do tej pory nie mogę patrzeć na czekoladę. Ale ciasto z kremem i drożdżowe cały czas za mną chodzi.

zud33e3kf02ij2v9.png
  • jakka Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula a próbowałaś migdały na mdłości? Na mnie co prawda nie działały a na moje koleżanki świetnie.

zud33e3kf02ij2v9.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakka spróbuję naturalnego z dodatkami, tak jak piszesz, na pewno będzie to zdrowsze :-)

km5smg7ygfmqp0h0.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula możesz spróbować zażywać witaminę B6, mi trochę pomogła.

km5smg7ygfmqp0h0.png
  • Paula1991 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakka wrote:
    Paula a próbowałaś migdały na mdłości? Na mnie co prawda nie działały a na moje koleżanki świetnie.

Tak jadłam migdały, dużo nie pomagały, a niestety już mi się znudziły. Krakersy i sucharki tez zawsze przy łóżku leżą, ale już nic nie pomaga :(
    kirys wrote:
    Paula możesz spróbować zażywać witaminę B6, mi trochę pomogła.

Właśnie zaczęłam od wczoraj, ale narazie to mi minimalnie pomaga. Zawsze coś, ale w raju jeszcze nie jestem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2015, 12:43

qb3c3e5e8kmul8e2.png
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy mozna się jeszcze do Was dokulać? Bo nasz maluszek zrobił nam niespodziankę i z terminu lipcowego bedzie jednak 30.06 :)

kirys, mmarzenak, Paula1991, madziak2202, Madzik84, mia6, Paula222, Magda34, Kawokado, Helenucha Klucha, beatas, dais, Astrate, xpaulinax, Kourtney lubią tę wiadomość

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • Einin Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 1991, próbowałaś imbiru? Ponoć pomaga, ale nie weryfikowałam.

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
‹‹ 507 508 509 510 511 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ