X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana u mnie od razu przekazali wyniki lekarzowi i on mi powiedział co i jak telefonicznie, mówił, żebym sama nie odbierała bo i tak nic z tego nie będę wiedzieć

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje udanych wizyt. Ja dzisiaj poszalalam na zakupach z rybami :P W Uppsali nie maja takich malych sklepow jak miesny czy rybny, wszystko musze kupowac w markecie. Dzisiaj weszlam do rybnego i chyba do konca swiat bede tylko ryby jadla, bo tyle ich nakupowalam, juz dzisiaj byl losos :P U nas przygotowania do swiat powoli, bo idziemy do szwagierki, tylko prezenty kupione, zapakowane, dla dzieciakow jeszcze kompletujemy, jedzenie pewnie bede robila dopiero w srode wieczorem lub czwartek. Ale jest tak przyjemnie rodzinnie juz, wczoraj mielismy rodzinny obiad, wiec bylo nas 11 (dwojka dzieciakow a reszta rodzenstwa meza z drugimi polowkami, dziadkowie i pradziadek). Ja ruchy czuje delikatnie i jak mocniej nacisne czasem na brzuch dlonia to czuje jakby cos sie przesunelo pod reka. Milego dnia dla wszystkich :D

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Pati_89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było tak że jak są dobre to przychodzą na maila a jak złe to dzwonią. Więc to zależy od gabinetu zadzwoń do recepcji i się zapytaj :)

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz zadzwoniłam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:36

• mloda1995 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt ;)
    U mnie powoli świątecznie. Prezenty popakowane. Jutro rybke w occie i po japońsku zrobie. Poza tym nic wiecej bo do mamy jedziemy pozniej wiec walowke przywiozę:D

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Juz zadzwoniłam - powiedzieli że odbiera się osobiście, mają dzwonić jak tylko dojdą wyniki...
    Chyba stres zaczyna mnie zżerac :'(
    Czyli ze jeśli zaprasza mnie na konsultacje to będzie pozamiatane :'(

Stwierdzam że takie badania to tylko zbędny sTres dlabmamusi i dzidzi...
    Bo jeśli wyjdzie ze jest źle to co dalej???
    Nic... Trza czekać do porodu???
    Ale jeżeli na usg bylo wszystko w porządku to nie masz sie czym martwic :)

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny niestety piszę zmartwiona, że dziś na mojej wizycie u gin otrzymałam wyniki z testu z krwi robionego razem z badaniem prenatalnym. Wyszło mi podwyższone ryzyko zespołu downa, 1:179.
    Lekarka zaproponowała mi amniopunkcję lub test NIfty, jeśli chcę wiedzieć dokładnie. Mam straszny problem - które z badań robić, które jest dokładniejsze, bo wg mojej gin, to amniopunkcja. Powiedziała, że test Nifty pokazuje prawdopodobieństwo. Amniopunkcja potwierdza lub wyklucza.

Będę miała wspaniałe święta. Myśląc o tym co zrobić i co jak będzie. Na usg prenatalnym wszystko wyszło dobrze, powiem szczerze, że nawet zapomniałam o tym badaniu krwi, bo już minęło ponad 10 dni i myślałam, że jak nikt nie dzwoni, to znaczy, że wszystko dobrze. A tu szok.... ;-(
    Dziewczyny, które miały dodatkowe badania napiszcie mi proszę, czy naprawdę ta amniopunkcja jest wiarygodniejsza?? Boję się jej, bo wiąże się z ryzykiem poronienia.
    :-(

m3sxdqk36px9niv0.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 nie martw sie na pewno wszystko bedzie w porzadku;)
    Ja odpuscilam badania prenatalne. Niepotrzebny stres.
    Co do badania to nie doradze:(
    Ale 3mam kciuki zeby bylo ok

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg... Widze że temat na tapecie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:36

• beatas Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:
    Dziewczyny niestety piszę zmartwiona, że dziś na mojej wizycie u gin otrzymałam wyniki z testu z krwi robionego razem z badaniem prenatalnym. Wyszło mi podwyższone ryzyko zespołu downa, 1:179.
    Lekarka zaproponowała mi amniopunkcję lub test NIfty, jeśli chcę wiedzieć dokładnie. Mam straszny problem - które z badań robić, które jest dokładniejsze, bo wg mojej gin, to amniopunkcja. Powiedziała, że test Nifty pokazuje prawdopodobieństwo. Amniopunkcja potwierdza lub wyklucza.

Będę miała wspaniałe święta. Myśląc o tym co zrobić i co jak będzie. Na usg prenatalnym wszystko wyszło dobrze, powiem szczerze, że nawet zapomniałam o tym badaniu krwi, bo już minęło ponad 10 dni i myślałam, że jak nikt nie dzwoni, to znaczy, że wszystko dobrze. A tu szok.... ;-(
    Dziewczyny, które miały dodatkowe badania napiszcie mi proszę, czy naprawdę ta amniopunkcja jest wiarygodniejsza?? Boję się jej, bo wiąże się z ryzykiem poronienia.
    Joana, a ile wynosiło nt? Moze badania wyszly kiepsko ze wzgledu na wiek? Mi lekarka mowila, że dopiero 1:100 jest wskazaniem do amniopunkcji... Nie martw sie na zapas, bo skoro na usg wyszlo wszystko dobrze, to musi byc dobrze! Postaraj sie myslec pozytywnie...

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Mulina Debiutantka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Rób amnio, to nic strasznego, a pewność i spokój. Taka moja rada. Ja zrobiłam. Jest tu jeszcze parę dziewczyn, które robiły, może coś napiszą. I nic się nie martw, traktuj to jak formalność, będzie dobrze.

Mulina
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulina właśnie dlatego skłaniam się ku temu badaniu, ale wiem też, że wiąże się z uszkodzeniem płodu itp. Dlatego moje myśli krążą też ku badaniu mało inwazyjnemu. Właśnie przeglądam internet i szukam informacji na ten temat.

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Mulina Debiutantka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybierz dobrego lekarza, bo tylko w przypadku niedoświadczonych lekarzy występują i tak bardzo rzadkie powikłania. Mam wrażenie, że ryzyko uszkodzenia płodu podawane przez statystyki jest zawyżone/ podawane według starych danych, bo sprzęt się zmienia z miesiąca na miesiąc na lepszy i bezpieczniejszy.
    Mi lekarz, który przeprowadzał zabieg powiedział, że utrata ciąży zagraża tylko wtedy jeśli w obrazie USG jest już sporo wad. Twoje ryzyko nie jest takie wysokie więc mniemam, że maluch nie ma widocznych wad.

Mulina
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dzisiejszym wizytujacym :)

Joana trzymam kciuki za odpowiednia decyzje i nie martw sie na zapas, te testy przeklamuja jak pisały dziewczyny.

Ja chce juz wyjść mozna tu oszalec, zadnej tv dobrze ze tableta mam. Pewnie mnie jutro nie wypuszcza bo musza byc 3 doby zeby byl zwrot ehhh. Ciekawe kto to tak wymyślił 3 doby

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulina wrote:
    Wybierz dobrego lekarza, bo tylko w przypadku niedoświadczonych lekarzy występują i tak bardzo rzadkie powikłania. Mam wrażenie, że ryzyko uszkodzenia płodu podawane przez statystyki jest zawyżone/ podawane według starych danych, bo sprzęt się zmienia z miesiąca na miesiąc na lepszy i bezpieczniejszy.
    Mi lekarz, który przeprowadzał zabieg powiedział, że utrata ciąży zagraża tylko wtedy jeśli w obrazie USG jest już sporo wad. Twoje ryzyko nie jest takie wysokie więc mniemam, że maluch nie ma widocznych wad.

Poza podwyższonym ryzykiem trisomii 21 wszystko inne jest w porządku.
    Mam mieć robione badanie w Katowicach, tam poleciła mi moja gin. Sprawdzę opinie o tym miejscu w internecie.

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana ja miałam ryzyko 1:82 ale też brak kości nosowej na usg. Ty masz o niecałe 100 jedn więcej wiec to nie taki zły wynik. A jeżeli usg miałaś dobre a liczba w Twoim nicku wskazuje na wiek to nie masz się czym martwić. Pappa bierze wiele wskaźników pod uwagę i dużo kobiet po 30 ma te wyniki zawyżone.

Ja jestem po amniopunkcji gdybyś miała pytania to pisz. Nie jest to taki straszny zabieg a ryzyko powikłań to jakiś 1% . Mój maluszek nawet nie zauważył że coś się działo jego tętno było takie samo przed i po zabiegu a z igłą nie miał w ogóle styczności bo lekarz obserwuje gdzie jest maluszek i pobiera z innego końca.

Joana33 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde i nie wyjde taki buc dzisiaj chodzi :(

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • cass Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:

Kochana, nie martw się! Też już pisałam o badaniach - mi także zła biochemia wyszła mimo że USG rewelacyjne. Musisz spokojnie pomyśleć.
    Mój lekarz też mi powiedział, że amnio rozważać można przy ryzyku pow. 1:100. Pamiętaj, 1:179 to 0,55% szansy na to, że dzidzia urodzi się chora. Ryzyko poronienia do 20 tyg. ciąży to od 8 do 15%... Zobacz, już nie tak strasznie, prawda?
    Obraz USG wyszedł dobrze, więc głęboki wdech i pomyśl, co chcesz zrobić. Niezmiennie będę polecać forum ginekologiczne - temat: przezierność karkowa. Jest tam ogrom historii, także dziewczyn, którym biochemia wyszła źle. Poczytaj, zapewniam Cię, że wiele się dowiesz. Również o ośrodkach, które przeprowadzają amnio.
    Trzymaj się ciepło!

Joana33 lubi tę wiadomość

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_89 wrote:

Ja jestem po amniopunkcji gdybyś miała pytania to pisz. Nie jest to taki straszny zabieg a ryzyko powikłań to jakiś 1% . Mój maluszek nawet nie zauważył że coś się działo jego tętno było takie samo przed i po zabiegu a z igłą nie miał w ogóle styczności bo lekarz obserwuje gdzie jest maluszek i pobiera z innego końca.

Dziękuję Pati_89. Tu właśnie chodzi tylko o maluszka, żeby jemu nie stała się krzywda, żeby poród nie był przedwczesny, bo o takiej sytuacji z życia słyszałam. Nie umiałabym chyba z tym żyć jakby coś się stało mojemu synusiowi (bo dziś już się dowiedziałam, że to chłopiec :-)
    Dla jego dobra boję się robić amnio. ALe to co piszesz jest bardzo pocieszające i dodaje otuchy, że maluszek jest możliwe- że nic nie odczuwa.
    Pati, ile czekałaś na wynik z amnio? I czy ten wynik wysyłają do domu, jest w nim wszystko napisane prosto i zrozumiale? Czy wynik rozszyfrowuje lekarz?

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cass dziękuję za miłe słowa.
    Zerknę na to forum -będę miała lekturę na najbliższe godziny czy dni.

Dobrze, że jest to forum, przynajmniej zaczyna się pozytywnie myśleć.

maczka32 lubi tę wiadomość

m3sxdqk36px9niv0.png
‹‹ 521 522 523 524 525 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ