X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Mulina Debiutantka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, ja czekałam jeden dzień :). Ale musisz powiedzieć, że chcesz dodatkowo szybki test FISH, jest on płatny ok 600 zł. Nie wymaga to pobierania dodatkowej próbki(bez FISHA czeka się ok miesiąc). Wynik rozszyfrujesz sama. U mnie na szczęście brzmiał:kariotyp prawidłowy żeński, 46 XX.

Mulina
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mulina wrote:
    Joana, ja czekałam jeden dzień :). Ale musisz powiedzieć, że chcesz dodatkowo szybki test FISH, jest on płatny ok 600 zł. Nie wymaga to pobierania dodatkowej próbki(bez FISHA czeka się ok miesiąc). Wynik rozszyfrujesz sama. U mnie na szczęście brzmiał:kariotyp prawidłowy żeński, 46 XX.

To króciutko czekałaś, moja gin wspomniała, że czeka się 3 tygodnie, a za dopłatą 800zł -czeka się tydzień. Czyli to chodziło o ten FISH.
    Dobrze, że jest taka możliwość, czekać 3 tygodnie- któż by to wytrzymał :-)

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Mulina Debiutantka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet jeśli tydzień, to i tak ratuje nerwy. Stres przecież działa niszcząco na nas, a co dopiero na maluchy. Czekałam tylko jeden dzień, bo robiłam prywatnie, może na NFZ trzeba poczekać ten tydzień - nie potwierdzam, nie zaprzeczam.

Joana33 lubi tę wiadomość

Mulina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny .
    Ja tylko na chwilkę , chciałam życzyć Wam Wesołych Świąt w gronie rodzinnym , szczęścia oraz zdrówka dla Was i maluszków.
    Póki co nie mam głowy do forum , dowiedziałam się nie tak dawno że mój tata zmarł boje się o dzidzie, bo często płaczę i się denerwuje .
    Jak na razie w troszkę nie sympatycznej atmosferze trwają przygotowania do Świąt, jutro idę do fryzjerki , a w środę , lub już po Świętach muszę wybrać się na pogrzeb .
    Jeszcze raz Wesołych Świąt !!

• Karola1988 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Dzieciątko ma 7 cm ale nie pokazło nam co ma między nogami, więc płeć nie potwierdziła się ale ja śmieję się, że z profilu wygląda na chłopca ;) Pan doktor robił też dzisiaj ocenę anatomii płodu (przezierność itp.) i wszystko wyszło ok :) Kolejna wizyta 25 stycznia, bo na dzień dzisiejszy nie ma potrzeby wcześniejszej wizyty (no chyba żeby coś w międzyczasie się działo). Mam nadzieję, że ten miesiąc szybko minie :) A no i mąż był ze mną pierwszy raz w gabinecie i patrzył w ekran usg jak wryty :D

Kawokado, Helenucha Klucha, Misia15, xpaulinax, Madzik84, kirys, mmarzenak, Pati_89, mloda1995, Magda34, ansad lubią tę wiadomość

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Lila2703 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Witajcie,
    Czekam na wyniki testu Pappa
    Jak te wyniki się odbiera?? Na konsultacji?? Czy w recepcji???
    Bo nie wiem czy będzie jeszcze pogawędka z lekarzem??? I omówienie wyników???
    Czy to tylko odbior- a wy jak mialyscie?? Z konsultacja czy bez??

Ponieważ ja najpierw robiłąm PAPPA to wyniki czekały w karcie na usg i lekarz ocenił oba wyniki jednocześnie, tam gdzie ja robiłąm wyniki, nie wydają ich bez omółienia lekarza. Zadzwoń najlepiej i zapytaj, na pewno Ci powiedzą. Opis obydwu badań (pappa i usg) dostałam w postaci jednego papieru + zdjęcia usg

• xpaulinax Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny. Ja też dziś zaliczyłam wizytę. Maluszek tak się ułożył w brzuszku, że lekarz nie miał wątpliwości - CHŁOPAK na 100% :)

beatas, Helenucha Klucha, Madzik84, kirys, dais, mmarzenak, aneczka2015, aneczka2015, Agabtm, Pati_89, mloda1995, Misia15, Magda34, Kawokado, Lila2703, wisnia11, Joana33, Paula222, HoniKa89 lubią tę wiadomość

zi13ikgnbtapo19b.png
  • Lila2703 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:
    Mulina właśnie dlatego skłaniam się ku temu badaniu, ale wiem też, że wiąże się z uszkodzeniem płodu itp. Dlatego moje myśli krążą też ku badaniu mało inwazyjnemu. Właśnie przeglądam internet i szukam informacji na ten temat.

Ja jak byłam w poradni genetycznej , jeszcze przed prenatalnymi, bo mam 35 lat to Pani mi powiedziała, że w przypaku wysokiego ryzyka po prenatalnych istnieje możliwość wykonania aminopunkcji i ryzyko poronienia to 0,5%. Ta poradnia genetyczna jest przy szpitalu klinicznym więc zakładam, ze wiedza co mówią, ale oczywiście do końca nie wiadomo- wiem jedynie co mówi teoria.

Joana33 lubi tę wiadomość

• Karolina_karolina Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Dawno mnie tu nie było. Dziś jestem po usg prenatalnym. Wszystko w porządku :). Kość nosowa widoczna, NT 1.6 , serduszko bije 156/min. Babel ma 5,5 cm. Płci nie było jeszcze widać. Termin porodu na 29.06 .A niżej podsyłam zdjęcie ;)
    i3ibzr.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2015, 19:45

beatas, Helenucha Klucha, Madzik84, oldżi, kirys, mmarzenak, aneczka2015, Joana33, Agabtm, mloda1995, Pati_89, Misia15, Magda34, Kawokado, Lila2703, wisnia11, kamenkaa, xpaulinax lubią tę wiadomość

hchygox1kst10j9v.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za mądre decyzje ;) ja myślę, że takie badania należy powtórzyć u kogoś innego...
    Ja jutro ostatni dzień w pracy potem długo wyczekiwane wolne aż do 4 stycznia, czuje już takie zmęczenie materiału, że chce trochę odetchnąć ;)

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:
    Dziękuję Pati_89. Tu właśnie chodzi tylko o maluszka, żeby jemu nie stała się krzywda, żeby poród nie był przedwczesny, bo o takiej sytuacji z życia słyszałam. Nie umiałabym chyba z tym żyć jakby coś się stało mojemu synusiowi (bo dziś już się dowiedziałam, że to chłopiec :-)
    Dla jego dobra boję się robić amnio. ALe to co piszesz jest bardzo pocieszające i dodaje otuchy, że maluszek jest możliwe- że nic nie odczuwa.
    Pati, ile czekałaś na wynik z amnio? I czy ten wynik wysyłają do domu, jest w nim wszystko napisane prosto i zrozumiale? Czy wynik rozszyfrowuje lekarz?
    Jeszcze niestety czekam bo miałam teraz w piatek robioną.

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to się doczekałam... :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:37

• mloda1995 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny takie szybkie pytanko. Bo bylam na usg w 12 tyg i 1 dniu i maluszek mial 52.6 mm....
    Ale terminu porodu mi lekarz nie przesunal ani o dzien i tak mysle czy maluszek nie byl za maly troszke...
    Jakos tak dzis sprawdzilam w wynikach

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Dostałam zaproszenie na konsultację genetyczną... do lekarza :/
    A co gorsze - po jaki czort umówili mi kolejną wizytę na po świętach ???
    Przecież kolejne badania genetyczne wykonuje się około 20tc, więc po co umówili mnie na wizytę w 16 tygodniu (zaraz po świętach) ???

Przecież na USG wszystko było w porządku :(
    A teraz mam ogromnego pietra- takie beznadziejne wrażenie, że jednak nie jest az tak różowo :(
    Ta ciąża jakoś wyjątkowo spokojnie przebiegała, chyba aż za spokojnie....

wiem wiem... to forum ciążowe a ja tu smutam.... ale nie mam nawet z kim porozmawiac.
    Mój mąż - życiowy optymista nie chce słuchać o moich obawach, a ja nie trawię tekstu:
    "Spokojnie, wszystko jest w porządku, misia jest zdrowa"
    - to po co te wszystkie wizyty ???
    - po co te konsultacje ???
    A to masz tą wizytę i konsultacje razem czy po świętach sama wizyta?

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Dostałam zaproszenie na konsultację genetyczną... do lekarza :/
    A co gorsze - po jaki czort umówili mi kolejną wizytę na po świętach ???
    Przecież kolejne badania genetyczne wykonuje się około 20tc, więc po co umówili mnie na wizytę w 16 tygodniu (zaraz po świętach) ???

Przecież na USG wszystko było w porządku :(
    A teraz mam ogromnego pietra- takie beznadziejne wrażenie, że jednak nie jest az tak różowo :(
    Ta ciąża jakoś wyjątkowo spokojnie przebiegała, chyba aż za spokojnie....

wiem wiem... to forum ciążowe a ja tu smutam.... ale nie mam nawet z kim porozmawiac.
    Mój mąż - życiowy optymista nie chce słuchać o moich obawach, a ja nie trawię tekstu:
    "Spokojnie, wszystko jest w porządku, misia jest zdrowa"
    - to po co te wszystkie wizyty ???
    - po co te konsultacje ???
    Dorjana, a nie mogłas zapytać po co ta wizyta? Albo chociaż umówić się przed świętami, zeby miec spokojniejsza głowę? Nie martw się, moze maja taki sposob podawania wszystkich wynikow, takze tych dobrych!

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mloda1995 wrote:
    Dziewczyny takie szybkie pytanko. Bo bylam na usg w 12 tyg i 1 dniu i maluszek mial 52.6 mm....
    Ale terminu porodu mi lekarz nie przesunal ani o dzien i tak mysle czy maluszek nie byl za maly troszke...
    Jakos tak dzis sprawdzilam w wynikach
    Mloda, nie martw się, skoro lekarz nic nie mowil, to na pewno jest ok :) ja mam wedlug usg o tydzień mlodsza dzidzie i tak w 12t4d miała 61 mm.. Wedlug okresu to powinien byc 13t4d i wtedy byloby to za malo:)

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana, ja wizytę miałam w 13 tyg., 16 tyg., a kolejna zaplanowana na 14 stycznia. Generalnie widuję lekarza średnio co 3, 4 tygodnie :)

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    Dorjana, ja wizytę miałam w 13 tyg., 16 tyg., a kolejna zaplanowana na 14 stycznia. Generalnie widuję lekarza średnio co 3, 4 tygodnie :)
    Ale to było chyba prenatalne usg tak zrozumiałam :)

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, przepraszam, czyli prenatalne u innego lekarza było, tak? Mnie prowadzi lekarz posiadający certyfikat i tak sobie ubzdurałam, że Dorjanę też.
    W każdym razie - nie martwiłabym się!

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    A, przepraszam, czyli prenatalne u innego lekarza było, tak? Mnie prowadzi lekarz posiadający certyfikat i tak sobie ubzdurałam, że Dorjanę też.
    W każdym razie - nie martwiłabym się!
    No a mnie właśnie inny :) więc chyba musimy poczekać aż nam odpowie :)

f2w3dqk3ob7fxh99.png
‹‹ 522 523 524 525 526 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ