X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Helenucha Klucha Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super ciuszki! Ta seria z jeżykiem ze smyka jest przesłodka! :D też muszę coś kupić.

Ja usg przez brzuch miałam od 12t i jakoś wszystko było widać.

P.S. przepraszam, że znowu poruszam ten wątek ale nie mogę znaleźć w poprzednich postach... Co mogę wziąć na gorączkę? Paracetamol nie zaszkodzi?

cass lubi tę wiadomość

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj kupilismy wozek i fotelik :)
    Zdecydowalismy sie w koncu na ten bugaboo a fotelik cybex
    http://iv.pl/images/30210232662520421910.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2016, 12:48

cass, Misia15, Helenucha Klucha, kasju, HoniKa89, Paula1991, dais, Pati_89, Kawokado, Magda34, mia6, Joana33, Nelus, jakka, kirys, JennyXS, ansad lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenucha Klucha wrote:
    Dziewczyny super ciuszki! Ta seria z jeżykiem ze smyka jest przesłodka! :D też muszę coś kupić.

Ja usg przez brzuch miałam od 12t i jakoś wszystko było widać.

P.S. przepraszam, że znowu poruszam ten wątek ale nie mogę znaleźć w poprzednich postach... Co mogę wziąć na gorączkę? Paracetamol nie zaszkodzi?
    Mi gin powiedzial ze mozna brac w razie co . a ile masz temperatury?

Helenucha Klucha lubi tę wiadomość

• cass Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenucha, do 6 tabsów paracetamolu - takie info mam od gina :)

maria85 - witaj! Czy '85 to rocznik? :) Jeśli tak, to jesteśmy równolatkami!

Helenucha Klucha lubi tę wiadomość

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze nie mam ale coś mnie bierze i wysyłam męża do apteki, wolę być zaopatrzona w razie potrzeby. Dzięki! :)

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z wami w nowym roku a termin mam na 1 Czerwiec

Kourtney, Helenucha Klucha, Madzik84, Lila2703, mia6, madziak2202, kirys lubią tę wiadomość

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria85 wrote:
    Witam się z wami w nowym roku a termin mam na 1 Czerwiec
    To tak jak ja :) dzien dziecka ;)

• maria85 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do płci jeszcze nie wiem, wczoraj miałam usg ale niestety dzieciątko nie chciało nam pokazać, myślę że będzie dziewczynka ;) kourtney śliczny wózek ja właśnie się zastanawiam nad kupnem ale ciężki wybór :(

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,jestem majową 23 letnią mamą,a dając post do Was chciałam Was przestrzec przed USG połówkowym (bo lada chwila Was czeka) w prywatnych gabinetach,nie mam na celu podważać tutaj skuteczności tych badań,chodzi mi raczej o właściwy dobór SPECJALSITY,który wykonuje owe badanie,miejcie na uwadze czy dany lekarz ma certyfikat i odpowiednie umiejętności..ja już jestem po USG połówkowym,niestety ten dzień był dla mnie wyjęty z życia,ale zaczne od początku. na usg genetycznym w 11t4d wszystko było idealnie przeziarność karkowa 1,3 mm,kość nosowa obecna,serduszko prawidłowe,zarys kończyn prawidłowy,badanie zostało wykonane przez specjaliste ginekologa położnika z odpowiednimi certyfikatami,po drodze moja lekarz prowadząca też była zadowolona,maluch książkowy,okaz zdrowia,natomiast moj koszmar rozpocząl sie w dniu USG połówkowego kiedy trafilam w prywatnej klinice na zwykłego LEKARZA bez żadnej specjalizacji i tylko z ogolnym certyfikatem PTU (polskie towarzystwo ultrasonografii),bez żadnych opinii w internecie,można powiedzieć lekarz widmo,nikt nic nie wie,nikt nic o takowej pani doktor nie słyszał,za wizyte zapłaciłam 250 zl, USg zostalo wykonane na odwal sie,trwało 40 minut,najpierw pani "doktor" nie była zadowolona z ulożenia maleństwa i zaczela stroic miny,po czym przystąpiła do okreslenia plci,a nastepnie do dalszej czesci badania przez 30 minut zachwycala sie jaki to nasz maluszek jest cudnym okazem zdrowia po drodze odebrała kilka telefonów co doprowadzilo do wyraźnego jej rozkojazenia,w miedzy czasie zabraklo pani dokotor zelu na brzuszku,więc smarowala praktycznie suchą głowicą,widac było,że obraz przestaje być dobrej jakości,na sam koniec badania uznała,ze maluszek moj ma ognisko hiperychogenne w lewej komorze serduszka,poszerzony układ kielichowo miedniczkowy nerki prawej do 3mm i co najwazniejsze nie widzidz kosci nosowej,(ktora byla widoczna w 11tc na usg genetycznym) na to stwierdzenie powiedzialam pani dokotr,ze mam wyniki usg genetycznego z 11tc i pokaze wynik wraz ze zdjeciem usg,pani dokotor nie chciala nawet ogladac zdjecia,bo uznala,ze ONA NIE JEST W STANIE ZOBACZYC NA ZDJECIU USG KOSCI NOSOWEJ (po tym stwierdzeniu zapalila mi sie w glowie lampka,ale jak to,przeciez to zekomo specjalista,a kosc nosowa widze nawet ja na usg) niewiele myslac polecila mi,abym szybko udala sie do innej pani dokotr( tu podala imie i nazwisko) aby ona to zweryfikowala (tu kolejna lampka,że podala tylko jedna placowke,ktora bedzie w stanie zweryfikowac moj niby problem) poniewaz zasugerowala,ze wyszly 3 markery na chorobe genetyczna,m.in. ZD....mozna sobie tylko wyobrazic jakie nerwy i stres przezylam wychodzac od niej z gabinetu,wrocilam do domu zalamana,spedzilam cala noc na wyszukiwaniu informacji i interpratacji jej uwag. co sie okazalo znalazlam artykul specjalisty urologa,ktory zajmuje sie maluszkami,ze o poszerzeniu ukladu kielichowo miedniczkowego nerek,mozna mowic tylko wtedy gdy przekracza ona 7mm,a nie 3 tak jak zasugerowala pani doktor(wiec mozna wyeliminowac 1 marker ) jesli chodzi o kosc nosowa bada sie ją tylko do 13t6d ciazy poniewaz w pozniejszych tygodniach ciazy wystepuje uwapnienie kosci i wynik jest juz niemiaridajny( na usg polowkowym moj maluszek strasznie sie krecil,wiec pani dokotor musialaby miec naprawde wprawne oko,aby ja zobaczyc) ale nie ma mozliwosci,ze skoro w 11tc byla stwierdzona,a teraz nagle zniknela,zwlaszcza ze moja pani dokotr prowadzaca rowniez zerka na nia podczas rutynowych usg i gdyby jej nie bylo,napewno zostala bym o tym poinformowana( kolejny marker mozna wyeliminowac) a jesli chodzi o serduszko i ognisko hyperychogenne w lewej komorze,na portalach kardiologicznych jest wyraznie napisane,ze to nie jest zanda wada serduszka,ani choroba genetyczna,takie zjawiska są normalne,zanikaja w kolejnych tygidniach ciazy,ale niekoniecznie,nawet jesli maluch sie z takim urodzi to o niczym nie swiadczy,poniewaz wieksozsc ludzi ma takie ogniska i nawet o nich nie wiedza i są zdrowymi,normalnymi ludźmi,poza tym jesli jest to cecha izolowana,to nie nalezy sie tym martwic...
    Wiec Drogie przyszle Mamy,wiem ile stresu przeżylam ja przez ostatnie dni,teraz spokojnnie czekam na wizyte do mojej pani dokotor prowadzacej i zobaczymy co bedzie dalej,ja wiem ze moj synek jest zdrowy,więc dlatego umieszaczam moją historie tylko po to,abyście wiedzialy,że niestety ptywatne gabinety sluza niekiedy tylko po to,aby wyłudzać pieniądze,i odsylac biednych rodzicow,pelnych stresu na kolejne badania,ktore niestety kosztuja niemale pieniadze ...wniosek mozna wysnuc taki,ze kobieta w ciazy,krora zrobi dla swojego maluszka wszystko jest swietnym okazem do zbicia fortuny...

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w dzień dziecka fajnie by było Cas tak to mój rocznik

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candles88 jej ja chodzę prywatnie byłam wczoraj bo kontrolują moją szyjkę i lekarz kazał mi przyjść w czwartek bo pobrał wymaz na posiew, bo niby mam torbiel na szyjce, jeżeli się okaże że nie i na darmo placilam tyle pieniędzy to rezygnuje z prywatnych wizyt, a mieszkam w Angli wiec za wizytę u polskiego lekarza płacę 600 zł

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria85 sama widzidz jaka jest komercja,zapomnialam dodac jeszcze,że brzuch po tym badaniu był mocno naruszony,pani doktor tak mi jeździla suchą głowicą,że niesteyh musiala mocno dociskac do tego stopnia,ze dzis jestem na drugi dzien po badaniu i jestem w stanie posmarowac sobie brzucha kremem,bo najmniejszy dotyk sprawia bol :(

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Candkes no brak slow do niektorych ludzi. Ale dzieki ze napisalam nam o tym.
    Ja tez chodze prywatnie ale na szczescie trafilam na super gina i nie mam na co narzekac

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kolejna wizyte mam 25stycznia polowkowe usg. Nie wiem czy to nie zapozno? W jakich tygodniach powinno sie wykonywac to badanie?

• maria85 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam że do 21 tygodnia ja mam 14 stycznia

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kourtney,ja rowniez mam lekarke prowadzaca prywatna i jest naprawde cudowna,ale niestety niekiedy wlasnie mozna trafic na tych co niestety lekarzami są tylko z tytulu nawet nie wiadomo jaka specjalizacja,cale szczescie,ze ja studiuje kosmetologie,i jakies wiadomosci z medycyny tez posiadam,ponadto imteresuje sie tym,wiec troszke o tym wiem,dlatego nie dalam sie nabrac tak latwo,ale wiem ze sa kobiety w ciazy,ktore nie musza sie wcale na tym znac,a ufaja niesteyb takim palantom,a potem okazuje sie,ze jednak dzidzius jest zdrowiutki...polowkowe miedzy 18-22 tc...w dodatlu niby pani doktor ale nie potrafila mi obliczy,ze majac cykl 31 dniowy urodze 24 maja,a nie 20 maja ktora urodzilaby kobieta w cyklu 28 dni wiec powiedziala,ze moj maluch jest za maly o tydzien co do wieku ciazy...i tutaj znowu nie chciala spojzec,ze na karcie ciazy jest tp 23.05 wiec 1 dzien w tą czy tą to nie taka roznica

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria85 wrote:
    Słyszałam że do 21 tygodnia ja mam 14 stycznia
    To ja musze przesunac na tydz wczesniej bo mi sie chyba pomylilo i umowilam sie na 25.01

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candles88 szok normalnie, to trafiłaś na partaczkę jak nic... Współczuję strasznie, ja na szczęście mam sprawdzonego lekarza od 5 lat :) Po innych nie chodzę...

maria85 witamy serdecznie :)

Dorjana lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    To ja musze przesunac na tydz wczesniej bo mi sie chyba pomylilo i umowilam sie na 25.01

Kourtney a masz wykupiony pakiet premium? Jeżeli tak, to w kalendarzu powinnaś mieć zaznaczone ważniejsze daty. Powinnaś mieć wyszczególnione na czerwono w 18t i 0d że od 18 do 22 tygodnia należy zrobić badanie połówkowe, albo 21t+0d żeby wybrać szkołę rodzenia :)

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja niestety mialam dobrego ginekologa,ale wyjechala,na moja prowadzaca trafilam z portalu znany lekarz i miala bardzo dobre opinie i zeczywiscie za chwile bedzie 6 msc jak mnie prowadzi,jest naprawde sumienna,dokladna,i widac,ze ginekologia to jej pasja,na genetyczne w 11 tc trafilam do swietnej specjalsitki tez miala bardzp dobre opinie,ale niestety termin na polowkowe do niej nie odpowiadal mi,wiec musialam udac sie do innej pseudo lekaraki specjalisty,ale wiem ze jest dobrze,ze synek jest zdrowiutki,poza tym ryzyko wystapienia ZD u dziecka gdzie ja mam 23 lata,a moj maz 26 jest naprawde znikome zwlaszcze,ze nasze geny są nieobciazone

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
‹‹ 553 554 555 556 557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ