X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • cass Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, pewnie gromy na mnie spadną, ale dziewczyny - jak się zastanowić, to czy naprawdę jest to aż takie drogie? No bo wiecie, może po prostu nie warto kupować rzeczy, które się nie przydadzą albo wózka za tysiące złotych i rożkokocykośpiworka za setki. Nie dać się wciągnąć w ten dzieciobiznes.

Jak my zrobiliśmy listę to każdy przedmiot sprawdzaliśmy, czy aby warto, czy potrzebny (i tak oto wyszło z kołderkami, czy nosidełkami, o co kaman), bo się po prostu nie znamy. Zrezygnowaliśmy z rzeczy, które uznaliśmy za zbędne. Jasne, smutno, no bo wychodzi na to, że wcale aż tak dużo nie kupimy. Dodam też, że nie dostaniemy od nikogo, bo w rodzinie dzieciów brak. Tylko czy chodzi nam o kupowanie dla kupowania (wiadomo, słodziutkie wszystko i samo kupowanie przyjemne), czy o to, żeby kupić coś, co potrzebne? Nie narzekamy na brak kasy i pewnie moglibyśmy wydać ileśtambógwieile, ale po prostu uznaliśmy, że nie warto.

Myślę więc, że albo decydujemy się na kupno wszystkich nawet tych mało potrzebnych rzeczy, albo decydujemy się na minimum - i szlus :)

Tak czy siak - głowa do góry! :) No i mam nadzieję, że nikt tu się nie pogniewa za taką opinię :)

mmarzenak, miluszka, Madzik84, Kiki97, xpaulinax, JennyXS lubią tę wiadomość

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • eidth Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Edith, gdzie zamawialaś komplecik? Zawsze lepiej zamówić ze sprawdzonej firmy:) laluu mi się podoba, ale nic od nich nie kupiłam jeszcze:p

Zamawialam z allegro dokładnie ten
    http://allegro.pl/duzy-komplet-minky-100x135-60x40-cm-nowe-wzory-i5892765534.html

beatas, Madzik84 lubią tę wiadomość

f2w343r8930pqaay.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    Kurde, pewnie gromy na mnie spadną, ale dziewczyny - jak się zastanowić, to czy naprawdę jest to aż takie drogie? No bo wiecie, może po prostu nie warto kupować rzeczy, które się nie przydadzą albo wózka za tysiące złotych i rożkokocykośpiworka za setki. Nie dać się wciągnąć w ten dzieciobiznes.

Jak my zrobiliśmy listę to każdy przedmiot sprawdzaliśmy, czy aby warto, czy potrzebny (i tak oto wyszło z kołderkami, czy nosidełkami, o co kaman), bo się po prostu nie znamy. Zrezygnowaliśmy z rzeczy, które uznaliśmy za zbędne. Jasne, smutno, no bo wychodzi na to, że wcale aż tak dużo nie kupimy. Dodam też, że nie dostaniemy od nikogo, bo w rodzinie dzieciów brak. Tylko czy chodzi nam o kupowanie dla kupowania (wiadomo, słodziutkie wszystko i samo kupowanie przyjemne), czy o to, żeby kupić coś, co potrzebne? Nie narzekamy na brak kasy i pewnie moglibyśmy wydać ileśtambógwieile, ale po prostu uznaliśmy, że nie warto.

Myślę więc, że albo decydujemy się na kupno wszystkich nawet tych mało potrzebnych rzeczy, albo decydujemy się na minimum - i szlus :)

Tak czy siak - głowa do góry! :) No i mam nadzieję, że nikt tu się nie pogniewa za taką opinię :)
    Jestem takiego samego zdania. Mnie też stac na wiele rzeczy, ale i też nie stac na te najdrozsze. Chciałabym dac swojej córce wszystko co najlepsze, ale w granicach rozsadku, chce łozeczko czy wozek kupic uniwersalne, a nie rózowe, bo planujemy drugie dziecko. Ubranka kupuje w second handach i dostane od kuzynki. Takie cuda kupiłam w secondzie:)

Repose, cass, miluszka, Kiki97, xpaulinax, JennyXS lubią tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Repose Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PATI w podobnej sytuacji widze jestes. Pieniadze i prezenty darowane z ,,zyczliwosci,, i wyscigi kto da wiecej sa jak kajdany!

Cass ja kupilam w pierwszej ciazy wozek 3w1 spacerowka gondola i fotelik i w moim przypadku zestaw sie nie sprawdzil . Gondola byla swietna a spacerowke pozniej kupilam osobno bo ta w zestawie byla taaaaaka wielka i ciezka ze umarlabym pchajac pod gorke.
    Kazdy ma swoje zdanie Cass i juz po porodzie jesli uznasz ze czegos ci brakuje badz cos by ci sie przydalo przeciez zawsze mozesz dokupic ^^

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • Repose Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenak w Polsce kochalam latac po sklepach z odz. uzywana a tu nie ma chyba takich a przynajmniej sie nie spotkalam jeszcze

Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • eidth Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cass myślę podobnie do Ciebie. Zrobilam sobie liste wyprawkowa i wcale ni jest tego tak dużo...
    Trochę ubranek i akcesoriów dostane od szwagierki, po resztę ubranek wybiore sie do ciuszka bo tam często są jeszcze z metkami, bardzo dobrej jakości...
    Jedynie wózek i fotelik wiem, że na pewno chce nowe bo przydadza się na kiedyś dla 2 dziecka.
    Ale racja że kupowanie i wyszukiwanie tych wszystkich rzeczy jest mega przyjemne :-) sama zaszalalam z tym kocykiem ale on akurat się przyda :-P

cass, miluszka lubią tę wiadomość

f2w343r8930pqaay.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    Jestem takiego samego zdania. Mnie też stac na wiele rzeczy, ale i też nie stac na te najdrozsze. Chciałabym dac swojej córce wszystko co najlepsze, ale w granicach rozsadku, chce łozeczko czy wozek kupic uniwersalne, a nie rózowe, bo planujemy drugie dziecko. Ubranka kupuje w second handach i dostane od kuzynki. Takie cuda kupiłam w secondzie:)

Wrzucaj foto! Ja też parę fajnych rzeczy znalazłam za parę złotych, jak wrócę do domu z pracy, to wkleję :)

izo5d03.png

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eidth wrote:
    Ale racja że kupowanie i wyszukiwanie tych wszystkich rzeczy jest mega przyjemne :-) sama zaszalalam z tym kocykiem ale on akurat się przyda :-P
    kocyk jest śliczny:)

eidth lubi tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eidth wrote:
    Cass myślę podobnie do Ciebie. Zrobilam sobie liste wyprawkowa i wcale ni jest tego tak dużo...
    Trochę ubranek i akcesoriów dostane od szwagierki, po resztę ubranek wybiore sie do ciuszka bo tam często są jeszcze z metkami, bardzo dobrej jakości...
    Jedynie wózek i fotelik wiem, że na pewno chce nowe bo przydadza się na kiedyś dla 2 dziecka.

My też wózek i fotelik nowe. Wózek 2 w 1 - i choć wiem, że czasem spacerówkę warto kupić osobno, tak jak wspomniała Repose, to zdecydowałam się na 2w1 z uwagi na jedną opinię: że przesadzenie malucha do spacerówki osobno kupionej może być o tyle trudne, że ten mały jest jeszcze za mały na taką spacerówkę, a te 2w1 akurat pasują - nie wiem, ile w tym prawdy, ale sprawdzać nie będę, bo wózek i tak już wybrany. Więc strzelę 2w1, a w razie co później dokupię spacerówkę, ale już taką parasolkę. Się zobaczy!:)

miluszka lubi tę wiadomość

izo5d03.png

• beatas Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cass, ja się po części z Tobą zgadzam, bo wiem,że kupilam część rzeczy bez których mogłabym sie obejsc, ale wiem, ze ulatwia mi życie.. Ale ubrac w cos dziecko trzeba, jakis wozek należy kupić, wanienka, przybory pielęgnacyjne, pieluchy, butelki, lozeczko, kocyk i pewnie jeszcze mnostwo rzeczy ktore sa konieczne... Zwlaszcza jak nie ma nikogo z rodziny, kto mial mala dzidzie i moze część ubranek podarowac..

Edith, dzieki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 16:07

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    Wrzucaj foto! Ja też parę fajnych rzeczy znalazłam za parę złotych, jak wrócę do domu z pracy, to wkleję :)
    chwila i wrzuce zaraz:)

lprkuay3dehqwb0g.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    Hej
    Wpadłam na chwilę dać Wam info jakby któraś chciała książkę Ciężarówką przez 9 miesięcy to właśnie dostałam info na maila że jest dostępna w jednej księgarni w dobrej cenie http://bonito.pl/k-467409-ciezarowka-przez-9-miesiecy-przewodnik-po-ciazy-i-okolicach więc jak któraś chce to kupować bo mało jest dostępnych :)

Ktoś tam pytał o książki to ja polecam jeszcze Dziecko dla odważnych, Leszek Talko fajnie napisana :)
    Dziewczyny kupiła któraś tą książkę w tej księgarni Bonito? Bo ja tego samego dnia kupiłam, bez zakładania konta i dziś napisałam do nich co z przesyłką no i otrzymałam odpowiedź "Niestety na skutek błędnych stanów magazynowych wydawcy, nie posiadamy poszukiwanych książek. W związku z tym jesteśmy zmuszeni do anulowania złożonego zamówienia". Wg mnie to jakaś nierzetelna firma i dlatego jestem ciekawa ja było u Was?

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Cass, ja się po części z Tobą zgadzam, bo wiem,że kupilam część rzeczy bez których mogłabym sie obejsc, ale wiem, ze ulatwia mi życie.. Ale ubrac w cos dziecko trzeba, jakis wozek należy kupić, wanienka, przybory pielęgnacyjne, pieluchy, butelki, lozeczko, kocyk i pewnie jeszcze mnostwo rzeczy ktore sa konieczne...

Ale ja nigdzie nie napisałam, żeby dziecka nie ubierać, czy coś ;);) Ja tylko uważam, że jeśli chcemy kupować z głową i nie wydawać kupy kasy, to da się to bez problemu zrobić :) Przecież to, że ograniczyłam listę do rzeczy, które uważam za potrzebne nie oznacza, że będę obgryzała mojemu dziecku paznokcie (choć jak ktoś chce - proszę bardzo) lub będę czesała swoim grzebieniem, albo ubierała w koszulkę z batmanem mojego męża (mimo że bardzo ona fajna i jak przetnę, to i cztery kaftaniki wyjdą).
    :D

Kawokado lubi tę wiadomość

izo5d03.png

• cass Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys wrote:
    Dziewczyny kupiła któraś tą książkę w tej księgarni Bonito? Bo ja tego samego dnia kupiłam, bez zakładania konta i dziś napisałam do nich co z przesyłką no i otrzymałam odpowiedź "Niestety na skutek błędnych stanów magazynowych wydawcy, nie posiadamy poszukiwanych książek. W związku z tym jesteśmy zmuszeni do anulowania złożonego zamówienia". Wg mnie to jakaś nierzetelna firma i dlatego jestem ciekawa ja było u Was?

kirys, bonito to spółka, która prowadzi również aros.pl - zamawiam u nich książki bardzo często, niekiedy nawet w trudnych okresach i nigdy nie miałam problemów. Może rzeczywiście zawirowania systemu magazynowego? Słyszałam, że są z tą książką problemy, trudno ją dostać. Jej ceny na allegro są... okrutne :) Może warto do wydawcy zadzwonić z pytaniem o to, czy planują dodruk?

izo5d03.png

• miluszka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    Ja właśnie to samo, chcę żeby miał to co mu potrzebne ale nie stać mnie na to żeby kupić takich kocyków, pościeli, rożków jakie mi się podobają, wózek też kupiliśmy przez olx bo była fajna okazja, tak samo butelki, wyczaiłam promocję butelek, inaczej byśmy zbankrutowali jakby człowiek chciał wszystko z górnej półki bo nam się podoba, stąd też wziął się u mnie pomysł żeby kupić sam materiał i uszyć bo to wyjdzie mnie 60 % (dosłownie) taniej. Dobrze że babcia męża ma maszynę, to skorzystam :-) a ubranka kupuję na promocjach, wyprzedażach :-) i rzeczywiście zaoszczędzone pieniądze przydadzą się na takie rzeczy jak np. laktator czy termometr elektroniczny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 16:13

mmarzenak lubi tę wiadomość

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oto co kupiłam ostatnio:
    0c07dfcb73d6b0d6med.jpg
    1050b305f6a19d63med.jpg

kirys, beatas, Madzik84, Kawokado, Pati_89, Nelus, cass, Lila2703, tysiaa93 lubią tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polecam fajną strone z pomocjami:
    http://promobaby.pl/

cass, xpaulinax lubią tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    kirys, bonito to spółka, która prowadzi również aros.pl - zamawiam u nich książki bardzo często, niekiedy nawet w trudnych okresach i nigdy nie miałam problemów. Może rzeczywiście zawirowania systemu magazynowego? Słyszałam, że są z tą książką problemy, trudno ją dostać. Jej ceny na allegro są... okrutne :) Może warto do wydawcy zadzwonić z pytaniem o to, czy planują dodruk?
    Zaproponowali zapisanie się do newslettera, dzięki czemu dostanę powiadomienie mailowe, gdy pozycja będzie dostępna. Ale po tym wszystkim, to chyba mi się już odechciało tej książki...

A co do wyprawki, to mam takie samo zdanie jak Ty - to rynek wmawia nam, że to i tamto jest absolutnie niezbędne i tylko model danej firmy spełni nasze oczekiwania. Do wszystkiego trzeba podchodzić z głową.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 16:19

cass lubi tę wiadomość

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • Repose Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenak jakie slodziutkie jak sie oglada takie rzeczy to jeszcze bardziej chce sie miec dzidziusia juz teraz bez czekania ^^

mmarzenak lubi tę wiadomość

Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • dais Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cass ja Cie rozumiem i myslalam podobnie w pierwszej ciazy. Tyle, ze wtedy musielismy na wszystkim bardzo oszedzac i byly rzeczy na ktore sobie nie moglam pozwolic. I teraz wlasnie je chcialabym kupic, duzo mamy po synku, wiec za duzo dokupowac nie bedziemy ale wlasnie te rzeczy to byly moje wymarzone perelki ktore kosztuja sporo kasy. I tak wozek, fotelik z isofix, hustawka pochlona sporo budzetu. Lozeczko kupilismy uzywane i tylko materac zmieniamy, fotelik i wozek moze tez kupilibysmy uzywane ale nikt nie sprzedaje w obrebie (mam na mysli 100 km w kazda strone) a jechac pol kraju po to aby oszczedzic niewiele kasy mi sie nie oplaca. Szwecja jest inna niz Polska i ludzie rzadko sprzedaja uzywane rzeczy, najczesciej kupuja nowe, maja po trojke dzieciakow to uzywaja tego az do zniszczenia. Po prostu dzisiaj doszlismy do wniosku ze te trzy rzeczy jednak kupimy nowe i przerazilo mnie to troche. Nie mam zamiaru kupowac nic niepotrzebnego bo jakies doswiadczenie po synku mam i wiem co sie nie sprawdzilo. Stad zmiana wozka na nowy i z wyzszej polki, mialam dosyc ciaglego taszczenia 18 kg (wozek + gondola) + waga synka. Fotelik tez musielismy zostawic w Polsce, przewiezienie sie nie oplaca i teraz mamy samochod z isofix wiec bezpieczniej.

cass lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

‹‹ 583 584 585 586 587 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ