Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny dawno mnie tu nie było
Wczoraj w końu dostałam zgodę od lekarza na ćwiczenia! Co prawda narazie w wodzie, ale zawsze coś
Błyskawicznie to wykorzystałam i poleciałam wieczorem na basen
Było bosko! Czułam się lekka jakbym w ogóle nie była w ciąży
Wczoraj byłam też na wizycie, Kuba został Kubątylko dr nie chciał mi powiedzieć ile waży i mierzy... powiedział tylko, ze wszystko w normie i nic więcej nie powie, bo dzieciaczki rozwijają się teraz indywidualnie, a ja zacznę szukać w internecie i osiwieję
no cóż... w sumie ma racje
Co do rozstępów, to ja po przetestowaniu w pierwszym trymestrze palmersa (często obejmowałam porcelanę przez zapach) i zestawu pharmacerisa dla mam (krem do biustu zostawia plamy na bluzkach nawet po wyschnięciu!) i jeszcze jednego z rossmanna, którego nazwy nie pamiętam zostałam ostatecznie przy rosmanowskiej oliwce babydream fur mama. Póki co rozstępów brak, za to włosy rosną jak szalone
cass wrote:U mnie też na minusie... ale na szczęście bez śniegu.
Co nie zmienia faktu, że głowa ciężka - znowu w nocy po powrocie z toalety zasnąć nie mogłam - też tak Wam się zdarza? Jak sobie radzicie? 4 rano, a ja wyspana, mimo że wczoraj dzień pełen wrażeń i jak się kładłam to byłam nieziemsko zmęczona...co gorsza jak budzę się w nocy do toalety to leżę dłuższą chwilę i zastanawiam się po co się obudziłam, przecież wcale mi się nie chce
a potem muszę lecieć
Miluszka daj znać co powiedział neurolog! Ja się umawiam już miesiącale z kasą krucho... ciągle nie załatwiłam ani neuro, ani okulisty, ani dentysty
Obym się wyrobiła przed porodem
kuleczka777 wrote:Miluszka jak tylko dzwonili że do odebrania to nie ma się co martwić
Ja od 3 dni chodzę i ziewam, wogóle ciężko mi na plecach już leżeć bo mi piersi ciążą ;/
Podobno nie można leżeć na plecach tylko na boku bo wtedy tlen do dziecka nie dochodzi
Kuleczka podobno przez leżenie na plecach blokuje się jakąś tętnicę i faktycznie mnij tlenu dochodzi do łożyska i do naszej głowyJeżeli poczujesz zawroty głowy leżąc na plecach to lepiej obróć się na lewy bok
Za nic nie oddałabym mojej poduchy rogala
nie wyobrażam sobie spać bez niej cały czas na lewym boku, w dodatku na naszym beznadziejnym materacu
ciagle jakaś sprężyna mnie odgniata
Kasju i jak ci idzie z malowaniem? Też mam w planach tylko muszę odłozyć troszkę forsy na farbęw przyszłym miesiącu już na pewno się za to wezmę.
Jak myślicie czy 34 tydzień to nie za późno na trzecie prenatalne? Bo mi chyba tak własnie wypadnie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 12:26
Repose, cass, beatas, kuleczka777, Helenucha Klucha lubią tę wiadomość
-
ja się umówiłam na 32 tydzień na prenatalne bo tak mi zarówno ginka prowadząca jak i ta od prenatalnych kazała. Ale je się chyba robi miedzy 28 a 32 tygodniem, wiec nie wiem czy ten 34 to faktycznie nie za pózno, a nie możesz się zapisać na wcześniejszy termin? MOze się neich wypowiedzą dziewczyny, które miały to badanie w pierwszej ciąży, bo ja niedoświadczona w tym względzie.Adaś ur. 07.05.2016
-
Ja ostatnio zasypiam na prawym boku, w nocy przewracam się często z boku na bok, czasem śpię tak jakby na plecach, ale nie całkiem, trochę przechylona, bo pod plecy podchodzi mi poduszka w kształcie C, na której śpię. Za to mąż narzeka, że odkąd mam tą poduszkę, to jemu się gorzej śpi, że jakoś tak sztywno, że nie może się do mnie przytulićHelenka
Rośnij zdrowo córeczko!
-
Kawokado usg to trzecie robi się ogólnie między 27 a 32 tyg. Ocenia się to samo co w połówkowym a dodatkowo położenie dziecka
do ewentualnego porodu. Oczywiście ułożenie może się jeszcze zmienićmyślę że 34 nie jest złym tygodniem. I tak przed samym porodem powinnaś mieć kolejne usg.
-
jakka wrote:Kawokado usg to trzecie robi się ogólnie między 27 a 32 tyg. Ocenia się to samo co w połówkowym a dodatkowo położenie dziecka
do ewentualnego porodu. Oczywiście ułożenie może się jeszcze zmienićmyślę że 34 nie jest złym tygodniem. I tak przed samym porodem powinnaś mieć kolejne usg.
Ja będę miała 10 marca, akurat na 27+4. I wiecie co. Teraz do mnie dotarło, że to JUŻ. Że w sumie rzut beretem od 30 tygodnia...Kawokado, jakka lubią tę wiadomość
-
my te badanie będziemy mieli w 27 tyg, bo tak mamy tez echo serca. Więc mam nadzieje, że nie za wcześnie. Z kolei u swego prowadzącego ginekologa wizyte mam 3 marca i to będzie 26 tydz, a tej glukozy nie kazała jeszcze robić. Może zapomniała? W pierwszej ciąży miałam ją robioną jakoś w 25 tyg. Sama nie wiem, może zadzwonię i zapytam.
A dziś mam dzień lenia, bo obiad wczorajszy, posprzątane i nawet moje dziecię nr 1 dało mi chwile pospaća rano robiąc zakupy dorwaliśmy arbuza. Ale pyszny okaz się Nam trafił. Mniam, mega słodki i soczysty
wczoraj połowę kupiliśmy i zjedliśmy, a dziś znów połowa kupiona i zjedzona
Kawokado lubi tę wiadomość
-
Poduchy rogale to ja mam dwie
Jedną kiedyś kupiłam bo coś mnie plecy bolały, ale mąż mi ją podkradł i straciła swoje właściwości powiedzmy bo w niektórych miejscach jest flak, no ale mąż nie chce jej się pozbyća drugą dostałam na urodziny od niego i tak śpimy obładowani poduchami
Kawokado lubi tę wiadomość
-
Moja Pani Dr, która wykonuje USG genetyczne powiedziała,żeby na to ostatnie USG przyjść jak najpóźniej, proponowała abyśmy się zapisali ok 32 tygodni-więc chyba tak zrobimy.
Szczerze to jeszcze nawet nie myślę o tym 3 usg. Mam wrażenie ,że jeszcze tyle czasu zostało, a ten czas tak szybko ucieka -
Ja nie moge sie odniesc co do ostatniego usg ,bo robia mi tu na kazdej wizycie co 3 tygodnie..
Moli tobie czas ucieka a mi sie dluzy :pWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 17:07
-
Co do zaparć to ja piję codziennie błonnik, taki rozpuszczany w wodzie, jem jabłka i suszone morele (nie lubię śliwek). I to wszystko działa, nie mówię, że jest lekko ale na razie jakoś idzie
Dostałam też czopki glicerynowe, ale efekt nie był powalający...
Dziś przyszły materiały na pościel i kocyk, które zamówiłam na allegro. Już nie mogę się doczekać jak zacznę szyćAle to dopiero na zwolnieniu. Kocyk będzie miętowo-szary, a pościel w gwiazdki, z jednej strony białe na szarym a z drugiej czerwono-granatowe na białym. Jak coś już stworzę to wrzucę zdjęcia
Helenucha Klucha, Helen, kuleczka777, Lila2703, evus lubią tę wiadomość
kochana córeczka 16.06.2016 -
Shape- ja duzo spie na plecach, staram sie na lewym boku ale jak za dlugo tak spie to budze sie z bolem posladka, nie dalabym rady calej nocy tak przespac , staram sie w roznych pozycjach kawokado mi lekarz powiedzial ze najlepiej miedzy 31 a 32 tyg wiec nie wiem czy 34 tez jest dobry
-
Ja nie mam żadnych problemów ze spaniem
zasypiam ok. 23:00 i wstaję na budzik o 6:30, a jak się uda to w ciagu dnia drzemka 45min.
dziś dostałam rogala motherhood i zobaczę jak się sprawdza. Ale pewnie oddam go mężowi żeby nie kładł na mnie swojej ciężkiej nogi
Repose takie zachowanie może być spowodowane skokiem rozwojowym Twojego synka. W bardzo krótkim czasie zmienia się w jego mózgu wiele układów nerwowych. Po prostu rośnie intelektualnie!a zachowuje się tak bo nie wie co jest grane, spróbuj zaobserwować czy nauczył się ostatnio czegoś nowego. Musisz uzbroić się w cierpliwość ale też pomóc mu to przejść. Nie możesz krzyczeć tylko tłumaczyć. Jak jest naprawdę źle to zrób mu np. kącik do wyciszania jakaś baza z koca nad krzesłami z kupą poduszek
zwykle trwa to około dwa tygodnie ale źle prowadzone przez rodzica może się przedłużyć i zmienić w po prostu złe zachowanie.
beatas, Repose, kuleczka777, evus lubią tę wiadomość
Mały Ryś -
Kaja, gratuluję drugiego synka do kompletu:)
Repose, dziewczynka, którą się zajmowałam miała taki bunt w tym okresie.. Potrafiła się położyć na chodniku i drzeć w niebogłosy, bo nie dostała, tego, czego chciała.. Ja tylko dbałam, żeby nie stała się jej krzywda i czekałam, aż jej przejdzie.. Mówiłam jej wtedy, że jest mi przykro, że płacze i jeszcze coś w zależności o co tym razem chodziło:) Przy próbie uspokojenia dostawała większych spazmów, więc tego nie zalecam.. Po jakimś miesiącu jej przeszło
Kawokado, ja zapomniałam o tej karteczce i nie pozwolą mi ćwiczyć na szkole rodzenia
Ciekawe, czy neurolog teraz Wam coś powie, bo przecież badań Wam nie zleci, bo w ciąży zabronione;/
Widzę, że większość z Was zżyła się ze swoją poduchąjak ostatnio spałam u rodziców, to siostra pytała, czy tęsknie za mężem, a ja się śmiałam do niej, że za nim nie, ale za moją poduchą owszem
Ja już nie idę dodatkowo na to trzecie prenatalne, bo mój lekarz je robi na wizycie, więc pewnie w jakimś dogodnym momencie pomierzy i posprawdza, co trzeba:)
Kirys, ta poducha faktycznie robi dystans;/ ale ja nie umiem bez niej spać i nie wiem czy po porodzie będę potrafiła się z nią rozstać
marka, mi lekarz mowił, że glukozę trzeba po prostu robić po 24 tyg, chyba bez limitu w drugą stronę.. narobiłaś smaka na arbuza;/
Helen, słyszałam, że trzecie trymestr się już dłuży, bo wszystko przygotowane na malucha i tylko czekasz, kiedy w końcu wyjdzie:D nie mówiąc, że czujesz się coraz ciężej..
Jane, mam nadzieję, że się pochwalisz swoimi rękodziełami:)
Repose, Kawokado lubią tę wiadomość
-
A ja dziś dostałam mega pakę ubranek od Bratowej
Jej córeczka ma już ponad 3 miesiące więc z tym malutkich wyrosła i Bratowa robi miejsce na nowe ubranka
Także już kolekcja się powiększa
Ja planuję od weekendu zacząć ćwiczyć jogęNa razie z youtubem zobacze jak mi pójdzie
Lekarza pytalam powiedział że nie widzi przeciwskazań więc będę miała trochę ruchu
A w domu na L4 zdarza mi sie nudzić. Mąz po 12 godzin pracuje, więc jak mam posprzątane, ugotowane a nie daj Boże nie ma pogody to nudyMusze sobie jakieś zajecia znaleźć
beatas lubi tę wiadomość
-
Ja nie śpię z poduchą, ale się nad tym zastanawiam. To faktycznie taka wygoda? Koleżanka chciała mi oddać swoją, ale jakoś się nie skusiłam. Teraz może zmienię zdanie
Śpię sporo na plecach i mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu jakichś problemów. Helenucha zazdroszczę Ci, że nie masz problemów ze snem. Ja przesypiam tylko co którąś noc, a tak budzę się nad ranem i nie mogę dalej zasnąć
kochana córeczka 16.06.2016 -
Helenucha ostatnio nauczyl sie liczyc do 6
jest bardzo nerwowy nawet jak mu wieza z klockow nie wyjdzie to krzyczy i rzuca rzeczami... Jeszcze mi powiedz jak go do nocnika przekonac bo ja juz umiem siusiac na nocnik wszystkie misie tez a on dalej nie chce. : )
Beatas wlasnie boje sie przeczekac krzyki i daje mu ostatnio wszystko czego chce.. A boje sie przeczekac krzyki bo mamy sasiadow za sciana i nawet jak im kubek upadnie to u mnie slychac.. nie chce zeby ktos sobie pomyslal ze mu robie krzywde..
Dzieki dziewczyny za wsparcie bo dola lapie po prostu i zastanawiam sie co zrobilam zle.. Cierpliwosc to cos czego mi baaardzo brakuje)
Andzia ja mialam niezlomne postanowienie jezdzic na rowerku stacjonarnym teraz nawet nie chce mi sie wejsc po schodach na gore zeby pojezdzic :p trzymam kciuki zebys ty z joga wytrwala :p
Jane ja nie moge spac na plecach chociaz lubie bo mala zaczyna sie strasznie wiercic i kopacWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 18:09
Andzia SM lubi tę wiadomość
-
Repose nie martw sie u nas tez byl kryzys dwulatka, potem kryzys trzylatka etc. Synek mial ok 2 tygodnie buntu, placzu i zlosci o wszystko. Na szczescie szybko minelo. My tez staralismy sie wtedy rozmawiac z nim jak najwiecej a w przedszkolu zalecili nam abysmy tlumaczyli mu czym sa rozne uczucia jak zlosc, smutek aby mogl sprecydowac co sie dzieje. Mielismy taki kartonik z roznymi minkami i prosilismy aby okreslil jak sie czuje etc. To samo stosowali w przedszkolu, wiec w miare szybko sie nauczyl i minelo. Musisz sie pilnowac bo jak sie nauczy ze placzem uzyska wszystko co chce to bedzie ta metode dalej stosowal. Czasem lepiej zignorowac i olac sasiadow.
Kaja my tez czekamy na drugiego synkaGratulacje
Ja spie na lewym i prawym na przemiennie, nie umiem wytrzymac calej nocy na lewym i jak sie nie przerwoce na drugi to zaczyna mnie zbierac na mdlosci.
Zapisalam sie na USG w Polsce na poczatku kwietnia czyli wypada to na skonczone 31 tygodni.
Jane jak skonczysz to sie pochwal. Ja mam jeden kocyk za soba i jeszcze jeden do uszycia dla starszaka na ktory poki co zabraklo sil. Planuje tez cos szalonego czyli uszyc dodatkowy kaptur/daszek do wozka, ale nie wiem czy mi sie uda bo to juz duzo wykrawania i odpowiedniego szycia. Cos w tym stylu
Nie mowilam ze tez przyjdzie do was skandynawski mroz, zauwazylam juz dawno taka zaleznoscWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 18:12
Repose, Helenucha Klucha, Kaja, fairy_tale, evus lubią tę wiadomość
-
beatas dzisiaj spotkałam faceta, który w wózku Quinny Mood miał synka i spytałam się go o wózek, mały ma juz 92cm a mówi ze nadal korzystają z gondoli i się tam mieści. Jest bardzo zadowolony, wszystko chodzi jak nalezy, składa się bez problemu, jest wygodny i ma dobre hamulce, więc same pozytywy.Jest tylko jedna rzecz czy na pewno warto go zamawiac na allegro?
jakie masz odczucia?
no u mnie IIItrymestr pewnie też zakręcony i przepełniony obowiązkami, bo w sumie w III tr. zaczniemy remont.
z poduchy jestem bardzo zadowolonabeatas lubi tę wiadomość