🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026
-
WIADOMOŚĆ
-
ZiarnoCzasu wrote:Zwłaszcza, że pewnie na jakiejś stronie oferują, że robią badania w tym miejscu.
Dziewczyny, robię kolejne podejście do lux medu 😂 dostałam od nich skierowanie na usg i stwierdziłam, że pójdę i dodatkowo jeszcze wizyta u lekarza. Może uda mi się to jakoś zgrać, żeby różnica między nfz a lux medem wynosiła mniej więcej 2 tygodnie. Może w końcu trafię na lekarza, który wydrukuje mi więcej niż jedno zdjęcie usg 😂
Odnośnie Luxmed to ja byłam zadowolona z mojej wizyty USG do 10 tygodnia ciąży. Profesjonalny lekarz, dostałam 7 zdjęć i konkretny opis. Wybrałam na podstawie ocen na znanym lekarzu, z tym że nie patrzyłam tylko na średnia ocen, ale czytałam te opisy.
Gdybyś Ty albo ktoś inny był zainteresowany to mogę polecić tego lekarza i te placówkę w Warszawie, w ktorej byłam - dobry sprzęt. -
@Salea super wiadomość ☺️ sama przeszłam przez podobny stres z podejrzana zmiana która kontrolowałam przez 1,5 roku co pół roku na szczęście nic się nie działo więc dostała już status "mniej podejrzanej" (tyle łatwiej mi było że to przed ciążą)
Ja za to też proszę o jakieś wsparcie albo pocieszenie 🥹 Miałam lekka niedoczynność przed ciążą pod kontrolą z eeuthyroxem 25mg czyli tym najsłabszym i się trzymały wyniki poniżej 2. Według badań z przed ciąży nie mam Hashimoto.
Dzisiaj zbadałam w Medicover samo TSH bo miałam takie skierowanie (niestety bez FT4 i FT4) i zrobiło się TSH 3.75, a to już jednak końcówka 9tc. Oczywiście w internecie zaraz piszą, że za wysokie TSH może powodować wady u dziecka i takie tam wiecie jak czytacie że boli Was palec a Google mówi że to rak 🫣.
Jutro mam wizytę u gin to pewnie mi podbije dawkę ale trochę się zmartwiłam tym :x myślicie że nie ma sensu się stresować i nic złego się nie stało?
<W ramach stresu zjadłam paczkę chipsów mimo mdłości i mimo że ich normalnie nie jem - brawo ja>
-
PandaMała wrote:@Salea super wiadomość ☺️ sama przeszłam przez podobny stres z podejrzana zmiana która kontrolowałam przez 1,5 roku co pół roku na szczęście nic się nie działo więc dostała już status "mniej podejrzanej" (tyle łatwiej mi było że to przed ciążą)
Ja za to też proszę o jakieś wsparcie albo pocieszenie 🥹 Miałam lekka niedoczynność przed ciążą pod kontrolą z eeuthyroxem 25mg czyli tym najsłabszym i się trzymały wyniki poniżej 2. Według badań z przed ciąży nie mam Hashimoto.
Dzisiaj zbadałam w Medicover samo TSH bo miałam takie skierowanie (niestety bez FT4 i FT4) i zrobiło się TSH 3.75, a to już jednak końcówka 9tc. Oczywiście w internecie zaraz piszą, że za wysokie TSH może powodować wady u dziecka i takie tam wiecie jak czytacie że boli Was palec a Google mówi że to rak 🫣.
Jutro mam wizytę u gin to pewnie mi podbije dawkę ale trochę się zmartwiłam tym :x myślicie że nie ma sensu się stresować i nic złego się nie stało?
<W ramach stresu zjadłam paczkę chipsów mimo mdłości i mimo że ich normalnie nie jem - brawo ja>
Nie przejmuj się ja mam niedoczynność tarczycy zwiększa Ci dawkę eutyroxu i będzie wszystko dobrze. Na pewno przy chorobach tarczycy w ciąży co 4/6 tygodni trzeba powtórzyć tsh ft3 ift4
A nie wiem czy widziałaś było info że jakaś partia leków jest z za duża dawka sprawdź sobie czy Ciebie to nie dotyczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 15:18
👩🏻96 🧔🏽♂️92
F 2014👦🏼
J 2016 👦🏽
👩🏻•PCOS•Niedoczynność tarczycy
04.25 ciąża biochemiczna 💔
27.08 🩸 29.08 CLO 3-7 dc💊
10.09 Monitoring 🔍🍀🤞Endo 10,5 mm 🥚21mm x 17,5mm 💉Ovitrelle
21.09 6 DPO PROG 22,400ng/ml ESTRADIOL 521 pg/ml
23.09 ⏸️ 8/9 DPO Kropusiu zostań z nami 🌈❤️ 14cs
10DPO HCG 90,4 PROG 29,300 12DPO HCG 360 + 288,9% PROG 31 14DPO HCG 922 + 146,7% 17DPO HCG 3659 +150,7% PROG 23,100
02.10 🫧 mamy pęcherzy 8,2 mm 🥰 niestety torbiel na lewym jajniku 3 cm
07.10 jest mały miś 🐻 1,9mm
16.10 miś 🐻 ma 1,03 cm z ❤️
02.11 miś 🐻 ma 2,79 cm ❤️
12.11 Nifty Pro 🧬⏳czekamy na wyniki

-
Stokrotka* wrote:Odnośnie Luxmed to ja byłam zadowolona z mojej wizyty USG do 10 tygodnia ciąży. Profesjonalny lekarz, dostałam 7 zdjęć i konkretny opis. Wybrałam na podstawie ocen na znanym lekarzu, z tym że nie patrzyłam tylko na średnia ocen, ale czytałam te opisy.
Gdybyś Ty albo ktoś inny był zainteresowany to mogę polecić tego lekarza i te placówkę w Warszawie, w ktorej byłam - dobry sprzęt.
poproszę
Stokrotka* lubi tę wiadomość
27.05.25 ⏸️
30.06.25 💔poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
18.10.25 ⏸️🌈⁉️ (12dpo)
19.10 beta 45,1 (13dpo)
21.10 beta 159,8 (15dpo)
23.10 beta 452,1 (17dpo) prog 30,99
25.10 beta 1016,1 (19dpo) prog 29,57
27.10 beta 2202 (21dpo)
29.10 1mm zarodka i pęcherzyk ciążowy 🥰
6.11 0,6cm pulpeta z 🩷
13.11 1,11cm pulpeta z 🩷 FHR 159

-
Stokrotka* wrote:Odnośnie Luxmed to ja byłam zadowolona z mojej wizyty USG do 10 tygodnia ciąży. Profesjonalny lekarz, dostałam 7 zdjęć i konkretny opis. Wybrałam na podstawie ocen na znanym lekarzu, z tym że nie patrzyłam tylko na średnia ocen, ale czytałam te opisy.
Gdybyś Ty albo ktoś inny był zainteresowany to mogę polecić tego lekarza i te placówkę w Warszawie, w ktorej byłam - dobry sprzęt.
Ooo! Jak w Warszawie to daj znać. Ja np odradzam placówkę na ulicy Szernera (Praga Płn.) ze względu słaby sprzęt.
Nasza droga ✨
10.09 – punkcja: 5 komórek 🥚
Powstały 3 blastocysty: 5BA, ❄️4AA, ❄️4AB
15.09 – nasz pierwszy transfer (5BA) 🌱
20.09 (5 dpt) – pozytywny test ciążowy ⏸️, beta 12
23.09 (8 dpt) – beta 45
08.10 (23 dpt) – beta 5585
13.10 – zobaczyliśmy bijące serduszko 💓
28.10 – nasze maleństwo mierzy już 2 cm
30.10 – koniec zastrzyków 💉 75 za mną!
08.11 - 3,12 cm
14.11 – wyniki Nifty Pro prawidłowe 🧬🥨
Czekamy na nasz cud 🩵

-
Kociara20996 wrote:Nie przejmuj się ja mam niedoczynność tarczycy zwiększa Ci dawkę eutyroxu i będzie wszystko dobrze. Na pewno przy chorobach tarczycy w ciąży co 4/6 tygodni trzeba powtórzyć tsh ft3 ift4
A nie wiem czy widziałaś było info że jakaś partia leków jest z za duża dawka sprawdź sobie czy Ciebie to nie dotyczy.
Mnie znowu mówili, że diagnozowanie tarczycy w ciąży i wykonywanie tych badań ft3 i ft4 nie ma sensu. Żeby opierać się tylko na TSH.Nasza droga ✨
23.09 (8 dpt) – beta 45
08.11 - 3,12 cm
Czekamy na nasz cud 🩵

-
ZiarnoCzasu wrote:Mnie znowu mówili, że diagnozowanie tarczycy w ciąży i wykonywanie tych badań ft3 i ft4 nie ma sensu. Żeby opierać się tylko na TSH.
Ja mam zalecone bo przy pierwszych badaniach miałam za wysokie ft4 może dlatego👩🏻96 🧔🏽♂️92
F 2014👦🏼
J 2016 👦🏽
👩🏻•PCOS•Niedoczynność tarczycy
04.25 ciąża biochemiczna 💔
27.08 🩸 29.08 CLO 3-7 dc💊
10.09 Monitoring 🔍🍀🤞Endo 10,5 mm 🥚21mm x 17,5mm 💉Ovitrelle
21.09 6 DPO PROG 22,400ng/ml ESTRADIOL 521 pg/ml
23.09 ⏸️ 8/9 DPO Kropusiu zostań z nami 🌈❤️ 14cs
10DPO HCG 90,4 PROG 29,300 12DPO HCG 360 + 288,9% PROG 31 14DPO HCG 922 + 146,7% 17DPO HCG 3659 +150,7% PROG 23,100
02.10 🫧 mamy pęcherzy 8,2 mm 🥰 niestety torbiel na lewym jajniku 3 cm
07.10 jest mały miś 🐻 1,9mm
16.10 miś 🐻 ma 1,03 cm z ❤️
02.11 miś 🐻 ma 2,79 cm ❤️
12.11 Nifty Pro 🧬⏳czekamy na wyniki

-
Salea wrote:Hejo, ja po wizycie. W prawej piersi gruczolakowłókniak, do obserwacji i badania za pół roku. Moge zrobić biopsję dla spokoju głowy. Uff. Lekarz powiedział że jest tak mocno wyczuwalny bo piersi niewielkie a umiejscowienie na żebrze.
A poza tym mamy 1,91 cm dzieciątka z serduchem 167 uderzeń ❤️
Powiem wam że ten lekarz to złoto, wszystko opowiada podczas badań, szukajcie swojego dopóki nie znajdziecie kogoś kto wam odpowiada na 100 proc. Komfort bycia zaopiekowaną w ciąży to jest wspaniałe uczucie
Chciałam Cię trochę uspokoić i podzielić się moim doświadczeniem. Ja sama mam sporo gruczolakowółkniaków i kiedyś jeden lekarz mnie nastraszył, wysyłając na dodatkowe badania, w tym biopsję cienkoigłową. Na szczęście wszystkie wyniki były w porządku – nic nie wykryto. Robiłam też inne testy w kierunku raka piersi i one również niczego nie wykazały.
Obecnie chodzę na USG średnio co pół roku. Na początku lekarze zalecali kontrole co trzy miesiące, żeby obserwować zmiany, ale teraz wystarczy pół roku, a czasem nawet raz do roku. Te gruczolakowółkniaki są podobno bardzo częste i, jak tłumaczyła mi kolejna pani doktor podczas USG, nie ma większego sensu robić ich biopsji, bo nie są rakowe – po prostu mogą się pojawiać.
Salea, racuszek lubią tę wiadomość
Nasza droga ✨
23.09 (8 dpt) – beta 45
08.11 - 3,12 cm
Czekamy na nasz cud 🩵

-
Właśnie się zastanawiam czy jeszcze jutro szybko nie zrobić Ft3 i Ft4 przed wizytą ale chyba nie zdążę i tak 🫣
Ja przed ciążą FT3 i FT4 ogólnie zawsze miałam ok tylko TSH w górnej granicy.
Na pewno będę reagować i zbijać ale trochę się martwię czy nic się nie stało kropkowi i sobie wyrzucam że szybciej tego nie zbadałam w ciąży tylko zakładałam że mam unormowane. -
PandaMała wrote:@Salea super wiadomość ☺️ sama przeszłam przez podobny stres z podejrzana zmiana która kontrolowałam przez 1,5 roku co pół roku na szczęście nic się nie działo więc dostała już status "mniej podejrzanej" (tyle łatwiej mi było że to przed ciążą)
Ja też miałam podobna sytuację. TSH podskoczyło sporo powyżej 4 pod koniec w 8 tygodnia. Poszłam od razu na konsultacje z bardzo dobra endokrynolog. Oczywiście podwyższyła dawke Eurhyrox (wcześniej brałam 25, żeby obniżyć do wymogów ciaży) i też mnie uspokoiła, że na początku ciąży to tak bezpośrednio na zarodek nie działa i jest czas na uregulowanie tylko oczywiscie trzeba dobrze dobrac dawke leku. Standardowo doradziła nie czytać w necie 🙃
Także jak masz wizytę jutro to wszystko na spokojnie 😊
PandaMała lubi tę wiadomość
-
Czy któraś z was też jest tak okropnie zmęczona? Czuję się jak po wejściu na Rysy co najmniej i to w 35-stopniowym upale, a byłam tylko w pracy i w sklepie i wysiadam 😅
Calineczkaa lubi tę wiadomość
👩 33 l.
🧔🏻 36 l.
👱♀️ 6 l.
23.09.2025 - 9 dpo ⏸️
10 dpo - 121,9 mIU/mL
12 dpo - 278,5 mIU/mL / przyrost 128% 🥰
15 dpo - 1005,9 mIU/mL / przyrost 136% 🥰
7.10.2025 - jest pęcherzyk 🌼
10.10. 2025 - mamy serduszko 🥰
15.10.2025 - 7 mm maleństwa 🥰
6.11.2025 - 2.86 cm tańczącej malinki 🥰
07/25 ktoś chciał być 💔
TSH 1.048 ✅️
owulacje potwierdzone ✅️
cytologia ✅️
morfologia ✅️
💛 marzenia są początkiem wszystkiego...

-
ZiarnoCzasu wrote:Ooo! Jak w Warszawie to daj znać. Ja np odradzam placówkę na ulicy Szernera (Praga Płn.) ze względu słaby sprzęt.
Robiłam to USG w LIM w Marriott. Tam mają dobry sprzęt - na podstawie jakości zdjęć oraz tego, co mogłam oglądać podczas badania na takim oddzielnym monitorze.
Na badaniu byłam u Jarosława Mrozka. Lekarz konkretny, raczej powazny, komentował w trakcie badania, nie mam zastrzeżeń. Wyjaśnił mi też, że w Luxmed nie robią Pappa w ramach badania prenatalnego - tylko samo USG. Jego zdaniem warto zrobić obydwa razem, szczególnie, że są bezpłatne na NFZ teraz dla każdej kobiety.
Wydaje mi się, że tam kilku innych lekarzy też dobrze robi to usg w LIMie - na podstawie opinii w znanym lekarzu.
NoraBlue lubi tę wiadomość
-
Kitkat wrote:Czy któraś z was też jest tak okropnie zmęczona? Czuję się jak po wejściu na Rysy co najmniej i to w 35-stopniowym upale, a byłam tylko w pracy i w sklepie i wysiadam 😅
Ja tak mam.
👩 30 lat (PCOS, IO)
👨 37 lat
🌼 Córka – 4 lata
💫 Starania o drugie maleństwo: od 08.2025
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🩵 CS1:
Owulacja potwierdzona – brak efektu
⸻
🩷 CS2:
📅 Owulacja: około 12.10.2025
🧪 Beta-hCG:
• 10 dpo (14.10) – 10.75
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
• 16 dpo (20.10) – 405.09
• 18 dpo (22.10) – 730.15
• 20 dpo (24.10) – 1374.21
• 24 dpo (28.10) – 6412.54 🌟
📸 USG 29.10: 5+3: pęcherzyk ciążowy 11 mm, pęcherzyk żółtkowy 4 mm 💛
📸 USG 07.11: 6+5: zarodek 7.3 mm z widoczną akcją serca 💓
⸻
🤍 I prenatalne USG: 17.12.2025
Psalm 62,6
„Jedynie w Bogu szukaj spokoju, duszo moja,
bo od Niego pochodzi moja nadzieja.” -
Kitkat wrote:Czy któraś z was też jest tak okropnie zmęczona? Czuję się jak po wejściu na Rysy co najmniej i to w 35-stopniowym upale, a byłam tylko w pracy i w sklepie i wysiadam 😅
Ja tak miałam w ubiegłym tygodniu. Zastanawiałam się, czy nie znaleźć sobie jakiejś kanciapki w pracy i nie przespać z godzinkę 😂Nasza droga ✨
23.09 (8 dpt) – beta 45
08.11 - 3,12 cm
Czekamy na nasz cud 🩵

-
Stokrotka* wrote:Robiłam to USG w LIM w Marriott. Tam mają dobry sprzęt - na podstawie jakości zdjęć oraz tego, co mogłam oglądać podczas badania na takim oddzielnym monitorze.
Na badaniu byłam u Jarosława Mrozka. Lekarz konkretny, raczej powazny, komentował w trakcie badania, nie mam zastrzeżeń. Wyjaśnił mi też, że w Luxmed nie robią Pappa w ramach badania prenatalnego - tylko samo USG. Jego zdaniem warto zrobić obydwa razem, szczególnie, że są bezpłatne na NFZ teraz dla każdej kobiety.
Wydaje mi się, że tam kilku innych lekarzy też dobrze robi to usg w LIMie - na podstawie opinii w znanym lekarzu.
Zapisałam się do tej lokalizacji, ale do dr Przygody. Opinie różne. Ale skoro traktuje to jako dodatkowe badanie to myślę, że wystarczy.
Nasza droga ✨
23.09 (8 dpt) – beta 45
08.11 - 3,12 cm
Czekamy na nasz cud 🩵

-
Megipta wrote:Właśnie specjalnie tu przyjechałam bo w obrębie 40km nigdzie nie robią sanco...żenada to mało powiedziane. Naprawdę powinni mieć w zapasie nawet 1 egzemplarz skoro tak mało kobiet robi a oni mają to w ofercie. Co inne jeszcze jakby mieli telefon ale oni nie mają dla pacjentów tylko wewnętrzny. Jeszcze dzwoniła przy mnie czy mają te probówki aby dostarczyć to babka kazała jej później zadzwonić bo teraz nie ma czasu szukać 🤡 prosiłam o oddzwonienie i umówienie mnie na termin. Oczywiście wzięła numer ale wątpię czy to załatwi bo mi zawsze piach w oczy...
Niby nic ale serio mnie kosztuje logistycznie aby miał kto sie zająć dzieciakami i zdążyć wrócić a tak dzien zmarnowany..
Przykro, że to się tak ułożyło... Nieprofesjonalnie sie zachowała ta placówka. Jeśli na stronie mają informacje, że badanie jest dostępne i można przyjeżdżać, to powinni mieć dostępne probówki. W zasadzie to jest podstawą do złożenia reklamacji.
Mam nadzieję, że szybko oddzwonią i uda Ci się pobrać jutro u nich albo gdzieś indziej. Trzymam kciuki, aby się sprawy najszybciej dobrze ułożyły!
Megipta lubi tę wiadomość
-
Stokrotka* wrote:Robiłam to USG w LIM w Marriott. Tam mają dobry sprzęt - na podstawie jakości zdjęć oraz tego, co mogłam oglądać podczas badania na takim oddzielnym monitorze.
Do Mrozka mnie wysyłała kiedyś gin z lux med w czasach gdy leczenie u nich na poziomie było, bardzo dokładny gość. W opisie usg, jak się przyszło na początku cyklu wpisywał ilość pęcherzyków antralnych na jajnikach.

Ze swoich doświadczeń polecam jeszcze Katarzynę Przygodę. U mojej najstarszej córki trafnie wykryła wadę mózgu i pokierowała nas, co i jak i do kogo dalej.
Stokrotka*, ZiarnoCzasu lubią tę wiadomość
2014... and so it begins...
👧 potworniaki jajników
🧑 oligoasthenoteratozoospermia, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe
IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia
2019 rozpoczecie procedury w OA
2020 ❤️ naturalny cud córeczka
2023 ❤️ naturalny cud córeczka
2026 ? -
ZiarnoCzasu wrote:Zapisałam się do tej lokalizacji, ale do dr Przygody. Opinie różne. Ale skoro traktuje to jako dodatkowe badanie to myślę, że wystarczy.
A to fajnie. O niej słyszałam pozytywna opinie od ginekologa, u którego byłam na wizycie ciazowej bez USG. Polecał USG u niej, tylko miałam szybszy termin do tego lekarza, co w końcu poszłam. Daj znać!
ZiarnoCzasu lubi tę wiadomość
-
Dzięki że to piszesz ❤️ chciałam podpytać internety ale się powstrzymałam. Lekarz też mówił że on sugeruje kontrolę, a ta biopsja to tylko dla stuprocentowej pewności, ale szczególnie w ciąży rzadko dziewczyny się decydują. Badajmy piersi dziewczyny, bo znam historie, nawet z mojej poprzedniej grupy sierpniówek, że to nie był żaden gruczolakowłókniak tylko regularny rak!ZiarnoCzasu wrote:Chciałam Cię trochę uspokoić i podzielić się moim doświadczeniem. Ja sama mam sporo gruczolakowółkniaków i kiedyś jeden lekarz mnie nastraszył, wysyłając na dodatkowe badania, w tym biopsję cienkoigłową. Na szczęście wszystkie wyniki były w porządku – nic nie wykryto. Robiłam też inne testy w kierunku raka piersi i one również niczego nie wykazały.
Obecnie chodzę na USG średnio co pół roku. Na początku lekarze zalecali kontrole co trzy miesiące, żeby obserwować zmiany, ale teraz wystarczy pół roku, a czasem nawet raz do roku. Te gruczolakowółkniaki są podobno bardzo częste i, jak tłumaczyła mi kolejna pani doktor podczas USG, nie ma większego sensu robić ich biopsji, bo nie są rakowe – po prostu mogą się pojawiać.
ZiarnoCzasu lubi tę wiadomość
-
PandaMała wrote:Właśnie się zastanawiam czy jeszcze jutro szybko nie zrobić Ft3 i Ft4 przed wizytą ale chyba nie zdążę i tak 🫣
Ja przed ciążą FT3 i FT4 ogólnie zawsze miałam ok tylko TSH w górnej granicy.
Na pewno będę reagować i zbijać ale trochę się martwię czy nic się nie stało kropkowi i sobie wyrzucam że szybciej tego nie zbadałam w ciąży tylko zakładałam że mam unormowane.
Ja miałam zlecone TSH, FT4 i oznaczenie przeciwciał. Wszystko wyszło dobrze poza podwyższonym TSH i teraz na kontrole mam zlecane TSH i FT4.
To pewnie najlepiej już z lekarzem ustalić, które badania dla Ciebie są potrzebne.