SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026
Odpowiedz

🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026

Oceń ten wątek:
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kociara20996 wrote:
    Pytanie czy będziesz go używać i za każdym razem przebierać na nim dziecko. Jeśli wiesz że nie to nie ma sensu. Ja kupuje nakładkę na komodę którą zdejmę pewnie po 3 miesiącach bo w nocy na pewno przebierać będę na łóżku jedynie w dzień będziemy z tego korzystać a później jak dziecko już bardziej ruchliwe to się boję i przewijam tylko na łóżku 😅

Ja używałam od początku do końca odpieluchowania przewijaka, nie wyobrażam sobie życia bez niego i mój kręgosłup również.
    Jestem team przewijak

*Julia*, annikana, Ann35, Paula9463, świtezianka lubią tę wiadomość

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
    05.01: 15+4 wg USG 16+0 - 10 cm i 130g, chłopiec?

Ciąża z toksoplazmozą.

❤️ 19/20 stycznia - aminopunkcja
    🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”
  • annikana Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZiarnoCzasu wrote:
    Coraz częściej nachodzą mnie wątpliwości organizacyjne. Zakładam, że na początku maluch będzie spał z nami w sypialni, a nie od razu w swoim pokoju, więc chyba logiczna byłaby jakaś dostawka do łóżka.
    Z drugiej strony chciałabym też mieć normalne łóżeczko do pokoju dziecka – takie „ładne” (w cudzysłowie 😉), żeby faktycznie zrobić pokoik i żeby to wszystko miało ręce i nogi.
    Zastanawiam się też, czy taka dostawka nie powinna być bardziej mobilna – na kółkach, może coś w stylu turystycznego łóżeczka, żeby dało się ją ewentualnie przestawić do salonu.
    No i temat przewijania… Mam wrażenie, że komoda z przewijakiem zajmie strasznie dużo miejsca. Pokój nie jest duży – jest już szafa, fotel – i boję się, że kolejny duży mebel zrobi się po prostu ciasno. Zastanawiam się, czy faktycznie taka „strefa robocza” jest niezbędna, czy lepiej zostawić przestrzeń i np. pomyśleć później o jakimś małym regale na zabawki.
    Generalnie mam ogromne wątpliwości, jak to wszystko sensownie zorganizować 🤯
    Podzielę się jak to u nas działało.
    Mamy parter i piętro. Na dole używamy Chicco baby hug. Jest na kołach, ma regulowana wysokość. Kupiłam używany za chyba 300zl na Vinted.
    Na górze w naszej sypialni była dostawka Chicco NEXT to me, też na kółkach, a w pokoju dzieci od początku stało łóżeczko szczebelkowe i przewijak, a obok niego komoda.
    Dostawka z odpinanym bokiem to dla mnie złoto. Niby razem, a jednak osobno. Ja czułam się bezpieczniej.
    Łóżeczko w pokoiku było używane już od 2/3 miesiąca na drzemki, bo mi zależało, by dziecko znało swój pokój.
    Przewijanie tylko na przewijaku, za bardzo kocham swoje plecy, by robić to w innym miejscu 😅 synek 11 miesięcy, gość już chodzi, a dalej używamy przewijaka
    Pewnie za jakąś chwilę mimo wszystko przewijak wyniesiemy, a w to miejsce będzie właśnie regał na książki.

Edit: ogólnie no nie ma rozwiązań uniwersalnych :) dobrze, że jest nas tu tyle mam doświadczonych bo każda z nas ma inne priorytety i potrzeby, a tym samym inne doświadczenia. Te z Was, które będą się cieszyć z macierzyństwa po raz pierwszy mogą chociaż trochę na bazie naszych historii gdzieś ham spróbować zdecydować co może sprawdzać się u Was. Ja zawsze polecam nie słuchać rad, że u kogoś coś działało, ale najpierw zapytać siebie jak ja żyje, co jest dla mnie ważne, gdzie spędzam czas, jaka mam przestrzen, finanse, i dopiero na tej podstawie dopasować rady do swoich potrzeb :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 20:41

*Julia*, Aquafaba, Owieczkaaa, Paula9463, GąskaBalbinka lubią tę wiadomość

marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
    luty 2024 - 18 tc H. 💔
    luty 2025 - tęczowy H. 🩵

cudnie nam, chcemy więcej 🥹

19.09 - 10 dpo - ⏸️
    beta: 20.09 - 89,7; 22.09 - 222,9; 24.09 - 483,2
    10.10 - 0,57 cm bobusiątka z ❤️
    31.10 - 3,13 cm 🍒
    SANCO - wyniki prawidłowe, dziewczynka 🩷
    20.11 - 6,4 cm Maluszka 🧸
    8.01 - USG połówkowe

preg.png
  • annikana Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula9463 wrote:
    wanienkę mam na stojaku 🤣 pewnie bede korzystać pierwsze miesiace 🤣 potem nie wiem, bo ja mam prysznic 🙈 dla krzysia baseniki bestwey kupowałam teraz nie wiem
    Też polecam wanienkę na stojaku, duża wygoda, i chyba nawet bezpieczniej niż schylać się i trzymać tego bobusia małego.
    Córka długo korzystała z tej wanienki, kupiliśmy te większą wersję i mając 2 lata spokojnie mogła się kąpać. Po narodzinach synka córka się przeniosła do dużej wanny i odkąd syn zaczął siadać to z wygody kąpiemy ich razem w dużej wannie, ale plecy wtedy umierają 😅

Madzigaw88, Paula9463 lubią tę wiadomość

marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
    luty 2024 - 18 tc H. 💔
    luty 2025 - tęczowy H. 🩵

cudnie nam, chcemy więcej 🥹

19.09 - 10 dpo - ⏸️
    beta: 20.09 - 89,7; 22.09 - 222,9; 24.09 - 483,2
    10.10 - 0,57 cm bobusiątka z ❤️
    31.10 - 3,13 cm 🍒
    SANCO - wyniki prawidłowe, dziewczynka 🩷
    20.11 - 6,4 cm Maluszka 🧸
    8.01 - USG połówkowe

preg.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez zweryfikowało doświadczenie ile rzeczy okazało sie bibelotami a ile niezbednikami 🫣
    Napewno przewijaki powywalałam bo mi wygodniej przebrać dziecko na łóżku, kanapie, kolanach czy nawet podłodze 😄 Wiadomo, ze jak bardziej ruchliwe to poprostu tam gdzie dopadnę smyka.
    Podgrzewacz do butelek....kupiłam i sie kurzy, całkiem nowy. Jednak dzbanek z przegotowaną woda i mikrofala szybsza i wygodniejsza forma.
    Co do dostawki to łóżeczko gdzie i mój 3 latek sie mieści ma funkcje bujania i zlozenia jednej ścianki w pół jeśli chce dosunąć do siebie. No jestem nadal w nim zakochana 🫶 zas za dnia u syna sprawdziło mi sie Lionelo bella set , łatwo przestawiam do salonu, gondola na płasko i duża (syna spokojnie 6 miesięcy w nim mialam) i tez sterowanie pilotem z czujnikiem ruchu (buja i puszcza melodyjke jak dziecko niespokojne) u rodziców na wyjeździe służyło mi jako łóżeczko przez 4 miesiace (do auta spokojnie wchodzi) no i potem wymiana na "talerz" z regulacją nachylenia i w nim i karmiłam czy wsadzałam aby mieć chwilę spokoju. Bardzo go lubil 🫶
    Laktator nano camino super sie sprawdził bo elektryczny, pewnie teraz kupiłabym muszlowy ale słyszałam ze do rozkręcenia laktacji nie zdaje egzaminu i trzeba sie wspomóc ręcznym laktatorem wiec pozostanę przy nim. Na zimowych chłopaków mialam rożki a tu planuje duży koc bambusowy na owijke w "burito"
    Z medycznych napewno taki must have to katarek do odciągania wydzieliny z noska i nebulizator to inhalacji, na problemy brzuszkowe termoforek z pestek winogron :)
    A no i u nas wanienka tez bubel , podkład z gąbki do zwykłej wanny sprawdził sie najlepiej potem wspólny prysznic jeśli na szybko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 21:24

Paula9463, GąskaBalbinka, ZiarnoCzasu lubią tę wiadomość

👱‍♀️ '90 🧔‍♂️'96
    👶🏼02.12.2022 💙
    20.01.2024 7tc 💔
    02.2024 cb 💔
    👶🏻25.11.2024🩵
    22.07.2025 ciąża bliźniacza 6tc💔 i 17tc 💔
    11dpo: ⏸️
    14dpo: Beta: 86,30mlU
    Progesteron: 37,84 ng/ml
    17dpo: 482,00mlU
    19dpo: 1057,00 mIU
    16.10.25: zarodek 0,24cm, FHR 128 💗
    38dpo: 42870,00 mIU
    22.10.25: zarodek 1,13cm🍓
    05.11.25. 2,41cm cukiereczka 🍭
    20.11.25. Sanco: Zdrowy chłopczyk ♂️
    27.11.25. 12tc+4 🦫6,28cm
    22.12.25. 16+1tc mamy 161g cudu 😍

06.06.26 Czekamy na Ciebie Synku 🥹💙
    preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZiarnoCzasu wrote:
    A co oznacza taki prawdziwy przewijak? Myślisz, że nakładka na łóżeczko zda egzamin?

Nakładka, to zalezy chyva u kogo ...dla mnie za nisko, za małe, za malo stabilne.

Ja mam taką kobyłę:

Komplet komoda z przewijakiem Dreviso Baby 26509 – sklep BRW https://share.google/9z3VrI3sqEFCBDOEd

A na tym materacyk z ekoskóry biały i jest super

2014... and so it begins...

👧 potworniaki jajników
    🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe

IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
    2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia

2019 rozpoczecie procedury w OA

2020 ❤️ naturalny cud córeczka
    2023 ❤️ naturalny cud córeczka
    2026 ?

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Nakładka, to zalezy chyva u kogo ...dla mnie za nisko, za małe, za malo stabilne.

Ja mam taką kobyłę:

Komplet komoda z przewijakiem Dreviso Baby 26509 – sklep BRW https://share.google/9z3VrI3sqEFCBDOEd

A na tym materacyk z ekoskóry biały i jest super

My mamy ten przewijak i jest super https://www.ikea.com/pl/pl/p/sniglar-stol-do-przewijania-buk-bialy-20045205/

ZiarnoCzasu lubi tę wiadomość

preg.png

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65

Ciąża z toksoplazmozą.

• *Julia* Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Podgrzewacz do butelek....kupiłam i sie kurzy, całkiem nowy. Jednak dzbanek z przegotowaną woda i mikrofala szybsza i wygodniejsza forma.

A ja w tym miejscu polecę czajnik elektryczny z różnymi opcjami temperatury albo z widoczną temperaturą. Ustawiamy 40 i git 💪 niektórzy nawet mleko wlewają do środka 😅

annikana, Paula9463, ZiarnoCzasu lubią tę wiadomość

2020 syn 🩵
    06.25 9t/11t 💔
    25.09 ⏸️ 🌈
    12 dpo hcg 345
    15 dpo hcg 1045
    23 dpo hcg 17808
    16.10 🩷🥹
    24.11 🧬 🩵 zdrowy chłopiec 🤞
    27.01 połówkowe 🤭

preg.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Julia* wrote:
    A ja w tym miejscu polecę czajnik elektryczny z różnymi opcjami temperatury albo z widoczną temperaturą. Ustawiamy 40 i git 💪 niektórzy nawet mleko wlewają do środka 😅
    Widziałam go i pewna zakłopotana mamę ktora spaliła mleko w nim 🤣 owszem super opcja dla tych co przestrzegają temp wody. Ja to na czuja juz lecę. Starszy preferował cieplejsze mleko inaczej mi nie chciał pić i tak zostało 😄

Paula9463, GąskaBalbinka lubią tę wiadomość

👱‍♀️ '90 🧔‍♂️'96
    👶🏼02.12.2022 💙
    20.01.2024 7tc 💔
    02.2024 cb 💔
    👶🏻25.11.2024🩵
    27.11.25. 12tc+4 🦫6,28cm

preg.png
  • OranżadA Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taką komodę z przewijakiem. Nie wiem czy uda mi się wstawić, ale sporobuje :)

Służy do dzisiaj tylko bez tej dostawki przewijakowej i wtedy zajmuje mniej miejsca.

dTZaGC4EZ33k26xAj

Polecam :) wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy w jednym miejscu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 22:32

12.10.25 ⏸️ 29dc
    13.10.25 bhcg 1546
    15.10.25 bhcg 3042
    17.10.25 bhcg 4883
    5+4tc ❤️ 0,38cm
    6+3tc ❤️ 0,60cm
    7+4tc ❤️ 1,50cm
    9+4tc ❤️ 3,40cm
    12+4tc ❤️ 6,9cm

preg.png

🧬Hashi + AZS
    02.2015 💔 zatrzymane 6/8, powikłane + torbiel jajnika lewego
    05.2015 dysplazja CIN III, konizacja
    06.2017 💔 zatrzymane 8
    08.2020 👧💝
    01.2025 biochem
    03.2025 histeroskopia polipów
  • Salea Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że pojawia się dużo polecajek wyprawkowych. Ja tylko napiszę dla świeżych mam - nie róbcie sobie w głowie przymusu zrobienia/urządzenia wszystkiego dobrze od początku.
    Jak zdecydujecie się na łóżeczko, a po tygodniu/miesiącu okaże się, że potrzeba jednak dostawki to ją wtedy kupicie. Podobnie z przewijakiem. Te nakładki na łóżeczka nie są jakieś mega drogie, można kupić i jak trzeba czegoś bardziej stabilnego to dokupić komodę, a jak będziecie jednak dziecko przewijać częściej na łóżku to przynajmniej nie szkoda tej kasy :-)
    I tak, obiecuję Wam, będziecie testować różne rzeczy, bo się okaże że chciałyście dla niego jakiś smoczek, butelkę lub pieluchy a dopiero trzeci lub piąty zakup spasuje maluchowi. Moja rada- nie kupujcie startowo po 10 paczek pieluch czy chusteczek - te rzeczy lubią uczulać, odparzać i wtedy trzeba szukać nowych. Lepiej miec dwie paczki i sprawdzić, a potem robić zapasy.

U nas przewijak się sprawdził i to taki stabilny razem z komodą, bo wszystko potrzebne mozna bo odłożyć obok. I kręgosłup podziękował, i rana po cesarce również.
    Dostawkę mieliśmy, i łóżeczko też ale trafił nam się nieodkładalny egzemplarz i każdą drzemkę spał na moich rękach w bujanym fotelu. swój pokój syn dostał dopiero na 1,5 roku, bo wcześniej spał z nami w łóżku. Od razu wskoczył do dużego dziecięcego łóżka, w którym w razie choroby albo skoku rozwojowego ktoś mógł z nim spać.
    Każda z nas na początku też wszystko testowała i uczyła się, co nam pasuje bardziej a co mniej. Jedne mamy lubią pajacyki, inne kaftaniki i spodenki. Same dojdziecie z czasem, co Wam odpowiada. I to jest normalne. Czasem wystawia się potem nieużywany laktator na sprzedaż albo chowa do szuflady siódmy odrzucony przez dziecko smoczek, bo bywa i tak. My dokupywaliśmy rzeczy po porodzie i jeszcze na długo potem, bo po prostu preferencje nam i dziecku się zmieniały.

*Julia*, OranżadA, Paula9463, Kaśq00, racuszek, annikana, GąskaBalbinka, PandaMała lubią tę wiadomość

• Salea Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OranżadA wrote:
    Ja mam taką komodę z przewijakiem. Nie wiem czy uda mi się wstawić, ale sporobuje :)

Służy do dzisiaj tylko bez tej dostawki przewijakowej i wtedy zajmuje mniej miejsca.

dTZaGC4EZ33k26xAj

Polecam :) wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy w jednym miejscu
    U nas podobnie, komoda ikea sundvik z przewijakiem która potem staje się zwykłą komodą i służy do teraz. Gorąco polecam, nikt ze znajomych nie zauważył nawet, że się rozkłada, wygląda zgrabnie i zupełnie normalnie.

OranżadA, ZiarnoCzasu lubią tę wiadomość

• Wenka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wszystkich wizyt dziewczyny 😍

Co do szkoły rodzenia, to poszłabym przy pierwszym porodzie, teraz uważam jak Annikana, że raczej nie mam już takiej potrzeby. Mnie ominęła szkoła rodzenia, bo był covid. Oglądałam jedynie trochę filmików. Za to bardzo polecam fizjo uroginekologiczną. Jutro będę się umawiać, bo moje plecy odmawiają posłuszeństwa, po ostatnich nieprzespanych nocach. Młodą znowu męczą zęby, a przechodzi to tragicznie za każdym razem. Zostały jej wszystkie trójki i piątki 🫠
    Położoną akurat wybieraliśmy dopiero po porodzie, ale warto zainteresować się tematem i wybrać sobie wcześniej jakąś polecaną z Waszej okolicy, która do Was dojeżdża. Za pierwszym razem trafiliśmy na straszą babkę, która miała nieaktualną wiedzę. Sporo mi namieszała w głowie. Za drugim razem w tym samym ośrodku zmieniła się położna i trafiłam na taką, która była też obecna przy moim porodzie. Wspaniała kobieta, bardzo się nami interesowała i sporo mi pomogła. Tym razem skontaktuję się z nią wcześniej, może nawet uda mi się załapać na jakąś wizytę przedporodową.

Ja z wyprawki to wszystko mam. Plus posiadania dzieci z małą różnicą wieku i raczej polecam kupić mniej i najwyżej dokupić coś na bieżąco. U mnie przy synku w ogóle nie sprawdziła się ani gondola, ani łóżeczko 😂 Wiadomo, że to są rzeczy, które trzeba kupić, ale mój synek pogardził. W ogóle okazało się, że synkowi do życia wystarczy tylko cycuś, wyprawka mogła nie istnieć, akurat były wtedy takie upały, że nawet ubranek nie zakładałam, bo w domu było po 30 stopni 🙈🤣 Na spacery chodziłam w chuście, inaczej się nie dało, a do tej pory śpi w łóżku z mężem. Za to córka fajnie spała w gondoli. Akurat miałam komodę, więc dokupiliśmy przewijak. Sprawdza się na samym początku, później wyjmuję ten wkład i trzymam w łazience, jak przewijam, to kładę go na ziemi. Za bardzo ruchliwe mam dzieci, żeby je przewijać na wysokości 🤣 Dostawke zrobiłam ze zwykłego łóżeczka, po prostu wykręciłam jeden bok, ale dzieci i tak spały z nami w łóżku. Jedynie pierwsze 3/4 miesiące w łóżeczku. Laktator jakoś nie chce ze mną współpracować, może kupię jakiś inny model na próbę, bo czasem przydałoby się, żeby ktoś inny podał mleczko. Do kąpieli używałam gąbki, podobnie jak Megi. Mamy tylko prysznic, więc dla starszaka wanienką jest mały basenik z decathlonu 😂 Do tego mata na podłogę, żeby bobas mógł leżeć na brzuszku 😁 Pokoju dla dziecka nie mieliśmy na samym początku, teraz i tak nie korzysta, bo zabawki trzymamy w salonie i robię tylko rotację, a śpi z mężem w naszym łóżku. Teraz zamierzam zrobić remont/przemeblowanie i dzieciom zrobimy na razie większy wspólny pokój, a my sypialnię przeniesiemy do takiego malutkiego pokoiku. Pewnie i tak wszyscy będziemy tam spać 😂
    Salea dobrze mówi, posłuchałabym jej 😉

Dziewczyny, które czują ruchy. Widzicie też jak Wam się brzuszek lekko rusza? Jak leżę na plecach, to widzę takie mini pyknięcia, jak akurat Bobek się rusza. Tylko ja jestem dość szczupła.

No i wyszło wypracowanie 🙈, cały dzień to piszę. Idę próbować dalej spać...

OranżadA, OranżadA, Ann35, Salea, PandaMała, GąskaBalbinka lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 04.10.2025

preg.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Gratuluję wszystkich wizyt dziewczyny 😍

Co do szkoły rodzenia, to poszłabym przy pierwszym porodzie, teraz uważam jak Annikana, że raczej nie mam już takiej potrzeby. Mnie ominęła szkoła rodzenia, bo był covid. Oglądałam jedynie trochę filmików. Za to bardzo polecam fizjo uroginekologiczną. Jutro będę się umawiać, bo moje plecy odmawiają posłuszeństwa, po ostatnich nieprzespanych nocach. Młodą znowu męczą zęby, a przechodzi to tragicznie za każdym razem. Zostały jej wszystkie trójki i piątki 🫠
    Położoną akurat wybieraliśmy dopiero po porodzie, ale warto zainteresować się tematem i wybrać sobie wcześniej jakąś polecaną z Waszej okolicy, która do Was dojeżdża. Za pierwszym razem trafiliśmy na straszą babkę, która miała nieaktualną wiedzę. Sporo mi namieszała w głowie. Za drugim razem w tym samym ośrodku zmieniła się położna i trafiłam na taką, która była też obecna przy moim porodzie. Wspaniała kobieta, bardzo się nami interesowała i sporo mi pomogła. Tym razem skontaktuję się z nią wcześniej, może nawet uda mi się załapać na jakąś wizytę przedporodową.

Ja z wyprawki to wszystko mam. Plus posiadania dzieci z małą różnicą wieku i raczej polecam kupić mniej i najwyżej dokupić coś na bieżąco. U mnie przy synku w ogóle nie sprawdziła się ani gondola, ani łóżeczko 😂 Wiadomo, że to są rzeczy, które trzeba kupić, ale mój synek pogardził. W ogóle okazało się, że synkowi do życia wystarczy tylko cycuś, wyprawka mogła nie istnieć, akurat były wtedy takie upały, że nawet ubranek nie zakładałam, bo w domu było po 30 stopni 🙈🤣 Na spacery chodziłam w chuście, inaczej się nie dało, a do tej pory śpi w łóżku z mężem. Za to córka fajnie spała w gondoli. Akurat miałam komodę, więc dokupiliśmy przewijak. Sprawdza się na samym początku, później wyjmuję ten wkład i trzymam w łazience, jak przewijam, to kładę go na ziemi. Za bardzo ruchliwe mam dzieci, żeby je przewijać na wysokości 🤣 Dostawke zrobiłam ze zwykłego łóżeczka, po prostu wykręciłam jeden bok, ale dzieci i tak spały z nami w łóżku. Jedynie pierwsze 3/4 miesiące w łóżeczku. Laktator jakoś nie chce ze mną współpracować, może kupię jakiś inny model na próbę, bo czasem przydałoby się, żeby ktoś inny podał mleczko. Do kąpieli używałam gąbki, podobnie jak Megi. Mamy tylko prysznic, więc dla starszaka wanienką jest mały basenik z decathlonu 😂 Do tego mata na podłogę, żeby bobas mógł leżeć na brzuszku 😁 Pokoju dla dziecka nie mieliśmy na samym początku, teraz i tak nie korzysta, bo zabawki trzymamy w salonie i robię tylko rotację, a śpi z mężem w naszym łóżku. Teraz zamierzam zrobić remont/przemeblowanie i dzieciom zrobimy na razie większy wspólny pokój, a my sypialnię przeniesiemy do takiego malutkiego pokoiku. Pewnie i tak wszyscy będziemy tam spać 😂
    Salea dobrze mówi, posłuchałabym jej 😉

Dziewczyny, które czują ruchy. Widzicie też jak Wam się brzuszek lekko rusza? Jak leżę na plecach, to widzę takie mini pyknięcia, jak akurat Bobek się rusza. Tylko ja jestem dość szczupła.

No i wyszło wypracowanie 🙈, cały dzień to piszę. Idę próbować dalej spać...
    Jak Ci sie uda "odizolować" dzieci do swojego pokoju to daj znac jak Ci sie udało bo nie wiem jak sie za to zabrać a mamy tak samo wiekowo i śpimy w 1 sypialni, starszak między nami a młody w łóżeczku- nie wiem gdzie trzeciego upcham 😅

Wenka lubi tę wiadomość

👱‍♀️ '90 🧔‍♂️'96
    👶🏼02.12.2022 💙
    20.01.2024 7tc 💔
    02.2024 cb 💔
    👶🏻25.11.2024🩵
    27.11.25. 12tc+4 🦫6,28cm

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oszaleje w tej ciazy, poszłam do WC a tam przy podtarciu brązowa krew.
    Wczoraj wizyta badanie wziernikiem, wczoraj też stosunek po zgodzie lekarza. Czy to może być coś przyczyną?

preg.png

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65

Ciąża z toksoplazmozą.

• *Julia* Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 03:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliora wrote:
    Ja oszaleje w tej ciazy, poszłam do WC a tam przy podtarciu brązowa krew.
    Wczoraj wizyta badanie wziernikiem, wczoraj też stosunek po zgodzie lekarza. Czy to może być coś przyczyną?

Eliora tak zdecydowanie! Obserwuj, jak brązowa to stara, może być z wczoraj. Ja tak miałam niecały miesiąc temu i po 12h zmieniła się w zwykły śluz. Masz w razie czego luteinę? Może Cię uspokoi.

Paula9463 lubi tę wiadomość

2020 syn 🩵
    06.25 9t/11t 💔
    25.09 ⏸️ 🌈
    12 dpo hcg 345
    15 dpo hcg 1045
    23 dpo hcg 17808
    16.10 🩷🥹
    24.11 🧬 🩵 zdrowy chłopiec 🤞
    27.01 połówkowe 🤭

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Julia* wrote:
    Eliora tak zdecydowanie! Obserwuj, jak brązowa to stara, może być z wczoraj. Ja tak miałam niecały miesiąc temu i po 12h zmieniła się w zwykły śluz. Masz w razie czego luteinę? Może Cię uspokoi.

Biorę cały czas. Mam pomału odstawiać ale dojem do końca co mam by nie wywalać.
    Nad ranem jak byłam to prawie w ogóle nie było już nic. Więc raczej podrażnienie. Za duży byłby zbieg okoliczności z badaniem i współżyciem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 06:44

*Julia* lubi tę wiadomość

preg.png

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65

Ciąża z toksoplazmozą.

• Ann35 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wyprawka to tez indywidualna sprawa. Wiadomo, ze jednej się przyda to, innej tamto 🥹
    Nie ma co sobie presji robić, zawsze można coś dokupić po porodzie.

Domcia90
    Kaśq00
    Kociara20996
    Blackcurrant

Dziewczyny kciuki za dziś ✊🏼❤️

Kaśq00, Paula9463, annikana, PandaMała, GąskaBalbinka lubią tę wiadomość

👩🏻 36 🧑🏻‍🦱 32 🇩🇪 HH

11.07.2011- 👼🏼 🩷🖤14tc O
    11.06.2012- 👧🏼 🩷🌈40+6 4210g 61cm U
    13.03.2019- 👦🏼 💙38+6 3720g 51cm L
    13.05.2025- 👼🏼 🩷 🖤14+3tc W

———————————————————
    02.2025- 7cs
    25.02.25- 9 dpo ⏸️
    06.05.25- Trisomia 13 🖤💔
    ———————————————————

09.2025 - 3cs 🍄‍🟫 🌈
    🩷🍂27.09.25 - 9 dpo ⏸️
    🩷🍂30.09.25 - 12 dpo beta 56
    🩷🍂02.10.25 - 14 dpo beta 186
    🩷🍂21.10.25 - 6+5 ❤️
    🩷🍂19.11.25 - 10+6 Nipt - niskie ryzyka
    🩷🍂03.12.25 - 12+6 prenatalne - zdrowa Misia
    🩷❄️06.01.26 - 17+5 ✅
    🩷❄️19.01.26 - 19+4 połówkowe ⏳
    preg.png
  • Aquafaba Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliora wrote:
    Biorę cały czas. Mam pomału odstawiać ale dojem do końca co mam by nie wywalać.
    Nad ranem jak byłam to prawie w ogóle nie było już nic. Więc raczej podrażnienie. Za duży byłby zbieg okoliczności z badaniem i współżyciem.
    Mi lekarz wspominał, że po stosunku może być lekkie plamienie i żeby się tym nie przejmować

👩90 👨84

⏸️ 6.10.2025
    11.10 bhcg 1146,54 mlU/ml
    11.10 progesteron 8,3 ng/ml

18.10 bhcg 14120,04 mlU/ml
    18.10 progesteron 7,7 ng/ml

26.11 nifty - zdrowy chłopak💙

preg.png
  • Kociara20996 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 🤞🍀

Eloria skoro krew jest brązowa to myślę że to podrażnienie po wizycie lub stosunku po prostu obserwuj

Kaśq00, Paula9463 lubią tę wiadomość

👩🏻96 🧔🏽‍♂️92
    F 2014👦🏼
    J 2016 👦🏽

👩🏻•PCOS•Niedoczynność tarczycy

04.25 ciąża biochemiczna 💔
    27.08 🩸 29.08 CLO 3-7 dc💊
    23.09 ⏸️ 8/9 DPO Kropusiu zostań z nami 🌈❤️ 14cs
    10DPO HCG 90,4 PROG 29,300 12DPO HCG 360 + 288,9% PROG 31 14DPO HCG 922 + 146,7% 17DPO HCG 3659 +150,7% PROG 23,100
    02.10 🫧 mamy pęcherzy 8,2 mm 🥰 niestety torbiel na lewym jajniku 3 cm
    07.10 jest mały miś 🐻 1,9mm
    16.10 miś 🐻 ma 1,03 cm z ❤️
    02.11 miś 🐻 ma 2,79 cm ❤️
    12.11 Nifty Pro 🧬⏳18.11 zdrowa dziewczynka 🩷
    17.11 miś 🐻 ma 5,16cm
    20.11 prenatalne księżniczka 👑🩷 ma 6,16 cm ryzyka niskie
    07.01 Księżniczka 👸🏼 🩷 ma 259g

Lilka, Czekamy na Ciebie córeczko 😍🥰🥹

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jest tego zdecydowanie mniej, także chyba wszystko ok.

Ann35, Paula9463 lubią tę wiadomość

preg.png

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65

Ciąża z toksoplazmozą.

‹‹ 479 480 481 482 483 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ