Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas rekrutacja do żłobków miejskich jest w chyba w marcu ( dziecko zaczyna żłobek we wrześniu) a do prywatnych to w sumie jak jest miejsce to chyba z miejsca przyjmują ale w sumie nie wiem dokładnie, jeszcze tez się nie rozglądałam
medimind lubi tę wiadomość
-
Agrafka podejrzewam, że lekarze u których byłam nie mają żadnej potwierdzonej wiedzy na temat wpływu covida na dzieci i ich zalecenia oparte są właśnie na niewiedzy. Wprowadzają działania profilaktycznie bo nikt teraz nie powie jak należy postąpić. Pediatrzy nie mają żadnych wytycznych, opracowań, badań itp. Może z czasem będą badania naukowe a teraz to wszystko jest jedną wielką niewiadomą. Może stąd ta ostrożność, może na wyrost może nie. No ale kłócić się z nimi nie będę bo moja wiedza jest jeszcze mniejsza niż ich.
Ważne, że dzieci rozwijają się dobrze. A przez to, że mały był z każdej strony przebadany to jesteśmy spokojni.
Nie zadręczaj się tym.
-
Ja pewnie posle mlodego do przedszkola jak corke na dwa latka... poczatek roku jest u nas w przedszkolu 1 sierpnia, Mia poszla 3tyg przed drugimi urodzinami, a Nathan pojdzie 1,5 miesiaca po drugich...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Lilak możliwe ze jest tak jak piszesz. Ale wydaje mi się że ostrożności nigdy za wiele tym bardziej że moja ciąża z ivf i sporo leków przy tym. Nie zaszkodziło by w tym przypadku dmuchać na zimne ale ja tez z lekarzami kłócić się nie będę. Staram się racjonalnie podchodzić, w końcu to oni mają wiedzę medyczną nie ja. Oczywiscie nie zdaje się na pierwszego lepszego lekarza gdyby tak było pewnie dzisiaj nie byłabym tu z Wami bo nadal starała bym się zajść w ciąże…
-
Mama po przejściach nie tylko ty tak wpisywałaś. Ja jak szukałam pierwszy raz dla Tosi to też tak pisałam, a i teraz noe chciało mi się wywlekać jej z za szafki i sprawdzać dokładnie firmy 🙈🥴
Dziewczyny a jaką szczepionką szczepicie na meningokoki i czy już teraz zaczynacie czy później?Mama po przejściach lubi tę wiadomość
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
My już się pytaliśmy o żłobek, blisko nas powstał nowy a w zasadzie powstaje, bo zaczynają za miesiąc a jeszcze z tego co widzę budynek nie gotowy 🙈 Wyobrażam sobie jak tam będzie śmierdzieć farbami i tym wszytkim, biedne dzieciaczki, dobrze że nasza dopiero za rok, to się chyba zdąży wywietrzyć 😉
Dzisiaj odebraliśmy paszport dla małej, w sumie nie mamy zaplanowanego żadnego wyjazdu, ale tak pisałyście o tych zdjęciach, że też zrobiłam 😊 Szkoda, że dopiero później dowiedziałam się, że paszport jest ważny tylko na rok, no ale myślę że zdążymy wykorzystać.
W Polsce też tylko na rok?
Agrafka cieszę się, że jesteś tu z nami 😊
_agrafka_ lubi tę wiadomość
-
Mama po przejściach wrote:Agrafka jaki konkretnie model tej karuzeli macie? Nie wszystkie tej firmy mają zabawki pod kątem zawieszone? Na zdjęciach w necie czasem trudno ocenić.
Mama po przejściach, NatkaZ lubią tę wiadomość
-
Agrafka a co sie działo po szczepieniu?
Robiłas wszystko na-raz?
U nas neurolog też powiedziala żeby brać 5w1.. pytałaś może czemu w ogóle to 5w1 jest lżejsze? Przecież wtedy podaje sie dwie szczepionki i wcale nie ma tego mniej..
Z tymi rota akurat nie wiem czy bym czekała do 12tyg, to jest często występująca choroba i jak złapie takiego malca to jest mega kaplica.. Ja sie bardzo ucieszyłam że mamy już rote i pneumo zrobione
My jeszcze nie jesteśmy zaszczepieni 6w1 bo nie było, także tę akurat przeciągne troche i zaszczepie dopiero jak wrócimy z wyjazdu czyli w 9-10 tygWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2021, 07:47
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Lilak, agrafka - grunt, że macie dobre wiadomości i dzieciaczki zdrowe.
Espoir - ja też karmię gdzie popadnie (W ogóle się nie przejmuję kiedy karmienie, jak chce jeść to wszędzie cyca wyciągam. Zresztą nigdy to nie jest w jakimś tłumie a jak jest więcej ludzi to odwracam się tyłem i zasłaniam pieluszką). W każdym razie na krawężniku pod marketem mi się jeszcze nie zdarzyło
Póki co tylko parki, ogródki w restauracjach, samochó itp. A któraś z Was miała jakiś ciekawy przypadek z karmieniem - w sensie w dziwnym miejscu?
Co do żłobków to chyba w cały świat są rekrutacje. Jedne rok wcześniej drugie pół. U mnie akurat startują w styczniu. Warto się dlatego zorientować gdzie chcecie posłać i sprawdzić kiedy nabór.
Ja najchętniej bym chciała jakąś hybrydę zrobić. Mam mieć w pracy już na zawsze 2 x w tygodniu home office - wtedy bym na pewno dała do żłobka. A np. w pozostałe 3 dni już z nianią lub babcią. Moja przyjaciółka tak robi - 2 dni żłobek, 2 dni niania i 1 dzień babcia. I jakoś ta opcja mi się spodobała
Agrafka my mamy ten mały fotelik 0-13 kg.
NatkaZ - szczepienia mieliśmy 3 tygodnie temu i kazali do meningokoków chyba odczekać minimum 2 tygodnie i żeby do kolejnych szczepień też było 2 tyg odstępu. Kolejne nam przypadają za 5 tygodni a na meningo się zapiszemy za 2 tygodnie (jeszcze nie wiem jaka to będzie).
-
Po prostu Zoe wrote:Nabór marzec/ kwiecień na start od września. Tylko on wtedy nawet się nie urodził. Nie wiem jak to jest w połowie roku dołączyć. Czy będzie ciężko się dostać 🙃 aż nie chce mi się tego sprawdzać. I tak odwlekam to w nieskończoność 🙈
Kiedy planujecie go posłać? Ile będzie miał miesięcy wtedy?
Batylda ale z drugiej strony patrząc na to jej aktualne zdjęcie w paszporcie to nawet dobrze, że za rok nowe 😂🙈 -
KasiaC wrote:Lilak, agrafka - grunt, że macie dobre wiadomości i dzieciaczki zdrowe.
Espoir - ja też karmię gdzie popadnie (W ogóle się nie przejmuję kiedy karmienie, jak chce jeść to wszędzie cyca wyciągam. Zresztą nigdy to nie jest w jakimś tłumie a jak jest więcej ludzi to odwracam się tyłem i zasłaniam pieluszką). W każdym razie na krawężniku pod marketem mi się jeszcze nie zdarzyło
Póki co tylko parki, ogródki w restauracjach, samochó itp. A któraś z Was miała jakiś ciekawy przypadek z karmieniem - w sensie w dziwnym miejscu?
Co do żłobków to chyba w cały świat są rekrutacje. Jedne rok wcześniej drugie pół. U mnie akurat startują w styczniu. Warto się dlatego zorientować gdzie chcecie posłać i sprawdzić kiedy nabór.
Ja najchętniej bym chciała jakąś hybrydę zrobić. Mam mieć w pracy już na zawsze 2 x w tygodniu home office - wtedy bym na pewno dała do żłobka. A np. w pozostałe 3 dni już z nianią lub babcią. Moja przyjaciółka tak robi - 2 dni żłobek, 2 dni niania i 1 dzień babcia. I jakoś ta opcja mi się spodobała
Agrafka my mamy ten mały fotelik 0-13 kg.
NatkaZ - szczepienia mieliśmy 3 tygodnie temu i kazali do meningokoków chyba odczekać minimum 2 tygodnie i żeby do kolejnych szczepień też było 2 tyg odstępu. Kolejne nam przypadają za 5 tygodni a na meningo się zapiszemy za 2 tygodnie (jeszcze nie wiem jaka to będzie).
Tak, ja karmiłam na cmentarzu 😬😬 byłyśmy z siostra na spacerze i przechodziliśmy przez cmentarz no i dzieci nam się obudziły i chciały jeść wiec nie byli wyjścia 🤷♀️
-
Dziewczyny wiele z was pisało że podawałyście maluchom DEBRIDAT, jak go stosowałyście? Jakie dawkowanie? Pomogło na ten ból brzuszka?
Jak czytałam ulotkę to tam pisze, że stosuje się go w przypadków problemów z wypróżnianiem czy zatwardzeniach ale my w sumie takiego problemu nie mamy bo w sumie kupki robi ale strasznie przy tym wrzeszczy, tak samo jak przy puszczaniu bączków. Bardzo go ten brzuszek zaczął męczyć od 4 dni.Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U -
Mama po przejściach wrote:Kiedy planujecie go posłać? Ile będzie miał miesięcy wtedy?
Batylda ale z drugiej strony patrząc na to jej aktualne zdjęcie w paszporcie to nawet dobrze, że za rok nowe 😂🙈
Chciałabym od kwietnia wrócić do pracy. Ale od marca bym go wysłała żeby mieć miesiąc zapasu zanim dobrze się zaklimatyzuje. Szybciej mi będzie podskoczyć po niego z domu niż z pracy. Z pracy to godzinę - półtorej zanim się dostanę tutaj. Niby szefowa mówi ze będę mogła pracować tez zdalnie w większości ale wiadomo co będzie za te ponad pół roku 🤷♀️
Będzie miał 10 miesięcyMama po przejściach lubi tę wiadomość
-
Santi nie stosujemy tego preparatu, ale u nas podobna sytuacja. Wrzeszczy przy wypróznianiu, ale kupki są 3 razy dziennie i rzadkie, więc to nie jest zatwardzenie. Po Sab Simplex mieliśmy wodę zamiast kupki a wydaje mi się że płaczu wcale mniej nie było, chyba każdy ten specyfik jest na zatwardzenia więc nie wiem czy ma sens podawać 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2021, 10:12