X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rekrutacja do żłobków miejskich jest w chyba w marcu ( dziecko zaczyna żłobek we wrześniu) a do prywatnych to w sumie jak jest miejsce to chyba z miejsca przyjmują ale w sumie nie wiem dokładnie, jeszcze tez się nie rozglądałam

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• Lilak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka podejrzewam, że lekarze u których byłam nie mają żadnej potwierdzonej wiedzy na temat wpływu covida na dzieci i ich zalecenia oparte są właśnie na niewiedzy. Wprowadzają działania profilaktycznie bo nikt teraz nie powie jak należy postąpić. Pediatrzy nie mają żadnych wytycznych, opracowań, badań itp. Może z czasem będą badania naukowe a teraz to wszystko jest jedną wielką niewiadomą. Może stąd ta ostrożność, może na wyrost może nie. No ale kłócić się z nimi nie będę bo moja wiedza jest jeszcze mniejsza niż ich.
    Ważne, że dzieci rozwijają się dobrze. A przez to, że mały był z każdej strony przebadany to jesteśmy spokojni.
    Nie zadręczaj się tym.

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie posle mlodego do przedszkola jak corke na dwa latka... poczatek roku jest u nas w przedszkolu 1 sierpnia, Mia poszla 3tyg przed drugimi urodzinami, a Nathan pojdzie 1,5 miesiaca po drugich...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak możliwe ze jest tak jak piszesz. Ale wydaje mi się że ostrożności nigdy za wiele tym bardziej że moja ciąża z ivf i sporo leków przy tym. Nie zaszkodziło by w tym przypadku dmuchać na zimne ale ja tez z lekarzami kłócić się nie będę. Staram się racjonalnie podchodzić, w końcu to oni mają wiedzę medyczną nie ja. Oczywiscie nie zdaje się na pierwszego lepszego lekarza gdyby tak było pewnie dzisiaj nie byłabym tu z Wami bo nadal starała bym się zajść w ciąże…

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach nie tylko ty tak wpisywałaś. Ja jak szukałam pierwszy raz dla Tosi to też tak pisałam, a i teraz noe chciało mi się wywlekać jej z za szafki i sprawdzać dokładnie firmy 🙈🥴

Dziewczyny a jaką szczepionką szczepicie na meningokoki i czy już teraz zaczynacie czy później?

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już się pytaliśmy o żłobek, blisko nas powstał nowy a w zasadzie powstaje, bo zaczynają za miesiąc a jeszcze z tego co widzę budynek nie gotowy 🙈 Wyobrażam sobie jak tam będzie śmierdzieć farbami i tym wszytkim, biedne dzieciaczki, dobrze że nasza dopiero za rok, to się chyba zdąży wywietrzyć 😉

Dzisiaj odebraliśmy paszport dla małej, w sumie nie mamy zaplanowanego żadnego wyjazdu, ale tak pisałyście o tych zdjęciach, że też zrobiłam 😊 Szkoda, że dopiero później dowiedziałam się, że paszport jest ważny tylko na rok, no ale myślę że zdążymy wykorzystać.
    W Polsce też tylko na rok?

Agrafka cieszę się, że jesteś tu z nami 😊

_agrafka_ lubi tę wiadomość

OrT4p2.png
  • unify Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Agrafka jaki konkretnie model tej karuzeli macie? Nie wszystkie tej firmy mają zabawki pod kątem zawieszone? Na zdjęciach w necie czasem trudno ocenić.
    My mamy Tiny love boho Chic. Mały uwielbia, dzisiaj leżał prawie godzinę i się wpatrywał i cieszył 😃

Mama po przejściach, NatkaZ lubią tę wiadomość

atdc2n0a92hantdh.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 01:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o żłobek to zależy czy państwowy czy prywatny i głównie od tego gdzie mieszkacie. Więc najlepiej się zorientować już teraz kiedy zapisać.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka a co sie działo po szczepieniu?
    Robiłas wszystko na-raz?
    U nas neurolog też powiedziala żeby brać 5w1.. pytałaś może czemu w ogóle to 5w1 jest lżejsze? Przecież wtedy podaje sie dwie szczepionki i wcale nie ma tego mniej..

Z tymi rota akurat nie wiem czy bym czekała do 12tyg, to jest często występująca choroba i jak złapie takiego malca to jest mega kaplica.. Ja sie bardzo ucieszyłam że mamy już rote i pneumo zrobione

My jeszcze nie jesteśmy zaszczepieni 6w1 bo nie było, także tę akurat przeciągne troche i zaszczepie dopiero jak wrócimy z wyjazdu czyli w 9-10 tyg ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2021, 07:47

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Batylda Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce paszport dla dziecka jest ważny 5 lat.
    Zoe, a w Warszawie rekrutacja do żłobków nie jest jakoś na wiosnę? Ostatnio zerkałam z ciekawości jak to wygląda, ale nie zgłębiłam tematu, więc mogę być w błędzie.

relgtv73ymxx11gn.png

• Batylda Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy drugie szczepienie na początku października i wtedy będziemy się umawiać na meningokoki.

relgtv73ymxx11gn.png

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi synek miał wszystko na raz, hexacima 6w1, synflorix i rotateq. W dniu szczepienia był ospały i miał gorączkę, potem przez kolejne dwa dni był wciąż osowiały i miał stan podgorączkowy.

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam jeszcze pytanie odnośnie fotelików, czy któraś z Was korzysta z fotelika 0-18?

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak, agrafka - grunt, że macie dobre wiadomości i dzieciaczki zdrowe.

Espoir - ja też karmię gdzie popadnie (W ogóle się nie przejmuję kiedy karmienie, jak chce jeść to wszędzie cyca wyciągam. Zresztą nigdy to nie jest w jakimś tłumie a jak jest więcej ludzi to odwracam się tyłem i zasłaniam pieluszką). W każdym razie na krawężniku pod marketem mi się jeszcze nie zdarzyło :D
    Póki co tylko parki, ogródki w restauracjach, samochó itp. A któraś z Was miała jakiś ciekawy przypadek z karmieniem - w sensie w dziwnym miejscu :D?

Co do żłobków to chyba w cały świat są rekrutacje. Jedne rok wcześniej drugie pół. U mnie akurat startują w styczniu. Warto się dlatego zorientować gdzie chcecie posłać i sprawdzić kiedy nabór.
    Ja najchętniej bym chciała jakąś hybrydę zrobić. Mam mieć w pracy już na zawsze 2 x w tygodniu home office - wtedy bym na pewno dała do żłobka. A np. w pozostałe 3 dni już z nianią lub babcią. Moja przyjaciółka tak robi - 2 dni żłobek, 2 dni niania i 1 dzień babcia. I jakoś ta opcja mi się spodobała :P

Agrafka my mamy ten mały fotelik 0-13 kg.

NatkaZ - szczepienia mieliśmy 3 tygodnie temu i kazali do meningokoków chyba odczekać minimum 2 tygodnie i żeby do kolejnych szczepień też było 2 tyg odstępu. Kolejne nam przypadają za 5 tygodni a na meningo się zapiszemy za 2 tygodnie (jeszcze nie wiem jaka to będzie).

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nabór marzec/ kwiecień na start od września. Tylko on wtedy nawet się nie urodził. Nie wiem jak to jest w połowie roku dołączyć. Czy będzie ciężko się dostać 🙃 aż nie chce mi się tego sprawdzać. I tak odwlekam to w nieskończoność 🙈

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Nabór marzec/ kwiecień na start od września. Tylko on wtedy nawet się nie urodził. Nie wiem jak to jest w połowie roku dołączyć. Czy będzie ciężko się dostać 🙃 aż nie chce mi się tego sprawdzać. I tak odwlekam to w nieskończoność 🙈

Kiedy planujecie go posłać? Ile będzie miał miesięcy wtedy?

Batylda ale z drugiej strony patrząc na to jej aktualne zdjęcie w paszporcie to nawet dobrze, że za rok nowe 😂🙈

OrT4p2.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaC wrote:
    Lilak, agrafka - grunt, że macie dobre wiadomości i dzieciaczki zdrowe.

Espoir - ja też karmię gdzie popadnie (W ogóle się nie przejmuję kiedy karmienie, jak chce jeść to wszędzie cyca wyciągam. Zresztą nigdy to nie jest w jakimś tłumie a jak jest więcej ludzi to odwracam się tyłem i zasłaniam pieluszką). W każdym razie na krawężniku pod marketem mi się jeszcze nie zdarzyło :D
    Póki co tylko parki, ogródki w restauracjach, samochó itp. A któraś z Was miała jakiś ciekawy przypadek z karmieniem - w sensie w dziwnym miejscu :D?

Co do żłobków to chyba w cały świat są rekrutacje. Jedne rok wcześniej drugie pół. U mnie akurat startują w styczniu. Warto się dlatego zorientować gdzie chcecie posłać i sprawdzić kiedy nabór.
    Ja najchętniej bym chciała jakąś hybrydę zrobić. Mam mieć w pracy już na zawsze 2 x w tygodniu home office - wtedy bym na pewno dała do żłobka. A np. w pozostałe 3 dni już z nianią lub babcią. Moja przyjaciółka tak robi - 2 dni żłobek, 2 dni niania i 1 dzień babcia. I jakoś ta opcja mi się spodobała :P

Agrafka my mamy ten mały fotelik 0-13 kg.

NatkaZ - szczepienia mieliśmy 3 tygodnie temu i kazali do meningokoków chyba odczekać minimum 2 tygodnie i żeby do kolejnych szczepień też było 2 tyg odstępu. Kolejne nam przypadają za 5 tygodni a na meningo się zapiszemy za 2 tygodnie (jeszcze nie wiem jaka to będzie).

Tak, ja karmiłam na cmentarzu 😬😬 byłyśmy z siostra na spacerze i przechodziliśmy przez cmentarz no i dzieci nam się obudziły i chciały jeść wiec nie byli wyjścia 🤷‍♀️

• Santi_14 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiele z was pisało że podawałyście maluchom DEBRIDAT, jak go stosowałyście? Jakie dawkowanie? Pomogło na ten ból brzuszka?

Jak czytałam ulotkę to tam pisze, że stosuje się go w przypadków problemów z wypróżnianiem czy zatwardzeniach ale my w sumie takiego problemu nie mamy bo w sumie kupki robi ale strasznie przy tym wrzeszczy, tak samo jak przy puszczaniu bączków. Bardzo go ten brzuszek zaczął męczyć od 4 dni.

Adaś 20.06.2021 ❤️
    Zbysiu 25.02.2026 ❤️

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    01.19 ET 8A - >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius M.P.
    09.20 ET 8A -> 8dpt 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻
    3️⃣09.2023 IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    10.23 - ET 2x 8A - >2,3I/U❌
    12.23 - FET 4AA - >2,3I/U❌
    02.24 - FET 4BB - >2,3 I/U❌
    11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U,
    31.12.24 CP ->usunięcie p.jajowodu❌

4️⃣ 05.2025 IVF Angelius M.P.🙏🏻❤️
    Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
    10.06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U, 20dpt 1937 I/U -> zdrowy synek💙✅

event.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Kiedy planujecie go posłać? Ile będzie miał miesięcy wtedy?

Batylda ale z drugiej strony patrząc na to jej aktualne zdjęcie w paszporcie to nawet dobrze, że za rok nowe 😂🙈

Chciałabym od kwietnia wrócić do pracy. Ale od marca bym go wysłała żeby mieć miesiąc zapasu zanim dobrze się zaklimatyzuje. Szybciej mi będzie podskoczyć po niego z domu niż z pracy. Z pracy to godzinę - półtorej zanim się dostanę tutaj. Niby szefowa mówi ze będę mogła pracować tez zdalnie w większości ale wiadomo co będzie za te ponad pół roku 🤷‍♀️
    Będzie miał 10 miesięcy

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santi nie stosujemy tego preparatu, ale u nas podobna sytuacja. Wrzeszczy przy wypróznianiu, ale kupki są 3 razy dziennie i rzadkie, więc to nie jest zatwardzenie. Po Sab Simplex mieliśmy wodę zamiast kupki a wydaje mi się że płaczu wcale mniej nie było, chyba każdy ten specyfik jest na zatwardzenia więc nie wiem czy ma sens podawać 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2021, 10:12

OrT4p2.png
‹‹ 1063 1064 1065 1066 1067 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ