Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Foxy no bez jaj…..🤦🏼♀️ Moja była ostatnio u neurologa i babka mówiła, że super się rozwija - a u nas ani przewrotów ani nawet nie wie, że ma ręce 🤷🏼♀️ My idziemy do OWI w październiku, aż się boje…
Moja też, jak chyba wszystkie dzieci z tego forum, akceptuje tylko noszenie w pionie. I to szybko jej się nudzi i trzeba ją odwracać przodem do świata. Nie wyobrażam sobie, że miałaby leżeć płasko…chyba by się zapłakała a ja z nią.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2021, 22:05
-
Kurcze, ja zauważyłam, ze Synek preferuje jedną stronę i że moze nie ma super symetrycznej główki i już staraliśmy się cwiczyc drugą i myslałam, ze spoko, jakos to się wyrówna wszystko, ale ta lekarka miała taki ton.. i w ogole zdrzenie z samą rejestracja w tym osrodku mnie powaliło: chcieli akt urodzenia, wejsc do gabinetu mozna było tylko bez butów lub w obuwiu ochronny (dobrze, ze miałam skarpetki a nie założyłam sandałów.
Veruka, ty jesteś z Trójmiasta.. gdzie masz wizytę? ja byłam dzis w Gdyni na Kamiennej Górze -
Moja niunia też się nie przewraca na boki, fizjo nie mówiła, że na tym etapie to już problem. Ręce już odkryła, a na pewno jedna. Ale skraca jeden bok i to mamy do obserwacji.
Natomiast jeśli chodzi o asymetrie to im szybciej zaczniecie ćwiczyć Foxy tym lepiej. Nie czekałabym do października. Moim zdaniem im dziecko starsze tym bardziej buntuje się przy ćwiczeniach.
Synek miał asymetrie, rehabilitowalam go prywatnie. Musieliśmy w trakcie zmienić fizjo bo doznała kontuzji. Najpierw na nią czekałam, ale jej rekonwalescencja dość się przedłużała i w końcu znalazłam inna. Przez ten czas synek wrócił do punktu wyjścia no i już nie był taki zawsze chętny do ćwiczeń. A ćwiczyliśmy sporo.. Poduszkę mieliśmy headcare, ale ona też tylko się sprawdza zanim maluch zacznie być mobilny i przewracać się na boki czy na brzuch. Mój potem z niej po prostu zwiewał. Czas jest tu naprawdę cenny moim zdaniem.
-
Dziewczyny któraś z Was zmagała się z refluksem u brzdąca?
U nas wszystko na to wskazuje. Wyrywanie się podczas karmienia, ulewanie, odginanie główki do tyłu (potwierdzone, że to nie napięcie).
Na wizytach u pediatry cały czas wałkowany jest temat szczepień i zapomniałam o to dzisiaj zapytać.
A jeśli chodzi o szczepienia to nie dość, że mamy czasowo odroczone to jeszcze mamy skierowanie do punktu szczepień przy szpitalu. Podobno to standardowa procedura przy wcześniakach. Tylko nie wiem po jaką cholerę wstrzymywali mnie do tego czasu w przychodni zamiast od razu tam skierować.
Zwariować idzie ale cieszę się bo może tam podejdą profesjonalniej. Tu ciągle mi coś wymyślają nowego. -
Lilak my mamy potwierdzony refluks fizjologiczny. Problemem jest tez ilość i szybkość wypływania mojego mleka dlatego mam zalecenie odbijać małą kilkakrotnie podczas jedzenia. Faktycznie nam to pomaga. Problemem jest tez jak mam przepełnione piersi i malutka zje więcej mleka I fazy to więcej ulewa. W nocy niestety muszę trochę odciągnąć laktatorem bo pierwsze karmienie mamy ok 5 wiec od 21 piersi mam tak pełne ze mleko sika na wszystkie strony.
-
Foxy nam też wyskoczyła spora wysypka (malutka miała 2 miesiące) i pediatra też kazała odstawić bmk (chociaż ja się zastanawiam czy to nie cytrusy). Na moje pytanie czy to możliwe ze tak późno powiedziała ze tak, że właśnie tego typu alergie pojawiają się ok 2-3 miesiąca (moja pediatra jest tez alergologiem). Nie dostałam żadnych maści tylko zwykły krem z emolientem i nakaz eliminacji bmk + białka jajka na okres 4 tygodni. Właśnie mija 3 tydzień i muszę przyznać ze wysypka jej dość długo schodziła bo ponad 2 tygodnie. Teraz została jej tylko szorstka skórka na przedramieniu jednej rączki. Po tych 4 tygodniach mam sobie wybrać jeden produkt z bmk i w małych ilościach go wprowadzić i obserwować.
-
Kryśka wrote:Lilak my mamy potwierdzony refluks fizjologiczny. Problemem jest tez ilość i szybkość wypływania mojego mleka dlatego mam zalecenie odbijać małą kilkakrotnie podczas jedzenia. Faktycznie nam to pomaga. Problemem jest tez jak mam przepełnione piersi i malutka zje więcej mleka I fazy to więcej ulewa. W nocy niestety muszę trochę odciągnąć laktatorem bo pierwsze karmienie mamy ok 5 wiec od 21 piersi mam tak pełne ze mleko sika na wszystkie strony.
A podajesz jakieś leki na to? -
Foxy my też mamy płaską główkę z tyłu, od małego preferowała jedną stronę. We wtorek byliśmy u fizjoterapeuty (jechaliśmy 50km🙈) I potwierdził lekką asymetrie ułożeniową. Powiedział, że trzeba rozciągnąć mięsień po prostu, co ten człowiek z nią robił przez 30 minut 🙈🙈🙈 na początku obejrzał ją całą, ogólnie zajął się każdą partią ciała. Kilka spotkań powinno wystarczyć żeby rozluźnić kark. Podkładanie ponoć nie zdaje egzaminu a o takiej poduszce z dziurka nic nie mówił, choć mam taką bo dostałyśmy w szpitalu. Ogólnie rozowojowo jest bardzo dobrze 😊
-
Dla zainteresowanych mam wrzucam link 😊 Dzisiaj wieczorem odbędzie się darmowy webinar na temat nosedełek dla niemowlaków. Wstępnie już podjęłam decyzję które kupię, ale może wieczorem dowiem się czegoś nowego.
https://youtu.be/YLyOy8mBmjY
Santi_14, Noelle lubią tę wiadomość
-
Mama po przejściach wrote:Dla zainteresowanych mam wrzucam link 😊 Dzisiaj wieczorem odbędzie się darmowy webinar na temat nosedełek dla niemowlaków. Wstępnie już podjęłam decyzję które kupię, ale może wieczorem dowiem się czegoś nowego.
https://youtu.be/YLyOy8mBmjY
A na jakie wstepnie postawilas? Mnie caly czas kusi kokadi jak juz maly podroanie zeby wyprobowac... szkoda, ze ten panel ma nieregulowany
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
My mamy nosidło kavka multiage. Jest super. Ale nie mam porównania. W sklepie przymierzaliśmy też lennylamb jakieś ale to kavka skradła moje serce. Synek się przesiadł z chusty jak miał niecałe 8 miesięcy. Teraz czeka na siostre bo młody już raczej nie będzie zainteresowany no i chyba za ciężki jest 😅😅
-
Cccierpliwa wrote:Ogladalam sporo jej recenzji i udziela sie jako certyfikowany doradca na grupach chustowo nosidlowych, to pewnie cos madrego powie...
A na jakie wstepnie postawilas? Mnie caly czas kusi kokadi jak juz maly podroanie zeby wyprobowac... szkoda, ze ten panel ma nieregulowany
Zdecydowałam się na kavka handy, jej zdaniem świetnie się nadaje od rozmiaru 62. Niestety w Niemczech nie do kupienia. Poczekam na webinar i już ostatecznie postanowię i kupię.
Ps. Zazdroszczę tym którzy nie mają problemu zaczerienionej pupu niemowlaka. Moja chyba jest jakaś nadwrażliwa, staję na rzęsach a po paru dniach znowu coś 🙈 -
Mama po przejsciach, super! Chociaz wolalabym chyba multiage, bo wiazanie z ciezszym dzieckiem pewnie tez juz troche ciezsze jak motanie chusty
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Tak, to prawda, one bardziej na 68/74 pasuja...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Lilak wrote:A podajesz jakieś leki na to?
Lilak lubi tę wiadomość