Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas dziąsła bez zmian, normalne, bez grudek, czerwone, nic się nie dzieje. Ślinotok od dawna, ale widocznie nie ma to z ząbkami nic wspólnego.
O tych kaszkach helpa właśnie czytałam na alaanktoweblw. W wielu miejscach widziałam, że je polecają.
Co do koziego mleka to z kolei czytałam, że niby nie można do ukończenia 1 roku życia. To teraz nie wiem w sumie czemu capri care jest z koziego hmmm... i gdzie tu prawda. Zgłupieć jak zawsze idzie.
Santi gratulacje, ze laktacja ruszyła
Lilak co do obrotów u nas tak wyglądał prawie cały zeszły tydzień. Dopiero w weekend to odespałam. Po kilku dniach przestała się w nocy obracać wcale, a z kolei dzisiaj od 3 rano po karmieniu się obróciła na brzuch i tak usnęła. I po kolejnych karmieniu o 5 tak samo się sama przekręciła i usnęła. Chyba faktycznie potrzebują dzieci kilka nocek, by opanować obroty pod kątem spania, żeby im wygodnie było.
My się tez meldujemy po 1 zajęciach na basenie. Super było. Akurat tam Sonia przodowałaCałe mokre byłyśmy, bo był szał i ciągle pluskała rekami i nogami po wodzie. Bardzo jej się podobało
-
Mama pp, ja mam taki zwyklak z wyprawki Warszawiaka, trzymam tam pranie do prasowania, a jako że po weekendzie kosz stoi pusty, to moje dziecko dziś oczywiście z milionem pobudek, ale od 21:40 do 8:20, więc polecam jakikolwiek model, byle się zmieściła 😂 Lisa używa smoczka?
Kasia ja o tym mleku kozim i owczym czytałam że jest mniej wartościowe niż krowie, ale można dawać, zaraz znajdę ten fragment.Mama po przejściach lubi tę wiadomość
-
A przepraszam, nie można:
"Błędnie rozumiana idea zdrowej, ekologicznej żywności sprawia, że popularną
alternatywą dla mleka krowiego w jadłospisie niemowlaka staje się mleko
kozie lub owcze. Chętnie sięgają po nie młodzi rodzice, nieświadomi zagrożeń
związanych z taką dietą u niemowlaka. Mleko tego rodzaju cechuje się bowiem
bardzo – niekiedy aż niebezpiecznie – dużym stężeniem soli mineralnych, które
obciążają nerki. Zawiera także za mało kwasu foliowego i witamin (zwłaszcza
witaminy B12), co sprzyja rozwojowi anemii. Zdarza się, że niektórzy rodzice podają mleko kozie lub owcze starszym dzieciom.
Nie zalecamy jednak takiego postępowania, ponieważ zwiększa ono ryzyko anemii."
Jeśli chodzi o sery z tego mleka:
"Który ser wybrać?
We wskazanym przez nas okresie wprowadzania pokarmów uzupełniających
do jadłospisu niemowlęcia (p. s. 98–99) możesz sięgać także po różne rodzaje
serów otrzymywanych z mleka krowiego, koziego i owczego. Nie są one
podstawą żywienia, a jedynie uzupełniają i urozmaicają posiłki dziecka. Nie
przeczy to napisanym na poprzednich stronach informacjom o mleku krowim,
kozim czy owczym."
I jeszcze jak już otworzyłam ten plik to fragment czemu najpierw warzywa a potem owoce:
"Zaakceptowanie smaku warzyw jest trudniejsze i trwa dłu-
żej niż akceptacja smaku owoców, ale wielokrotne (nawet
10–15 razy) podawanie różnych warzyw przyspieszy moment,
gdy dziecko z chęcią zacznie je zjadać.
O Ze względu na bardziej „wymagający” smak i dłuższe przyzwy-
czajanie się, warzywa powinny być pierwszymi pokarmami
uzupełniającymi jadłospis niemowlęcia.
O Dopiero około 2 tygodnie po rozpoczęciu podawania warzyw
stopniowo proponuj dziecku owoce, ale cały czas utrzymuj
warzywa w jego jadłospisie."
To jest książka "Poradnik żywienia niemowląt Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin" ale mam wobec niej trochę mieszane uczucia.
-
Batylda 🤣
Jeśli chodzi o smoczek, to zależy od humoru, ale raczej jest na tak.
Z tym mlekiem to chyba chodzi o to by nie dawać tak poprostu do picia, tak jak zresztą krowiego. A i znalazłam argument, że mleko kozie jest najbardziej zbliżone do mleka matki ( bardziej niż krowie) dlatego jest lepszą alternatywą po kp. Ale ja tam się nie znam 😉 -
Noelle wrote:Młoda zaczyna mi podgryzać cycki. 🙄 Nie że specjalnie tylko tak jakoś przypadkiem podczas ssania.
Oszaleje! 😂 Zaraz będę sobie mogła kolczyki wprawić. 🙈
Noelle ile czasu rosły te ząbki po wyjściu z dziąsła? -
Noelle wrote:Młoda zaczyna mi podgryzać cycki. 🙄 Nie że specjalnie tylko tak jakoś przypadkiem podczas ssania.
Oszaleje! 😂 Zaraz będę sobie mogła kolczyki wprawić. 🙈Sumireguska lubi tę wiadomość
-
Lilak pierwszy wyszedł z dziąsła 25.10 czyli równe dwa tygodnie temu, a drugi chyba 03.11 więc niecały tydzień temu. 🙈
Mala syrenka właśnie tego się boję. 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 10:18
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Kasia nie boisz się jej zostawić śpiącą na brzuchu? Moja się wierci, kręci i chce przewracać, to ja ją znowu na plecy i tak się bawimy w nieskończoność 🙈 Może dzisiaj spróbuję jej pozwolić i dopiero później, jak zaśnie przekręcić 🤔 Choć wątpię, że to się uda,bo ona nigdy nie leży spokojnie na brzuchu tylko od razu głowa do góry i to już będzie po spaniu.
Zazdroszczę zajęć na basenie, myślę że Lisa też by lubiła, podczas kąpieli zawsze ma radochę. Niestety nie mamy możliwości uczestnictwa w takich zajęciach. -
Ech co za nocka. Teraz u mnie sie dzieciak popsuł i chce żreć co 2h.
Do tego zabrakło mi pamperów Premium Care więc założyłam Dada, oczywiście w środku nocy przebieranie. Oczywiście w te 1 sekunde jak zdjęłam pampera musiał zasikać siebie łóżko i mnie. Na szczęście się nie obudził jak go przebierałam ale ja byłam tak nieprzytomna że zasnęłam zasikana, na zasikanym łóżku 🙈
Santi_14 lubi tę wiadomość
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Wozek Britax b-motion 4 plus, koniecznie z plusem, bo sa tez bez ale juz mniej fajne...
Ja Mie zostawialam spac na brzuchu, ona odkad sie nauczyla przekrecac na brzuch, to 90% nocy na brzuchu spedzala... a pozniej to juz w kazdym miejscu, kazdej pozycji w lozeczku... co 10 minut spala w innym miejacu i inaczej...
Dzis tak wedrowala, ze wkoncu spadla z lozka🙈
Co do mleka, to tez slyszalam, ze mm kozie jest gorsze i duzo mniej wartosciowe od krowiego, no ale sama nigdy nie analizowalam porownawczo dokladnie, jedynie co kiedys zerknelam na sklad jednego dostepnegi w Rossmannie u mnie, to faktycznie nic tam w tym mleku nie bylo za wiele, sklad sie chyba w 3 linijkach zamykal
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
gf95 wrote:Ja uzywam dada i to tych tanszych i potrafie cala noc nie przebierac od 19 do 6-.
Ciekawe od czego to zalezy.
Chyba ile razy dziecko się budzi i je. Moja często, więc raz w środku nocy przebieram. Nie wiem czy by przesikała, ale jak się tak wierci to chociaż problem mokrej pieluszki chcę wykluczyć, choć zazwyczaj to nic nie daje i z suchą kręci się dalej 🙈
Może prostszy skład mleka, wcale nie oznacza zły. Te kozie z tego co widzę są droższe więc z czegoś to wynika. -
U nas tragedia z karmieniem mm. Wierci się, wygina w stronę okna, wszystko jest ciekawe tylko nie butelka. Żadna pozycja jej nie pasuje, a zwłaszcza ta od fizjo. To już któryś dzień z kolei. Taki wiek? Na śpiocha je ładnie.
I śpi już drugi raz od 8.00. Wczoraj już 2godziny wczesniej chciała spać na noc. Zasnęła jednak o 19.30. Wstała o 8. Już chyba przetrenowała obroty, bo to druga spokojniejsza noc.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Bee jak mój zaczął odrywać się od cycka, rozgladac i beczeć to pediatra kazała spróbować karmić w ciszy z zasłoniętymi oknami. Problem zniknął 🤷♀️ Ale dla mnie zrobił się kolejny problem. W domu jestem w stanie takie warunki mu zapewnić ale gdzieś na mieście nie da rady. Trochę zje i zaczyna się awantura. Próbowałam go oduczyć ale nic z tego
Bee lubi tę wiadomość
-
Ogólnie to żeby zasnąć tez musi być ciemno. Jak zaśnie odsłaniam trochę zasłony. Jak się rozbudza to jest spoko. Potrafi ponownie zasnąć. Ale tak przy jedzeniu na pierwsze zaśnięcie to jest wyjątkowe jak zaśnie bez zaciemniania. Jak je i coś go rozprasza jest to samo. Nie dojada i bziuczy jeść co dwie godz albo półtorej
-
CapriCare ma bardzo dobry skład ale przeraża mnie cena 🙈 400g za ponad 40 zł, teraz za Nan płacę 48 zł za 800g i to jest na 4-5 dni 🙈🙈🙈 I robie 120 ml czyli 4 miarki, potem ilość miarek się zwiększa 🙈
My też używamy Dady tej złotej i wytrzymuje od 18.30 tak do 6 rano ale wtedy pampek waży że 3 kg 🙈🙈🙈 a młoda je o 2 i 5, więc to na pewno jest związane z ilością karmień. Dzieciaki sikają ponoć 20 min po karmienia, gdzieś to kiedyś wyczytałam jak mieliśmy mocz do badania złapać 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 11:57
-
Ja nie mówię, ze prostszy jest zly, ale ze moze cos w tym jest, ze na kozim latwiej o anemie itp... ale ja jak mowie skladow nie analizowalam, rzucilam tylko luzno okiem na dwa mleka (holle i jeszcze jakies)... bo np capti care z tego co kojrze z jednej ze stron z analiza mm ma dlugi sklad...
A jesli o cene chodzi to akurat zaden wyznacznik, bo jest na rynku mm wiele przykladow, ze drozsze, bardziej reklamowane/polecane jest gdzies tam odrobine gorsze skladowo jak to tansze...
A jeszcze sa w tym nasze maluchy, ktore czasem tego najlepszegi nie akceptuja i sluzy im tylko to troche gorsze🤷🏼♀️
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700