Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Sumi u nas dwie drzemki po 30 min.🙈 Nie należy z nas brać przykładu, ale opiszę jak to wygląda 😉
Wstaje ok.7.30, ok.10 pierwsza drzemka, ok.14 druga,a o 18-18.30 spanie na noc, zasypia dość szybko, ale oczywiście potem milion pobudek 🙈Sumireguska lubi tę wiadomość
-
Zaklinaczka mówi ze snu dziennego powinno być 2,5-3 h łącznie. 11h nocnego. U mnie dwie drzemki. Wstaje 7. Drzemka 10-12, 14:30-16 z tym że pierwsza drzemka potrafi być półtorej godz a druga drzemka pół godz i to tez mu wystarcza. Max pozwalam mu spać do 16. Między 18 a 19 już idzie spać na noc.
Sumireguska lubi tę wiadomość
-
Sumi, u nas jest bardzo różnie. Wstaje przeważnie 7-8. Przedwczoraj mieliśmy 2 drzemki 10.00-11.05 i 14.30-15.40 i bawiliśmy się do 18.10, wtedy zaczął trzeć oczy, a to dla nas jednoznaczny sygnal, ze idziemy szykować się spać.
za to wczoraj pierwsza drzemka 11-13.15, na drugą drzemkę nawet nie próbowałam kłaść. Do snu zaczęliśmy szykować chwile przed 18.
Generalnie niezależnie od tego ile śpi w ciągu dnia na noc kładziemy między 17.45 - 18.45.
wieczorny rytuał wygląda tak, ze idziemy na przewijak, mycie buzi, pizama, wracamy do salonu na mleko, znow na przewijak umyc zęby i wkładamy do łóźka. Dobranoc, przymykam drzwi i finito!. U nas nie ma usypiania. L. obraca sie na bok albo na brzuch i spi. #niezesrajsięWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 12:12
-
Sumireguska wrote:Dziewczyny mam pytanko, moje dziecko od paru dni ewidentnie przechodzi z 3 drzemek po 30min na dwie drzemki po ok 1-1,5h co mnie niezmiernie cieszy. Niestety wypada nam to tak że budzi się o 15:00 z drugiej drzemki i nawet jak chciałam go ululać o 17:00 to już nie dało rady. O 19 jest wykończony i paradoksalnie ciężko go uspać na sen nocny. Wcześniej spokojnie zasypiał sam a jak brakuje 3ciej drzemki to muszę go lulać i jest ryk potworny.
Jak długi jest u was czas aktywności między drzemkami? Jak macie dwie drzemki to jak organizujecie dzień?
Sumi, moj zazwyczaj ma jedna drzemke, ale problem podobny. Robi sie zmeczony kolo 18:30-19 a jak mu pozwole spac o tej godzinie to potem mi sie budzi o 22 i do 1 w nocy nie idzie spac. Wiec co robie.... no moze to nie jest jakas super metoda, ale u nas dziala - jak widze ze robi sie przedwczesnie zmeczony to dostaje troche musu owocowego. Wtedy wyrzut cukru i bawi sie dalej do 20-21 (co jest jego normalna godzina spania). Potem jest juz tak zmeczony, ze jakby ktos prad wylaczyl - nagle po prostu odplywa, usypianie nie jest potrzebne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 12:10
Sumireguska lubi tę wiadomość
-
No to widzę że bardzo podobnie mamy. U nas właśnie pierwsza drzemka 10:00 - 11:30 i druga 14:00 - 15:00
Dziś pierwsza trwała godzinę więc teraz spróbuję go w razie czego dolulać do tej 15:30, zobaczymy czy się uda. Najlepiej zasypiał na nockę gdy budził się o 16:00
A tak to jak budzi sie 14:30, 15:00 to o 18:30 nie ma szans żeby poczytać mu książeczke to juz jęczy ze zmęczenia..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 14:16
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
U nas drzemki są 2.
Wstaje 5-6, 8-9 drzemka, 13-14 drzemka i spać po 19. Drzemki mają 1-1.5 godz, nocnego snu jest 9-10 godzin, bo ostatnio zasypia mi o 20-21, mimo że buszuje już od 15.
Dzisiaj poszłam do sklepu i powiedziałam staremu,że ma dać Uli obiad i nie może pozwolić jej spać. Wracam i co? On leży, a ona śpi. O 12. I teraz jeszcze ma drzemkę,czyli na noc pójdzie o 22. A on oburzony,że ja się czepiam 8 min snu. I że ona mu padała. Wystarczyło godzinę przetrzymać.
Z chłopami.. ehh;/
Foxy, mnie też zazdrość zżera! -
Foxy tez zazdroszczę! 🙈😅
Sumi u nas bardzo podobnie, tez przechodzi mi na dwie drzemki, z tej drugiej zazwyczaj wstaje o 15 a o 19 bierzemy go do kąpania i kładziemy go około 19:30 to tez czasami długo buszuje bo nie może zasnąć. Dzisiaj tak właśnie było, zasnął mi dopiero 5 minut temu. -
Syrenka mój mąż był lepszy dzisiaj, bawiliśmy się z małym w salonie na podłodze i mąż sobie zasnął 🤦♀️ Nie pozostało mi nic innego jak wziąć małego do sypialni i tez pójść spać 🙈 oczywiście nie obudziłam męża żeby poszedł sobie na kanapę 😂 wstał później połamany
-
Przez 8 minut snu, Ulka dopiero przed chwilą padła. W sumie moja wina trochę, bo mogłam ja z drugiej drzemki obudzić wcześniej. Ale byłby wrzask przez kilka godzin.
No nie lubię kiedy idę spać z dzieckiem. Potrzebuje tej godziny wieczorem,żeby oczyścic głowę. -
Sorki, ze dopiero odpisuje, ale mam naprawdę ogromny kryzys przez nieprzespane w dalszym ciągu noce:( nie wiem ile dam jeszcze radę tak zyc serio…
Co do RD i zalecenia diety. Chodzi jej o to, ze mam podawać jeden posiłek w ciągu dnia i sprawdzać, który z nich szkodzi małemu powodując bóle brzuszka. Czyli sam ziemniak, sama marchew itp. I nie zamierzam się z tym cofać i zastosować do zalecenia.
Ja BLW robie tylko raz dziennie, bo podobnie jak u was je to zabawa w rozgniatanie. Wiec raz dziennie dodatkowo podaje mu coś do nauki;)
Co do pracy, to im bliżej tym bardziej sobie tego nie wyobrażam.
Co do drzemek u nas w ciągu dnia od 2 dni i z tym kipa. 30 min i po drzemce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2022, 04:27
-
U nas z drzemkami różnie… Raz dwie a raz jedna w zależności jak się pannie umyśli. Prawdę powiedziawszy to usypianie jest dla mnie najgorszym koszmarem macierzyństwa. Wszystko jest cacy a jak tylko przychodzi godzina drzemki albo co gorsza usypianie nocne to mam ochotę strzelić sobie w łeb… Jak nie chce to nie zaśnie i koniec - mogę położyć, bujać, nosić, prosić, karmić i to i tak nic nie daje. 🙄 Wieczorem jestem już tak sfrustrowana, że chce mi się płakać… Za to jak zaśnie to śpi. 🤷🏻♀️
Z chorobą i lepiej i gorzej - nie ma już gorączki i wymiotów, za to jest biegunka i kaszel jak u gruźlika… Mnie za to od wczoraj męczy katar i ból gardła. 😕Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Uwaga, uwaga, dzisiaj Lisa przespała od 12 do 6 bez pobudki i bez jedzenia 😁 i to obok mnie, nie na mnie. Nawet mąż już się mieści w łóżku, bo Mała przestała się kręcić przez sen. Wiem, że to tylko jedna noc, ale jak cieszy dołączenie do #niezesrajsię 🤣🤣🤣 Aż dostała nową zabawkę z tej okazji 😄
A i na śniadanie zjadła naleśnika i chyba nic jej nie jest, więc dla uczulonych na jajko warto spróbować w innej formie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2022, 09:27
Noelle, Lilak , Santi_14, Foxy, Cyprysek89, _agrafka_, Bajka111 lubią tę wiadomość
-
Mama pp. dajesz nadzieje. Jak tylko uporamy się oznakami uczulenia (na jabłko?) Spróbuje zrobić jakieś gofry
Mama po przejściach lubi tę wiadomość
-
Mama pp ja też miałam pisać że dziś noc względna. Ignacy standardowo zasnął o 22 ale na pierwszą szamke obudził się chwilę przed 5 😁 ach co to za wspaniała noc
także dołączam do teamu #niezesrajsie
Mama po przejściach lubi tę wiadomość
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
unify wrote:Dziewczyny ,czy mogę podać małemu Apap forte mimo że nie ma gorączki? Jest dzisiaj apatyczny,ciągle śpi, jak nie on . Widzę że mu coś dolega i się męczy. Temperature miał max 37.5.
Ja bym nie podała, no ale ja się nie znam
... Jeśli nie płacze to chyba nic go nie boli, może ma poprostu słabszy dzień. Obserwuj. Zdrówka!