Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Syrenka trzymam kciuki w takim razie
Kurcze u nas z tym karmieniem to różnie, ostatnie 3 dni budził sie ok 3 razy w nocy, sama nie wiem, mysle że zasnąłby bez cyca ale mi sie nosić nie chce..
Ale kiedyś trzeba będzie przez to przejść..21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
U nas od tygodnia już tylko 1 🍼 w nocy ok 4 ale zobaczymy czy to już tak na stałe. Ale cos się zaczyna dziać z drzemka o 11 bo niedawna bez dyskusji zasypiała o 11 a teraz potrafi ok 12-13 i to po tuleniu na rękach.
Tort chce taki- moja siostra będzie robić
I do tego dekoracje z balonówz helem coś w tym stylu ale więcej leśnych zwierzątek a mniej zwykłych balonów
I to jedyne ozdoby
-
No to u nas z 5 razy w nocy, jak noc dobrą, to 3. Ale ona zawsze o 3-4 wstaje i chce się bawić. Wkładam cyc i śpi. Jak nie dam, to nie wiem jak to się skończy. Mam ostatnie tygodnie, żeby coś pokombinować, bo w połowie lipca do pracy i wtedy już nie będzie jak.
Zoe, mam nadzieję,że Mały zaraz będzie zdrowy i pójdzie do żłobka. -
Zoe i to jest lekarka na czasie 🤣🤭
A Oliwier niech nie kombinuje, bo my tutaj czekamy aż pierwszy maluch pójdzie do żłobka 😉
Fajne macie te pomysły. Widziałam dzisiaj w sklepie fajne ozdoby na tort, to postaram się sama coś wyczarować 😊
Cyprysek zainspirowałaś mnie i też kupiłam opaskę dla Małej na zamówienie. Wiem, że trochę późno, ale z tą pogodą to nic nie wiadomo 🙈 Bardzo ładnie wygląda, ale co z tego jak po 5 min.juz ją zszarpywała.
Cierpliwa my to potrafimy robić interesy 👍🤣
Cyprysek89 lubi tę wiadomość
-
Mała Syrenka tort bajeczny, Iga pewnie była zadowolona 🙂
Ja na roczek postaram się też sama upiec, na Chrzest zamawiałam w domowej pracowni ale nie smakował mi, mimo że bardzo te torty chwalą...
Zoe może na chrypę Syrop Islandzki? Co prawda po 1 roku życia ale już niewiele brakuje 😉 -
Syrenka a to mycie zębów z jakiegoś powodu czy profilaktycznie ?
Bo ja właśnie wszedzie czytam na blogach dentystów ze 2 x dziennie od pierwszego zęba, dlatego pytałam ostatnio jak sobie radzicie
Ale dobrze wiedzieć z tym mlekiem. Sonia dalej na fali i jak chodzi spać to wstaje dopiero rano (dalej koło 9!!!) wiec mleczka nie je.
Jak była na cycu to w dzień nie chciała i jadła w nocy. A jak jest na mm to w nocy nie je za to w dzień wola 🤷🏻♀️
I dalej Wam mowię ze mnie martwi to spanie. Wczoraj od 18:30 do 9:15 - to jest prawie 15 h ciągiem 😳
Cholera faktycznie roczek juz za miesiąc sale mamy zaklepana (taka oddzielna sala w restauracji z kanapami gdzie tylko my będziemy w 12 osób + Sonia). I nie wzięłam sie jeszcze ani za ozdoby ani tort 😬 -
No właśnie, a w dzień Sonia tez jeszcze śpi? Jest ospała, czy żywe dziecko?
Ciężki żywot matki, krótko śpi źle, a jak długo to też nie wiadomo czy dobrze 🙈
Ja mam dzisiaj jakiś kryzys rd. Niby je, ale jak dam butlę to też wypije, więc chyba za bardzo stałymi się nie najada. Tak mnie naszło, bo Wy tu o odstawianiu karmień nocnych, a ja mam wrażenie że gdybym dała i trzecią butlę w nocy to też by wypiła 🙈 -
15h łooł. Właśnie, a w dzień jak to wygląda?
Masz może zasłoniete zasłony i jest ciemno cały czas?
A może jest tak jak u mojej znajomej że dziecko sie budzi o jakiejs godzinie, dwie godziny samo sie bawi w łóżeczku i idzie dalej spać na drzemke 🤭
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 21:26
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Kasia, profilaktycznie. Ja wiem,że powinnam jej myć porzadnie, ale jak mam się z dwiema szarpać, to mi się nie chce. Poza tym Idze też dawałam szczoteczkę z pasta najpierw,żeby sobie gryzła i dopiero jak bardziej współpracująca była, to jej myłam. Wcześniej byłyśmy u innej dentystki, ale ona niestety odeszła. Tamta miała dzieci i mówiła trochę inaczej niż ta. Tak łatwiej do zrealizowania. Idze myje zęby tylko na wieczór, rano sobie sama na szybko głaszcze i coś tam w przedszkolu. Póki co wystarcza, bo zeby zdrowe. Nie wiem jak z nocnym karmieniem, na ile to faktycznie szkodliwe. Iga jadła do 14 mz, więc w sumie już prawie jak Ula teraz.
Próbowałam Ule położyć bez cyca w buzi i się nie da. Skakała po łóżku, mi po głowie, do łóżeczka nawet nie próbuje jej odkładać, bo i tak nie wytrzymam kilku godzin płaczu. A bez cycka w buzi nie chciała się wyciszyć. A wsadziłam, 5 min i śpi. Będę robić kolejne podejścia, bo chciałabym,żeby nam się noce poprawiły do lipca. No, ale ja miękka jestem.
Kasia, ja bym się dała pokroić za takie noce. Ula śpi od 19.30-20 do 5.30 max. I od 4 już próbuje zaczynać dzien. W dzień z drzemek max 2.5 godz. Nie mogę jej położyć pozniej, bo bym życia nie miała, a pewnie i tak by o 5 wstawała. Naprawdę super Sonia śpi. Oby drugie też tak miało. Jak się jest wypoczętym to zupełnie inaczej dzień wygląda. -
Tez bym sie do niedawna dała pokroić bo póki Sonia miała cyca i u nas spała to było miliard pobudek. I tez cyc w dziobek od razu, nigdy mi sie nie chciało bawić w noszenie itp. Aż jestem w szoku ze sie w ogóle przestawiła.
Póki co nie ma co Ulci sie dziwić bo zna zasypianie tylko z piersią w buzi wiec na pewno za pierwszym podejściem nie zaśnie tak o bez niego. Moze smoczek by pomógł. U nas nie było wiec dawałam cyca zawsze
Co do spania Soni to póki jadła z piersi to była karmiona przed kąpielą. Zgodnie z książkami które wysylalyscie o śnie rozgraniczałam to. Ale teraz daje jej przed samym spaniem. I tak usypia sama wiec sie tego nie obawiam ze połączy mleko z snem. Karmie juz ubrana w śpiworek w salonie i zanoszę do łóżeczka. Robię jej papa, włączam pozytywka ona sie tylko na mnie patrzy i wychodzę
W dzień ma jedna drzemkę ok 2h.
Chociaż póki co te noce przespane to świeża sprawa bo dopiero z tydzień tak śpi. I czasem drzemki przez majówkę miała gdzies na spacerze albo na grillu i wtedy spała tylko np. 30-40 min. Ale juz dzisiaj spała w domu właśnie 2 godziny (13-15) i normalnie ok 19 wolała juz spać.
To dobowo jej wychodzi ok 16-17 h. Ja nie wiem właśnie czy to normalne…. Wiadomo ze dla mnie wygodniej, ale nie wiem czy to nie za dużo jak na nawet nie roczne dzieckoWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 22:16
-
Syrenka u mnie to samo ze wstawaniem. Ok 6 rano juz wstaje na dzień. Ale cyc mnie ratuje w takich momentach. Na rekach za cholere bym go nie uspala a jak cyc wjedzie o tej 6 to często jeszcze śpi godzine albo nawet 2.21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Kasia dla mnie to jest niesamowite. nie moge sobie tego nawet wyobrazić. Ja sprawdzam czy Mały żyje jak spi 4h ciągiem xD
Jesli nie pokazuje ze cos jest nie tak to moze po prostu tak spija nie moge przezyć ze przez 15h cie nie woła i nie je 😱 ale wiesz, zamieniłabym sie od razu bez pytania 😂
Normy są 12-16 z tego co widze wiec bez przesady. Moze skok, może potrzebuje21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Kasia, Ty się nie zastanawiaj, ale korzystaj. To wiecznie trwać nie będzie. Kiedyś się skończą drzemki w dzień, a i nocny sen 15 h to też kwestia czasu.
Iga nam ładnie śpi. Ma okresy, że się budzi w nocy i trzeba do niej iść, ale przeważnie sama śpi od 19.30 do 7-8. Myślę,że z Ulka nie będzie tak lekko. Spróbuję, bo nie wyobrażam sobie pracować po takich nocach. Ona przede wszystkim powinna mieć oddzielny pokój. Może spróbuję ja wrzucac do łóżeczka, wtedy byśmy jej urządzili pokoik.. zobaczę. Coś na pewno trzeba zmienic, bo dobrze nie jest.
Sumi, jak Ty się w ogóle czujesz? Kiedy wizyta? -
U mas wyszedł w koncu ząbek. Od 3 dni już nie jęczy przez sen, więc to one były sprawcą tych fatalnych nocek od 2 miesiecy. Dopiero nad ranem zaczyna wędrówki po łóżku, obraca się jak wskazówki zegara. Raz glowa na dole, raz na górze, raz na mnie.
Dostaje mm przed snem i budzi się raz w nocy, ok.2 na mleko. Choć ostatnio to by i o 24 i o 5 jadła. Ale rd nie jadla praktycznie nic. Mamm nadzieje, ze już jak te zęby wyszly to coś ruszy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2022, 07:01
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
U nas mycie zębów tylko rano, przed wyjściem na spacer, Nina uwielbia, cała się trzęsie z radości jak zaczynam jej nakładać pastę na szczoteczkę.
Wieczorem po kaszy jest zasypianie z cyckiem więc nie wiem kiedy miałabym jej zęby umyć. W nocy też od razu dostaje cycka jak zaczyna jęczeć, w dzień też parę razy, więc u nas kp dalej na całego. Ale rd idzie świetnie, więc nie wydaje mi się, że je tyle bo jest głodna. Chociaż kto ją tam wie.
Ja na roczek pewnie zrobię biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami.