Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
A wlasnie... Mia od jesieni do wiosny chodzi w dlugim rekawku, nie maja bardzo cieplo, tzn maja na tyle cieplo, zeby dzieciom nie bylo zimno, ale na tyle chlodno, zeby obylo sie bez przegrzewania i spocenia... czesto tez wietrza sale (w czasie od rana do tej 14:30 jak ostatnie dziecko wychodzi to minimum 2x...
Mysle, ze wiecej jak te 21 stopni nie ma tam... moze max 22...
Tablice magnetyczna tez mamy i taka do malowania kreda i mate wodna i kolorowanki... mata byla hitem kolo roku, odkad skonczyla 1,5 roku prawie w ogole sie nie bawi, Nathan ma ja w powazaniu, kolorowanki lubi do dzis... kreda i magnetyczna bawi sie jak dluuuugo leza schowane i je wygrzebie zza komody, bo to jak nowa zabawka... ale bawi sie tylko chwile... Nathan sie tym nie interesuje, chyba, ze moglby zrec krede😂
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Hej, czy kogos oprocz mnie przeczolgala doszczetnie ta niedziela? Chyba się ciesze ze jutro ide do pracy, oczyszcze glowe😂😂
U nas starszak lubi kolorowanki wodne mellisa&doug, mamy tez od nich jedna ksiazeczke z naklejkami wielo, jakieś zwierzątka, kupowalam do samolotu
A mlodej dzis dalam takie puzzle magnetyczne z janod. Magnetibook. Chwile się pobawila. Mamy ze zwierzątkami. To tez starszaka ale dla niego juz za proste😅 podobne mamy tez z lidla z pojazdami ale tam jest duzo malych elementow wiec juz typowo dla starszakow.
U nas w zlobku/pkolu jesienią zima synek chodzil na dlugi rekaw, ale to byla po prostu koszulka lub bodziak. W bluzie czy swetrze byloby za cieplo, a w krotkim rekawku mogloby byc za zimno. No ale wszystko zalezy od placowki.
Moja mala ostatnio duzo ćwiczyła, tak jakby miała wstac i pójść w dluga lada moment, ale od paru dni jakos oslabl jej entuzjazm, więc to chyba jeszcze potrwa. Spoko. Wystarczy co wyczynia bez samodzielnego chodu🙈
Z mowieniem tez nie ma szalu, ale poki co nie martwi mnie to wcale. Duzo rozumie. Pokazuje, robi papa, bije brawo, wydaje dzwieki zwierzatek, kreci glowa na nie, super rzuca pilka, daje buziaczka czy przytulasa, akuku.
Z ksiazeczek u nas Pucio na propsie rodzinnie. I tak samo jak ktoras z Was pisala robi puk puk czy bam bam jak ogladamy.
Reasumując mysle ze jest gdzieś na srodku w rozwojowej skali. Synek w jej wieku juz chodzil, nie pamiętam jak z innymi rzeczami, ale on jak się okazuje byl calkiem do przodu.
Po miesiącu zlobka u mlodej pojawil się też katarek i czasami tez zakasla. Zrobilam przez weekend serie inhalacji. Gorzej nie jest, więc jutro idzie do zloba. Katar ma od poniedzialku wiec wypadałoby zeby jutro się juz skonczyl🤪
-
Podróż pociągiem spoko. Jechaliśmy ok 1h40 min. Dostałam 30% zniżki za to że jadę z dzieckiem, wiec sympatycznie. Był zaciekawiony, wyglądał przez okno, między siedzeniami. Gorzej jak chciał zejść na podłogę. Musiałam kilka razy odwracać jego uwagę. Później z wózkiem pomógł mi konduktor bo wysiadalismy na ostatniej stacji i nie było nikogo więcej w przedziale. Poprosiłam go wcześniej i przyszedł na koniec podróży żeby wyjąc nam wózek.
Chaos u mnie tez niedziela była długa. Trwała od 5 do północy. Myślałam, że rozerwę męża. Pomagałam mu układać panele i później trochę ogarnąć żeby teściowa miała jakiś kąt ogarnięty. Przyjechali jego kuzyni z żonami i prawie żonami. Siedzieliśmy tam prawie do 22. Musiałam kierować, było ponuro, ciemno i deszczowo. W aucie było mi zimno pomimo 21 stopni ale nie chciałam więcej żeby mały pod kocykiem się nie spocił. Samochód mnie wkurzał bo ciagle gadał „jedz ostrożnie”, a jak w końcu pomyślałam sobie „pocałuj mnie w d***” to doznałam olśnienia i włączyłam sobie podgrzewanie tyłka i kierownicy 🙃
Mały bardzo dawno nie widział tamtych osób. Nie bał się, bawił się z nimi, bez problemu siedział u nich na rękach. Wszyscy byli nim zachwyceni. Mowili jakby dziecka nie było, pogodny, nie płacze, ciagle się śmieje, robi śmieszne miny. Miło. -
Jestem zmęczona, mało snu. Dziś szczepienie wiec zostaje w domu. Zorganizowałam sobie po drzemce siostrę bo ma jeszcze urlop i wróciła tutaj. Nie będę musiała siedzieć do 20-21 w robocie tylko gdzieś do 18-19 wiec chociaż to dobre.
Jutro tez muszę go zostawić w domu bo ma dentystę po 14. Albo pójdzie do żłobka do drzemki i siostra go przyprowadzi żebym mogła chwile popracować. A później mąż się zajmie i znowu będę siedzieć wieczorem 😑
W środę mam po pracy dermatologa wiec tez nie odpocznę jak ludzie. Może dopiero w czwartek. O ile do tej pory nie zachowuje rzecz jasna. A nadal potrafi pojawić się kaszel mokry w nocy 😑 -
Super Zoe. My jeszcze pociągiem nie je baliśmy, ale pewnie walczył by ze chce zejść na podłogę.
Dziewczyny, a jak to jest ze zwolnieniem na dziecko w pracy? Bo jest 60 dni dla mamy i 60 dla taty? A jak się wykorzysta to co wtedy?
Mamy starszaków jakie macie doświadczenie? Starcza te 60 dni? -
My wczoraj byliśmy nad morzem, mały był zachwycony taką dużą piaskownicą 😅 dobrze się bawił 🙂 nie chciał tylko wejść do wody ale wcale mu się nie dziwie bo była lodowata - sama weszłam tylko do kolan 🙈😅
W tym tygodniu planuje zrobić mu morfologie i jak będzie wszystko Ok to pod koniec tygodnia szczepić go na odra/świnka/różyczka. Za miesiąc zaczynamy żłobek 🙈🙈 -
Witaj nowy roku przedszkolny! Wkoncu k9niec ferii i dziecko zadowolone w przedszkolu, drugie na drzemce, a ja pine ciepla kapuczine. Chwilo trwaj!
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Iga jest już w domu 2 miesiące. Było ciężko na początku, ale teraz jakoś przywykłam. Mam dużo czasu dla dzieci, ale też znajduje chwilę,żeby zrobić coś w domu. Jedynie podłoga stale obklejona, ale to nieuniknione przy Urszuli. Jak nie chorują, to jest całkiem fajnie. Nie chce ich oddawać do placówek. Uważam,że Ulka jest za mała na żłobek, taki kurczak powinien być przy mamie, a Iga codziennie mi mówi,że ona nie chce do przedszkola. Nastawiam ja pozytywnie, ale to nic nie daje. Zrobiłabym wszystko,żeby nie iść jeszcze do pracy.
A przy nich dwóch zawsze na spokojnie piję ciepła kawę. Wiele odpuszczam, ale kawa musi być,żebym funkcjonowała i się tego nauczyły. -
U nas Mia przedszkole uwielbia i mimo, ze ja dawalam z nimi rade, kawe tez pilam ciepla jedlismy w trojke sniadanie itp, to jednak ona w domu sie nudzila, byly wyklejanki, wycinanki, cuda na kiju, rowery, baseny, ale po niej widac, ze to nie to samo spozycie energii co w przedszkolu... jak spotkala w sobote kolezanke to obie wyly jak sie rozstawaly... a i ja laduje duzo lepiej baterie i mam o wiele więcej cierpliwosci kiedy mam w trakcie dnia czas dla siebie, a nawet kiedy moge sprzatnac w ciszy... takze obie celebrujemy dzis przedszkole...
Nathan niedlugo zaczyna spielgruppe dla dzieci wielojezycznych w Mii przedszkolu, ona szkole muzyczna niedlugo rusza tez na nowo jej szkola tanca, znow bedzie intensywnie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa, wiem o czym piszesz. Bo ja ogarniam teraz i znajduje czas na drobne przyjemności jak kawa, ale brakuje mi spokoju, chwili kiedy nie muszę patrzeć co robia, czy się nie zabijają i zabawiać.
Wiem też,że Iga miała o wiele lepsze zajęcia w przedszkolu niż przy mnie. Do dwóch godzin dziennie wjeżdżają bajki, a to dużo, mało ma dzieci, bo ich na najbliższym placu zabaw nie ma, a na dalszy nie chce mi się jeździć.
Ale Iga naprawdę nie lubi przedszkola. Dlatego wolałabym się poświęcić. Bo ona jest typem, który najlepiej czuje się w domu. Mam nadzieję,że jej się to odmieni, bo niestety do przedszkola iść musi, ale wiem,że co rano będzie walka o wyjście, a po powrocie awantura,żeby wyszły emocje.
Teraz pyskuje, wykloca się, ale szaleńcze awantury się skończyły. -
Syrenka, nawet jak miałabym chwilowe załamanie i się zgodziła na kolejne dziecko teraz to wraz muszę iść na zdjęcie wkładki. A zanim się umowie i pójdę to mi rozum zdąży wrócić. Po pójście po wnioski o paszport zajęło mi pół roku, zrobienie zdjęć do paszportu dwa miesiące wiec wiesz. Nie wszystko u mnie dzieje się od razu 🙃
-
Syrenka, to zupelnie inna sytuacja... jakby mi Mia caly czas mowila ze nie.lubi przedszkola, plakala tam duzo, to tez wkoncu zostawilabym w domu, bo by mnie sumienie zzeralo ze ja siedze w domu a ja oddaje...
Ale ona przedszkole uwielbia i codziennie rano pyta, czy dzis idziemy do przedszkola, musiałam ja przemeldowac z odbieraniem z 14 na 14:30 bo nie chciala wychodzic, vo jeszcze dzieci inne byly, czasem ide po nia 14:20 a 14:50 dopiero wychodzimy, bo jeszcze to i tamto... takze ona jest prawdziwym milosnikiem przedszkola, to tez inaczej... ciekawa jestem jako Nathan bedzie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Zoe, chyba, ze cie zycie zaskoczy mimo wkladki🤪
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700