Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
no, ale to błędne koło, bo po co się męczyć 3 dni bez snu próbując odstawić jak potem się wszystko zaprzepaszcza. to dziecko też już nie wie, co się dzieje. raz cycek jest non stop, a raz wydzielany.
jeśli według Ciebie jest za szybko na odstawienie to porzuć te myśli na kilka tygodni lub miesięcy, bo takie przeciąganie tego i co chwila przesuwanie o kilka dni powoduje co najwyżej frustrację...💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Espoir, masz absolutna rację. Po tych 3 nocach potrzebowałam snu teraz, a nikt mi nie dalby gwarancji,że kolejna będzie lepsza. Tych nocy mogłoby być jeszcze 10. Wtedy, owszem, poprawa, ale ja bym do tego czasu padła. Prędzej przeżyje beż jedzenia niż beż snu. Taki typ.
Z odstawieniem też się zgadzam. Problem polega na tym,że ja ten najlepszy moment przegapiłam. Teraz adaptacja do zlobka, a ona może trwać miesiącami. Bo po chorobie znowu trzeba dziecko przyzwyczajać. Więc zaczynamy stopniowo już teraz, żeby nie było mocnego szoku, tylko stopniowa eliminacja karmień. Bo ja już jestem tak zrażona do KP, że nie dam rady tego kontynuować. ¹ -
Syrenka mega wspolczuje, moze lekarz pomoze, suplementacja? Ciekawe jak wyjdą wyniki badań, dawaj znac koniecznie. Ja rowniez niedlugo mam zleconą morfologie. Igor znowu je jak ptaszyna.. a ciągnął takie ilości już.. a teraz ledwie gryz chlebka. Tylko kaszki go ratują bo to lubi.
Chociaz Ula to była nocnym markiem już od samego początku może ten typ tak ma. Moja koleżanka powiedziała że jej corka w ogole potrafi obudzić sie o 2:00 w nocy i... Isc do żłobka i nawet tam nie spać. Serio. To jest dziecko ktore nie śpi. Gdyby ta znajoma nie była moją bliską psiapsią to bym w to nie uwierzyła. Ale ona czasami dzień zaczyna w środku nocy i żadne proby ukołysania nie dają tu rady. 🤦🏼♀️🤷🏻♀️ Ja naprawde nie wiem jak to dziecko sie trzyma na nogach ale ona jak miała 3 miesiace to spala w dzien 2-3h i na nocke szła spać 23-24:00. 🤷🏻♀️
A koleżanka bardzo ostrą i zamordystyczną kobitą jest. A tu jej córka jest jescze wiekszym hardkorem 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2022, 13:54
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Nina odstawiona. Zajęło nam to jakieś 2 miesiące. Po kolacji mycie, potem jakieś 150ml mleka krowiego w kubku kapku, mycie zębów, książeczka, przytulanie, gilanie i do wyra. Trochę stęka, czasem jej trzeba pośpiewać, ale zasypia w jakieś 10 minut. Pierwszej nocy trochę płakała i w końcu zasnęła na mnie (nie mam siły jej nosić, kładę ją na sobie i tak leżymy), a potem już lekko. Nie szuka cycka. Jestem zdumiona jak dobrze to przyjęła. Karmienie pod koniec to była męczarnia, ciągnęła chyba z godzinę na noc i jeszcze gryzła. Zakonczyłyśmy po 14 miesiącach w chyba najlepszym dla nas dwóch momencie.
Syrenka, współczuję bardzo tych nieprzespanych nocy. A jak Ula zasypia na drzemkę?
Zoe ja nie wiem jak Ty to wszystko ogarniasz, podziwiam!
Karolina kiedy masz USG?
Sumi a jak Twoje odstawianie?
-
Wyniki już są. Nie ma ferrytyny, pewnie jutro. Żelazo 27 przy normie od 37. Pewnie stąd te gorsze noce i słabszy apetyt. I tak myślę,że nam się to ciągnie odkąd Ula skończyła 3 miesiące. Wtedy zaczęła gorzej spać, a jak miała 8 to w badaniach wyszła ciężka anemia. Gdyby tak nie chorowaly, już dawno ogarnęłabym sprawę. A tak, co planuje wycieczkę do lab, to katary i inne e cuda. Miałam czuja i od tygodnia podaje actiferol. Dzisiaj zaczela jeść. Może to przypadek, ale jakoś nie wydaje mi się.
Batylda, gratuluję odstawienia!Ula na drzemkę zasypia na piersi. Czasem w wózku, ale i tak lubi pocycac przed. Dzisiaj nam bardzo ładnie idzie ograniczanie. Daje się zagadać i nie ciągnie mocno za bluzkę.
Sumi, z takim dzieckiem mało śpiącym to bym chyba oszalala. Kuzynki syn bardzo źle spał i właściwie niedawno zaczęło się poprawiać, a ma 3.5roku. -
Pozostałe parametry też świadczą o anemii. A jak byliśmy u lekarza, to kazała suplementowac żelazo miesiąc i sprawę olać. Dobrze, że podawałam 3 miesiące i zrobiłam badania kontrolne. Trochę późno, ale zawsze. I to pewnie przyczyną wszystkich naszych bolączek. Bo 2 miesiące podaje żelazo z doskoku i się spieprzyło.
-
Syrenka i kiedy masz wizyte u lekarki? Moze zwiekszy dawke? Tez mysle ze to jest przyczyna, gdy uda wam sie ustabilizowac to pewnie i nocki sie polepszą. Ze żłobkiem i pracą nie potrafie cie pocieszyć bo dla mnie to dramat żeby takiego malucha na tak dlugo oddawac ale jak nie ma wyjscia to nie ma wyjscia
Batylda mega gratuluje!!! Brzmi jakby poszlo dosyć latwo, bardzo zazdraszczamja odstawiam od poczatku pazdziernika. Teraz mamy wyjazd na dwa tygodnie a potem poczatek zlobka. Dlatego ten pazdziernik, ale boje sie jak cholera 😂
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Sumi,w czwartek mam wizytę u lekarki z dobrymi opiniami. Do tej, co mi ostatnio pasowała, nie ma terminów.
Ja myślę,że po prostu Ula powinna mieć stałe suplementowane póki nie je większych ilości. A ja jej ostatnio dawałam z doskoku. I wierzę,że to nam wprowadzi spokoj.
Z tym żłobkiem to wbrew moim przekonaniom, ale trzeba założyć pancerz i udawać silna, skoro wyjścia nie ma.
W październiku spokojnie dacie rade się odstawić. Ten cycek jest dla nas ważniejszy niż dla naszych dzieci. Jeszcze trochę czasu, mozecie się dobrze przygotować i będzie z gorki;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2022, 19:08
-
Batylda gratuluję odstawienia
Za tydzień w piątek mam USG prentalne, a we wtorek jadę pobrać pappe.
Ogólnie to od dwóch dni miałam taka migrenę, że wymiotowałam z bólu. Apap 💩 dawał, ale dziś na szczęście już jest okej. Kocham lato, ale jak leżę przy basenie 😅 tak to mnie mega męczy.
A Ty kiedy idziesz na wizytę?
Syrenka kciuki za Was! Też myślę, że to wina anemii. Mam nadzieję, że jak podkoksujecie żelazo to i Ula będzie dla Ciebie "łagodniejsza". A druga rzecz, że ona też pewnie potrzebuje porządnego snu i regeneracji. Więc oby lekarka trafiła jest taka co ogarnie temat.
Sumi a może przez te upały Igor tak mało je? 🤔 U nas też apetyt trochę mniejszy.
W ogóle dziś dostałam decyzję z ZUS o przyznaniu zasilku chorobowego 😁 ja się mega cieszę bo mam działalnośc gospodarczą, a ZUS lubi takie kobiety ścigać 😅
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Aaa jeszcze co do zlobka, to mój się otwiera, bo inny w mieście się zamknął i kilkoro dzieci przejdzie. Tak samo ciocie tez idą stamtąd. Pewnie gdyby nie to,bym musiała szukać zlobka.
Będzie 10 dzieci, malutka grupa. Cieszę się, bo i opieki więcej przypada na jedno i może mniej liczna grupa to mniej chorob.
Ile dzieci jest w Waszych grupach?
Coś czuję,że ich tam Urszula będzie ustawiać. Ona taki bandziorek jest,że będzie się dzialo;D -
A czy do żłobka to ja też jestem rozdarta, bo z jednej strony chce odetchnąć, a z drugiej mi szkoda, że mój maluszek będzie z kimś obcym. Aczkolwiek u nas będzie chodził na jakieś max 5-7 godzin. Zobaczymy. Chcialabym żeby jadl tam śniadanie i obiad i do domu👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Syrenka może to marne pocieszenie, ale jest jakiś punkt zaczepinia. Może faktycznie to wszystko wina braku żelaza i wystarczy suplementacja. Nie tak jak u nas, wyniki idealne, a dziecko spać nie umie. Ostatnio ma takie jazdy, że podczas snu siada i jakby się nie wybudzała. Gdy odrazu wejdę i ją położę to zaraz śpi dalej, jeśli przeczekam to się rozbudza i zaczyna płakać i wtedy muszę nosić. Lunatykuje?!🙈
Wieczorem zauważyłam już malutką dziurkę w miejscu trójki, mam nadzieję że tej nocy ząb już się przebije, bo jak nie to oszaleję.
Batylda super, że w miarę łatwo poszło!
Ja do żłobka staram się nie nastawiać negatywnie, po co sobie dokładać. Nie posyłam jej dla swojej wygody, tylko dlatego że tak trzeba, nie ma innego wyjścia. Nie wyobrażam sobie zrezygnować teraz z dobrze płatnej pracy. Kto wie jakie podwyżki nas jeszcze czekają 🤦♀️
-
Batylda ja sama nie wiem jak daje radę. Dziś pobiłam rekord. 13,5 godz w pracy 🙃 teraz odmóżdżanie i spać. Mam wrażenie że jak mam więcej na głowie tym bardziej jestem zorganizowana i dowożę. Jak mam czas i mało rzeczy to wszystko leży i kwiczy
Syrenka oby żelazo pomogło 💪 -
Mała Syrenka ale macie kombo, współczuję. Może chociaż twój Stary wynegocjuje, żeby dziadkowie odbierali Ulę wcześniej? Próbujcie, trzymam kciuki. Myślę, że Ula to jest spryciula i pewnie szybko się zaadaptuje w żłobku i tak jak mówisz będzie tam rządzić.
Ja robiłam Laurce morfologię, crp i mocz ze względu na te częste stany podgorączkowe. Morfologia wyszła nam tak sobie, trzeba dorobić żelazo, ferrytynę. Głupia ja, że nie zrobiłam tego na własną rękę za jednym kłuciem. Zanosi się na anemię, mimo tego, że Laura je bardzo ładnie. Nawet moja mama (uwaga! Jednak przyjechała do nas) stwierdziła, że je więcej niż moja prawie 4-letnia bratanica. Laura praktycznie przesypia nocki ale miewa też gorsze, dziś np miała przerwę z godzinę, większość czasu ją nosiłam. No a dziś na wieczór znów powróciła temperatura 37,5 także pewnie ząb... -
No to skad anemia Ann, ciekawe... Dawaj też znać jak wyniki
Igora puszczam jakos 8:00-11:30 do żłobka. Potem wracamy i drzemka 3h wiec to jest aż 7h w ciagu dnia jednak gdzie moge ogarnac wyprawke, posiedziec z drugim dzieckiem
U nas 15 maluchow, 3 ciocie. Ale podobno z grupy najczesciej przychodzi 9-10.
My jutro rano wylot 🤦🏼♀️21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Sumi dawaj znać jak Igor zniósł lot
My się przymierzamy do jakiegoś wypadu we wrześniu ale obawiam się lotu 🙈 mam wrażenie, że z większym jakoś ciężej, że te nasze roczniaki są nie do zatrzymania w samolocie 😅👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️