Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Mala, wspolczuje strasznie tych nocy! Ale dobrze, ze szukalas i moze znalazlas przyczyne, oby teraz bylo juz tylko lepiej!
Ze zlobkiem to cie w 100% rozumiem! Ja ogolnie uwazam, ze zlobek/wczesne przedszkole jest super, co prawda moi startuja pozniej, bo Mia chwile przed 2 urodzinami a Nath po, no ale i tak Mia prawie caly pierwszy rok chodzila na 9, a odbieralam ja kolo 12-12:30 wiec raptem 3-3,5h byla... to co innego jak odrazu 8h...
Teraz zostaje do 14:30 tak jak ostatnie dzieci sa odbierane z jej grupy, bo wczesniej nie chce wychodzic, ale idziemy nadal najczesciej na 9 bo sxybciej sie nie wyrabiamy...
Dlatego poki sobie pomoge na to pozwolic, to wracalam zawsze do pracy tylko na czesc etatu i nadal tak zamierzam poki finanse nam pozwola... z Mia po rodzicielskim wracalam na 15h tygodniowo, teraz jestem na rodzicielskim nadal, a mam dodatkowa prace w innym miejscu na 6h tygodniowo... docelowo chcialabym cos na pol etatu poki sa mali i jak juz oboje beda w przedszkolu/szkole...
Mama pp, dzieki! Chetnie przygarne, bo powoli czas zamawiac cos na chlodniejsze dni chyba... taka refleksja mnie naszla bo dzis zimno i leje u nas...
Pamietam jak jakis czas temu byla tutaj dyskusja, ze dzieci nie wychodza, nie biegaja po podworku, tak jak to bylo kiedys... ostatnio czytalam o chlopcu zgwalconym w toalecie w aquapqrku we Wroclawiu (bylam tam kiedys, jeszcze przed dziecmi i stwierdzilismy, ze idealne miejsce dla dzieci/rodzicow z dziecmi), wczoraj zas o 12 letniej dziewczynce tu w de zgwalconej w toalecie w pociagu...
Przysiegam, ze sa tak przebrzydla czasy, ze chyba wolalabym, zeby moje nawet kilkunastoletnie dzieci siedzialy z tabletem/nad laptopem, niz biegaly samopas po podworku
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Jak byłoby mnie stać na prace na pół etatu to bym tak chodziła. Fajnie byłoby wyjść do ludzi. Pójdziesz na 4 godz i nawet nie odczujesz ze byłaś w pracy. Mały w tym czasie w żłobku uczył by się kontaktów międzyludzkich. Ja nienawidzę zabaw z dziećmi, kreatywnych zajęć, śpiewanek, pokazywanek, dziecięcych spędów 🤢
Mogę za to iść z dziećmi na spacer, plac zabaw, zoo, nad fontanny, poczytać im
Dziś postanowiłam że jak dostanę godną podwyżkę związaną z awansem zawodowym to raz w miesiącu będzie przychodziła pani od sprzątania żeby odgracić mi mieszkanie. -
Cierpliwa mi wydaje się że kiedyś też tak było (kontekst gwałtów). Jedynie te informacje nie rozprzestrzeniały się z prędkością światła. Teraz wchodzisz w internet i jesteś na bieżąco. Kiedyś ludzie najwiecej wiedzieli co dzieje sie u sąsiadów i najbliższej rodziny. Spójrz tylko ile ludzi po latach przyznaje się, że ktoś kiedyś ich zgwałcił. Bały się przyznać do tego, albo rodzice utrzymywali to w tajemnicy żeby nic nie wyszło poza dom.
-
Zoe, to racja, ale szczerze, jesli jestem tego swiadoma, to jednak inaczej niz kiedy czlowiek swiadom nie byl... poza tym nie ma co sie oszukiwac... od zahukania uchodzcow tez nie ulatwia sprawy, bo bardzo czesto to wlasnie oni uczestnicza w wielu takich "aferach"... kiedys nie bylo tylu roznych syryjczykow, afganczykow itp a teraz... chyba wiecej niz niemcow...
Ja wlasnie dlatego pisze, ze tak dlugo jak moge sobie na to pozwolic, to tak bede pracowac, ale kto wie co przyszlosc przyniesie... przed urodzeniem dzieci pracowalam tez na pol etatu i bylo bardzo ok... mam nadzieje, ze i teraz tak bedzie, chociaz do czasu az dzieci beda wieksze, a pozniej moze na 30h tygodniowo...
Jak pracowalam 15h/tydz przy Mii to tez bylo bardzo spoko, ale wiadomo, ceny poszly w gore... teraz ide 2x w tygodnou na 3h popoludniu i jest spoko, bo wlasnie prawie tego nie odczuwam... chociaz czekam az mlody pojdzie do placowki, zeby wlasnie sobie te 4h rano odbebnic, a popołudnia miec dla nich, uklad idealny
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa jak jakiś czas temu byłam z koleżanka w kinie w złotych tarasach to przez myśl mi przeszło czy nadal jestem w Polsce 😅 koleżanka jak tylko dołączyła do mnie to od razu zgłosiła tą samą uwagę. Kiedyś jak częściej przemieszczalam podziemiami i napotkałam na drodze taką grupkę mężczyzn o których piszesz to zawsze wolałam zawrócić i nadrobić drogi.
-
Sumi a jakby ogarnąć na chłopaków łóżko piętrowe? Na dole zrobić łóżeczko a na gorze normalnie łóżko dla starszaka? Trzeba by było znaleść ogarniętego stolarza. Dla starszaka zrobiłabym szczebelki pod sam sufit, drabinka i wejście do lozeczka zamykane na brameczkę której nie byłby w stanie sam otworzyć. Chyba to jest lepszy pomysł niż dwa łóżeczka.
-
nick nieaktualnyDla mnie żłobek to najlepsze co może być. Jak już pójdę na dyżury to i tak będzie chodzić na cały dzień na moim wolnym. Posprzątam sobie, ogarnę obiad itp. a widzę jak się cieszy jak tam przyjeżdża tzn mąż mi mówi bo on ja odstawia. I mnie 2 tyg pracy za mną. Padam o 21. Ciekawe jak będzie na nockach. W czwartek miała szczepienie na ospe. Waży 11.900.
Jakie buty planujecie kupić na jesień, a jakie na zimę? -
Na jesien normalne pelne buciki takie do kostki, a na zime... jeszcze nie planuje, juz sie nauczylam, ze najpierw zobacze jaka bedzie zima i czy w ogole bedzie...
W pierwszym roku kupilam Mii typowo zimowe buty, ocieplane, a zimy nie bylo takiej, zeby byly jej az takie potrzebne, lekko ocieplane by wystarczyly... na druga zime podobnie, kupilam jej reimy, q zimy nie bylo, na szczescie doszla w lutym niezla sniezyca, wiec chocuaz na 2 tyg sie przydaly...
W zeszlym roku miala lekko ocieplane cos w stylu traperkow, takie bardziej na jesien niz zime, a zimowe ricosty, takie porzadnie ocieplane z membrana kupilam dopiero, jak faktycznie zaczal mroz cisnac...
A no i do przedszkola miala jeszcze kalosze z ocieplana skarpeta
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Zoe, ja mialam kiedys faze na pietrowe lozko... przeszlo mi jak kilka osob, ktore maja/mialy piertowe, opowiedzialy o jego przebieraniu, czywaniu podczas choroby, ogqrnianiu podczas jelitowek i wymiotach... i zamiast mojego wymarzonego pietrowego, kupilismy lozko domek🙈
I pamiętam, ze wtedy tez sobie upatrzylam takie bardziej zabudowane, gdzie daszek jest pelny i nawet scianka np do polowy lozka pelna, tylko z okienkiem... i moj maz tez mowil, ze ciekawe jak bede przebierac... no faktycznie... teraz jak sie tam wyginam, przy takiem otwartym domku i dzwigam juz wiekszy materac podczas ubieraniu ochraniacza i przescieradla wyklinajac pod nosem, to ciesze sie, ze maz byl przeciwny zabudowanemu😅 a jak mi 2x zwymiotowala w lozku, to ciesze sie, ze nie pietrowe🤣
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ja planuje dziewczyny mieć kilka lat w jednym pokoju, wiec będzie piętrowe łóżko. U góry zamontujemy siatkę jak do bramki. O tych wszystkich wadach nie myślałam, ale nie mam przestrzeni na dwa łóżka, a nie chce ich jeszcze rozdzielać. Będę je razem kładła, za jedną bajka, może jak będą razem spały, to będą spały lepiej. Taka mam wizję, życie zweryfikuje.
Gf, ja jestem zupełnie innego zdania. Porządek w mieszkaniu nie zrekompensuje czasu z dzieckiem. Jak ja będę miała wolne, to dziewczyny beda że mną. Na pewno Ula, bo Iga będzie mogła zadecydować.
Ale bardzo się cieszy z przedszkola, ale jak jej powiedziałam,że jest weekend i wszyscy beda w domu, to skakała że szczęścia. -
Cierpliwa, te przykłady gwałtow, które podalas byly,kiedy te dzieci byly z rodzicami.
Ja kojarzę kilka historii że swoich dziecięcych lat, kiedy dzieci byly porywane spod domu. Bardzo częste byly gwałty gwałty kościołach, ile teraz tego wyszło. Syfu i patologii i takich okropnych przypadków mogło być nawet więcej niż teraz, ale teraz jest to nagłośnione i się człowiek boi.
Sama nie wiem, kiedy puszcze dzieci same.
Ale wiem też,że siedzenie w domu to ogromna krzywda dla zdrowia. Mały człowiek potrzebuje dużo ruchu. Inaczej tylko bóle pleców, nieprawidłowa postawa, nadwaga. Kontakty z rówieśnikami są w pewnym wieku bardzo ważne. I jestem rozdarta między tym, co bym chciała, a tym, co bezpieczne. -
Praca na pół etatu to by było spełnienie marzeń. Na pewno się zdecyduje, kiedy nie będę płacić 2k za placówki. Wtedy i tak na czysto wyjdzie tyle samo, co mam. Wiem,że duże dzieci to tez wydatek, ale teraz oprócz tego wydajemy majątek na jedzenie i na ubrania.
Zoe, Ty dla mnie jesteś maszyna, nie człowiekiem. Nie wiem jak dajesz radę. Jeszcze mało przy tym narzekasz. Wielki szacun, bo to bardzo trudne. -
Cierpliwa na Elefanten.de
U14-2S7F-N77Z-4NA5 20% na regularne ceny.
U15-WC22-S15G-X5LG 5% na promocje.
Rabaty są bezterminowe i bez ograniczeń, więc śmiało korzystajcie. Udanych zakupów 🙃
Gf ja już kupiłam traperki lekko ocieplane. Tak myślę na późniejszą jesień, lekką zimę. Pokusiłam się już o kupno, bo cena była bardzo korzystna 😅 Mam nadzieję, że będą pasować, ale dla pewności zostawiłam metkę i najwyżej sprzedam jeśli nie trafiłam z rozmiarem.
Typowe śniegowce też napewo będę jej kupować, ale to poczekam jak sytuacja z rozmiarem i śniegiem będzie wyglądać. Bo i tak jeśli nas nie zasypia to będziemy jeździć w poszukiwaniu śniegu🤣 góry mamy stosunkowo blisko.
Jeszcze muszę kupić coś na teraz, na chłodniejsze dni, ale nie umiem się zdecydować. Bo jednak wolałabym jedną parę 🙈
Aaa no i kalosze 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2022, 12:32
-
Mala_syrenka wrote:Aaa ferrytyna bardzo blisko dolnej granicy normy.
Suplementujemy żelazo około tygodnia i dzisiaj w nocy 2 pobudki. Ja naprawdę nie pamiętam takiej nocy. Ale też wyszły czwórki Górne. Więc co tak naprawdę pomogło to zagadka.
Czyżby tak szybko ferrytyna podskoczyła? Jest to możliwe? Bardziej obstawiam zęby. Tak czy owak cieszę się, że się wyspałaś 🙃 -
Syrenka, no i wlasnie to mnie tym bardziej przeraza! Bo szczerze, to strach nastoletniemu dziecku powiedziec, seby samo poszlo do przebieralni/toalety, a ja poczekam w basenie/na plazy/na lawce... najlepiej chodzic krok w krok...
I ja wiem, ze kiedys tez bylo duzo roznych przypadkow, ale kiedys nie bylam matka, wiec widzialam to inaczej... no i ja tutaj u nas jak pisalam widze bardzo duzo roznych "akcji" z udzialem uchodzcow, ktorych jest cala plaga tutaj...
Nawet pamietam, jak przy staraniach o Mie sama jezdzilam do kliniki pociagiem, bo szybciej, bez korkow, szukania parkingu itp... do czasu, az corke szefa mojego meza probowano w pociagu zgwalcic i to mimo tego, ze byla z chlopakiem... to byla wlasnie akcja kilku uchodzcow... i na tej samej trasie, ktora ja jezdzilam kilka razy w miesiacu... w bialy dzien... dobrze, ze znalazly sie odwazne osoby kiedy pociag stawal na kolejnej stacji, bo niewiadomo jakby sie to skonczylo... od tamtej pory jezdzilam zawsze samochodem i mimo to, mialam mini zawal za kazdym zejsciem do parkingu podziemnego, mimo, ze byl w centrum miasta, chroniony i monitorowany...
Mama pp, dziekuje😘
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Mama po przejściach wrote:Czyżby tak szybko ferrytyna podskoczyła? Jest to możliwe? Bardziej obstawiam zęby. Tak czy owak cieszę się, że się wyspałaś 🙃
Mama po przejściach, Santi_14 lubią tę wiadomość
-
Mama pp, dzięki ci dobra kobieto😘 niech ci Lisa w dobrym snie wynagrodzi!
Wlasnie Nath dorobil sie nowych bucików na chlodniejsze letnie dni i wczesna jesien
Mama po przejściach, Santi_14, Cyprysek89 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700