Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do wyprawki mam bardzo sporo tego po starszym synku, a jak to przy pierwszym dziecku bywa człowiek kupuje dużo rzeczy nie potrzebnych plus sporo dostałam rzeczy od znajomych. Co do kosmetyków dla dziecka to im mniej tym lepiej na początku tak jak czytałam większość z was używałam i teraz będę też tak robić olejek migdałowy potem używałam kosmetyków z zjajki.Co do wózka planujemy kupić Stokke Trailz używany marzec/kwiecień.
18.01 mam usg połówkowe w szpitalu, kiedy to zleciało już zaraz połowa ciąży za nami dziewczyny, miłego dniaCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
Słaba morfologia nasienia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan -
Dziewczynki przed chwilą tatuś właśnie pierwszy raz poczuł malutka 🥰🥰🥰🥰
Co do zakupów, ja mam tylko fotelik samochodowy, a ciuszki jak większość z Was, chce zaczac kupować po polowkowych.
Ale mam pytanie, bo od 21 tygodnia jest opcja spotkań z położna i zastanawiam się, czy decydować się na nią od razu, czy poczekać np do 25 tygodnia?Bee, Noelle, Mala_syrenka, Sumireguska, AśKa31 lubią tę wiadomość
-
Ja przynoszę z nowym rokiem dobre wiadomosci. Dzieciątko rośnie jak na drozdzach, na 90% dziewczynka, choć nóżki podkulała, więc trudno było dostrzec co tam chowa ale popatrzylam chwilkę na nią, była bardzo grzeczna
Przed Walentynkami połówkowe. A po połówkowych dopiero wyprawka, choć juz nieśmiało przeglądam sklepy
Noelle, Mama po przejściach, Mala_syrenka, Monia66, Marta9191, Sumireguska, Chaos, unify lubią tę wiadomość
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET 22 czerwca FET 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
U Nas młoda też się wierci, kręci i obraca jak szalona. 🙈
Nie wiem czego to kwestia ale u mnie od razu było czuć małą przez brzuch i jestem pewna, że to to na milion procent.
Tak jakby ktoś lekko przyciskał palec od środka i albo stukał albo lekko nim przesuwał. 🤷🏻♀️Monia66, Bee lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Oj tak! My z corka sobie rozlozylismy wyprawke teraz to, pozniej tamto i dobrze, bo mniejszy szok ile czlowiek wydal...
Teraz tez tak zrobimy, na wozek caly czas poluje, jak przymierzymy foteliki i zdecydujemy sie ostatecznie, to tez bede w sklepach internetowych obserwowala jak sytuacja cenowa i polowala na okazje...
Ubranka zalezy czy plec sie potwierdzi...
Wanienki tym razem nie kupujez bo mamy wielka umywalke metrowa i spokojnie na poczatek wystarczy tam malutka wykapac, a jak podrosnie troszke, to przeniesiemy do duzej wanny, wiec wanienke odpuszczam, chyba, ze bedzie mi niewygodnie, ale umywalka przetestowana, bo czasem jak corka na kapiel zbyt zmeczona byla to do tej umywalki wody nalewalam zeby ja przemyc troche i sie tez sprawdzalo...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Noelle, ruchy zaleza od wielu czynnikow, a w olbrzymiej mierze od ulozenia... jak sie maluszek przekreci przodem w strone brzucha to czuc mocniej, jak bokiem to umiarkowanie, a jak pupa, ze raczki i nozki w strone kregoslupa maminego to mozna nawet na pozniejszym etapie ledwo wyczuwac ruchy...
Ja np.przedwczoraj czulam intensywnie, a wczoraj prawie nic, a ze zaczelam rok z przygodami i bylam odwiedzic porodowke na kontroli, to podejrzalam i wlasnie maluszek byl ulozony pleckami do brzucha, wiec ruchy movno stlumioneNoelle lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ja popracuje dopóki bede sie dobrze czuła ale też nie do samego końca bo chce mieć czas na przygotowanie sie. U mnie dyrektor jest mega normalny i od razu powiedział że mogę iść na zwolnieni bo to jest mega ważny czas w życiu. Moją koleżankę w 5 miesiącu już wręcz wyrzucał na l4 wiadomo że ciężarna ma kalafior ciążowy i myśli o ciuszkach więc nawet dla nich lepiej jak szybko znajdą kogoś ogarniętego na zastępstwo. Pewnie luty jeszcze przepracuje i spadam na l4.
Wyprawki jeszcze nie kompletuje, na razie ściągam rzeczy od ludzi bo chce wydać jak najmniej. Większość dostanę po kimś - dostawkę, wanienkę, wózek, ciuchy itp. Mam zamiar zrobić liste pozostałych rzeczy i powybierać modele. Kupować będe powoli na różnych aukcjach żeby powyrywać okazje. Jak do 8 mca nie znajde tanio to dopiero wtedy kupię w sklepieWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 13:39
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Lilak wrote:Ja już po wizycie. Miała być dziewczynka a tu między nogami coś jednak za dużo wystaje, więc odpuszczam nastawianie się i czekam do następnej wizyty. Widocznie takie moje geny bo to będzie już mój 3 syn.
Pappa wyszła ok jeśli chodzi o ryzyka chorób, natomiast grozi mi hipotrofia i przedwczesny poród, tu ryzyko wyszło duże i to jest całkiem możliwe bo mój młodszy syn też urodził się z hipotrofią.
Poza tym cukrzyca ciążowa i bakteria w moczu do opanowania w najbliższym czasie.
Badają to z krwi, czy na podstawie wywiadu?
Pytam, bo moja córeczka urodziła się mała i trochę o tym czytałam.
Zapomniałam o tym wspomnieć, a ryzyko zahamowania wzrastania mam 1:660.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Lilak, mogę zapytac jakie ryzyko przedwczesnego porodu wyszlo ci w prenatalnych?
U mnie 1:64, ale dzis lekarz kazal się nie zamartwiac, bo może to być przez ivf.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET 22 czerwca FET 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
nick nieaktualnyJa tez nadal pracuje i chciałabym popracować jeszcze tak do marca kwietnia. Czuje się dobrze, psychicznie trochę gorzej. Boje się, martwię bardzo pomimo dobrych wyników pappy i praktycznie zerowego ryzyka. Ale ten lekarz zasiał we mnie ziarenko niepewności, wystraszył okropnie i teraz ciagle to gdzieś jest z tylu głowy. A na nifty nie mam kasy W piątek mam dostać ogólne zestawienie wyników z usg i pappy tam gdzie byłam robić drugi raz. A w poniedziałek wizyta kontrolna. Muszę zapytać mojego lekarza czy jeśli skorzystałam z tego projektu bezpłatnych badań to czy mogę zmienić na inna placówkę. Ta ginekolog która ma mi dosłać wyniki powiedziała ze jeśli nie robiłam badań dna płodu to na połówkowe mam się umówić na 19 tydzień bez względu na wynik. Zeby w razie czego można było jeszcze działać. A w tym pierwszym miejscu jak zwykle olewka czy było zle czy dobrze. Termin na 22+3 dni
Z wyprawki mam ręczniczek który dostałam od teściowej na święta i używanego baby hug od mamy co do dalszych zakupów, oglądam, zapisuje, czytam opinie ale na razie nie chce nic kupować. -
Kate, przykro mi czlowiek sie pozniej tylko martwi wszystkim podwójnie ;(
Ja mam polowkowe te dodatkowe 21+3 identycznie jak z corka mialam... a u mojego gina pewnie bedzie 20+4 polowkowe patrzac na to, ze wizyte mam co 4tyg
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Niezapominajka5 wrote:A w którym parametrze wyszło Ci ryzyko hipotroffi? Ile masz dokładnie?
Badają to z krwi, czy na podstawie wywiadu?
Pytam, bo moja córeczka urodziła się mała i trochę o tym czytałam.
Zapomniałam o tym wspomnieć, a ryzyko zahamowania wzrastania mam 1:660.
Wyszło mi z testu pappa. Ryzyko zahamowania wzrastania płodu przed 37 tc 1:140.
Samoistny poród przedwczesny przed 34 tc 1:169.
Dostalam acard 150 na przepływy i to może ograniczyć ryzyko.
Z synem nikt mi tego wcześniej nie zbadał, ciąża rozwijała się prawidłowo, dopiero w 37 tc lekarz stwierdził, że dziecko jest za małe, że to hipotrofia i szybko zrobili cesarkę. Szymuś ważył 2600 ale moment nadrobił i nie było żadnych problemów.
-
wreszcie doczytałam wszystko od sylwestra
hmm parę tematów tu się przewinęło
my z mężem staraliśmy się o dziecko 2,5 roku więc decyzji o rodzeństwie na pewno nie będziemy odkładać- boję się tak wybiegać w przyszłość ale wiem, że teraz nie było łatwo i może to trochę potrwać a ja niestety też nie robię się młodsza (ale najlepiej żebym nie musiała wracać do pracy)
ja nie pracuję od 8 tc koleżanki z pracy ze względu na jej specyfikę od razu mnie wyganiały na L4
a jeśli chodzi o wyprawkę nie mam nic- ale oglądam sklepy internetowe i trochę rzeczy już upatrzyłam sobie
-
Lilak wrote:Wyszło mi z testu pappa. Ryzyko zahamowania wzrastania płodu przed 37 tc 1:140.
Samoistny poród przedwczesny przed 34 tc 1:169.
Dostalam acard 150 na przepływy i to może ograniczyć ryzyko.
Z synem nikt mi tego wcześniej nie zbadał, ciąża rozwijała się prawidłowo, dopiero w 37 tc lekarz stwierdził, że dziecko jest za małe, że to hipotrofia i szybko zrobili cesarkę. Szymuś ważył 2600 ale moment nadrobił i nie było żadnych problemów.
Hej, jestem z lipcowek ale podczytuję Was i postanowiłam się odezwać, bo wyszyły mi bardzo podobne wyniki do Ciebie. Lekarz nic nie skomentował tylko, ze nie mam się czym martwic.., dopiero sama w domu jak przeanalizowałam te wartości to zauważylam, ze wyszly jakies male.
U mnie wygląda to tak:
Preeklampsja przed 34 tc: 1:192
Preeklampsja przed 37tc: 1:51
Zahamowanie wzrostu płodu przed 37tc: 1:151
Samoistny poród przedwczesny przed 34tc: 1:176
Od początku jestem na Acardzie 150 i Clexane 0.4..
Zapytam jeszcze prowadzącego na wizycie co sądzi o tym...trochę się zmartwilam ale z drugiej strony nie wiem jak można temu zapobiegać...
-
Natka95 wrote:Hej, jestem z lipcowek ale podczytuję Was i postanowiłam się odezwać, bo wyszyły mi bardzo podobne wyniki do Ciebie. Lekarz nic nie skomentował tylko, ze nie mam się czym martwic.., dopiero sama w domu jak przeanalizowałam te wartości to zauważylam, ze wyszly jakies male.
U mnie wygląda to tak:
Preeklampsja przed 34 tc: 1:192
Preeklampsja przed 37tc: 1:51
Zahamowanie wzrostu płodu przed 37tc: 1:151
Samoistny poród przedwczesny przed 34tc: 1:176
Od początku jestem na Acardzie 150 i Clexane 0.4..
Zapytam jeszcze prowadzącego na wizycie co sądzi o tym...trochę się zmartwilam ale z drugiej strony nie wiem jak można temu zapobiegać...
Chyba nic więcej nie zrobisz. Gdyby nie to, że spotkało mnie to w poprzedniej ciąży być może bym się tym nie przejęła aż tak, z kolei moja gin stwierdziła tylko, że trzeba zwiększyć acard i na spokojnie monitorować sytuację.
Ja zorientowałam się poprzednio sama, że coś jest nie tak, bo dziecko wcale się nie ruszało w brzuchu, jak na 9 miesiąc ruchy były znikome, a pamiętałam z pierwszej ciąży, że na końcówce to już była istna lambada w brzuchu. Lekarz to ignorował mówiąc, że dziecko coraz większe to i nie ma się jak ruszać ale uparłam się na usg i dobrze zrobiłam. Dziecko było małe i jeszcze owinięte pępowiną, spodziewałam się najgorszego.
Na szczęście wszystko skończyło się dobrze ale nie zapomnę jak lekarz przyszedł do mnie po porodzie i nakrzyczał na mnie, że paliłam papierosy w ciąży. Aż mnie zatkało bo papierosy były zawsze moim wrogiem i nigdy nie naraziłabym swojego dziecka na coś takiego. Teraz przynajmniej wiem, że to jakieś genetyczne obciążenie. -
nick nieaktualnyOoo..ja tez nie zwróciłam uwagi. U mnie w wynikach z badań prenatalnych pisze tylko o ryzyku porodu przed 34 tygodniem i u mnie jest 1:115. Na początku zażywałam luteine. Potem miałam 3 tygodnie przerwy ale ponieważ pojawił się krwiak to ponownie przyjmuje. Innych leków nie zażywam
-
Ja również pracuje, 3x w tyg zdalnie, 2x dojeżdżam 40 km w jedną stronę. Z racji, że termin.mam na przełomie maja i czerwca (24maj z miesiączki, 04.06 z USG, w drugim tygodniu lutego pójdę na zwolnienie. No chyba że odpukać coś wcześniej się wydarzy. Będzie to już 6 miesiąc ciąży. W pierwszej ciąży pracowałam do 7.
-
Lilak, Natka95 ja miałam w pierwszej ciąży ryzyko porodu przedwczesnego 1:104 a urodziłam tydzień po terminie 😄 wiadomo, trzeba na to zwrócić uwagę, najwazniejsze, że lekarz miał na względzie to ryzyko Lilak masakra jakaś z tym lekarzem...
Dziewczyny ja mam stresa bo nadal nie czuje ruchów... a już zaczynam 18tc. Za tydzień mam wizytę, mam nadzieje, że u dzidzi wszystko ok.