Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ok zle napisalam, waga rośnie ale tak powoli ze na siatce niby spada.. moze powinnam przestać to sprawdzac po prostu.
Ale piekne te geoxy, chyba najbardziej ze wszystkich butow ich styl mi sie podoba
Ja z Igorem wlasnie na spacerze. Mam przeciwdeszczowke, chusteczke pod szyje, buty zakryte i czapke. Kaszle jak gruzlik ale bez temperatury wiec nawet lepiej zlapac powietrze.
Ja snieg bardzo lubie, nie moge sie doczekac bo w tym roku pojdziemy z malym na sanki!
A na jesien kupilam ten kombinezon z rosnij zdrowo bo dla niego lepsze niz krta. On duzo siada, kladzie sie, lazi na czworaka wiec kombinezon na wilgoć lepszy
Na zime musze kupic jeszcze kombinezon bo kurtke mam upatrzoną z newbie21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Sumi, mi się wydaje,ze teraz siatki centylowe nie mają takiego znaczenia. Że u niemowlat przybieranie ważne dla rozwoju, a teraz genetyka robi swoje. No i dziecko czasem mniej je, więcej biega itd. Poza tym myślę,że raczej jak już się dzieci mobilne robią, to spadaja z siatki i to już raczej normalne. Nie jeden niemowlak pulpet się wyciąga i robi się taki szczypak chudy.
Zawsze warto sprawdzić u lekarza, jak jest możliwość. Nawet dla spokoju warto. -
Sumi, to juz tak bedzie teraz... Mia miala badwnia robione, wszystko w najlepszym porzadku zawsze bylo zelazo tez igla, a od czasu jak rok skonczyla nigdy nie przytyla przez te 4 lata wiecej jak 1,5-2kg na rok
Nawet siatki centylowe teraz juz po roku lekarz sprawdzała tylko raz do roku, tak jak bilanse... nawet jak czesciej byl wazony, to na siatki nie zwracala uwagi... do roku co wazenie, a po roku tylko w okolicach okraglych urodzin... odkad rok skonczyla, to ma w ksiazeczce w siatkach zaznaczone tylko 2,3 i teraz bedzie miala 4 lata na siatce...
Nawet wiele aplikacji takich dla malucha co na siatkach pokazywaly ktory centyl jak mialam przy Mii, to tylko do skonczonego roku wage sie wpisywalo, pozniejszej daty juz sie nie dalo uatawic, bo po roku to juz więcej ruchu, biegania, tracenie tluszczyku niemowlecego i faldek, genetyka, brak lub duzo mniej mleka jak niemowlak, nawet mm pp roku sa mniej kaloryczne jak te wczesniejsze z tego co zauważyłam
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Od paru dni stosuję inna taktykę na zasyapinie na noc. Bez noszenia kładę się z nią w łóżku i czekam aż zaśnie. Naprawdę długo jej schodzi, dużo dłużej niż na rękach, ale w końcu się wycisza i zasypia. I teraz moje pytanie czy z biegiem czasu będą te wariactwa przed zaśnięciem krótsze, czy poprstu tyle czasu potrzebuje i tak to będzie juz wyglądać? Zoe co powiesz na ten temat? Jesteś tutaj dla mnie ekspertką od snu 😊
Jeśli obie jesteśmy w dużym łóżku to poprostu wala się i wygłupia, ale jak próbowałam tego w jej łóżeczku to od razu ryk i wrzask, no ja do jej łóżka się nie zmieszczę 😅🙈
Chcę spróbować zrezygnować z noszenia z powodu jej masturbacji w tym czasie. Jak zasypia w 5 min.to ok, ale jak trwa to 25 min.to już mnie szlag trafia.
Lisa nie dostaje mm już od paru dobrych tygodni. Nie chciala go pić z otwartego kubka to przestałam podawać. Butelek się pozbyłam, połowa opakowania mm wyrzucona, ale gładko poszło. Zazwyczaj dostaje mleczne kolacje i zjada takie porcje, że się wcale nie zdziwię że mm już nie potrzebuje. -
Sonia ostatnio w kąpieli jak stoi ( a głównie moje dziecko stoi i biega po wannie - siedzenie jest passe) to też się łapię za siuśkę. Palcami tak sobie puka - zastanawiam się czy to tez nie element masturbacji
W sumie to jedyny moment kiedy ma psiochę na wierzchu i może odkryła, że jak się tam dotknie to coś czuje ciekawego. Ale nie robi tego nałogowo, bo brzuch jej przeszkadza, by tam porządnie sięgnąć -
Mama pp u mnie było go samo, 45 min bydłowania przed snem. Ale zauwazylam ze tak robi jak ma w ciagu dnia 3h drzemki. Jak ma 1h to pada znacznie szybciej. Wczoraj np miał drzemke tylko 45 min o 9:30. I na nocke padł na łóżku w 5 min. Spał jak kamień całą noc. Wiec sama nie wiem czy go nie wybudzać z drzemki. Dziś miał drzemke 3h i jeszcze nie śpi. Wiec powiedziałabym że zależy od poziomu wymęczenia :p21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Mama pp, my usypialismy tak Ige po odstawieniu. Czytaliśmy książkę i czekaliśmy aż zaśnie. Jak skakała, to ja kładliśmy aż się poddawała i zasypiała. Widzę po Uli,że u niej to nie przejdzie, że będzie się musiała sama wyskakać i polozyc. Inaczej zrobi scenę. Co do czasu, to bywało różnie. Na początku bardzo długo, czasem nawet na pół godziny wracaliśmy z nią nią salon. Ale później w 15 min przeważnie się udawało. I najlepszy był mąż. On jej w oczy patrzył i opuszczał powieki. I ona zasypiała:)
Lisa się masturbuje w trakcie noszenia? Jak?
Ulka czasem się dotyka,jak jest rozpakowana. Mi się wydaje,że już w najmłodszym wieku dotykanie się tam sprawia przyjemność, to jak maluch to odkryje, to się dotyka.
Iga to mały masturbator. Ona to cipsko swoje maca namiętnie godzinę dziennie. Kilka razy mnie pytała czemu ma dziurę i po co ona jest;D -
Syrenka no nie moge 😂
A myslalam że to chlopcy takie zboczuchy
Właśnie, jak to wygląda? W sensie że sie wygina? Może jej nie wygodnie na rękach?
Ja już od dawna nie jestem w stanie Igora tak uśpić bo on sie wije jak wąż, wypycha, nie ma opcji. Tylko lezenie daje rade.
Dopiero padł, opowiadałam mu bajke o autach.
Musze skrócić te drzemke po prostu jesli chce zeby zasypiał wczesniej i szybciej 🤷🏻♀️
W żłobku dzieci sie wybudzaja i śpią krótko. On w domu ma cisze, spokój, chłodno, milutko to śpi jak zabity te 3h. I potem harce..Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2022, 21:31
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
U nas jest fascynacja genitaliami i jego i moimi. Jak sie przebieram czy siedze na toalecie to zawsze tam zagląda i wyciąga ręke 🤦🏼♀️ i pokazuje palcem, gada cos pod nosem, kręci głową, gapi sie, masakra 😏
Z drugiej strony nie bede sie zakrywała non stop, no to chyba naturalne, dla dzoeci części ciała to nic wyjątkowego o ile soe z tego nie zrobi tabu 😏21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Ja nie pomoge, bo ja Mie kladlam do lozeczka, wkladalam przez szczebelki reke, ona albo kladla policzek, albo mnie lapala za nia i w 5-10 minut zasypiala... ale byla tez troche starsza, wcześniej zasypiala na rekach, ale nie nosilam jej, siedzialam po turecku, trzymalam jak niemowlaki siw trzyma i ona sie tulila i zasypiala... teraz Nathan tak zasypia...
U nas nadal mm, raz przed drzemka, przed spaniem i 1-2 butelki na noc... ale Nathan je malo przetworow mlecznych niestety... nie ruszy zadnej kaszy, owsianki itp, sery tez nie bardzo, najlepiej wchodzi sucha bulka, suchy makaron i kotleciki z piersi... czasem kabanosy... ale z nabiału to ewentualnie jogurt i to jeszcze tylko taki w tubce przejdzie...
Mia byla taka sama... od niemowlaka bez szans na kaszki, budynie i inne takie... i do dzis zje czasem owsianke ale to tyle z rzeczy tego typu... a tak to jogurty, serki babybell, actimele i to chyba na tyle
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
A! I noe wiem po kim to maja bo ja moglabym zyc samym nabialem
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Dobre 🤣🤣🤣 padłam.
Lisa podczas noszenia przesuwa się góra-dół. Dyszy spocona. No nie mam innego wytłumaczenia na jej zachowanie. Masturbacja jak nic. Jak chcę zmienić pozycję inaczej ją chwycić to się wkurza, że jej przeszkodziłam 🙈
Cierpliwa zawsze piszesz,że Mia kręci się jak szalona podczas snu. Jak sobie radziła w łóżeczku? Zauważam na kamerce, ze jak Lisa jest w naszym łóżku, tak jak teraz, to wierci się i śpi dalej, nie wybudza się od razu tak jak w łóżeczku. Chyba potrzebuje więcej miejsca. Tylko w takim razie jakie jej kupić łóżko skoro teraz ma 70×140 i jej za ciasno 🙈😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2022, 22:00
-
Mama pp wydaje mi się, że jak będziesz konsekwentna to ten czas ulegnie znacznemu skróceniu. Będzie już wiedziała po co tam jest i co będzie się działo. Nie oszukujmy się, lżejsza się nie robi 😬 daj sobie ze 2 tyg i zobaczysz czy są efekty. Jak nadal będzie tak długo to trwac to zobaczyłabym czy położenie jej z 15 min później coś zmieni.
Jak Oliwer zaczynał sam zasypiać to trwało to czasem 20 min a czasem godzinę kołatał się po łóżeczku. Teraz potrafi w 5 min odlecieć, czasem 20 min. Zawsze kładę go o tej samej porze. Nie czekam aż da sygnał że jest zmęczony. To samo na drzemkę w dzień. Nie czekam jego zmęczenia. Przychodzi jego czas, idziemy, zostawiam. -
Mama pp, radziła sobie bez problemu, nie wybudzala sie, spala we wszystkie strony swiata, z nogami na szczebelkach, za szczebelkami itp... zreszta teraz tez spi w pozycjach wszelkich mozliwych i mimo, ze jej lozko ma tylko 90cm.miejsca gdzie nie ma barierek to i tak juz 3 razy z niego spadla...
Zresztą Nathan spi tak samo... ile ja razy w nocy slysze jak on tlucze to glowa, to reka, to noga po lozeczku🙈
Ale oni tez nie znaja innego spania, zadne z nich nie spedzilo w naszym lozku nawet jednej nocy, wiec im tez nie mialo co przeszkadzac i wybudzać, bo od noworodka spia w lozeczkach i od noworodka tak wedruja
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Mama pp my z tego pwoodu zrezygnoealismy z drzmek w wozku, żeby nie mogla się stymulowac. Kładziemy się na lozku i usypianie trwa mniej wiecej 45min na drzemki. Jest niby spiaca, ale ma jeszcze mnostwo rzeczy do zrobienia, choć nogi się placzą ze zmęczenia 🤦🏻♀️Na wieczor są wścieki i latanie po łózku w tę i spowrotem od 20min do godizny. Rzadko zdarza się, ze padnie na łóżko, przekręca sie na bok i zasypia, ale i tak bywa. Zawsze staram się ja zmotywowac, żeby leżała to wtedy szybko sie wycisza i w pewnym momencie łapie ją sen. Ostatnio czytamy przed snem, czy spiewam jej do ksiazek pomelody, ja śpiewam a ona oglada na leząco obrazki i oczy robią się coraz mniejsze 😁 czasem dzialają masazyki po plecach, bo wtedy trzeba leżeć. Więc jak czytam o Soni czy Oliwierze to pozytywnie zazdroszczę, że tak fajnie usypiają 🙃
My spimy razem, więc leżymy obok siebie.
Nasza corka od pierwszego dnia wędrowala wokoł wlasnej osi, juz od pierwszych nocy lądowała glową w nogach, taka natura 🤣 teraz też zgodnie z ruchem wskazowek zegara krązy cała noc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2022, 22:16
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Sonia ma łóżeczko 140x70 i tez lata po całym. Śpi na brzuchu, na bokach, na plecach. Na kamerce co noc widzę ja w każdej pozycji i w każdym rogu łóżka. Lata po całym. Raz wyciągnięta jak krzyż a raz w kacie i nogi do góry na szczebelkach. Wszelkie możliwe pozycje
ale nie wybudza sie nigdy tylko śpi dalej - pewnie dlatego ze śpi tam od miesięcy.
Mi sie wydaje ze przyzwyczajenie dużo daje. Sonia śpi sama wiec w życiu by nie usnęła z nami na łożku i dlatego tez bałam sie zlobka. A znowu jak dziecko śpi z rodzicem to nie usnie nagle samo.
I nas usypanie Soni to akurat jej wielki atut. Ale robię to co Zoe. Przychodzi 12-12:20 i idzie spać. Wieczorem 19-19:20 to samo. Nie co do minuty ale nigdy nie ma dużych różnic. Nie kładę ani o 13 ani o 20. Zawsze to godziny jak powyżej. Mój mąż nawet dzisiaj twierdził ze nie jest śpiąca na drzemkę. A ja jej niosę misia tulusia do spania i jak go weźmie to od razu trze oczy i wyciąga ręce żeby ja zanieść do łóżeczka. Jak ja ubieram w śpiworek w łóżeczku to juz na mnie nie patrzy nawet tylko tuli misie i zamyka oczy. Co nie znaczy ze zasypia pd razu bo widzę na kamerce ze np czasem sie kręci , pozytywkę sobie odpala, sle nigdy mnie nie wola ani nie płacze. Widocznie jest to dla niej komfortowe - jestem sobie w łóżeczku, chce mo sie spać, pokręce sie i usnę -
Dzięki dziewczyny za rady 😘
Kasia, Lisa jako noworodek spała w dostawce, potem z nami w łóżku a od lutego w swoim łóżeczku i do tej pory się nie przyzwyczaiła🙈 Od zawsze budzi się.
Już podzieliłam... Lisa w wielkim łóżku, mąż na kanapie, a ja chyba w jej łóżeczku 🙃🤣