Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas posiłki w żłobku podobie śniadanie 8:30, obiad 11:30 ( przed drzemką) 13:30 zupka ( po drzemce) i o 14:30 podwieczorek. Piją z otwartych kubków. Nie mają raczej swobodnego dostępu do picia między posiłkami.
Przyszedł dzisiaj nam kombinezon duksday, jest delikatnie za duży ale chyba go zostawię. Faktycznie jest lekki i cienki. Mąż nie dowierza ze małemu w tym będzie ciepło. Stwierdził ze to za cienkie na zimę 🙈🙈
Mały dzisiaj miał kiepski dzień. Był rozdrażniony i płaczliwy. Teraz już zasnął na noc. Ma delikatny katar. Oby tylko się nic nie rozkręciło.
Ann ja narazie do auta ubieram go w wełniaka. My auto zostawiamy pod blokiem i nie mam możliwości nagrzać wcześniej. Nie wiem jak będę go ubierać jak będzie chłodniej. -
Ann u nas tak jak piszesz, w domu karmię lepiej, ale już aż tak tym się nie przejmuję, pewnych rzeczy się nie przeskoczy, za to bardziej martwię się czy ona zdąży się tam najeść, bo w domu długo je. Dzisiaj w domu tyle zjadła, że naprawdę mam wątpliwości co do tego że tak dobrze tam je jak nam przekazują.
W naszym żłobku nawet grupy przedszkolne piją podczas posiłków z niekapków. Nie podoba mi się to.
A co do jazdy autem. To jakoś ostatnio wozi się tylko do żłobka i spowrotem, mamy 5 min.drogi więc wkładam ją w kombinezonie, zanim w aucie się nagrzeje to już wysiada. A jak dalsza podróż i będzie zimniej to sama jeszcze nie wiem. -
Agrafka macie rozmiar 80?
Aaa i w końcu wylazła ostatnia trójka. Wieki się męczyła, dlatego przyznję że u nas z dolnymi trójkami było najgorzej. Jeszcze tylko 5🙈
Syrenka Iga będzie nosić aparat na mleczne zęby, czy to już tak na przyszłość masz ją zapisać? -
Tak, mamy rozmiar 80
U nas w żłobku tez szału nie ma z tymi posiłkami. Dużo mlecznych potraw mają. A ostatnio mieli na obiad pierogi ruskie w sosie cebulowym ( czytaj olej z cebula) 🙈🙈
Mój mały podobno pierwszy siada do jedzenia i ładnie je. A wychodzi ze żłobka i od razu krzyczy am am. A zaznaczam ze on nie je jakoś strasznie dużo w domu jak ma wolne od żłobka. -
Ja nadal dość hardcorowo podchodzę do ubioru i czasem tylko w swetrze biorę Sonie do auta (w parkingu podziemnym). Albo jej bluze zarzucam. A kurtkę to jak faktycznie gdzies wychodzę
Z jedzeniem u nas tez sa stałe pory. Jak wstaje po całej przespanej nocy od razu musi coś jeść. Czasem chce kawałek jabłka a czasem troszkę kaszki w kubeczku. To taka ilość na pierwszy głódwłaściwe śniadanie je ok 8:30-9. Potem ok 11:30-12 zupka przed drzemka. Po spaniu koło 14:30-15 obiad. I tyle Np je u teściów. Potem jak przychodzi do domu to zje jakies owoce albo niestety przekąski typu wafle ryżowe do tego. I koło 18-18:30 kolacja. Śpi w okolicach 19:30 i wstaje po zmianie czasu ok 6:30 😭
Wracając do mówienia to Sonia znowu pokazuje wszystko w książeczkach, bajek nie ogłada i dalej gada tylko po chińsku
Tez sie podpinam pod pytanie o puzzle / układanki. U nas akurat w ruchu te z czuczu i kupimy jeszcze rok w lesie o którzy Karo mowi. Z pucia chyba tez sa jakies , ma ktoś ? -
Z Czuczu my mamy "Buzie" też spoko są
ale też się właśnie przymierzam do tych czuczu 2+. Widziałam coś z wozem strażackim
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2022, 21:55
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Ja mam puzzle Pucia „moje pierwsze układanki” z 3 części. Chyba jest 6 rzeczy do ułożenia ale na razie dałam mu jednego kotka do układania. Oczywiście już zgubił mu ogonek. Pokazuje mu ze najpierw jest buzia, później brzuszek i na koniec ogonek. Na razie nie jest zainteresowany żeby sam ułożyć. Mi każe a on rozwala.
-
Co myślicie o Albiku? Podobno ta część o zwierzątkach już byłaby okej dla naszych maluchów.
Ja właśnie postanowiłam że pod choinkę dostanie takie bardziej edukacyjno-kreatywne rzeczy. Od chrzestnego książeczkę magnetyczna Janod + mate wodna, a właśnie od chrzestnej i moich rodziców myślałam o Albiku 🤔👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Albika juz wyslalam rodzicom do kupienia pod choinkę, już kupili - pojazdy
U na pija z otwartych kubków ale mowia ciocie 'jak chcecie dac bidon to tylko podpisać i dać'Karolina90 lubi tę wiadomość
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Laura ma puzle z czuczu ale interesowała się nimi może z 1 dzień. Ona ogólnie poza książkami i rysowaniem to niczym się nie zainteresuje na dłużej. Mówi już sporo daj, oć, tu, tam, o tooo, dzieci, pan, a nawet hipopotam (w jej wykonaniu "totam"😆). Ostatnio ulubione słowo to "taaajaaa" kompletnie nie wiem co to znaczy, mam nadzieję że to nie jest "staaara" bo trochę tak brzmi 😂 Oprocz podstawowych zwierząt to naśladuje sowę, kukułkę, osła, a najlepiej jej wychodzi wycie jak wilk. Tu książki z Puciem zrobiły robotę.
No dobra dziewczyny a przy jakich temperaturach zamierzacie zakładać dzieciakom te kombinezony zimowe? Przy 0 stopni też czy już jak rzeczywiście będzie mrozić? -
Ann myślę że jak kombinezon będzie taki "oddychający" to i od 0 st jest okej
tylko pod spodem zamiast grubej bluzy np jakiś longsleeve
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
My mamy albika i są o niego wieczne klotnie! Muszę dokupić drugie pióro. Mamy zwierzęta, Elementarz i angielski. To super zabawka! I rozwojowa.
A do jazdy autem mamy poncza. Puchowki sa za grube, wiec nie ma opcji żeby w nich jechali. W taka pogode jak teraz mlodej ubieram wełniany kombinezon i na to ponczo. Jak trzeba potem gdzies isc do kurtke zabieramy ze soba i ja ubieramy po dojechaniu na miejsce.
Dziewczyny, wiem, ze niektóre z Was maja thermomixa. Szczerze, polecacie? Używacie? Nie zalujecie tej kasy? Czy sprzet Wam dziala bezawaryjnie?
Jestem prawie zdecydowana. Nie umiem gotować, licze ze z ta landarą w koncu to ogarnę. Stary sceptyk. Twierdzi ze nie bedzie z niego korzystal i śmieje sie, ze jesc tez nie bedzie 🙈🤪😂 help!
-
Od 0 stopni
A do samochodu mam ponczo z patulove , wchodzimy w garażu i na przeniesienie na szybko gdzieś jest oki. A tak to w kurtce przewoze. A w kombinezonie pewnie nie bede przewozic tylko ubiore w samochodzie przed wyjsciem na zewnątrz..
Co do lidlomixa, ech mam od tygodnia. Robic robie cos codziennie. Z jednej strony super sprawa z tym siekaniem, odmierzaniem, gotowaniem na parze i robieniem w jednym garze. Z drugiej strony duzo przepisow wymaga modyfikacji pod siebie, czesto potrawy wychodza dziwnie posiekane wiec juz czasem latwiej jest samemu cos pokroic i wrzucic. No i subskrypcja termomixa kosztuje 300 zl na rok. A w lidlomixie jest mniej przepisów.
Ja sie zdecydowałabym mimo wszystko bo jednak widze że brudze jeden gar a nie np 3.. dużo jet zalet. Do tego ten gar sam sie myje, nie zasmieca zmywarki.
Ale zeby to był jakiś szał takbak wszysy opowiadają ze wszystko robi i wsystko zarąbiscie... No to nie :p ale mowie, i tak bym kupila. Chociazby dlatego ze moge sobie wklepywacbswoje przepisy, poprawiac je, noi zawsze wyjda tak samo. A starem wrzucilam przepisy na zupki jak bede w szpitalu ;pWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2022, 23:24
Chaos lubi tę wiadomość
Np dzisiaj zrobilam mega owsianke malemu z przepisu lidlomixa i zrobilam ja duuużo szybciej niz normalnie bo nie musialam czekac az sie platki ugotuja w mleku, nie musialam mieszac, myc gara po przyschnietym mleku. Urzadzenie mi to zmieliło pogrzałoi, dorobilo mus bananowy z chia i maslem orzechowym i w 10 min mialam mega kolacje
Chaos lubi tę wiadomość
Karolina jesli chcesz wydac hajs to brlaym thermomix, mialam jedno i drugie no i jednak w thermo z subskrypcja masz duzo fajnych przepisow. W lidlo, z poziomu swojego konta mozesz dodawac przepisy sama wiec jak znajdziesz cos fajnego w necie/na stronie thermomixa to mozesz to sama wklepac w lidlomixa. No ale pytanie czy wolisz tak czy jednak zaplacic te 3 stowy i mec spokoj21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10