Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Sumi a może to po prostu kolki? 🤔
Widać, że boli go brzuszek?
bo ostatnio na grupie fb o KP trafiłam na taki wpis:
Powody, dla ktorych dziecko może bolec brzuch:
1. Nietolernacja laktozy - test kerrego aby wykluczyc lub potwierdzic. Jesli potwierdzona to wprowadzic delikol/kolzym przed kazdym karmieniem. Można karmic piersią normalnie.
2. Purple crying, godzina czarownic, cluster feeding
https://mataja.pl/.../niemowle-wieczorowa-pora-czy-to.../
Cluster feeding (włącz tłumaczenie) https://kellymom.com/parenting/parenting-faq/fussy-evening/
Godzina czarownic a kolka: https://www.sdbfc.com/blog/2014/5/22/witching-hour-vs-colic
3. Niedojrzalosci ukladu pokarmowego, dyschezja niemowlęca
https://gastroenterologia-praktyczna.pl/.../Niedojrzalos.../
4. Witamina D - podawać rano, zamienic na inna, składy sie różnią byc może inny bedzie lepiej tolerowany
5. Odwiedzic fizjoterapeute, osteopate - wzmozone, obnizone napiecie miesniowe moze byc powodem płaczu
6. Odradzamy krople typu espumisan, sab simpex etc. Wiekszosc z nich nie ma udowodnionego badaniami działania, bazuja na dowodach anegdotycznych, stosujesz na własne ryzyko itd.
7. Podejrzenie alergii - udac sie do alergologa, nie wprowadzamy diet eliminacyjnych na własna reke, bo wtedy zazwyczaj sa prowadzone nieprawidłowo. Można normalnie karmic piersią. Zobacz na grupie Mama karmiąca na diecie eliminacyjnej
8. Podejrzenie refluksu, refluksu ukrytego, nadmierne ulewaniu - USG brzucha i gastrolog
https://www.mlecznewsparcie.pl/2015/01/ulewanie-i-refluks/
9. Probiotyki - mozna podać, czesto pomagają, ale tez nalezy dziecko obserwować
10. Kolka: https://www.hafija.pl/2022/08/kolka-i-karmienie-piersia.html
11. Nie polecamy czopków, kateterów oraz rurek windi bez wyraźnych wskazań medycznych, tu opis dlaczego: https://www.mlecznewsparcie.pl/.../katetery-czopki.../
Może coś Ci pomozeWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2023, 23:38
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
No a Laura z kolei z brzuszkiem miała wszystko ok, brak napięć itp a darła się popołudniami jak opętana. Ale jak cały dzień nie spała albo z wielkim trudem zasnęła na 20 min to wieczorami darła się ze zmęczenia i przebodźcowania. Ogólnie była bardzo wrażliwa na bodźce. Każda wizytę dziadków, rodzeństwa odreagowywała wieczornym rykiem. Przez pierwsze miesiące nie ruszaliśmy się z domu bo wytrzymywała max 15 min u kogoś a później nie mogliśmy jej uspokoić. Kp tylko w zamknięciu i ciszy bo się rozpraszała. Spacery też nie, bo po 5 min po wyjściu z domu ryk. Dlatego ja nie mam wizji całodziennych spacerów z niemowlaczkiem i kp na parku na ławce bo jej przypadku było to niewykonalne 🙄
Dlatego na drugie nie zdecydowaliśmy się tak całkiem świadomie, a poprostu los zdecydował. Modlę się, żeby nie było takie samo bo to jest udręka. -
Ann ja też byłam w lekkim szoku jak zobaczyłam dwie kreski 🤪
Karolina no właśnie wczoraj chciałam się za to zabrać, mam wełniany kombinezon, czapkę i skarpetki, pod spód myślałam wełniane body, bawełniane spodenki i na to pajac z grubszej bawełny. Zobaczymy jeszcze jaka będzie pogoda. Czerwcowe bobasy to był jednak komfort, pampers, body i do gondoli.
-
Oli tez był bardziej niespokojny po wizytacji męża rodziny. Jak tamci wpadli to już całkiem. Później 2-3 dni był niespokojny. Mąż nie chciał mi uwierzyć. A później sam zobaczył jak tamci zachowywali się przy nim, krzyki darcie zaczepianie go kłótnie - czyli tak jak oni na co dzień. Zobaczył związek z ich wizytami i zachowaniu małego po tym.
Wizyty dziadków, czy nasze wyjazdy tam nie powodowały tego. -
Zoe, pewnie,że będzie Matylda;)
Ale Iga chciałaby Marcelinke. Więc zobaczymy. Dla chlopca nie mam imion. Ale gdzie tu imiona jeszcze.. kreska słabiutko się zmieniła. Więc może cieszę się przed czasem.
Sumi, Iga się darla, ja myślałam,że przez brzuch. Teraz sama nie wiem. To taki typ moim zdaniem jeczacy po prostu. My wszystkiego próbowaliśmy jak była mała. Jedynie delicol odrobinę pomagał. Ale tak naprawdę to pomógł czas. -
Syrenka a minęło chociaż 24 godz od ostatniego testu? Bo to wiesz...ważne że jest po prostu ciemniejsza
Mnie ten ostatni miesiąc zaczyna dojeżdżać. Totalnie nie mogę spać w nocy od kilku dni. Już bym chyba chciała urodzić, chociaz z drugiej strony niech siedzi chociaż do 20 lutego, żeby był donoszony.
A a propo zdrowia to u nas katar od wczoraj, w nocy go męczyło. Zobaczymy jak jutro. Najwyżej posiedzi dzień czy dwa w domu
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Syrenka pokaz kreseczke 😄
Karolina pamietam ostatni miesiac. Tragedia to była. Ostatnie 2 tyg byly mega ciężka. Własnie pod kątem spania, wstawania itp. Już błagałam zeby si urodzil i mimo tego ze jest masakrycznie wymagający to nadal jest mi łatwiej niż przez te 2 tyg z brzuchem 😂
Trzymaj sie juz niedługo.21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
No jest ciężko. Nie ukrywam. Dziś w chuście.
Najgorsze ze tak jak z Igusiem mieliśmy prynajmniej ten komfort ze dało soe go uspokoić bujaniem na rekach tak tego nic ne uspokaja. Jakby mi ktos dał oferte ze Mikołaj bedzie sie uspokajał tylko na cycku ale jprzez to ja bede musiała dupować z nim przez poltora roku w domu to bym sie zapłakała ze szczescia i brała bez mrugniecia okiem 😅 a tuaj nic.. ani spanie na mnie ani w wozku ani na rekach ani przy cycku. Nic go nie uspokaja21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Sumi, a baby bjorn? Nie wiem, co on ma w sobie, ale słyszałam,że 90% dzieci zaklina.
A już nie pomaga zostawienie go? Współczuję.
Kreska ciemniejsza wyraźnie. Aż musiałam zrobić drugi dziś. W żadnej ciąży nie wychodziła mi ładna kreska rano. A niby w nocy stężenie hcg największe. No nie u mnie;D
Za 2-3 dni sprawdzę jeszcze,powinna być krecha, a teraz siedzę spokojnie;)
-
Doczekałam się... w czwartek Ignacy ma bal karnawałowy 🤣
Musze strój ogarnąć 😁👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Napiszę Wam, że cieszę się że znowu spadł śnieg, bo u nas na tapecie kilkanaście razy dziennie śpiewanie i pokazywanie do piosenki o płatkach śniegu, zwariować można 😅🙈 Ale skoro powrót zimy to jeszcze to nie jest takie dziwne🤣 Mam nadzieję, że do lata znajdzie sobie inną ulubioną piosnkę 🙃
Czy Wasze dzieci też tak szybko wpadają w złość? Wystarczy głupota z mojego punktu widzenia a już afera🙈 Nie wiem jak mam reagować i czy się tym martwić, czy każde tak ma i kiedyś przejdzie?
Syrenka a jak Iga zareagowała, że tata wyjeżdża?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2023, 20:33
-
Sumi no to może właśnie być bardzo wrażliwy na bodźce. Ja często słyszałam, że to dlatego że mamy w domu za cicho. Ale jak widać u Ciebie starszak, więc teoretycznie takie bobo słyszało go jeszcze w brzuchu i powinno być przyzwyczajone. Z Laurką było łatwiej koło 7-8 miesiąca, jak już zaczęła być bardziej kontaktowa. Ale nadal nie lubi zbyt dużego zamieszania np tak jak u Zoe nie lubi być w towarzystwie dzieci z rodziny męża, jest taka wycofana. Oni okropnie krzyczą i co chwilę się biją. Jak pojadą to odżywa. Z kolei u mojego brata idzie z dziećmi do pokoju się bawić i ja już dziecka nie mam 😉 raz na jakiś czas tylko zaglądamy kontrolnie czy wszystko ok.
-
My mamy bal jutro. Ula będzie myszka Miki. Iga ma bal w czwartek. Będzie Elsa. Tematyka Afryka dzika, więc w punkt;D ale ona chce być Elsa i koniec. Także to ostatni gwizdek,że możemy wybierać naszym dzieciom przebranie. Mi się bale źle kojarzą. Raz byłam muchomorem, a raz ogórkiem. Chciałam oczywiście ksiezniczka;D kapelusz grzyba robiłyśmy z mamą kilka wieczorów, a wyróżnienie za najlepsze stroje dostały te z wypozyczalni;D
-
Mama pp moja też się złości, chociaż ostatnio trochę mniej. A najgorsze jest to że w złości drapie nas lub gryzie to co akurat ma pod ręką, nie wiem jak na to reagować.
Moje choroby chyba nareszcie dobiegają końca (odpukać) no to jako wisienka na torcie wyszła mi opryszczka... Miała któraś z Was opryszczkę w ciąży? -
Sumi, szybko przekazałaś brzuszek;D oby został że mną do października. Jak napisałam kuzynce,że wysikalam II to ona od razu, że końcówka latem,a poród na początku sezonu chorobowego. Taka pozytywna reakcją
Iga wie,że tata przywiezie coś słodkiego, więc czeka. No i może spac z mamą, a mama zawozi do przedszkola, więc hurra. Cieszy się. Nie dociera do niej,że to tak długo. Może zacznie tęsknić za kilka dni. Ula beż przerwy pyta o tatę, ale ona jest za nim bardzo. Ogólnie przeżyłam weekend, nie bylo źle. Szybko położyłam je spac. Ale dały mi popalic, parę razy za dużo powiedziałam zamiast pomyśleć, kilka razy krzyknęłam, ale staram się być cierpliwa. W miarę wychodzi.
Ulka się awanturuje beż przerwy. Moim antyperspirantem malowała ściany, jak zabrałam, to zrobiła godzinna aferke. U nas już bunt dwulatka w natarciu. I ciągle raczki. Muszę odzwyczaić, bo ona już naprawdę ciężka jest. Wózek be, sanki be. Raczki albo wrzask. Dzisiaj na spacerze musiałam ja wziąć pod pachę jak paczkę, bo pol godziny wyla, iść nie chciala, a już nie miałam siły czekać aż się przełamie. Uparta jest. -
Właśnie Oli tez idzie bawić się z bratankiem albo kuzynki córką. A tamci jak zbliżają się do niego to od razu cofa się. Kończy się na tym, że tamci przynoszą mu zabawki i bawi się sam.
Też potrafi zakręcić aferę, że zabrałam mu rzecz niedozwoloną, poszłam nie tam gdzie chciał albo że nawet nie chce wstać żeby iść po raz milionowy do kuchni żeby popatrzył co jest w szafce. Ostatnio brak afer ale wcześniej to co chwilę 😒 jak jeszcze to się nasila w okolicy 2 urodzin to… muszę kupić melisę -
U nas też aferki pojawiają się falami. Potrafi przez tydzień kręcić dramę o wszystko, a przez kolejne dwa jest aniołem. Teraz jest spokój.
Ann jeśli mowa o opryszczce na ustach to ja miałam na samym początku, o ciąży dowiedziałam się w trakcie. Ginka mówiła że dopóki chodzi o opryszczkę na ustach i nie jest to pierwszy raz to nie ma problemu. Smarowałam hascovirem, nie wiem czy to ok, bo opryszczkę powitalam jako zwiastun nadchodzącego okresu 🙈
-
Ja szybko odwracam iwage, jakoś wychodzi. Nawet nie ma afer za wiele. Np. zabiore mu kapsułke do prania to zaczyna wrzeszczeć ale go stawiam naprzeciwko i mowie ze no mógłbys ją połknąć a wtedy byłoby ała ała prawda? No tak. A nie lubisz ała ała tak? No nie. Tak sobie gadamy chwile a po chwili juz ma nowe zajeie i zapomniał o tej kapsułce. I tak w sumie ze wszystkim jakoś idzie.. gorzej jak zeby wychodzą to wtedy wieksze dramy są z rykiem21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10