Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2023, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe uważam jak Ann, jeśli macie czas i cierpliwość to daj mu jeszcze parę dni. Z tego co wiem to dobrze reaguje, bo zauważa że jest mokry i nie podoba mu się to, gorzej byłoby jakby siedzial w kałuży i dalej się bawił.
    Lisa odrazu chodziła w majteczkach. Bałam się, że potem będzie chciała cały czas naga latać 😅
    Trzymam kciuki!

OrT4p2.png

Wysłany: 18 lipca 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i właśnie byłam kupić pakę pantsów, bo spania jeszcze sobie nie wyobrażam bez.
    Na drzemki w żłobku też kazałam zakładać.

OrT4p2.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dopiero drugi dzień. Gdzie dziś po południu w pampie. Ale dopytuje.
    Przeszkadza jak leci po nogach i mokro. Nawet jak na dworze jesteśmy to od razu krzyczy „mama”, za reke i do domu chce iść majtki zmieniać. Od razu obiera kierunek na podkład. Kupa tez w majtki była i od razu przybierał żeby przebrać
    Na razie nie przeszkadza mi sprzatanie.

• Ann11 Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2023, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe ja też miałam ciśnienie na odpieluchowanie bo Laura wcale nie chciała zmieniać pampersa. Wisiał jej w kolanach i musiałam nieraz niemal na siłę zmieniać. Zawsze była o to awantura. Także Oliwier jest ugodowy jak od razu leci się przebrać 😃 jeśli jesteście u babci na wsi to korzystajcie z podwórka i z ciepełka, pupka trochę się przewietrzy a może coś załapie. Chyba, że będziesz widziała że to dla niego duży stres.

Byliśmy dziś na bilansie dwulatka. 12,5 kg i 90 cm wzrostu. Dopiero wychodzą jej dolne trójki 🙈

Wysłany: 19 lipca 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam ciśnienia na to. Po prostu mam tydzień wolnego to patrzę jak reaguje na to. Mąż bardziej ma ciśnienie nie wiem dlaczego. Uwazam ze jest jeszcze mały. Popatrzę do niedzieli jak będzie. Jak nie ruszymy do przodu. Nadal wszystko będzie w majtkach i nic w nocniku to wróci pampers i tyle. Mam jeszcze rok na odpieluchowanie zanim pójdzie do przedszkola.

Wysłany: 20 lipca 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe i to jest zdrowe podejście, nic na siłę.
    Jak dzisiaj idzie?

Lisa chyba będzie sobie teraz robić drzemkę 🙈 położyła się obok na kanapie i zasypia, chyba że tylko udaje 😅 Zupełnie jak nie ona 😳 Od początku tygodnia nie śpi w żłobku, wieczory ciężkie, nocki trudne, może w końcu musi doładować akumulatory, ale dlaczego o tej godzinie 🙈 Sama jestem zmęczona po pracy, tez się chętnie wywalę na kanapę obok niej 😁

OrT4p2.png

Wysłany: 20 lipca 2023, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktualnie lata z gołym siusiakiem 😅 ściągnął spodnie, majtki źle założył ale nie chce inaczej. Obie nogi w jedna dziurkę i podciągnięte na pas 😁chciałam pomoc. Była awantura 🤷‍♀️
    Ani razu nie zawołał. Dwa razy dorwalam i zrobił odrobine na nocnik

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś

Chyba zostaje zwolennikiem braku drzemek. Serio..
    Szybkosc usypiania na nocke i wolny wieczor jest jednak mega przyjemna. On i tak nie chce w dzien spac, musze go siłą usypiac wiec mi sie nie chce. Lata caly dzien ma mnostwo energii, 19:30 gasze swiatlo 19:45 wieczor wolny.. i spi do 8:00
    W dzien i tak Mikołaja mam do pilnowania i jak Starszak spi to stres zeby być cicho. Na dodatek z drzemki, nawet 3godzinnek wstaje z rykiem i do konca dnia jęczy a potem 40 minut lezenia z wierzgającym po lozku dzieckiem wiec zupełnie bez sensu. A dzis do 18 zabawa na placu zabaw, kapiel, kolacja mleko, 10 min, spi.

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas i tak nie ma szans na spanie o 19.
    21 i buszują. Teraz dopiero je kładę. Czekam na jesień i krótsze dni, bo wtedy będzie szybciej ciemno i będą te wieczory wolne.
    A dzisiaj Ula walnęło drzemkę ponad 3 godziny. Byłam pod wrażeniem, ale teraz mam co mam;D

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrenka u nas wczoraj byla drzemka i zasnal o 22:00. Ogolnie jak ma drzemke to zasypia 21:30 około.
    Na dodatek ja nie widze tego usypiania dwojki w jednym pokoju 😆
    Jakie macie lozko? Chyba kiedys wstawialas ale juz nie pamietam. Zastanawiam sie jakie bede musiala im kupic za rok lozko. Pokoik tak malutki ze kusi mnie lozko pietrowe ale Igus bedzie mial zaledwie 3 latka. To troche za malo..

• Nikola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe ja jeszcze nie zaczęłam procesu, ale już niebawem. Ponoć to trwa od 2 do 7 dni. I ja jak zdejmę pieluszkę już nie założę pampersa. Na noc tez nie. Kupiłam prześcieradła nieprzemakalne, ale praktyka, a teoria to wiadomo😜 Zobaczymy informuj. Ann11 a u Was ile to trwało, bo Lisa to pięknie zrobiła😊

Sumi u nas usypianie na nic i na drzemkę tez trwa wieki…

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi, ja kupiłam to:
    https://allegro.pl/oferta/lozko-domek-podwojne-dzieciece-180x90-rb-stelaz-11905800697
    I nie jestem zadowolona. O ile jak miałam pojedynczy domek, to był mega, fajnie się pościel zmieniało, tak tu, jak tylko zmieniam prześcieradło, to się zawsze w głowę gwizdne. Do tego to niesprawiedliwe,że jedna ma daszek, a druga nie. U nas taki etap, że musi być to samo. No i lozko kupiłam za duże. Mniejsze by było ok.
    A nie sprawdziło się u nas wysuwanie. To jest praktyczne, ale one były za blisko i po sobie skakały. Więc wzięłam ten dol przełożyłam w inny róg pokoju. Jest jakby były 2 łóżka i od razu moglam w tą stronę pójść. Łatwiej je ujarzmić jak są dalej od siebie. A pod tym dużym trzymam zabawki w pudlach, więc i tak udało się to w miarę rozwiązać. Ale nie wiem, czy łóżka nie sprzedam i nie kupię dwóch niezależnych. Jak mi się zbuntują to tak zrobię.
    Co do pampersa, to ja słyszałam,że jak się już zdjelo to nie powinno się zakładać, bo to miesza dziecku w głowie. Ale że na noc można, bo to dwie oddzielne kwestie. My już mamy spokoj w dzień, w nocy obie zasikane. I nie wyobrażam sobie zmieniać pościeli kilka razy w nocy. Jak się za to wezmę, to kupię podkłady jednorazowe duże i będę wyrzucać. Ale na razie nie widzę sensu.
    No i jakby u mnie nie było progresu nawet najmniejszego po jednym dniu próby odpieluchowania to bym się poddała. Z Iga to miałam lux. Od razu bez wpadek, tylko ta biegunka na początku. Ula tez szybko zlapala, ale wpadki mamy do teraz. A jakbym miała chodzić za maluchem i wycierac kałuże, to bym chyba zwariowała. One i bez tego zostawiają po sobie taki armagedon, że nie pamiętam jak wygląda porządek. W ogóle już inny poziom czystości mnie satysfakcjonuje;D

• Veruka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm…nie zgodzę się z tym, że jak się zdjęło pampersa to już nie zakładać. Może się przecież okazać, że dziecko jest zupełnie nie gotowe na odpieluchowanie. Ja zdjęłam dopiero jak Laura była gotowa i dzięki temu nie musiałam za nią chodzić i sprzątać. Ale gdybym widziała, że kompletnie nie wie o co chodzi, sama nie chce siadać na nocnik i jeszcze mam 30 kompletów ubrań zalanych to bym odpuściła. Po co męczyć siebie i dziecko. No i nasze dzieci są jeszcze malutkie, to jednak tylko 2 lata. Może w przypadku 3 latków byłabym bardziej bezwzględna ale to jednak tylko maluszki…

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veruka, mi się wydaje,że to chodziło o dziecko, które już jest gotowe. Żeby nie ściągać i nie zakładać, bo coś, bo to miesza. Bo to dla mnie oczywiste,że jak dziecko gotowe nie jest, to nie ma co uczyc, bo więcej szkód można narobić.
    Mi się udało łatwo odpieluchowac obie tylko dlatego,że były gotowe. Ekspertem w tym temacie nie jestem;D

Menina lubi tę wiadomość

Wysłany: 21 lipca 2023, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kursie mówi, że dziecko musi być gotowe na nocne odpieluchowanie. I fizycznie musi dojrzeć do tego. Pęcherz musi być odpowiedniej wielkości, jakies coś tam coś tam musi zacząć być produkowane przez organizm (funkcja tego jest zagęszczenie moczu), które pozwoli dziecku przespać cała noc. Dzieci nawet do 5-6 r ż mogą zaliczać nocne wpadki. Ja będę zadowolona jak będzie robił na nocnik w dzień 😂
    Uważam, że marnie idzie. Jak chce siku to łapie się za susiaka i zaraz sika. Tam gdzie jest. Są momenty ze nawet nie chce usiąść na nocnik. Zobaczę jeszcze kilka dni i jak nie ruszy to wraca Pielucha. Chociaż nawet jak ma pieluchę to łapie się za siusiaka jak ma zaraz sikać

• Ann11 Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola ja tak jak kiedyś pisałam w kwietniu zdjęłam Laurce pampersa na 3 dni ale zupełnie nie łapała. Zrezygnowalam. Później właściwie cały maj robiła kupę na nocnik. Ona zawsze robiła rano, po wstaniu i sama chciała bo było jej wygodniej na nocnik niż w pampersa na stojąco jak kiedyś. A odpieluchowanie zaczęłyśmy właściwie tak jak Lisa i podobnie załapała. Na początku jej pytałam, często też mówiłam że idę siku i ona szła ze mną (a w ciąży chodzę często)😆. Teraz jej nie pytam, jedynie jak wychodzimy z domu to pytam czy chce siku przed wyjściem. Ostatnia wpadka była z tydzień temu ale przy tacie bo się zabawiła. Przy mnie wpadek nie ma, zwykle sama biegnie na nocnik. Majteczki zdejmie sama, jak ma spodnie to muszę pilnować i jej pomóc. Na drzemkę i wyjścia już jej nie zakładam pampersa, jak jedziemy samochodem a długo już nie sikała to daje podkład na fotelik. Po nocy trochę ma nasikane w pampersie i na noc jeszcze będę jej zakładała. Wydaje mi się, że fizjologicznie ma jeszcze zbyt mały pęcherz żeby wytrzymać. Także temat już chyba mamy ogarnięty, chyba że zmieni się to jak Jaś pojawi się w domu, czasem podobno tak bywa

Wysłany: 21 lipca 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde. Wczoraj dostałam kilka ofert wakacji na wrzesień. Niektóre hotele biorą za małego nawet tylko 200 zł mniej niż za dorosłego! Masakra

Wysłany: 21 lipca 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy takie specjalne maty wodoszczelne na foteliki samochodowe. Mam je założone na stałe, za tydzień jedziemy do Włoch więc będę spokojnejsza podczas podróży 😅

Mamy jednorazowe nocniki Tron i ten składany 2w1 jako nakładka na toaletę, myślę żeby jeszcze kupić takie jednorazowe podkłady, bo zdecydowanie bardziej woli korzystać z miejskich toalet niż sikać pod krzakiem.

OrT4p2.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Kurde. Wczoraj dostałam kilka ofert wakacji na wrzesień. Niektóre hotele biorą za małego nawet tylko 200 zł mniej niż za dorosłego! Masakra
    Niestety takie są ceny wycieczek. Czasami hotel nie liczy za takie małe dzieci, ale często niestety tak. No i dochodzi koszt miejsca w samolocie, więc i tak trochę za malucha się płaci. Dlatego nam się już średnio opłaca jezdzic z biura. Zdecydowanie taniej na własną rękę.

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myslalam o morzu ale chyba odpuscimy. Gofry po 30 zł... 😅 Nocleg szkoda gadac..
    Syrenka ok czyli celowac w oddzielne lozka. No to musimy miec dwa oddzielne pokoje bo u nas sie nie zmiesci. Chyba ze materac obok materaca jakos a w dzien je kłasc jeden na drugim.. nie wiem

Chlopaki mi od wczoraj padają jeden po drugim. Najpierw najsłabsze ogniwo czyli Stary, potem Mikołaj, teraz Iguś. Narazie Starszak tylko lekki katarek. Mikołaj katar, gorączka, jęki. Kaszel od gila. I jeszcze przebiła mu sie jedna jedynka a druga w trakcie wiec szkoda mi go. Daje pbólowy i na nocke ten nasivin baby bo wczoraj nie miałam i cala nocka z wybudzaniem. Oby dziś bylo lepiej..

‹‹ 2204 2205 2206 2207 2208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ