Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Siuger, foteliki to trudny temat, tu rozchodzi się przede wszystkim o bezpieczenstwo, które kosztuje. Wazne jest tez dobranie fotelika do auta o czym juz bylo wspominane na forum. Ja zaufalam specjalistom, nie jak sama mowisz "matkom Grażynkom", bo nie wiem jakie byly ich wymagania i znajomość tematu. Może przepłaciłam za foteliki ale mam pewnosc ze sa bezpieczne i dopasowane.
-
Hej Frycia!
Ja bede miala drugie letnie dziecko... kupuje i takie i takie rekawki i rampersy i pajace bo pogody sie nie przewidzi...
Co do snu, to corka do dzis spi w spiworkach mam rozne na rozne pory roku... jak byly upaly spala pod pieluszka bambusowa/otulaczem muslinowym...
Siuger, tu nie chodzi o matki Grażyny, ale sam fakt, ze nie kazdy zna sie na wszysfkim i jednemu moze sie wydawac ze jest super i w ogole zachwyt, nawet jak super nie jest... jedni pol dnia trzymaja dzieci w bujaczkach i mowia ze super i ekstra, inni woza dzieci w antymandatach i tez uwazaja ze swietny fitelik, jeszcze inni poddupnikami beda zachwyceni przy starszym dziecku wszystko trzeba dzielic na pol, dlatego wizyta w specjalistycznym sklepie, ale naprawde takim, zeby ktos sie znal na rzeczy (bo sa sprzedawcy, ktorsy ci wcisna byle co byle wcisnac albo bede ci wciskac to z czego maja profity) wiele moze rozjasnic..
Cabriofix to np spoko fitelik, no ale... wkladki ma bardzo slabe, w porownaniu do nowszych modeli np sie nie umywa... no i to jest dosc stary fotelik, wiec bedzie miedzy nim a nowszymi przepasc to wiadomo... np cabriofix ma za bezpieczenstwo 2,1 ocene, gdzie modele roznych firm nowsze maja juz nawet 1,3-1,5 wiec roznica kolosalna...
No a najwazniejsze i tak jest dopasowanie do samochodu, bo nawet najnowszy fotel, z bajlepszymi ocenami itp nie bedzie bezpieczny, jak nie bedzie pasowal do samochodu i bedzie mial zly kat nachylenia...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Sa tez z rekawkami dlugimi i sa bez. Rece nornmlnie, nie do środka.
Ja tez lubie byc przykryta czy to zima czy to lato, może rodzice mnie tak wlasnie przegrzewali od urodzenia, bo ogólnie jestem zmarzluch 🙈😂 A moj syn to jakby mieszkal w tropikach 😅😅😅
-
Frycia wrote:Ja lubię być przykryta w nocy, nawet latem po czubek nosa, a te śpiworki to wszystkie bez rękawów. Czy może są jakieś z rękawkami a może ręce w środku?
Witaj 😊
Z tego co się zdążyłam już zorientować to śpiworki są do wyboru do koloru, z rękawami i bez, na zimę i na cieplejsze noce itd.
-
Frycia wrote:Ja lubię być przykryta w nocy, nawet latem po czubek nosa, a te śpiworki to wszystkie bez rękawów. Czy może są jakieś z rękawkami a może ręce w środku?
Pierwsza zime (urodzila sie w sierpniu) spala w sypialni 17-18 stopni w spiworku i nie akceptowala wyzszej
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
A u nas spiworek się nie sprawdził, ale chyba dlatego, że za późno chciałam w niego ubrać (okolo roku) 🤔
Otulacz woombie też kupiłam niepotrzebnie.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Co do fotelików, to serio, jedzcie do sklepu i przymierzajcie. My mamy Atona m i sirone s i-size. Pierwszy kupiliśmy ot tak bez przymiarki. Okazało się że do naszego auta gdzie kanapa jest specyficznie wyprofilowana do dołu, dziecko ma idealną pozycję, nigdy nie spadała głową.drugi mierzyliśmy tyłem do kierunku jazdy, też super, jednak nie przymierzaliśmy przodem. I przód to jest klapa. Adam cały czas jeździ pionowo, nawet na najbardziej położonej pozycji.
-
Kamkam, gdzies czytalam, ze wszystkue te fitele co sa tylem i przodem, zazwyczaj przodem nie beda mialy tak dobrej pozycji jak sam fotel przodem, a niektore nawet nie maja testow przodem i te wyniki, ktorymi moga sie pochwalic to wyniki testow robionych wylacznie tylem do kierunku jazdy, przodem ich nie testuja...
Nam pani pokazywala na przykladzie dualfixa, ze on faktycznie, nawet stojac w sklepie na plasko przodem mial prawie zaden przechyl, ustawiony na maxymalnym...
My akurat i tak chcielismy swingfixa, ale do dualfixa mloda mierzylismy bo akurat jego mieli na sklepie i pani tak przy okazji nam to pokazala...
Niezapominajka, to u nas mala miala na sobiecpierwszy raz spiworek w dniu, kiedy sie urodzila
Jakies 5h pobporodzie przy kontroli temp okazalo sie ze troche jej spadla temp ciala i polozne nam spiworek daly (akurat w dzien kiedy sie urodzila to z tych mega 40 stopniowych upalow temp znacznie spadla), ale nie wiem czy to mialo znaczenie, ze akceptowala...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Wczoraj spędziłam pół dnia czytając o laktatorach. Planuję sporadycznie odciągać pokarm. Powiedzmy na dwa dłuższe wyjścia w miesiącu. Czy opłaca mi się kupić laktator elektryczny? Widziałam że polecane są firmy Medela, ale ich koszt to ponad 500 zł. Na takie sporadyczne używanie trochę przy bogato według mnie. Może macie do polecenia laktator elektryczny w kategorii cenowej 250-300 zł? Używany sprzęt nie wchodzi w grę
-
Zoe, looknij sobie laktatory Neno! One sa stosunkowo nowe na rynku ale bardzo wychwalane, zwlaszcza, ze cena jest niewygorowana, a podobno porownywalne z np Lansinoh, krory mam i mega mi sie sprawdzil...
Sama sie zastanawiam jesli bedzie mi potrzebny na dwie piersi...Po prostu Zoe lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa wrote:Zoe, looknij sobie laktatory Neno! One sa stosunkowo nowe na rynku ale bardzo wychwalane, zwłaszcza, ze cena jest niewygorowana, a podobno porownywalne z np Lansinoh, krory mam i mega mi sie sprawdzil...
Sama sie zastanawiam jesli bedzie mi potrzebny na dwie piersi...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2021, 09:18
-
Alaia77 wrote:Cccierpliwa, ceny faktycznie są super, a znasz naprawde sprawdzone opinie? Nie znalazłam za wiele na polskich stronach, a ja wiem, że laktator muszę mieć porządny, z córką miałam medelę swing i uratowała mi laktacje i przez pierwsze 4 miesiace pozwalała w miarę normalnie funkcjonować jak musiałam coś załatwić. No a wolałabym nie wyskakiwać z 5-6 stów jak można taniej
Dlatego ja sama stwierdzilam, ze jesli bedzie mi potrzeba jeszcze wiecej odciagac, czy kpi i bedzie potrzeba na 2 piersi (mam lansinoh na 1 piers), to biore ten!
Firma dopiero od niedawna na rynku dlatego opinii tez niewiele... ja jakos jesienia pierwszy raz w ogole o tej firmie uslyszalam, to nawet mniej mieli na stronie jak maja teraz i to sporo mniejAlaia77 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
siuger wrote:Hej w niedzielę.
Dziewczyny jakie są Wasze opinie o foteliku cybex Aton M i-size na bazie na którą wchodzi też cybex cybex sirona M2.
Ten pierwszy jest 0-13 kg a drugi 0-18 kg i podobno starcza do 4 roku życia.
Chciałabym kupić taki fotelik, żeby był dobry (bezpieczny i wygodny dla maluszka) i żeby baza była kompatybilna z jakimś dobrym fotelikiem dla starszaka.
Macie może jakieś opienie w tym temacie?
Pisałyśmy o tym foteliku. Ja go miałam i wiedziałam, że wymienię przy drugim dziecku. Niestety pozycja dziecka (przynajmniej mojego) bardzo słaba, bardzo szybko wymieniliśmy na następny fotelik i nie sironę, jak planowaliśmy. Bardzo dużo jest negatywnych opinii odnośnie pozycji dziecka w atonie M. -
Jeśli chodzi o laktatory to dobrze, że piszecie, bo też już muszę się rozejrzeć. Z pierwszym dzieckiem miałam dwa laktatory - ręczny i elektryczny canpolu, no to elektryczny był jak dla mnie tragedia i jechałam na ręcznym przez cały okres karmienia, a ściągałam bardzo często i bardzo dużo. Gdyby nie to, że zajechałam ten ręczny to dalej bym z niego korzystała. A tak to muszę rozejrzeć się za nowym.
A jeśli chodzi o bujaczki, to my mieliśmy lionelo. I ogólnie był super, bo sam bujał, miał różne prędkości, dźwięki, szumy itd. Zepsuł się po 2 dniach, czekaliśmy miesiąc na powrót z gwarancji. I... znowu się zepsuł i już chcieliśmy zwrot pieniędzy, bo już nam brzdąc tak urósł, że to było bez sensu czekać kolejne tygodnie. Młody i tak nie pałał do niego miłością, bo on to wiecznie musiał być na rękach lub przy piersi, ale i tak szkoda było, że się nie udało. Szukałam sposobów na odłożenie go chociaż na chwilę, bo robiłam projekty na studia, a tu psia kość nie wyszło. Także z pierwszym praktycznie nie mieliśmy bujaczka, zobaczymy, może coś kupimy. Z chęcią czytam Wasze polecenia.
-
Tak, tez widzialam ta recenzje o ktorej pisze Ladyo, byla to chyba jedna z pierwszych jakie znalazlam... i dziewczyna tez jest polozna i jakis kurs na cdl robi, wiec sie do recenzji fachowo przylozyla i batdzo chwali... zreszta jest mama blizniakow i tego laktatpra tez z tego co w recenzji mowila, uzywa na codzien...
Ja sie na ten due napewno zdecyduje, jesli bede musiala kupic nowy/na dwie piersi
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Przy mojej laktacji, piersiach i sporadycznym odciąganiu canpol elektryczny dal radę, ale kojarzę, ze opinie przy nim są mocno podzielone. No ale to laktator za niecałe 200 zł wiec cudów nie będzie ☺️. Do niego na drugą pierś przyssawalam magiczna buteleczkę/kolektor pokarmu.. Co by było zero waste 😁😅 mi się ten system sprawdzil😁