Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Lilak wrote:No właśnie czytam, że to nie jest konieczne bo wcale nie przygotowuje do karmienia. Widziałam natomiast, że Ziaja ma taką maść z lanoliną na okres ciąży.
Pytam o to bo już mi się śnią po nocach moje krwawiące brodawki 😕
Ja już jestem posiadaczką tej maści. Szwagierka mi poleciła w razie problemów z pęknięciami. Ale niedawno miałam „awarię”. Tak mnie sutki swędziały, że nabyłam drogą kupna polecaną maść. Posmarowałam dwa razy i po problemie. Ogólnie wydaje się być spoko. Przed karmieniem nie trzeba jej zmywać.Lilak lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny.
Chciałam wrócić do tematu monitora oddechu. Mam kilka wątpliwości i może osoby, które używały monitora plytkowego będą mogły je rozwiać.
1. Czy płytki z monitora są na tyle cienkie, że nie wpływają na zachowanie materaca? Czy monitor nie wpływa na złe ułożenie dziecka?
Czy w ogóle można dawać monitor pod grubszy materac? Czy tylko pod cienki lub samo prześcieradło?
2. Czy monitor musi być bezpośrednio pod dzieckiem aby zadziałać poprawnie?
3. Czy jeśli planujemy dostawke do naszego łóżka, to czy nasza bliskość nie będzie zaburzac pracy monitora? Nie zarejestruje naszego ruchu i oddechu zamiast oddechu dziecka?
4. Czy jakieś inne urządzenia elektroniczne, jak np. nawilżacz powietrza, mogą zaburzac pracę monitora?
5. Czy są jakieś wymagania do podłoża na którym będzie leżał monitor - odpowiednia twardość itp.?
6. Czy sposób ulozenia dziecka (na plecach, boku, brzuchu) jest dowolny? Czy monitor będzie tak samo skuteczny? -
Lilak wrote:No właśnie czytam, że to nie jest konieczne bo wcale nie przygotowuje do karmienia. Widziałam natomiast, że Ziaja ma taką maść z lanoliną na okres ciąży.
Pytam o to bo już mi się śnią po nocach moje krwawiące brodawki 😕
Hartować nigdy nie hartowałam, ale ta maść z Ziaji ostatnim razem mnie uratowała. Miałam strasznie poranione sutki, że nawet karmienie z nakładkami to była masakra. Ratowałam się tą maścią i było o niebo lepiej.Lilak lubi tę wiadomość
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
NatkaZ wrote:Hartować nigdy nie hartowałam, ale ta maść z Ziaji ostatnim razem mnie uratowała. Miałam strasznie poranione sutki, że nawet karmienie z nakładkami to była masakra. Ratowałam się tą maścią i było o niebo lepiej.
W takim razie na moje problemy powinna być ok. Karmienie z nakładkami nie należy do najprzyjemniejszych ale ratowało mi brodawki w najgorszych momentach. Dzięki za opinie. -
Karenira wrote:Hej, do hartowania brodawek i tego, że jest to mitem odnosi się Hafija tutaj https://www.hafija.pl/2010/10/czego-to-kobieta-w-ciazy-nie-lyknie.html
Tak też to czytałam. Bardziej mi chodzi o przygotowanie brodawek np poprzez nawilżanie. Dziewczyny, które przeżyły pękające brodawki pewnie wiedzą o co mi chodzi. Potrafią pękać aż do krwi. -
Jestem już po wizycie u diabetologa. Mam mierzyć cukier na czczo i 1h po głównych posiłkach. Jeżeli nie przekrocze norm to mogę
nawet całą ciążę do niej nie przychodzić. Dostałam glukometr i razem z nim kosmetyki dla kobiet w ciąży: krem do pielęgnacji biustu, maść na pękające sutki i krem przeciw rozstępom.
Teraz się biorę za czytanie instrukcji i od jutra zaczynam kłucie.
👱♀️29lat
PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
Marta9191 wrote:Jestem już po wizycie u diabetologa. Mam mierzyć cukier na czczo i 1h po głównych posiłkach. Jeżeli nie przekrocze norm to mogę
nawet całą ciążę do niej nie przychodzić. Dostałam glukometr i razem z nim kosmetyki dla kobiet w ciąży: krem do pielęgnacji biustu, maść na pękające sutki i krem przeciw rozstępom.
Teraz się biorę za czytanie instrukcji i od jutra zaczynam kłucie.
Ale powiedziała Ci ile takich przekroczeń może się zdarzyć czy wystarczy, że raz przekroczysz i masz do niej pójść? 🤔 -
Nitka1 wrote:Cześć dziewczyny.
Chciałam wrócić do tematu monitora oddechu. Mam kilka wątpliwości i może osoby, które używały monitora plytkowego będą mogły je rozwiać.
1. Czy płytki z monitora są na tyle cienkie, że nie wpływają na zachowanie materaca? Czy monitor nie wpływa na złe ułożenie dziecka?
Czy w ogóle można dawać monitor pod grubszy materac? Czy tylko pod cienki lub samo prześcieradło?
2. Czy monitor musi być bezpośrednio pod dzieckiem aby zadziałać poprawnie?
3. Czy jeśli planujemy dostawke do naszego łóżka, to czy nasza bliskość nie będzie zaburzac pracy monitora? Nie zarejestruje naszego ruchu i oddechu zamiast oddechu dziecka?
4. Czy jakieś inne urządzenia elektroniczne, jak np. nawilżacz powietrza, mogą zaburzac pracę monitora?
5. Czy są jakieś wymagania do podłoża na którym będzie leżał monitor - odpowiednia twardość itp.?
6. Czy sposób ulozenia dziecka (na plecach, boku, brzuchu) jest dowolny? Czy monitor będzie tak samo skuteczny?
Nasz płytka była dość cienka, materac był gruby i na pewno nic nie odstawało i nie przeszkadzało. Co do podłoża to musi być twarde, w sensie dno łóżeczka (nie szczebelki). Sposób ułożenia dziecka nie miał znaczenia, dodatkowe urządzenia w pokoju też niew dostawce nie stosowałam więc nie wiem jak się sprawdza. Wszystko pewnie w dużej mierze zależy też od konkretnego modelu.
-
Lilak diabetolog powiedziała mi, że jak kilka razy na początku przekrocze to mam nie przychodzić tylko przeanalizować i poprawić błędy
👱♀️29lat
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
Nitka, wiwc tak... plytki musza byc pod dzieckiem, nie centralnie ale jednak, tzn jak monitor jest dwupłytkowy to nie moze byc w lozeczku tylko jedna i np blizej glowy, a druga w innym koncu lozeczka nie, bo jak sie dziecko przekula, to moga byc falszywe alarmy, plytek w zaden sposob dziecko nie odczuwa i nie wplywaja na ulozenie materaca, podloze musi byc twarde i stabilne, monitory podmateracykowe nie sprawdza sie np w dostawkach typu chicco ani w lozeczkach turystycznych, oczywoacie sa wyjątki ale to 1%... no i co do dostawki, to monitor podmateracykowy nie aprawdzi sie w dostawce takiej, gdzie jest ona przystawiona do lozka... wtedy bedzie on lapal tez wasz oddech, w dostawce to jedynie w wypadku, kiedy np ma bok zamykany i traktujemy ja jak zwykle lozeczko tylko mniejsze stojace nieopodal lozka...
Moj monitor wykrywal nawet psa, jeali jego lezanka stykala sie z lozeczkiem...
Inne urzadzenia elektroniczne nie wplyna jesli nie dotykaja lozeczka/nie sa w srodku, wiwc nawilzacz powietrza napewno nie, ale juz np szumis albo komorka z wlaczona aplikacja z szumem, wlozone do lozeczka moga jak najbardziej wplynac...
Spoaob ulozenia jest wazny przy dopieluszkowych (ale odpadaja wszystkie inne powyzsze dylematy) natomiast w podmateracykowych nie ma to znaczenia i dziecko moze spacerowac po calym lozeczku i spac jak chce
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Tak mam na razie tylko dietę. Spojrzała na wyniki i powiedziała żebym stosowała dietę i że myśli, że będzie dobrze.
Muszę się nauczyć jeść o stałych godzinach. Bo od kiedy jestem na zwolnieniu to wstaję kiedy mi się chce i jadłam kiedy chciałam. A teraz śniadanie mam zjeść do godz 8Lilak lubi tę wiadomość
👱♀️29lat
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
Rubi27 wrote:Ja dzisiaj obudziłam się chora, ból głowy, oczu, kaszel, bez gorączki. Witam sie z koroną ;( bardzo sie boje o syna, i tego malucha w brzuchu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2021, 17:37
-
Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że muszę mocno przemyśleć sens zakupy i ewentualne miejsce użytkowania monitora. Chcialam ukladac dziecko do snu na brzuchu i mialam nadzieję, że monitor wylkuczy niebezpieczeństwo uduszenia. No nic, muszę mocno przemyslec obecną koncepcję snu maluszka. Chyba ograniczę się do układania syna na brzuchu tylko w dzień.
A w jakiej pozycji Wy planuje układać niemowlaki do snu? -
Marta No i super, że tylko dieta i glukometr. Na początku wkurwiające jest to kłucie, a później już robi się to jak herbatę 😂. Na takie cukry to regularne posiłki i po prostu mniejsze k od razu będziesz miała w normie😊
Marta9191 lubi tę wiadomość
Mamy to !!! 11dpo⏸️😍 28.09
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰