Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Nikola wrote:Mam do Was trudne pytanie. Co myślicie o szczepieniach? Wy szczepilyscie, szczepicie swoje dzieci? Ja z jednej strony nie wyobrażam sobie nie zaszczepić, ale z drugiej bardzo się boje tych szczepień...
Doskonale rozumiem Twój dylemat...
Tym bardziej, że w Niemczech to decyduje rodzic o swoim dziecku, nie państwo. Z mojej aktualnej wiedzy wynika, że jedynie jest obowiązek zaszczepionia na odrę jak masz zamiar posłać dziecko do żłobka i przedszkola. Nie uważam, że wszystkie szczepienia to wielkie zło, ale baaardzo bałabym się szczepić dziecko już w pierwszej dobie, w Niemczech tak nie jest. Chociaż tutaj Cccierpliwa napewno ma lepsze rozeznanie.
Napewno wiem, że wszystkie szczepionki skojarzone to jest zły pomysł. -
Ja podchodzę do tego z ogromnym dystansem. Sporo czytam na ten temat, ale i tak nie wiem...Z tego co widziałam w szczepieniach podstawowych, to są 3w1? Oczywiście myśle tylko na tymi obowiązkowymi. Nie biorę pod uwagę nic innego, ani tych 6w1 czy 7w1 czy tak jak dziewczyny pisały innych dodatkowych. Moja siostrzenica niestety miała NOP po szczepionce i bardzo cierpiała przez długi czas. Do tej pory siostra nie niże wybaczyć sobie, ze ja zaszczepili, mimo ze straszy syn wszystkie szczepienia przeszedł superowo. Myśle, ze mój synek pójdzie i do żłobka...niestety, będę musiała, to jakoś przeżyć.
-
Wiecie za moich czasów szczepionka była ważna 3 dni, była czysta szczepionka, bez dodatków, a teraz te szczepionki ważne są rok i dłużej i przez to nie są czyste. To są moje największe obawy, aby nie zaszkodzić, ale z drugiej strony jak nie zaszczepimy, to konsekwencje również kogą być poważne. Stad pytam o wasze doświadczenia i zdanie w tym temacie:)
-
Szczepie i szczepic bede
bardziej balabym sie nie szczepic niz szczepic
Mama po przejsciach w Niemczech wszystkie szczepionki masz skojarzone, tutaj innych nie daja, na poczatku sa 6w1, pneumokoki i rotawirus, pozniej na odre, ospe, rozyczke i swinke jest jedna skojarzona 4w1, oraz meningokokki c...
Tomprawda, tutaj nie ma szczepien odrazu w pierwszej czy drugiej dobie... pierwsze szczepienie jest u pediatry od 6tyg zycia...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Dziewczyny jakie ja mam smaki na kawę. 🙄
Od ponad tygodnia codziennie budzę się z taką ochotą na wypicie kawy, że szok...
Nigdy mi tak kawa nie smakowała jak teraz.... Ale żeby tak codziennie za mną chodziła i to cały dzień to już przesada. 😂🙈
A najbardziej to bym chciała taka z MCa karmelową. 🤤AśKa31 lubi tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Niezapominajka no właśnie o takie zachowanie teściowej mi chodziło! I nie wiadomo co po takim tekście zrobić 🤷🏼♀️ Ja to już jestem uczulona na wszystkie wypowiedzi, które zaczynają się od „no za moich czasów to...”. Ostatnio się dowiedziałam, że kiedyś nie było buntu 3-latka i żadne dziecko się tak nie zachowywało 🤦🏼♀️ I wiadomo, kto jej teraz udowodni, że było inaczej 😄
Natka system Twojej teściowej zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Przydałby mi się taki święty spokój....
Co do pieluszek to my mamy koło 25 sztuk ale u nas to było zdecydowanie za dużo. No ale córka na szczęście nie ulewała, oby z drugą było podobnie.
Na szczepienie się oczywiście decydujemy! wiadomo zawsze jest stres żeby maleństwu po tym nic nie było ale nie wyobrażam sobie stresować się tymi wszystkimi chorobami. Nie wybaczyłabym sobie gdyby mała zachorowała na coś czemu mogłam zapobiec. Bierzemy wszystkie obowiązkowe ale nie te skojarzone. Przy córce mieliśmy jeszcze tak rozbite że na 1 wizycie tylko 1 ukłucie - jeździliśmy częściej ale mała nie dostawała 3 zastrzyków za 1 razem. Z dodatkowych zaszczepiliśmy też na ospę - siostrzeniec mojego męża załapał ospę jak miał niecały rok i to była masakra...to nas przekonało 🙃Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Ja również bardziej się boję nie szczepić niż szczepić. Wychodzę z założenia, że jak się na czymś nie znam (a nie jestem ani pediatrą ani wirusologiem itp.) to ufam specjalistom. Jeśli cały świat szczepi to ja również będę.
Rotawirusy w tym roku chyba juz darmowe weszły. Ale ja i tak będę szczepić na wszystko - podstawowe + te skojarzone.
Kosz na pieluszki kupuję. Na razie się zapatruję na tommy tipee - podobno warto, by pieluszka po włożeniu była skecona (by worek się zakręcił i zamknął i wtedy szczelniejszy jest i zapachy nie uciekają). Ale nie miałam nigdy wiec nie wiem
Jeszcze wracając do sesji ja mam w 32 tc. Faktycznie mega to drogie ja mam za 870 zł 7 zdjęć. Ale chyba dodatkowe zdjęcia 50 zł extra to najwyżej dokupię z 2. I fotograf mi mówiła, że brzuszek można powiększyć lub pomniejszyćWiem, że nie o to chodzi, ale jakby sie któraś martwiła to są sposoby
-
Cierpliwa, dziękuję za odpowiedź. Przemyśle poważnie, bo rozwiązanie z balkonem nie sprawdzi się latem. A nie wyobrażam sobie mieć pieluszki z bomba dłużej niż 5 min;)
Że szczepieniami to ja jestem bardzo za. nawet trochę jestem za przymusowoscia szczepień. Oczywiście musi z tym iść odpowiednią kwalifikacja.
Córkę szczepilam na wszystko, dodatkowe też, poza rota, bo przechodziła w pierwszym tygodniu życia. Ani u mnie ani wsrod najbliższych znajomych nie było na szczęście poważniejszych nopow. Gorączka, obrzęk, marudzenie, nieutulony płacz. To mnie nie przeraża, za to choroby i konsekwencje- bardzo. Szczepilam 6w1, wszystko było ok.
Veruka, ja słyszałam,że kiedyś nie było skoków rozwojowych. Że kiedyś cała rodzina się zwalała jak tylko dziecko wróciło z mamą że szpitala i w ogóle szczególnie na początku ciągle coś wymyślałam;D ciekawe, czy teraz będzie powtórka.
Noelle, mąż mnie potrafi obudzić zapachem kawy, jak robi do pracy;) jak mi na początku śmierdziała strasznie, tak teraz 2 dziennie wchodzą jak najlepszy deser;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2021, 09:56
-
Mam pytanko o koła w wózku. Internet jak zwykle najmądrzejszy i głowa boli od czytania tych mądrości. Jakie koła najlepiej sprawdzą się w mieście i okazjonalnie w lesie czy gdzieś na wsi? Żelowe pompowane, gumowe?
-
Jeszcze chciałam Wam napomknąć, że byłam wczoraj pierwszy raz w życiu na wizycie u fizjoterapeuty urologicznego. Sprawdzała wszystko: ułożenie bioder, miednicy, postawę, siłę mięśni dna miednicy itp.
Mam niby mocne mięśnie dna miednicy (ćwiczyłam w ciąży:P) ale słabo je rozluźniam. A grunt to właśnie rozluźnianie, więc pokazała mi jak ćwiczyć.
Wdycham powietrze ładnie przeponowo, ale wydycham jakoś w cały świat, wiec też mam ćwiczyć.
Ale najlepszy był pół godzinny masaż pochwyjak mi włożyła palec i zaczęła uciskać to się okazało, że na tylnej ścianie mam spięcia. Takie jak się robią na wszelkich innych mięśniach np. kręgosłupie. Myślałam, że zwariuję z bólu jak to masowała, ale faktycznie po wszystkim jak mnie uciskała na wszystkie strony to już nic nie czułam Generalnie byłam w szoku, że mogą być spięcia w pochwie, że może to tak boleć i że można to masować
Podobno mam to od mikro niepoprawnej postawy - za duży nacisk kładę na pięty czy coś i tył ciała. Zaleca po ciąży już stosowanie co jakiś czas masażu wibratorem wibracyjnym
Umówiłam się z nią na masaże pleców co dwa tygodnie (tak dla ulgi dla lędźwi) i ma sprawdzać postępy w oddychaniu i rozluźnianiu mięśni kegla.
Podsumowując mega polecam, dużo się dowiedziałam -
Ja dawalam dwie na raz i nic sie nie dzialo...
Najpierw byly rota, pozniej rota+6w1, pozniej 6w1+pneumo, 6w1+pneumo...
Pozniej kolo roczku szly juz osobno 4w1 na odre, ospe, rozyczke.i swinke, meningo, tego juz nie laczylamWiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2021, 10:12
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ja też bardziej boję się nie szczepić niż szczepić. Przy obu dziewczynkach braliśmy skojarzone te 6w1. U Tosi dodatkowe były jeszcze meningokoki bo jak miała 5 miesięcy to wylądowałyśmy w szpitalu z obturacyjnym zapaleniem oskrzeli i obustronnym zapaleniem płuc. Duśkę doszczepialiśmy 2 lata temu na pneumokoki z polecenia alergologa, bo okazało się że każde zapalenie oskrzeli było właśnie z powodu pneumokoków.
Nad koszem też się zastanawiam, bo jakoś nie widzi mi się składowanie pieluszek nawet przez jeden dzień. Z Tosią na szczęście już zostały tylko pieluszki po nocy, bo już jest odpieluchowanaNadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Lilak wrote:Mam pytanko o koła w wózku. Internet jak zwykle najmądrzejszy i głowa boli od czytania tych mądrości. Jakie koła najlepiej sprawdzą się w mieście i okazjonalnie w lesie czy gdzieś na wsi? Żelowe pompowane, gumowe?
My mieliśmy pompowane i sprawdzały się super zarówno w mieście jak i na polnych lub leśnych drogach.Lilak lubi tę wiadomość
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Lilak wrote:Mam pytanko o koła w wózku. Internet jak zwykle najmądrzejszy i głowa boli od czytania tych mądrości. Jakie koła najlepiej sprawdzą się w mieście i okazjonalnie w lesie czy gdzieś na wsi? Żelowe pompowane, gumowe?
Lilak lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
My też będziemy szczepić na wszystko
KasiaC super, że jesteś zadowolona z wizyty u fizjo. Ja też chyba muszę sie wybrać, bo mój kręgosłup na wysokości łopatek bardzo cierpi. Wczoraj zaczęłam tez takie zajęcia z położną Izą Dembińską - Poród to Ruch i wydają się na prawdę spokodzis o 19:00 mamy zajęcia relaksacyjne
A w piątek o 10:00 mam webinar o śnie dziecka i o tym jak sen przyszłej mamy w ciąży wpływa na jakość snu noworodka. Boje się, że u nas to będzie jakaś ostra jazda, bo ja mam wrażenie, że od miesiąca wcale nie spie
Więc jak ktoś mi mówi wyśpij się teraz to dostaje białej gorączkibo liczę, że po porodzie mimo wszystko będzie mi łatwiej
A i w ogóle Foxy, sprawdziłam, że Bugaboo Cam w tym sklepie, co Ty zakupiłaś jest o 600 zł tańszy niż tam, gdzie my zamierzaliśmy kupić. Najbliżej (co prawda 80 km) mam łódzki sklep, ale chyba i tak warto się wybrać - przy okazji pozwiedzam. A i liczę, że jak dobiorę od razu fotel to może jeszcze dostaniemy jakiś mikrorabat👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Mala_syrenka wrote:Mam pytanie, piszecie,że szczepienia skojarzone to zle, czy może mi któraś napisać dlaczego albo podać link do jakiś informacji? Chciałabym się zapoznać
To okropnie zabrzmi i sama mam mieszane uczucia co do tego, ale kiedyś pediatra powiedział mojej siostrze, że nawet piesek dostaje każdą szczepionkę w odstępie czasu, a w dziecko ładuje się comboaczkolwiek ilu lekarzy tyle opinii - ja to odebrałam tak bardziej śmiechem żartem
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️